Μπήκαν τα «θεμέλια» του πρώτου Μουσείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

O πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (Δ), ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Δ. Δεμουρτζίδης (Κ) και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος (Α) στην τελετή παράδοσης του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ένα όνειρο ζωής, ένα πάγιο και διαρκές αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της υποβαθμισμένης –με ευθύνη της πολιτείας– δυτικής Θεσσαλονίκης, πήρε σήμερα σάρκα και οστά, αφού το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» αποδόθηκε για 99 χρόνια στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα η παραχώρηση έγινε με κάθε επισημότητα, καθώς ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε εκδήλωση στο χώρο του στρατοπέδου.
Συνολικά 336,3 στρέμματα θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με χώρους πρασίνου, αναψυχής, και σημεία για κοινωνικές χρήσεις, ενώ σε δύο από τα υφιστάμενα κτήριά του θα στεγαστούν δύο μουσεία: το πρώτο για τον ποντιακό και τον μικρασιατικό ελληνισμό και το δεύτερο για την Εθνική Αντίσταση.
Μάλιστα, από το βήμα της εκδήλωσης ο Πάνος Καμμένος, αφού ανέφερε ότι «επιτέλους, η Θεσσαλονίκη αποκτάει ένα μόνιμο μουσείο για τον ποντιακό ελληνισμό», σημείωσε ότι προτείνει στο εξής η κεντρική εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να γίνεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.
«Το έργο θα προχωρήσει σύντομα»
Ως ημέρα δικαίωσης ενός πολυετούς αγώνα των κατοίκων της περιοχής, ενός αιτήματος για ποιότητα ζωής χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγο για ανάδειξη της ιστορίας και της μνήμης στο χώρο του μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο θα έχει κοινωνικές χρήσεις, χώρους πολιτισμού και αναψυχής, όπου θα
αναπτύσσονται διάφορες εναλλακτικές κοινωνικές δράσεις.
«Θα είναι ένας χώρος ελεύθερα προσβάσιμος, όπου τα παιδιά σας θα μπορούν άνετα να παίξουν ποδόσφαιρο και κυνηγητό. Θα μπορούν να ερωτευθούν και να παρακολουθήσουν συναυλίες. Ήταν ένας χώρος εκτέλεσης των πατριωτών και κρίνω απολύτως σωστή την απόφαση για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή γύρω από το στρατόπεδο αναπτύχθηκαν διάφοροι προσφυγικοί καταυλισμοί. Γι’ αυτό χαιρετίζω την απόφαση να γίνει και μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό και τον μικρασιατικό ελληνισμό».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμα ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με πρώτο βήμα την ίδρυση φορέα διαχείρισης του έργου, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων.
«Δεν είναι όλα κέρδη και ζημιές στη ζωή. Υπάρχει το ανεκτίμητο της ποιότητας ζωής και αυτό δεν προσμετράται λογιστικά. Είναι αμελητέα η ζημία των 52 στρεμμάτων που θα χάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε αυτό τα κέρδος. Θέλουμε πάντοτε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά θέλουμε και να παράγουν κοινωνικό έργο. Αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός. Το έργο πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα το γιορτάσουμε με μια μεγάλη γιορτή. Τότε θα είναι και καλοκαίρι».
«Χώρος μνήμης, δόξας και μαρτυρίου»
Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι ο χώρος του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» αποτελεί «χώρο μνήμης, δόξας και μαρτυρίου». Αναφέρθηκε επίσης και στα 83 διαμερίσματα που θα παραχωρηθούν από το Δήμο Παύλου Μελά προκειμένου να στεγαστούν οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

O Αλ. Τσίπρας, ο Δ. Δεμουρτζίδης και ο Π. Καμμένος φωτογραφίζονται στην τελετή παράδοσης
του σχεδίου παραχώρησης του στρατοπέδου «Π. Μελά» (φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Για νέο κεφάλαιο στο χώρο του πρώην στρατοπέδου έκανε λόγο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σημειώνοντας ότι για την πρώτη φάση απόδοσης του έργου στην τοπική κοινωνία θα απαιτηθούν 10 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι εξασφαλισμένα.
Δικαίωση για τον ποντιακό ελληνισμό
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, οι οποίοι έκαναν λόγο για δικαίωση ενός πάγιου αιτήματος. Ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Ηρακλής Τσακαλίδης ανέφερε: «Ένα πάγιο και διαρκές αίτημα του ποντιακού ελληνισμού οδεύει σήμερα στην εκπλήρωσή του. Με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού αποδίδεται σήμερα στην κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης ένας χώρος στον οποίο θα στεγαστεί μουσείο-παρακαταθήκη για τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοση και τα κειμήλια του ποντιακού ελληνισμού. Θα είναι ένας φάρος όπου θα μεταλαμπαδεύονται οι αξίες του ποντιακού ελληνισμού. Θέλουμε το μουσείο να αποτελέσει έναν χώρο όπου θα διεξάγεται έρευνα, να γίνει μια κυψέλη δημιουργίας».
«Είναι η δικαίωση αγώνων 30 χρόνων της ΠΟΠΣ, του ΠΑΣΠΕ, των συλλόγων της περιοχής και επώνυμων και ανώνυμων Ποντίων η δημιουργία ενός θεματικού μουσείου μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό σε μια αμιγώς προσφυγική περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η αξιοποίηση του μουσείου μπορεί να γίνει μέσα από συλλογικά όργανα, χωρίς αποκλεισμούς, και με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και επιστημόνων», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΠΕ Στέφανος Τανιμανίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα