Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πρώτη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν διεξήχθη σε καλό κλίμα. Εξαρχής ο πήχης των προσδοκιών ήταν χαμηλός και δεν προέκυψαν εκπλήξεις, εκτιμούν ειδικοί.

Από τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη

Σε άλλες εποχές η συνάντηση ενός Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του θα αποτελούσε ίσως το γεγονός της χρονιάς σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής. Θα ανεμένονταν βαρυσήμαντες δηλώσεις και πιθανώς εκατέρωθεν απειλές. Αυτή τη φορά η πρώτη συνάντηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ειδυλλιακή περιοχή της Γενεύης κύλησε σε ήπιους τόνους και φιλικό κλίμα. 

Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε επίσης τη σημασία των διά ζώσης συνομιλιών με ξένους ηγέτες που σε μεγάλο βαθμό ήταν απαγορευτικές την περίοδο της πανδημίας. «Ξέρω ότι έγινε ντόρος γι αυτή τη συνάντηση αλλά για εμένα ήταν αρκετά απλό. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τις προσωπικές συναντήσεις μεταξύ ηγετών. Ο πρόεδρος Πούτιν και εγώ έχουμε την μοναδική, κοινή ευθύνη να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις δύο ισχυρών και περήφανων λαών. Μια σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σύγκλιση με τη Δύση» με στόχο την επίτευξη σταθερότητας

Μπάιντεν Πούτιν ΓενεύηΧωρίς εκπλήξεις η συνάντηση των δύο ηγετών

Τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα των δύο ηγετών ήταν πολλά: από τη διαχείριση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής μέχρι τους εξοπλισμούς και τα ενεργειακά. Όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποχωρώντας από τη συνάντηση: «Ενεργούμε με βάση τις υπάρχουσες απειλές. Πιστεύω ότι για την επίτευξη πραγματικής σταθερότητας πρέπει να συμφωνήσουμε με τη Δύση σε κάποιους κανόνες συμπεριφοράς σε όλους τους παραπάνω τομείς. Πρόκειται για τη στρατηγική σταθερότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την επίλυση θεμάτων που αφορούν περιφερειακές συγκρούσεις. Νομίζω ότι σε όλα αυτά μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα από τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.»

Από την πλευρά των ΗΠΑ τέθηκε, όπως ανεμενόταν, το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και η υπόθεση του φυλακισμένου πολέμιου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται για επίθεση στη Ρωσία» όταν τίθεται το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως υπογράμμισε πρόκειται εν τέλει για ένα «ζήτημα υπεράσπισης της δημοκρατίας», το οποίο δεν μπορούν να παραβλέψουν οι ΗΠΑ.

«Δεν προέκυψε κάτι συνταρακτικό»

Αλεξέι ΝαβάλνιΟ φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι

Σύμφωνα με την Αλίνα Πολυάκοβα, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Center for European Policy Analysis): «Πράγματι δεν προέκυψε κάτι συνταρακτικό. Είχαμε αυτό που περιμέναμε. Ο πήχης των προσδοκιών ήταν εξαρχής χαμηλός. Και οι δύο ηγέτες ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις χαμηλές προσδοκίες». Η ίδια εκτιμά ότι μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν αναμένεται να υπάρξει στο μέλλον μόνο μια «καθαρά επαγγελματική σχέση» και σίγουρα όχι «προσωπική».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει το πλεονέκτημα «να έχει πίσω του την εμπειρία πολλών προγενέστερων αμερικανικών κυβερνήσεων που κλήθηκαν να διαπραγματευθούν με τον πρόεδρο Πούτιν και έχει μάθει από τα λάθη και τις αποτυχίες του», θεωρεί από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Καραμουρζά, Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ιδρύματος Ελεύθερη Ρωσία (Free Russia).

Δήμητρα Κυρανούδη (Tagesschau.de, AP, Reuters)

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα