Μπέρμποκ για Ουκρανία: Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σημαντικές παρεμβάσεις κατά τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης του Μονάχου: Κάμαλα Χάρις, Άντονι Μπλίνκεν, Αναλένα Μπέρμποκ, Ντμίτρο Κουλέμπα και πολλοί άλλοι. Ηχηρή τουρκική απουσία.

    

Όλα τα βλέμματα της διεθνούς πολιτικής είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, με σημαντικές παρεμβάσεις ηγετών, υπ. Εξωτερικών και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων με βασικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συνοψίζοντας, τα βασικά μηνύματα είναι τρία: κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος πέραν του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει με όπλα την κυβέρνηση του Κιέβου για όσο αυτή κρίνει απαραίτητο και ότι η Ουκρανία, ως κυρίαρχο κράτος, θα αποφασίσει μόνη για τους όρους ειρήνευσης, όταν έρθει εκείνη η στιγμή.

«Ο Πούτιν απέτυχε» ανέφερε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Ρώσου προέδρου», ενώ η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως ήδη πράττει. Μάλιστα υπενθύμισε ότι ακριβώς έναν χρόνο πριν, στην περσινή Διάσκεψη του Μονάχου, οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν για την επικείμενη, τότε, ρωσική εισβολή. Η εισβολή έγινε. «Έναν χρόνο αργότερα το Κίεβο παραμένει όμως όρθιο, η Ρωσία αποδυναμωμένη και η διατλαντική συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ». Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, όπως οι θηριωδίες στην Μπούτσα, και γι αυτό «θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι».

Μπλίνκεν: Στηρίζουμε αυτό που θέλει η Ουκρανία

Μπλίνκεν Μπέρμποκ ΜόναχοΣτο περιθώριο της Διάσκεψης Μπλίνκεν-Μπέρμποκ είχαν και διμερείς επαφές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Στηρίζουμε αυτό που θέλει η ίδια η Ουκρανία για τον εαυτό της» τόνισε ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι ένα: η διαρκής και δίκαιη ειρήνη. Σχετικά με την προοπτική και τις προϋποθέσεις ειρήνευσης ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών ανέφερε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί στη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ. Τα πράγματα για τον ίδιον είναι ξεκάθαρα: «Υπάρχει θύμα και θύτης» αλλά και η Ουκρανία δεν είναι εκείνη που θα πρέπει να κάνει το βήμα προσέγγισης προς τη Ρωσία. «Αν η Ρωσία σταματήσει να πολεμά, θα τελειώσει ο πόλεμος. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, θα τελειώσει η Ουκρανία» δήλωσε εμφατικά.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει και ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα ομόλογό του για τη συμβολή της Γερμανίας στη στήριξη της Ουκρανίας, από την 27η Φεβρουαρίου κι έπειτα, δηλαδή από την ημέρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άνοιξε το δρόμο για γερμανικές αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών σε εμπόλεμες ζώνες. «Καμία παραχώρηση στη Ρωσία» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει η Αναλένα Μπέρμποκ. Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες που ακόμη διστάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία κρίσιμων τεθωρακισμένων όπως των γερμανικών Gepard στέλνοντας ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή. Σας παρακαλώ, πάρτε θέση». Απαντώντας ωστόσο σε επίμονες ερωτήσεις και μάλιστα μιας Ουκρανής πολιτικού, ανέφερε με «πάσα ειλικρίνεια», όπως είπε, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του πολέμου και ότι το μόνο που μπορεί να πει είναι ότι η στήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, «ακόμη κι αν χρειαστούν χρόνια».

Τι ζητά η Ουκρανία

Ντμίτρο ΚουλέμπαΟ Ουκρανός υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξηγεί τι σημαίνει ειρήνη για την Ουκρανία

Για τον υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, οι στόχοι της κυβέρνησης του Κιέβου είναι ξεκάθαροι: νίκη σημαίνει σε ένα πρώτο επίπεδο «την αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας» και σε ένα δεύτερο, μακροπρόθεσμο, επίπεδο την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη Ρωσία στον πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας. Σε ένα τρίτο επίπεδο «η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να μην αποτελεί πλέον απειλή για την ειρήνη στον ευρωατλαντικό χώρο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο,τιδήποτε άλλο σημαίνει πόλεμος με τον ένα ή άλλο τρόπο». Μάλιστα δήλωσε ευθέως ότι όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, η Ουκρανία θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Αποκάλεσε μάλιστα «εμμονική» την σχέση του Πούτιν με την Ουκρανία. Ο ίδιος ευχαρίστησε τόσο τη Γερμανία όσο και τις ΗΠΑ για τη βοήθεια, άφησε πάντως αιχμές για χώρες, που δεν θέλησε να κατονομάσει, για τη στάση που κρατούν έναντι της Ουκρανίας.

Ηχηρή τουρκική απουσία από το Μόναχο

Μπλίνκεν ΤσαβούσογλουΑπό την πρόσφατη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον

Η Ελλάδα έδωσε το «παρών» με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια εκτενή συζήτηση, χθες, για τη διαχείριση του προσφυγικού, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον. Είχε επίσης σειρά επαφών πχ. με μεγάλη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, ενόψει της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα για τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Αθήνας.

Αίσθηση όμως προκαλεί η παντελής, επίσημη τουλάχιστον εκπροσώπηση της Τουρκίας στη Διάσκεψη του Μονάχου, η οποία βέβαια συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ασύλληπτες συνέπειες της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός. Όπως αναφέρει ο Ερκάν Αρικάν, επικεφαλής του τουρκικού προγράμματος της DW από τη Διάσκεψη του Μονάχου, ήταν ήδη γνωστό ότι ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλτούτ Τσαβούσογλου δεν θα μετέβαινε στο Μόναχο εξαιτίας του σεισμού. Όμως ούτε ο υπ. Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ μετέβη στη Διάσκεψη, αν και αναμενόταν. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέραν της συμπαράστασης της Δύσης για τον σεισμό, το «όχι» της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει αρθεί κι αυτό προκαλεί ανησυχία και τριγμούς.  Κατά τα άλλα, όπως φαίνεται, η Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο εστιάζει πολύ περισσότερο στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και στις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ επί τουρκικού εδάφους για διμερή ζητήματα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα