Μια ρηξικέλευθη πρόταση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, το 1999, η Ελλάδα άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία με πρόταση του Γιάννου Κρανιδιώτη. Η κυβέρνηση, τότε, αποφάσισε να μην θέτει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Οι λεπτομέρειες είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες, αλλά θα μείνω μόνο στο δια ταύτα: αποκαλύφθηκε πως δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που έθετε εμπόδια, αλλά πως την Ελλάδα εκμεταλλεύονταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα είχε λόγους να θέλει την Τουρκία στην Ένωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα μέλος. Ήταν ένα στρατηγικό όραμα της Άγκυρας που προσέκρουσε στους ευρωπαϊκούς φόβους.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν άλλο παρόμοιο στρατηγικό στόχο της γειτονικής χώρας και σε μια υποκριτική ευρωπαϊκή πολιτική. Η Τουρκία θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη (τα ενεργειακά αποθέματα την ενδιαφέρουν, αλλά δευτερευόντως) και αυτή η επιθυμία της προσκρούει και στους ελληνικούς φόβους και στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές ανησυχίες.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: σωστά ή λανθασμένα αντιμετωπίζει η Αθήνα την τουρκική προσπάθεια;

Πιστεύω λανθασμένα. Η Ελλάδα, όπως και με το Ελσίνκι, δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο πρώτης γραμμής στην Τουρκία. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, δεν θέλουν την Τουρκία περιφερειακή δύναμη τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Απλώς, για το λόγο ότι αν γίνει θα ελέγχει με πολύ περισσότερα εμπόδια γι’ αυτές το χώρο της μισής Μεσογείου. Δεν θα της το επιτρέψουν, αλλά δεν χρειάζεται να είναι η Ελλάδα ο αφελής.

Ποια προβλήματα θα ανακύψουν;

  1. Η Τουρκία θα καταπατά τη μη οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Μα αυτό το κάνει και σήμερα. Η Τουρκία έχει «κυπροποιήσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο ελληνικός στόλος είναι παρών αλλά απλώς παρακολουθεί, και η κυβέρνηση έθεσε ως κόκκινη γραμμή τη μη παραβίαση των χωρικών υδάτων των 6 νμ. Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραβιάσει τα σημερινά ελληνικά χωρικά ύδατα. Πουθενά. Ο στόλος, πλην ενός πλοιαρίου, δεν χρειάζεται στην περιοχή.
  2. Η διεκδίκηση νησιών και βραχονησίδων από την Τουρκία βρίσκεται στη σφαίρα του μη εφικτού. Η Τουρκία γνωρίζει ότι οποιαδήποτε επιχείρηση κατάληψης νησιών θα σημάνει πόλεμο με την Ελλάδα – και όχι θερμό επεισόδιο. Και έναν πόλεμο καμιά από τις δύο χώρες δεν μπορεί να τον αντέξει.
  3. Οι «γκρίζες ζώνες». Εντοπίζονται κυρίως στα Ίμια. Μάλλον σέβονται τη συμφωνία με τον Χόλμπρουκ και οι δύο πλευρές.
  4. Αποστρατικοποίηση νησιών. Βεβαίως και δεν θα γίνει. Ας φωνάζει η Τουρκία. Η Ελλάδα έχει νομικά επιχειρήματα, και αν κάπου δεν έχει ας εισπράξει και μια κίτρινη κάρτα. Προέχει η διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας.

Ό,τι μέχρι σήμερα αποτελεί εθνικό στόχο της χώρας, θα συνεχίσει να υποστηρίζεται.

Αλλά το ζήτημα με την Τουρκία και την Ελλάδα είναι άλλο. Η Ελλάδα κλήθηκε από τις δυνάμεις να παίξει, αντ’ αυτών, έναν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έναν ρόλο γεωπολιτικό. Οι τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες δεν είναι ελληνική ή κυπριακή πρωτοβουλία, κι ας φάνηκαν έτσι. Η Ελλάδα με τις δυνατότητες που έχει δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη αυτή περιοχή. Άλλοι την ωθούν για δικό τους συμφέρον, το οποίο είναι συμφέρον και της Ελλάδας αν προκύψουν οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα. Οφείλει να τα εκμεταλλευτεί.

Η Ελλάδα βγήκε μπροστά και αντιμετωπίζει κατά μέτωπον την Τουρκία.

Η ρηξικέλευθη πρόταση συνίσταται στην αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης: Θα βοηθήσουμε τη Δύση να αντιμετωπίσει τις τουρκικές φιλοδοξίες, αλλά θα βγουν εμφανώς μπροστά η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Και από πίσω και η Ελλάδα. Όχι επανάληψη του ’22. Θα το κάνουν γιατί διαφορετικά δεν θα χάσουν απλώς την Τουρκία, αλλά θα απειληθεί η παρουσία τους σε έναν χώρο με γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία.

Όχι πως φοβόμαστε τη γειτονική χώρα. Αλλά θα την αντιμετωπίσουμε εκεί που διακυβεύεται μείζον εθνικό συμφέρον.

Η διαμάχη για τα ενεργειακά αποθέματα μοιάζει λίγο προσχηματική. Η ανθρωπότητα περνά σιγά-σιγά σε άλλες μορφές ενέργειας, τα αποθέματα δεν έχουν εντοπιστεί, και αν εντοπιστούν δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αξιοποιήσιμα.

Ούτε και οι ενεργειακές οδοί πρέπει να είναι μέλημα μόνο της Ελλάδας. Αν Ευρώπη και ΗΠΑ θέλουν όλοι οι αγωγοί να περνούν από την Τουρκία, αυτοί θα είναι κυρίως αιχμάλωτοι της Άγκυρας.

Και η Ρωσία στο παιχνίδι. Η Ρωσία, πρωτίστως, δεν θέλει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη. Διότι γνωρίζει πως τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών αποκλίνουν.

Είναι ευκολότερο για τη Μόσχα να έχει να αντιμετωπίσει μια ασθενή Τουρκία παρά μια Τουρκία περιφερειακή δύναμη.

Στην φαρέτρα της για τη διαχείριση της Τουρκίας η Μόσχα έβαλε τις τελευταίες ημέρες και τα 12 μίλια. Υποστηρίζει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ. Ρωσία και ΗΠΑ ήταν οι δύο ισχυρές δυνάμεις που αντιδρούσαν να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα. Αν η Ρωσία συμφωνεί, ας συζητήσει το θέμα η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. Η ρωσική δήλωση δεν έγινε τυχαία.

spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή, κ. Σαββίδη, αν οι μεγάλοι διαφωνούν, εμείς δεν πρέπει να επεκτείνομε τα χωρικά μας ύδατα στα 12νμ; Αν σκεφτόμασταν έτσι το ’21, θα ήμασταν ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό και αν οι Εβραίοι περίμεναν να δώσουν το πράσινο φως οι “μεγάλοι”, δεν θα υπήρχε σήμερα το κράτος τού Ισραήλ.

  2. Φοβάμαι πως τίποτε δεν έγινε αντιληπτό απο το σχόλιο και μου προκαλεί εντύπωση γιατί τα σχόλιά σας είναι, συνήθως, εύστοχα.
    Ειδικά για τα 12 μίλια η αντίθεση δεν προέρχεται, μόνο απο την Τουρκία.Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ισχυρές αντιρρήσεις. Δεν λύνεται το πρόβλημα μονομερώς. Αφού η Ρωσία φαίνεται να αλλάζει πολιτική και οι ΗΠΑ βρίσκονται σ αυτήν την κρίση με την Τουρκία, γιατί η Αθήνα να μην εκμεταλλευτεί το timing;

    • Με την σειρά μου απορώ τι δεν καταλαβαίνετε. Γράφετε “Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ισχυρές αντιρρήσεις”(*) κι ακριβώς εκεί αναφέρομαι κι εγώ και όχι στην Τουρκία. Ποιος “μεγάλος” το ’21 ήταν σύμφωνος με την Επανάσταση; Ποιος “μεγάλος” μέχρι το 1948 ήταν σύμφωνος με την ίδρυση τού κράτους τού Ισραήλ; Νομίζω σαφής είμαι, κ. Σαββίδη. “Ο τολμών νικά”, δεν λέει και το σήμα των καταδρομέων μας;

