Μοιράζουν λάφυρα στο Βαρώσι

30/10/20 | 0 | 0 | 171 εμφανίσεις
Μοιράζουν λάφυρα στο Βαρώσι

Πριν «σπάσει» ο πάγος από την καθορισμένη συνάντηση γνωριμίας Αναστασιάδη – Τατάρ την ερχόμενη Τρίτη, η Τουρκία προχωρεί σε ενέργειες ναρκοθέτησης της όποιας προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό, όπως αυτή έχει εκφραστεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο καταγγέλλουν διαμοιρασμό της περιοχής των Βαρωσίων από την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί την περιοχή ως λάφυρο. Ενδεικτικό του τρόπου, με τον οποίο η Κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει την κατάσταση, είναι οι συνεχείς επισκέψεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων στην περίκλειστη περιοχή. Μετά τα πανηγύρια με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, το Βαρώσι επισκέφθηκε και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε κατά την επίσκεψη Τατάρ στην Άγκυρα πικ-νικ, μαζί με τον Τσαβούσογλου, την ημέρα εορτασμού της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, το Βαρώσι «παραδίδεται» για ανάπτυξη των υποδομών και του χώρου πρασίνου και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς στη Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας, που υπάγεται στο τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα επίσης με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, που θα έρθει στα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζεται να γίνουν στο Βαρώσι χώροι πρασίνου, ποδηλατόδρομοι και άλλα. Η Αβρούπα σχολιάζει ότι το Βαρώσι, το τελευταίο λάφυρο της Τουρκίας, άρχισε κι αυτό να διαμοιράζεται. Οι τοπικές εταιρείες, προσθέτει, είχαν κάποιες ελπίδες, αλλά έμειναν κενές, αφού ο Ερντογάν θέλει να επωφεληθεί ο ίδιος και το Βαρώσι γίνεται το τσιφλίκι του τελευταίου Οθωμανού Σουλτάνου. Παράλληλα και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, όπως ο Ερχιουρμάν, καταγγέλλουν ότι μαθαίνουν τις αποφάσεις από τις τηλεοράσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διεμήνυσε χθες ότι παραμένει δεσμευμένος στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως προκειμένου να υπάρξουν ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας είναι εκ των ων ουκ άνευ να δημιουργηθεί περιβάλλον ευνοϊκό, για διαπραγματεύσεις με καλή θέληση. Κάτι, το οποίο ασφαλώς δεν ευνοείται από τις τουρκικές ενέργειες.

Υπό τη σκιά όλων αυτών, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά την ερχόμενη Τρίτη, με διπλωματικούς κύκλους να εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ.

  Φρίξος Δαλίτης    

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/11/20 | (5 σχόλια)
    (της Κατερίνας Χατζηνικολάου, ιατρού) Ξημερώνει του Αγίου Δημητρίου. Είμαι για έκτη ημέρα θετική στον κορωνοϊό. Ανεβάζω ξαφνικά πυρετό, ενώ τα αρχικά μου συμπτώματα είχαν υποχωρήσει. Πηγαίνω κατευθείαν στο ΑΧΕΠΑ. Ξέρω καλά ότι συχνά τέτοιες μέρες (5η έως 7η) εμφανίζονται ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας