Μια τεχνική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αερομεταδιδόμενων ασθενειών.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Πέτρου Χουχούλη, Ειδικού ερευνητή.

Μετά από πολλούς μήνες άκαρπων προσπαθειών αντιμετώπισης του COVID-19, επιστρέψαμε πάλι στο κλουβί μας, και άρχισαν πάλι οι φιλονικίες για το τι πήγε λάθος και ξαναβρισκόμαστε όχι απλά εκεί που ήμασταν 6 μήνες πριν, αλλά σε ακόμα χειρότερη θέση. Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί γιά να πείσει τον αναγνώστη γιά την ανάγκη χρήσης τεχνικών μέσων γιά την πρόληψη αερομεταδιδόμενων ασθενειών.

Ας αρχίσουμε αναλύοντας όλα τα λάθη που προέρχονται από ιατρικές πηγές. Εφόσον εστιάζουμε στις ασθένειες που μεταδίδονται από τον αέρα, η πιό επικίνδυνη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αναμφίβολα το φτάρνισμα. Τι συμβουλές μας δίνουν οι ειδικοί γιά να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων από το φτάρνισμα; Να φταρνιστούμε στις παλάμες μας, στο μανίκι μας ή να κουβαλάμε χαρτομάντηλα. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας. Ποιά είναι όμως η πιό σωστή μέθοδος; Καμιά από τις παραπάνω! Οι ειδικοί ξεχνούν συστηματικά να αναφερθούν στην ταχύτητα του φταρνίσματος που ξεπερνάει τα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ τα σταγονίδια που εκτοξεύονται μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα. Ας είμαστε σοβαροί, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να περιορίσουμε τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τέτοιες ταχύτητες. Γιατί θα έπρεπε όμως να προσπαθούμε να τα σταματήσουμε; Δεν θα έπρεπε να το προσπαθούμε καθόλου. Αντίθετα, η λύση είναι να κατευθύνουμε το κεφάλι μας προς το έδαφος, και να φταρνιστούμε ελεύθερα. Σε αυτή την περίπτωση, η ταχύτητα των σωματιδίων θα τα κολλήσει το έδαφος, ή στην χειρότερη περίπτωση στα παπούτσια μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά δεν θα συνεχίσουν να αιωρούνται στον αέρα, και δεν θα μολύνουν κανέναν. Εκτός από αυτό, αντί να προσπαθούμε να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπο μας με τα χέρια μας, όπως μας συνιστούν οι ειδικοί, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια και να καθαρίζουμε χωρίς άμεση επαφή. Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι όσο βρώμικα και να είναι τα χέρια μας, δεν είναι ανάγκη να πιάνουμε το φαγητό μας όσο υπάρχουν κουταλοπήρουνα, χαρτοπετσέτες και περιτυλίγματα – για όσους προτιμούν τα σουβλάκια.

Η μάσκα

Όσο επιτρεπόταν ελεύθερα η κυκλοφορία και τα εστιατόρια και καφενεία ήταν ανοιχτά, οι οδηγίες των λοιμοξιολόγων γιά την χρήση της μάσκας δεν έβγαζαν κανένα νόημα. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος γιά να κολλήσει κάποιος COVID-19 και κάποιος που περπατάει στον δρόμο δεν βρίσκεται γιά πολύ χρόνο κοντά σε κάποιον που είναι μολυσμένος γιά να κολλήσει, ωστόσο οι λοιμοξιολόγοι επέμεναν ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκα περπατώντας στον δρόμο. Από την άλλη, κάποιος που κάθεται σε μία καρέκλα σε ένα καφενείο η εστιατόριο μπορεί να βρίσκεται απέναντι από κάποιον μολυσμένο γιά πολλή ώρα, και έτσι είναι εκτεθειμένος. Παρόλα αυτά η χρήση μάσκας στο εστιατόριο ή στο καφενείο δεν ήταν υποχρεωτική, έστω και αν οι ιθύνοντες προσπαθούσαν να μας πείσουν να φοράμε μάσκα και εκεί, προαιρετικά. Γιά ποιό λόγο όμως οι ειδικοί μας υποχρέωναν να φοράμε μάσκα εκεί που θεωρητικά κινδυνεύουμε λιγότερο και δεν μας υποχρέωναν να φοράμε μάσκα εκεί που κινδυνεύουμε περισσότερο; Επειδή δεν μπορούμε να φάμε ή να πιούμε φορώντας μάσκα. Κάποιοι στο Ισραήλ έγιναν πιό εφευρετικοί και κατασκεύασαν μάσκες που ανοίγουν όταν πλησιάζουμε το πηρούνι, αλλά αυτή η μάσκα δεν βοηθάει και πολύ, γιατί η μάσκα δεν αναγνωρίζει εξίσου το ποτήρι ή το καλαμάκι, οπότε είναι άχρηστη σε ένα καφενείο. Αυτό το πρόβλημα αφορά μόνο αυτούς που προσπαθούν να προστατευτούν από τις αερομεταδιδόμενες ασθένειες φορώντας μάσκα. Τί γίνεται όμως με αυτούς που χρησιμοποιούν κάποιο άλλο μέσο;

Η προσωπίδα ασφαλείας

Μία εναλλακτική στην χρήση της μάσκας είναι η προσωπίδα ασφαλείας. Αυτή η λύση έχει κάποια σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στην μάσκα: Ο λοιμοξιολόγος Amesh Adalja του πανεπιστημίου Johns Hopkins την συνιστά επειδή προστατεύει και τα μάτια, που είναι μία από τις κύριες πηγές του COVID-19 στο σώμα μας, και δεν χρειάζεται να την προσαρμόζουμε σωστά όπως την μάσκα. Μπορούμε επίσης να φάμε η να πιούμε ανασηκώνοντας ελαφρά την ασπίδα, οπότε μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε καφενεία και εστιατόρια, δεν ακουμπά στο πρόσωπο οπότε αναπνέουμε ελεύθερα, δεν χρειάζεται να την αλλάζουμε κάθε λίγες ώρες όπως στην μάσκα επειδή τα σταγονίδια που εκπνέουμε δημιουργούν υγρασία στην μάσκα με αποτέλεσμα να την καθιστούν εστία μόλυνσης, αλλά… Πόση ασφάλεια προσφέρει σε σύγκριση με την μάσκα;

Ας αρχίσουμε από την αποτελεσματικότητα της ίδιας της μάσκας. Δεν είναι ίδιες όλες οι μάσκες, και σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η αποτελεσματικότητα τους κυμαίνεται από 77% γιά τις χειρουργικές μάσκες μέχρι 96% γιά τις μάσκες Ν95. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν απλές βαμβακερές μάσκες των οποίων η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται γύρω στο 80%~85%, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι με την πάροδο του χρόνου η μάσκα μαζεύει υγρασία από την αναπνοή μας, και γίνεται πιθανή εστία μόλυνσης.

Εάν ο μάσκες έχουν κάποια σταδιακή πτώση της αποτελεσματικότητας τους από την υγρασία, οι προσωπίδες ασφαλείας έχουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση επειδή τα πολύ μικρά σταγονίδια (<5 μικρά) που αιωρούνται στον αέρα καταφέρνουν να περάσουν δίπλα από τα μάγουλα ή ακόμα και κάτω από την ασπίδα εάν αυτή δεν είναι αρκετά μεγάλη – κάποιες κακής κατασκευής προσωπίδες (FS) έχουν κενό ακόμα και στο μέτωπο. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλά γιά αυτό το ζήτημα επειδή οι μελέτες είναι λίγες, αλλά με βάση μία μελέτη από το 2014 σταγονίδια μεγέθους 8.5 μικρά, μόνο 0.9% των σταγονιδίων που εκτοξεύθηκαν από απόσταση 46 εκατοστών πέρασαν πίσω από την προσωπίδα, και η βραχυπρόθεσμη προστασία από το φτάρνισμα έφτασε το 96% – όσο και η μάσκα Ν95. Ωστόσο όταν χρησιμοποιήθηκαν σταγονίδια μεγέθους 3.4 μικρά, η αρχική προστασία έπεσε στο 68% και μετά από μισή ώρα σε χώρο χωρίς εξαερισμό μειώθηκε ακόμα περισσότερο στο 23%. Εάν η απόσταση αυξηθεί στα 183 εκατοστά, η αρχική έκθεση σε σωματίδια μεγέθους 3.4 μικρά μειώθηκε στο 92%.

Μιά πιό σύγχρονη μελέτη από το Ισραήλ που συγκρίνει διάφορους τύπους προσωπίδας μεταξύ τους, με χειρουργικές μάσκες και μάσκες Ν95 αλλά καλύπτει μόνο την βραχυπρόθεσμη προστασία δίνει για έκθεση κατά πρόσωπο πολύ καλύτερες επιδόσεις στις προσωπίδες από τις χειρουργικές μάσκες και ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις από τις μάσκες Ν95. Ειδικά στα σταγονίδια μεγέθους μικρότερου των 2 μικρών, οι προσωπίδες είναι ακόμα καλύτερες και από τις μάσκες Ν95. Στην έκθεση από τα μάγουλα, ή από ψηλά η αποτελεσματικότητα της προσωπίδας εξαρτάται από το μέγεθος της, με τις μικρότερες να προστατεύουν λιγότερο από τις μάσκες και τις μεγαλύτερες περισσότερο. Όσον αφορά την διασπορά των σταγονιδίων σε περίπτωση που ο χρήστης της μάσκας ή της προσωπίδας είναι ασθενής, στην απόσταση των 60 εκατοστών οι προσωπίδες είναι βραχυπρόσθεσμα τόσο αποτελεσματικές όσο και οι μάσκες. Εδώ όμως υπάρχει και αντίλογος από μία άλλη έρευνα, η οποία ωστόσο δεν έκανε πρακτικές μετρήσεις, και έβγαλε όλο και όλο ένα απλό βίντεο – χωρίς να κάνει σύγκριση με κάποια μάσκα χωρίς βαλβίδα.

Καλύτερη λύση

Με άλλα λόγια οι προσωπίδες ασφαλείας είναι καλύτερη λύση από τις μάσκες όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους όπου τα μικρότερα σταγονίδια εξανεμίζονται απο τον αέρα, ή γιά μικρή παραμονή σε κλειστό χώρο, αλλά όχι γιά τη δουλειά ή το σχολείο – εκτός και αν είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος, πολύ πιό κάτω από το σαγόνι. Εάν συνεχίσουμε την έρευνα προφανώς και θα βρούμε μία προσωπίδα που θα είναι πλήρως εργονομική όσο και ασφαλής. Δυστυχώς, δεν έχω τα μέσα γιά να δοκιμάσω τις δικές μου εναλλακτικές στις προσωπίδες ασφαλείας, που βασίζονται στα καπέλα προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχω παραγγείλει μερικά κομμάτια από τον Μάϊο και τα χρησιμοποιώ από τον Αύγουστο. Κατά την διάρκεια της χρήσης αντιλήφθηκα ότι πολλές φορές ο αέρας έμπαινε από την πίσω πλευρά του καπέλου οπότε έραψα ένα κομμάτι πανί γιά να καλύψει αυτό το κενό, και τώρα πλέον έχω ότι καλύτερο υπάρχει στις προσωπίδες ασφαλείας γιά προστασία από αερομεταδιδόμενες ασθένειες. Σε περίπτωση που αυτό το καπέλο δεν είναι αρκετό, υπάρχουν δύο εναλλακτικές – η μία είναι να μακρύνω το προστατευτικό κάλυμμα πολύ χαμηλότερα από το σαγόνι, κάτι που όμως θα με εμπόδιζε να τρώω ή να πίνω, και η άλλη είναι να δανειστώ το βασικό χαρακτηριστικό του φορητού ηλεκτρικού αναπνευστήρα: Ένα φίλτρο HEPA στο πάνω μέρος του καπέλου μπροστά από το μέτωπο μαζί με ένα μικρό ανεμιστήρα που θα περνάει τον ατμοσφαιρικό αέρα από το φίλτρο και θα το πιέζει πρός τα κάτω έτσι ώστε να απωθεί τον αφιλτράριστο αέρα που θα προσπαθεί να εισέλθει από κάτω, με αποτέλεσμα να μην περνάει κανένα μολυσματικό σταγονίδιο στο πρόσωπο. Αυτό το καπέλο θα απέδιδε την καλύτερη δυνατή προστασία από αερομεταδιδόμενες ασθένειες, κοντά στο 100%.

Οι τεχνικές λύσεις δεν περιορίζονται στην προσωπική προστασία. Εάν υπήρχε κάποια σοβαρή προσπάθεια να περιοριστούν οι μολύνσεις στα σχολεία ή στα καταστήματα, θα έπρεπε να είχε γίνει έρευνα γιά την διάδοση του COVID-19 σε αυτούς τους χώρους. Είχαμε χιλιάδες ασυμπτωματικούς φορείς της ασθένειας και όλα τα σχολεία κλειστά ολόκληρο το καλοκαίρι. Θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν ασυμπτωματικό σε μία θέση σε μία σχολική αίθουσα γιά κάποιες ώρες και μετά θα μπορούσαμε να μετρήσουμε την διάσπορά του ιού στην αίθουσα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια δοκιμή σε αίθουσες με διαφορετικά ρεύματα αέρα γιά να διαπιστώσουμε εάν η μεταδοτικότητα αυξάνεται εάν τα ρεύματα αέρα στοχεύουν στο πρόσωπο, και με δεδομένο ότι σε μία σχολική τάξη όλα τα παιδιά προσανατολίζονται προς μία πλευρά της αίθουσας, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γιά να τοποθετηθεί κατάλληλα το κλιματιστικό μέσα στην αίθουσα, ή/και να αλλάξει ο προσανατολισμός της αίθουσας. Θα μπορούσαμε επίσης να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητα της χρήσης διαχωριστικών πλεξιγκλάς σε τραπέζια εστιατορίων, και σε στενούς χώρους όπως τα λεωφορεία την χρήση μικρών μονάδων ανακύκλωσης του αέρα με απλούς ανεμιστήρες που θα φυσάνε τον αέρα από την οροφή προς το πάτωμα με παράλληλη χρήση μικρών σωλήνων που θα ρουφάνε τον αέρα από το πάτωμα, θα το φιλτράρουν και θα τον επαναφέρουν καθαρό στην οροφή του λεωφορείου, με σκοπό να πιέζουν συνεχόμενα τα αιωρούμενα σωματίδια πρός τα κάτω, γιά να μην τα αναπνέουμε.

Η ανικανότητα των πολιτικών

Τίποτα από αυτά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα, και ο λόγος γιά αυτό δεν είναι η αποτυχία των γιατρών, αλλά η ανικανότητα των πολιτικών. Ας ξεκινήσουμε από τον Τράμπ έναν επιχειρηματία που έγινε διάσημος όταν έφτιαξε το παγοδρόμιο Wollman rink το οποίο δεν μπορούσε να επισκευάσει ο δήμος της Νέας Υόρκης μετά από 6 χρόνια και 13 εκατομμύρια δολάρια. Όταν τελικά ανέλαβε ο Τράμπ, η πρώτη του κίνηση ήταν να προσκαλέσει τους Καναδούς που ήξεραν να φτιάχνουν παγοδρόμια, και αυτοί έδωσαν την λύση. Αυτό ήταν μία τεράστια διαφήμηση που έπαιξε καθοριστικό λόγο στην μετέπειτα πορεία του στην πολιτική, και αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα: Ο Τράμπ μπορούσε να λύσει προβλήματα όταν ήξερε που να βρεί τους τεχνικούς που τα καταλάβαιναν. Έπρεπε να γίνει πρόεδρος σε περίοδο πανδημίας γιά να καταλάβει ότι με τους γιατρούς δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, και συνήθως ούτε και τόσο αποτελεσματικές – στο κάτω κάτω της γραφής το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ πιό πολύπλοκο από οποιοδήποτε παγοδρόμιο – αλλά δεν σταμάτησε να αναμεινγύεται προσπαθώντας να βρεί τους ειδικούς που θα προσφέρουν την λύση, μόνο που αυτή τη φορά διάλεξε τους λάθος ανθρώπους, πρώτα με κάποιον δρ. Όζ, έναν τηλεοπτικό απατεώνα της ιατρικής που συνιστούσε την Υδροχλωροκίνη ώς φάρμακο, μέχρι που αποδείχθηκε ότι θεραπεύει μόνο άλλες ασθένειες, όπως αποδέχθηκε μέχρι και ο δρ. Οζ! Μετά από αυτό φαίνεται ότι ο Τράμπ έγινε τόσο απελπισμένος να βρεί μιά – οποιαδήποτε – λύση στο πρόβλημα, αποδέχθηκε την “άποψη” ενός “πάστορα” που του έγραψε ότι το καθαριστικό που πουλούσε είχε θεραπευτικές ιδιότητες και μπορούσε να σκοτώσει μικρόβια στο ανθρώπινο σώμα, κάτι πέρα γιά πέρα αληθινό εφόσον το καθαριστικό θα “καθαρίσει” μιά και έξω όποιον το δοκιμάσει ως θεραπεία. Η άλλη ιδέα του γιά την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας τύπου C μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν γίνουν δοκιμές στην επίδραση αυτής της ακτινοβολίας στο αίμα και μόνο με μηχάνημα αιμοκάθαρσης, σε καμία περίπτωση μέσα στο ανθρώπινο σώμα, γιατί αν το πείτε στους γιατρούς θα πάθουν απόπληξη.