      (*) Στο άρθρο “Ρωσία και ΗΠΑ ήταν οι δύο ισχυρές δυνάμεις που αντιδρούσαν να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα. Αν η Ρωσία συμφωνεί, ας συζητήσει το θέμα η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ. Η ρωσική δήλωση δεν έγινε τυχαία”.

    • «Θα βοηθήσουμε τη Δύση να αντιμετωπίσει τις τουρκικές φιλοδοξίες, αλλά θα βγουν εμφανώς μπροστά η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Και από πίσω και η Ελλάδα.»
      Κε Σαββίδη, το πρόβλημα με τις τουρκικές φιλοδοξίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο το έχουμε εμείς και η Κύπρος, ούτε η Ε.Ε. ούτε οι Η.Π.Α. και αυτές ούτε μπροστά θα βγουν ούτε πίσω, αυτό είναι προφανές, δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.
      Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. και να αντιτάξει στρατιωτική απάντηση σε προσπάθεια παραβίασής τους. Ο ενδοτισμός της θα αποτελέσει ήττα για τον Ελληνισμό. Εάν δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί την χώρα, ας παραιτηθεί, για μείζον εθνικό θέμα όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμα.
      Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει επέκταση και υπεράσπιση. Χρέος όλων ημών τώρα να προβάλουμε το ΟΧΙ μας στην ηττοπάθεια την οποία η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και προσπαθεί να καλλιεργήσει στους πολίτες.

      • Στο σχόλιο προσπαθώ να αποδείξω ότι το πρόβλημα είναι κυρίως της Ε.Ε. των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

        • Αυτοί, όμως, δεν φαίνεται να το βλέπουν έτσι, οπότε εμείς πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσομε την Τουρκία.

          Συμφωνώ με το σχόλιο τού κ. Gerasimos Vasilatos (2.2) και συνιστώ το προχθεσινό άρθρο τής Κύρας Αδάμ Δύο αυταπάτες. Δυστυχώς, αυτές τις κρίσιμες ώρες, η Ελλάδα κυβερνάται από ανίκανους ή/και πουλημένους. Να σημειώσομε ότι η Τουρκία, όπως και παλαιότερα η Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνηθίζει να “χαρτζιλικώνει” ξένους πολιτικούς. Μετέρχεται αδίστακτα όλων των μέσων προς επίτευξη των σκοπών της. Και οι Οθωμανοί διδάχτηκαν την πολιτική τού “λαδώματος” από τούς ούτως καλουμένους “Βυζαντινούς”.

  3. Για ποιο λόγο έχουν αντιρρήσεις ΗΠΑ & Ρωσία για τα 12 μίλια;

    2η ερώτηση: Πως έχουν προκύψει ήθελα να ‘ξερα αυτά τα 6 & 12 κλπ. Με ποιο σκεπτικό; Υπάρχουν μαθηματικά από πίσω που να στοιχειοθετούν αυτά τα νούμερα ή μιλάμε για νομικά κείμενα-θέσφατα σαν την Βίβλο καλή ώρα;

    • Επειδή τα 12 νμ καθιστούν το Αιγαίο κλειστή θάλασσα και φοβούνται εμπόδια στην διέλευση των πλοίων των. Τέτοιος φόβος, όμως, δεν υπάρχει, διότι και στην Βαλτική και στον Περσικό κόλπο έχομε κλειστές θάλασσες, αλλά τα πλοία διέρχονται ελεύθερα.

      Το εύρος των χωρικών υδάτων καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο τής Θαλάσσης και ενίοτε εθιμικά.

      Ελπίζω να βοήθησα.

      ΥΓ: Ήδη η Ρωσία ήρε τις αντιρρήσεις της με τις τελευταίες δηλώσεις Λαβρώφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα