Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπερασπίστηκε έντονα την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ο αφγανικός λαός πρέπει να αποφασίσει το δικό του μέλλον, αντί να θυσιαστεί άλλη μια γενιά Αμερικανών σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί.

Μιλώντας από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν είπε ότι ο αφγανικός στρατός έχει την ικανότητα να αποκρούσει τους Ταλιμπάν, των οποίων οι ενέργειες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει φόβο ότι η χώρα θα βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Μπάιντεν έθεσε ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την 31η Αυγούστου, εκτός κάποιων δυνάμεων που θα παραμείνουν για την παροχή ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Ένας μακροχρόνιος σκεπτικιστής για τη 20ετή στρατιωτική παρουσία εκεί, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν πετύχει εδώ και πολύ καιρό το αρχικό τους στόχο για την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001: να ξεριζώσουν τους μαχητές της Αλ Κάιντα και να αποτρέψουν μια άλλη επίθεση στις ΗΠΑ όπως εκείνης της 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο εγκέφαλος αυτής της επίθεσης, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε από αμερικανική στρατιωτική ομάδα το 2011.

«Επιτύχαμε αυτούς τους στόχους, γι ‘αυτό πήγαμε. Δεν πήγαμε στο Αφγανιστάν για να οικοδομήσουμε έθνος. Και είναι δικαίωμα και ευθύνη του αφγανικού λαού να αποφασίζει το μέλλον του», είπε.

Ο Μπάιντεν κάλεσε χώρες της περιοχής να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας επισφαλούς πολιτικής διευθέτησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Είπε ότι η αφγανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν για να τους επιτρέψει να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στο Αφγανιστάν είναι εάν επεξεργαστούν ένα modus vivendi με τους Ταλιμπάν. Και η πιθανότητα να υπάρξει μια ενιαία κυβέρνηση στο Αφγανιστάν που θα ελέγχει ολόκληρη τη χώρα είναι εξαιρετικά απίθανη».

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απομακρύνουν χιλιάδες Αφγανούς διερμηνείς από τη χώρα εν αναμονή του τέλους της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

CNN Greece