Όλοι μας οφείλουμε να γνωρίζουμε το βασικό σφάλμα του Τράμπ, την διαφορά ανάμεσα στο in vitro και το in vivo: Στο in vitro γίνονται πάντα οι δοκιμές έξω από έναν ζωντανό οργανισμό, και εάν πετύχουν εκεί αρχίζουν τα πειράματα in vivo πρώτα σε ζώα και μετά σε ανθρώπους. Το vivo είναι το βασίλειο των γιατρών και κανένας δεν πρέπει να ανακατεύεται σε αυτό χωρίς μακροχρόνια εμπειρία σαν γιατρός, αλλά στο vitro δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι ο γιατρός είναι καλύτερος από τον μπακάλη, εφόσον δεν μπλεκόμαστε με επικίνδυνες ουσίες ή μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό που δεν έχουμε ξεκαθαρίσει επαρκώς με τους γιατρούς είναι ποιό είναι vivo και ποιό είναι vitro, αλλά σε αυτό θα επανέρθουμε παρακάτω. Συνεχίζοντας, με τα πολλά ο Τράμπ, μην μπορώντας να αποδεχθεί την αργή πρόοδο του εμβολίου – επειδή τα πειράματα σε ζωντανούς οργανισμούς πρέπει να είναι λεπτομερή και χρειάζονται τον χρόνο τους – βρήκε τελικά μιά λειτουργική λύση στο κοκτέϊλ αντισωμάτων της Regeneron, που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον όταν εγκριθεί εφόσον σαν φάρμακο θα χορηγείται μόνο σε όσους νοσούν και όχι σε όλους όπως με τα εμβόλια, αλλά η αποτελεσματικότητα του μειώνεται όσο αναπτύσσεται η ασθένεια, οπότε μένει να δούμε πόσους θα μπορέσει να σώσει στο τέλος.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος έχουμε τον θείο Τζό (Μπάϊντεν) που δύσκολα θα μπορούσε να τα πάει χειρότερα από τον ίδιο τον Τράμπ, και δεν ντρέπεται να φοράει μάσκα και να τηρεί τις υγειονομικές διατάξεις, αλλά μην νομίζετε ότι θα τα κατάφερνε και πολύ καλύτερα. Μπορεί να μην το προσέξατε, αλλά λίγα χρόνια πίσω υπήρχε ένα άλλο μεγάλο ταλέντο στην ιατρική απάτη που τον ξεγέλασε και αυτόν, και τους Κλίντον, η Ελίζαμπεθ Χόλμς, που ίδρυσε μία εταιρία που κατασκεύαζε ανιχνευτές ιατρικών ασθενειών, την Theranos. Μόνο που δεν κατασκεύαζε λειτουργικούς ανιχνευτές ιατρικών ασθενειών, αλλά ψεύτικους, και χρησιμοποιούσε μηχανήματα της Ζήμενς και άλλων εταιριών γιά να επιδείξει την αποτελεσματικότητα των δικών της μηχανών, μέχρι που αποκαλύφθηκε η απάτη της. Ένας τεχνικός θα μπορούσε να αποδείξει πολύ εύκολα της απατεωνιές της από την αρχή, πολύ περισσότερο ένας επιστήμονας, σε αντίθεση με τους πολιτικούς που την πατάνε εύκολα και κατά συρροήν: Πρίν τον Μπάϊντεν ο Ομπάμα την είχε πατήσει με την Solyndra, που έφτιαχνε ηλιακούς συλλέκτες, την οποία είχε υποστηρίξει πρώτος ο Μπούς!

Στα καθ ημάς

Ας έρθουμε στους δικούς μας, με πρώτο τον πρωθυπουργό που έκανε την καλύτερο που θα μπορούσε αφήνοντας τον Τσιόδρα να χειριστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας. Από τότε μέχρι σήμερα όμως δεν έχει να επιδείξει και πολλά πράγματα. Το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία δεν ήταν το μέγεθος τους – αυτό φτιάχτηκε έυκολα – αλλά η αποτυχία των εκπαιδευτικών να τονίσουν την σημασία της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν έχει και πολύ νόημα να αναγκάζεις τους μαθητές να φοράνε μάσκα στην τάξη και να τους βλέπεις να συναγελάζονται χωρίς μάσκα στο διάλειμμά “επειδή δεν μπορούν φοράνε την μάσκα συνέχεια γιά ώρες”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνουν άλλα μέτρα προστασίας. Κανένας δεν υπολόγισε ότι φορώντας την ίδια μάσκα γιά ώρες είναι ανθυγιεινό επειδή μουσκεύει από την αναπνοή, και κανένας δεν φρόντισε να αποστειρώνονται με κάποιον τρόπο στα διαλείμματα. Τα παγουρίνα είναι ακόμα πιό γελοία λύση, κάποια μέρα μπορεί ένας μαθητής να χρησιμοποιήσει το παγούρι άλλου μαθητή, και θα ήταν πιό χρήσιμο να δώσουν λεφτά γιά να αγοράσουν ένα πλυντήριο πιάτων και μπόλικα ποτήρια γιά κάθε κυλικείο. Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει εγκατάσταση ψυκτών που να λειτουργούν με πεντάλ με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα έκαναν τον κόπο να μην πλησιάζουν στην πηγή με το στόμα τους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστία μετάδοσης του COVID-19 με μόνο ένα 0,2%~0,3% να είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων, αλλά αγνοεί ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι γύρω στο ~0.62% της χώρας, άρα τα σχολεία δεν είναι ασφαλέστερα από τον μέσο όρο. Το χειρότερο από όλα ήταν ότι οι μαθητές και ειδικά οι σπουδαστές – όπως και το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού – “παπαγάλισαν” με τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας που τηρούσαν στις τάξεις αλλά όχι έξω από αυτές, και ακόμα περισσότερο έξω από το σχολαίο, και ένας από τους κύριους λόγους γιά αυτό είναι η επιμονή των λοιμωξιολόγων γιά επιλογή της μάσκας ως το κύριο μέσο προστασίας, αντί γιά μιά πιό ευέλικτη επιλογή μέσων προστασίας που – σε πρώτη φάση – θα περιόριζε την χρήση της μάσκας μόνο σε κλειστούς χώρους, και θα επέλεγε άλλα μέσα προστασίας στους ανοιχτούς χώρους. Οι άλλες προσπάθειες του πρωθυπουργού κυμαίνονται από το φαιδρό (συναυλία Πρωτοψάλτη) μέχρι το ανόητο (συνέδριο με τον Χαράρι γιά τον Κορονοϊό) λες και θα λύσουμε τα προβλήματα μας με αμπελοφιλοσοφίες. Αν ήθελε Εβραίους με ιδέες θα μπορούσε να φέρει αυτούς που ανέφερα παραπάνω, αυτόν που έφτιαξε την μάσκα με αυτόματο άνοιγμα γιά το φαγητό ή τους γιατρούς που έκαναν έρευνα γιά την αποτελεσματικότητα σε μάσκες και προσωπίδες ασφαλείας, η ακόμα καλύτερα να βάλει τους δικούς μας γιατρούς να κάνουν παρόμοια πειράματα, όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αρκούνταν ποτέ στην ανικανότητα, φλερτάρει ώς συνήθως με την αυτοκαταστροφή. Δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να σταματήσει τα στελέχη του από το να επιτίθενται στον Τσιόδρα γιά άσχετους λόγους, και σαν μην έφτανε αυτό συμμετείχε στην μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην Αθήνα στην δίκη της Χρυσής Αυγής, και εκεί με αποτυχημένο τρόπο αφού οι παλιοί του συναγωνιστές τον κέρασαν τον πικρό καφέ. Καποιος πρέπει να εξηγήσει σε αυτούς τους αιώνιους διαδηλωτές ότι η υγρασία αυξάνει την διάρκεια ζωής των σταγονιδίων που διαδίδουν αερομεταδιδόμενες ασθένειες!

Ο ηγέτης του ΚΚΕ δεν έμεινε ικανοποιημένος με την πορεία στο εφετείο και αποφάσισε να κάνει και την πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία, όταν το ίδιο το κράτος έχει απαγορεύσει όλες τις παρελάσεις φέτος. Ο αρχηγός της (ανθ)Ελληνικής λύσης θεωρεί τον κορονοϊό και τις μάσκες ώς τμήμα μιάς διεθνούς συνομωσίας, και ο αρχηγός του Μέρα25 θα μπορούσε να αποδείξει σε όλους μας ότι ο COVID-19 δεν είναι δα και η χειρότερη ασθένεια, εάν δεχόμασταν ένα εκατομμύριο προσφυγες θα ανακαλύπταμε άλλες ασθένειες πολύ χειρότερες, από αυτές που νομίζουμε ότι έχουν εξαλειφθεί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Πάγκαλο να λέει ότι το 1/3 των Αλβανών μεταναστών είχαν ηπατήτιδα την οποία κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά σήμερα μαθαίνουμε ότι κάποιους μήνες πρίν, το 45% των νοσούντων από COVID-19 στα μεγαλύτερα από τα νοσοκομεία αναφοράς στην πρωτεύουσα ήταν αλλοδαποί. Ευτυχώς που δεν εκλέχτηκε η Χρυσή Αυγή, γιατί εάν εφάρμοζε το πολιτικό της πρόγραμμα – λέμε τώρα – και παίρναμε την Κωσταντινούπολη, η πανδημία θα λάβαινε χειρότερες διαστάσεις και από την Αντωνινή πανώλη που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία όταν η τελευταία κατέκτησε την Κτησιφώντα, πρωτεύουσα της Παρθίας. Τελος, στην Ανταρσύα θεωρούν ότι είναι πιό σημαντικό να αντιστέκονται στα ΜΑΤ από το να αποφεύγεται ο συνωστισμός, και χρησιμοποιούν γελοίες δικαιολογίες, αλλά το ξανάκαναν στο εφετείο, και προφανώς και στο Πολυτεχνείο σύντομα. Στο ενδιάμεσο ο αρχηγός της λαβαίνει πρόστιμα γιά παραβίαση των περιορισμών σαν να μην τον αφορούν οι νόμοι. Εύφημος μνεία στον Καζάκη που ήταν και ο μόνος που ενδιαφέρθηκε να ανταποκριθεί στο προηγούμενο πόνημα μου, αν και συνεχίζει να δίνει τον λόγο σε συνομοσιολόγους από καιρό σε καιρό.

Εναλλακτικές

Πέρα από την αβάσταχτη ελαφρότητα της αντίδρασης των πολιτικών απέναντι στον COVID-19, το μεγαλύτερο σφάλμα αυτών που επιμένουν να είναι ορθολογιστές είναι στην επιμονή τους να παρουσιάζουν την ιατρική επιστήμη ως την μόνη επιστήμη, και να αγνοούν παντελώς εναλλακτικές που δεν μπλέκουν με το βασίλειο του vivo. Επειδή όμως η ιατρική προχωράει αργά και βασανιστικά, η μόνη εναλλακτική γιά αυτόν που θα ακολουθήσει αυστηρά και μόνο την ιατρική οδό είναι οι συνεχείς περιορισμοί στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η αγωνία του κόσμου είναι πλέον πόσο θα κρατήσουν αυτές, και η εκδοχή της λύτρωσης αμέσως μετά από το εμβόλιο είναι μάλλον ψευδαίσθηση. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας ιός έχει πάντοτε πολλές παραλλαγές, και όσο πιό διαδεδομένος είναι, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις θα υποστεί. Την άνοιξη είχαμε τρία κύρια στελέχη, το καλοκαίρι φτάσαμε στις 6 κύριες μεταλλάξεις και χιλιάδες μικρότερες, σταμάτησα να μετράω, είναι ανώφελο, αλλά έμαθα ότι τώρα το φθινόπωρο μας βρήκε καινούργια μετάλλαξη από τα μίνκ της Δανίας, και εάν ολόκληρη πρωθυπουργός της Δανίας αποφασίζει να εξολοθρεύσει 15 εκατομμύρια βιζόν επειδή “η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των ερευνών γιά πιθανό εμβόλιο κατά του Κορονοϊού” η κατάσταση είναι σοβαρή. Ακόμα πιό σοβαρό είναι ότι έχουμε πλέον το ίδιο πρόβλημα και στην Ελλάδα. Σε παλαιότερες ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα, υπάρχει ποικιλία εμβολίων που στοχεύουν σε έναν από τους κύριους 6 διαφορετικούς ορότυπους που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο γιά τον ορότυπο Χ, ενώ στον πνευμονόκοκκο υπάρχουν 90 ορότυποι με εμβόλια που αντιμετωπίζουν μέχρι και 23 διαφορετικούς συνδυασμούς των κυριότερων ορότυπων δηλαδή δεν υπάρχουν εμβόλια γιά τους υπόλοιπους 67 – πιό σπάνιους – ορότυπους! Δεν πρέπει να προκαλέι λοιπόν έκπληξη σε κανέναν εάν το εμβόλιο που εμφανίζεται να έχει αποτελεσματικότητα 90% σήμερα εξαλείψει τις πιό διαδεδομένα στελέχη του COVID-19 μέχρι που να βρεθεί ένα ή περισσότερα στελέχη που να μην ανταποκρίνονται στο εμβόλιο και να έχουμε την ίδια ιστορία από την αρχή, έστω και εάν η παραγωγή νέων εμβολίων γιά το καινούργιο στέλεχος θα επιταχυνθεί με την συσσώρευση εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μέχρι να κερδηθεί και η τελευταία μάχη, αλλά ποιό χρονικό διάστημα θα χρειαστεί γιά να φτάσουμε μέχρι εκεί; Παρεπιπτόντως, φαίνεται ότι τα αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό γιά τον COVID-19 μπορεί να κρατάνε γιά μερικούς μήνες ή χρόνια, αλλά δεν εξασφαλίζουν ανοσία από όλα τα άλλα στελέχη του κορονοϊού, και μένει να μάθουμε στην πράξη την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και εάν τους έχει ξεφύγει κάποια από τις χιλιάδες εκδοχές του COVID-19. Ακόμα και εάν εμβολιαστεί όλος ο δυτικός κόσμος, εάν δεν συμβεί το ίδιο και στον υπόλοιπο πλανήτη μέχρι να κρατήσουν τα αντισώματα από το εμβόλιο στον δυτικό κόσμο, θα έχουμε επανάληψη – αλλά βέβαια θα έχουμε ήδη ένα κάποιο εμβόλιο. Πέρα από αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι η τέταρτη μετάλλαξη του κορονοϊού που καταλήγει σε επιδημία μέσα σε 20 χρόνια, μετά τον πρώτο SARS-CoV το 2003, τον H1N1 το 2009, τον MERS-CoV το 2012, και τώρα τον COVID-19 το 2019, χώρια οι άλλες μεταδοτικές ασθένειες που στην πλειοψηφία τους – ευτυχώς – δεν μεταδίδονται διά μέσω του αέρα. Εσείς ξέρατε ότι από την απαρχή του COVID-19 μέχρι σήμερα – περίπου ένα χρόνο μετά – άλλες τρείς επιδημίες έχουν πλήξει τον ανθρώπινο πληθυσμό του πλανήτη; Μπορεί οι νεκροί και από τις τρείς μαζί να μην ξεπερνάνε τα χίλια άτομα, και καμία να μην μεταδίδεται διά μέσου του αέρα, αλλά οι επιδημίες συνεχίζονται, μαζί με τη ζωή. Εάν κάποιος από εσάς πιστεύει ότι δεν θα το ξαναζήσουμε αυτό, μάλλον γελιέται. Ακόμα και αν τη γλιτώσουμε, κάποια στιγμή θα συμβεί στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν πίστευα ότι θα μας σώσουν οι γιατροί πρίν από 6 μήνες, και δεν το πιστεύω ούτε σήμερα. Δεν αρνούμαι τις προσπάθειες τους, αλλά ο εχθρός είναι σαν την Λερναία Ύδρα, κόβεις το ένα κεφάλι και βγαίνουν άλλα δύο. Όσες προσπάθειες και να κάνουν οι γιατροί, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καινούργιες μεταδοτικές ασθένειες πρίν τις μελετήσουν εντατικά. Όσο περιορίζουμε τις λύσεις στο πεδίο της ιατρικής θα είμαστε υποχρεωμένοι να υπομένουμε το πρώτο και το δεύτερο, και πιθανότατα και το τρίτο κύμα μιάς νέας ασθένειας γιά μήνες ή και χρόνια. Εάν όμως αναπτύξουμε παράλληλα και ένα τεχνικό σχέδιο αντιμετώπισης αερομεταδιδομένων ασθενειών μπορεί να τα αποφύγουμε όλα αυτά την επόμενη φορά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ένας από τους λόγους της επιτυχούς αντιμετώπισης του COVID-19 στην ανατολική Ασία σήμερα οφείλεται στην τρομάρα που είχαν πάρει από τις προηγούμενες επιδημίες SARS-CoV και H1N1 που ξεκίνησαν πάλι από την Κίνα και έπληξαν όλη την γύρω περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε σε μία μόνιμη κατάσταση πανικού, πρέπει να θυμόμαστε ότι ξέραμε γιά αυτόν τον ιό μήνες πριν εμφανιστεί στην χώρα μας, αφού ούτε η πιό μεταδοτική ασθένεια δεν είναι πιό γρήγορη από την διάδοση της πληροφορίας, οπότε θα έχουμε πάντοτε άπλετο χρόνο γιά να προετοιμαστούμε, εφόσον γνωρίζουμε πως θα πρέπει να αντιδράσουμε. Οι τεχνικές λύσεις έχουν τεράστια ποικιλία και οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την εφαρμογή τους, χωρίς να χρειάζεται να είναι γιατρός. Πέρα από τις ιδέες που έχω αναφέρει σε αυτό το κείμενο, υπήρχε μία σειρά από άλλες εφαρμογές που είχα αναφέρει ήδη από τον Απρίλιο. Κάποιες από αυτές όπως η χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας έχει αποτελεσματικότητα 99.9% απέναντι στους γνωστούς ιούς, και χρησιμοποιείται ήδη γιά την αποστείρωση μασκών μετατρέποντας τες από μίας χρήσης σε πολλαπλών χρήσεων, και στην επόμενη πανδημία η χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας θα είναι όσο χρήσιμη ήταν και στην προηγούμενη, χωρίς να ψαχνόμαστε κάνα χρόνο όπως συμβαίνει σήμερα με τους γιατρούς. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα που έχουν όλες οι τεχνικές λύσεις απέναντι στις ιατρικές, δίνουν γενικές λύσεις σε αντίθεση με τις εξειδικευμένη αντιμετώπιση που έχουν φάρμακα και τα εμβόλια. Πολύ περισσότερο, οι τεχνικές λύσεις στοχεύουν στην πρόληψη, ενώ οι ιατρικές στην θεραπεία, και όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Ποιός είναι όμως υπεύθυνος γιά την διαμόρφωση και την εφαρμογή τεχνικών λύσεων; Οι κυβερνήσεις διεθνώς όχι μόνο αγνοούν την ύπαρξη τους – με ελάχιστες εξαιρέσεις – αλλά ακόμα και όταν τις αποδέχονται, όπως γιά παράδειγμα με τις μάσκες, κάνουν το ακόμα μεγαλύτερο λάθος να ορίζουν γιά αυτές υπεύθυνους τους γιατρούς, με τραγελαφικά αποτελέσματα. Πάρτε γιά παράδειγμα τον Τσιόδρα που εδώ και μήνες μας μιλάει γιά την ανάγκη να φοράμε μάσκες, αλλά δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην ανάγκη να φοράμε κάποια μορφή προστασίας γιά τα μάτια, όπως κάνει γιά παράδειγμα ο Δρ Φάουτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τον Ιούλιο, και πώς να το κάνει όταν συνεχίζει να παλεύει να πείσει τον γενικό πληθυσμό να φοράει μάσκα; Όταν καταφέρνει να πείσει τον γενικό πληθυσμό να φορέσει μάσκα, μας επισημαίνει ότι δεν φοράμε σωστά τη μάσκα, και ότι ο ίδιος την βγάζει μόνο γιά να φάει, αλλά… καημένε Σωτήρη, σου έχω νέα: Εγώ δεν φοράω μάσκα, φοράω καπέλο, και δεν το βγάζω ούτε όταν τρώω! Τη μάσκα δεν την βάζω, όσο δεν βρίσκομαι γιά πολύ χρόνο σε κλειστούς χώρους, γιατί δεν χρειάζεται, και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να φορέσω λάθος το καπέλο, όπως κάνουν οι άλλοι με την μάσκα, και φυσικά προστατεύει και τα μάτια μου, όπως συνιστά και μετά-ανάλυση του ιατρικού περιοδικού The Lancet ήδη από τον Ιούνιο! Πέρα από όλα τα παραπάνω, δεν παραπονιέμαι γιά δυσκολία στην αναπνοή, και μπορώ να φοράω το καπέλο από την στιγμή που θα βγώ από το σπίτι μέχρι την στιγμή που θα επιστρέψω σε αυτό, και είμαι εξίσου σίγουρος ότι όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου, και θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα προστατευτικό μέσο στον περισσότερο χρόνο τους, χωρίς να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

Τρελές σκηνές

Ενόσω ο κακομοίρης ο Σωτήρης παλεύει να πείσει τον γενικό πληθυσμό και χάνει την μάχη με αποτέλεσμα τις γενικές απαγορεύσεις, εμφανίζονται ακόμα πιό τρελά περιστατικά μπροστά στα μάτια μας. Στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης δανείστηκαν σκηνές από την ΔΕΘ και τις έστησαν γιά να εξυπηρετήσουν αυτούς που θέλουν να κάνουν διαγνωστικό τέστ, μόνο που οι σκηνές είναι κλειστοί χώροι και ο COVID-19 μεταδίδεται ευκολότερα σε κλειστούς χώρους. Γιατί είναι ανάγκη να γίνονται τα διαγνωστικά τέστ μέσα ή κοντά στα νοσοκομεία και γιατί δεν μπορεί ο γενικός πληθυσμός να φοράει πιό καλά ρούχα και καπέλο (χα!) αντί να ρισκάρει να κολλήσει COVID-19; Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι η καταστροφή στην Ιταλία την περασμένη άνοιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως πολύ σωστά συνιστούν κάποιοι γιατροί με επιστολή τους πρόσφατα, και φυσικά η διάγνωση πρέπει να γίνεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και όχι στα νοσοκομεία, και εκεί πρέπει η κυβέρνηση να προσλάβει γιατρούς έστω και βραχυπρόθεσμα. Πέρα από αυτό όμως, σου έχω και άλλα νέα Σωτήρη: Οι γιατροί δεν είναι πνιγμένοι επειδή δεν έχουν μάσκες ή απλές στολές. Οι γιατροί είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο επειδή δεν έχουν προσωπικούς αναπνευστήρες, ήτοι PAPR. Οι μάσκες και οι απλές στολές ανήκουν στον 19ο αιώνα, όχι στο σήμερα, και δεν αποτελούν επαρκή μέσα προστασίας. Στην Ιταλία είχαν 43 γιατρούς νεκρούς από τον COVID-19 ήδη από τον Μάρτιο ενώ εκατοντάδες άλλοι είχαν μπεί σε απομόνωση ή εξαναγκάστηκαν να εργάζονται όντας άρρωστοι! Στην Τουρκία που το κράτος είναι μαλωμένο με την επιστήμη εδώ και χρόνια έχουμε αναφορές γιά 10% όλων των θετικών δειγμάτων COVID-19 και 40 χιλιάδες ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό με εκατό νεκρούς! Στην Θεσσαλονίκη το 4% του ιατρικού προσωπικό είναι ήδη φορείς. Ίσως θα έπρεπε να τρέξουμε να εξασφαλίσουμε το κοκτέϊλ αντισωμάτων μόλις εγκριθεί τόσο γιά τους γιατρούς όσο και γιά τους βαρειά νοσούντες. Εάν ακολουθήσουμε τις υστερικές κραυγές από όλο το πολιτικό φάσμα – πλήν Λακεδαιμονίων σαν τον Στέφανο Μάνο που επισημαίνουν ότι έχουμε κατά κεφαλήν περισσότερους γιατρούς από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο – ίσως κάνουμε λάθος στο να δίνουμε προτεραιότητα στο να προσλαμβάνουμε γιατρούς και να ανοίγουμε ΜΕΘ – οι οποίες δεν είναι τόσο χρήσιμες όσο πιστεύαμε στο πρώτο κύμα του COVID-19 εφόσον έχουν βρεθεί καλύτερες μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειας και πάνω από όλα υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης, και πέρα από αυτό, το να ανοίγουμε καινούργιες ΜΕΘ και να προσλαμβάνουμε καινούργιους γιατρούς δεν βελτιώνει απαραίτητα το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης εφόσον οι καινούργοι γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ δεν θα έχουν την απαραίτητη εμπειρία γιά να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια, ακόμα και εάν είναι γιατροί με διαφορετική ειδίκευση γιά πολλά χρόνια.

Εάν όμως η εκπαίδευση στην ιατρική επιστήμη απαιτεί μήνες και χρόνια, η εκμάθηση στην χρήση τεχνικών προστατευτικών μέσων όπως τα PAPR χρειάζεται λεπτά ή ώρες, και – πολύ σημαντικότερα – μειώνει κατακόρυφα την πιθανότητα να ασθενήσει ένας έμπειρος γιατρός ή νοσηλευτής, οπότε αποφεύγεται πολύ σοβαρά η πιθανότητα να κορεσθεί το σύστημα υγείας σε αντίθεση με την πίεση γιά πρόσληψη όλο και περισσότερων γιατρών και νοσηλευτών που δεν θα φτάνουν ούτε γιά να καλύψουν αυτούς τους γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν κολλήσει ή ακόμα και πεθάνει από τον COVID-19, γιά να μην αναφερθούμε στο ηθικό αυτών που προορίζονται για να γίνουν κυριολεκτικά πρόβατα γιά σφαγή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατεθεί PAPR ακόμα και στους νοσηλευτές που αποστέλλονται γιά να μεταφέρουν ασθενείς με τα ασθενοφόρα, ήδη από τον Μάϊο! Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο; Γιατί έχουμε μείνει αφόρητα πίσω στον τεχνικό τομέα, με τον Τσιόδρα να έχει κολλήσει στην σωστή χρήση της μάσκας εδώ και μήνες… Χωρίς να έχει φτάσει ούτε στην προστασιά των ματιών! Αλλά τι δουλειά έχει ο Τσιόδρας με τις μάσκες; Οι μάσκες είναι τεχνικό μέσο, όχι ιατρικό. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που πήγατε σε γιατρό και σας έδωσε συνταγή γιά να φορέσετε μάσκα; Πότε εκπαιδεύτηκαν όλοι αυτοί στην χρήση της μάσκας και πολύ περισσότερο, στο ποιό είναι το καλύτερο τεχνικό μέσο προστασίας, τόσο γιά τον γενικό πληθυσμό όσο και γιά τους γιατρούς που χειρίζονται ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες; Γιατί δεν υπάρχει μία τεχνική ομάδα που να χειρίζεται αυτά τα τεχνικά ζητήματα; Όταν πρίν από μερικούς μήνες ξέσπασε η πανδημία, πολλοί τεχνικοί σε διάφορα πανεπιστήμια – στην Ελλάδα συνέβη στο ΑΠΘ –  έτρεχαν να φτιάξουν αναπνευστήρες και προσωπίδες ασφαλείας με την χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, και αύριο μάλλον στην Ελλάδα θα τρέχουμε να φτιάχνουμε PAPR την τελευταία στιγμή γιά άλλη μιά φορά, όπως συμβαίνει εδώ και μήνες σε άλλα μέρη του κόσμου. Εάν φτάσουμε όμως στο σημέιο να μετράμε δεκάδες θύματα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό, Σωτηράκη, και εσύ συνεχίσεις να μας μιλάς γιά τις μάσκες, την ώρα που ένας μετά τον άλλο διάφοροι επίσημοι από βουλευτές και δημάρχους μέχρι και την πρόεδρο της δημοκρατίας συλλαμβάνονται στο φακό χωρίς να φοράνε μάσκα, γιά να μην αναφερθώ στο “Κρητικό παλληκάρι” που δεν καταλαβαίνει Χριστό, και είναι και γιατρός, ειλικρινά σου μιλάω, θα έρθω να σου φορέσω τις μάσκες σαν μπικίνι όπως το μοντέλο στο instagram. Κάτσε στα αυγά σου, ασχολήσου με αυτά που μπορείς να ασχολήθείς, τα φάρμακα τα εμβόλια και τις μεθόδους νοσηλείας και πές στον Κούλη να βρεί κάποιον τεχνικό γιά να του λύσει τα τεχνικά προβλήματα, και ας τον φέρει και από τον Καναδά, στο κάτω κάτω της γραφής δεν έχει να χάσει τίποτα, αλλά πολλά να κερδίσει. Ας έχει στο νού του ότι κάπως έτσι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Τράμπ… Και το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του ήταν ότι δεν τους ξαναρώτησε γιά λύσεις στο ζήτημα του κορονοϊού, και έτσι κατέληξε να κατηγορεί τους γιατρούς, οπότε πρόσεξε μην την πατήσεις και εσύ έτσι κακομοίρη!!! Εάν συνεχίστεί αυτή η κατάσταση ίσως θα ήταν καλύτερα να βγείς και να πείς μιά ξεχασμένη αλήθεια: Οι πρώτοι λοιμοξιολόγοι στον κόσμο δεν ήταν γιατροί, αλλά οι σιδεράδες που δεν κολλούσαν την ασθένεια στον λιμό της Αθήνας, επειδή εργαζόντουσαν σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες. Κάποια στιγμή το έμαθαν και οι γιατροί και περιόρισαν την πανδημία στην Αθήνα ανάβοντας φωτιές παντού, αν και οι πηγές γιά το ποιός γιατρός έκανε αυτή την πρόταση διίστανται… Οι περισσότεροι ιστορικοί την αποδίδουν στον Άκρων και όχι στον Ιπποκράτη. Δυστυχώς ο Άκρων ξεχάστηκε από την ιστορία, κάποιοι λένε ότι όλη αυτή η ιστορία με τις φωτιές είναι φανταστική. Ισως εάν τα γραπτά του έφταναν μέχρι τις μέρες μας, να είχαμε περισσότερη εμπιστοσύνη στις τεχνικές λύσεις γιά την αντιμετώπιση των αερομεταδιδόμενων ασθενειών. Ποτέ δεν είναι αργά…

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επειδή ο κ.Πέτρος Χουχούλης τα έβαλε με όλους -επισήμως ερευνητάς, ειδικούς και εκλεγμένους πολιτικούς-ιδιαιτέρως με τον αγαπημένος μας λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δεν έπρεπε να μας αποκαλύψει ποιος τον ονόμασε ειδικό ερευνητή , με ποιες έρευνες ασχολείται και τι ακριβώς ερευνά ,όπως και αν μπορεί να παράγει εκατομμύρια προστατευτικά καπέλα ,που ο ίδιος φορεί για να προστατευθεί;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα