Την περίοδο πριν από τη χούντα και για αρκετά χρόνια Ανδρέας Αγτζίδης, ο πατέρας μου, διατέλεσε πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς… Πολιτικά ήταν ενεργοποιημένος με την Ένωση Κέντρου…
Λίγο καιρό μετά την επικράτηση του δικτατορικού καθεστώτος, απολύθηκαν όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις σε φορείς και αντικαταστάθηκαν με εγκάθετους φιλοχουντικούς. Το έγγραφο που δημοσιεύεται είναι αυτή ακριβώς η απόλυση της εκλεγμένης διοίκησης του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς. Επιπλέον οι χουντικοί επανέφεραν την προηγούμενη εμφυλιοπολεμική ονομασία (Σύλλογος Εθνικοφρόνων Διδασκάλων) που είχε ήδη καταργηθεί από το 1965 και είχε αντικατασταθεί με αλλαγή καταστατικού από το “Διδασκαλικό Σύλλογο Κιλκίς”, αμέσως μετά την επικράτηση του δημοκρατικού ψηφοδελτίου στις εκλογές του 1965.

Από την εποχή εκείνη θυμάμαι έντονα το εξής περιστατικό απ’ το Κιλκίς: να με σταματά (πιτσιρικάς εγώ) ένας περίεργος τύπος και να μου παίρνει την εφημερίδα απ΄το χέρι για να δει τι είχα αγοράσει απ’ το περίπτερο -όπου με είχε έστειλε ο πατέρας μου….
Ήταν η “Μακεδονία” που για τους ηλίθιους χουντικούς έμοιαζε κάτι σαν τον “Ρ” 🙂
Λίγο αργότερα οι γονείς (δάσκαλοι και οι δυό) πήραν τον οματιών τους και κατέφυγαν στην Αθήνα για να γλυτώσουν από την αφόρητη κατάσταση…
Και λίγα χρόνια αργότερα -με την Κυπριακή Τραγωδία- έγινε πράξη αυτό που είχε προβλέψει ο νομπελίστας Γεώργιος Σεφέρης:
«Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος».
Δεν μας γράφει όμως ο κ.Αγτζίδης τι απέγιναν οι δάσκαλοι γονείς του στην Αθήνα-αν εργάσθηκαν σε ιδιωτικά (και σε ποια)Δημοτικά Σχολεία για ο επιούσιον-και αν μετά την αναίμακτη Μεταπολίτευση του Καραμανλή συνταξιοδοτήθηκαν ως αντιστασιακοί και με τον ανώτατο βαθμό ως δάσκαλοι ,ενώ δεν εργάσθηκαν επτά χρόνια στο Δημόσιο;;;.
Τέλος παρέθεσε το γραπτό ντοκουμέντο για την απόλυση του πατρός του ,αλλά στο ίδιο έγγραφο περιλαμβάνονται και άλλα μέλη του Δ.Σ του Διδασκαλικού συλλόγου ,ενώ δεν παρέθεσε το έγγραφον ότι ο Σύλλογος μετωνομάσθηκε σε Διδασκαλικός Σύλλογος Εθνικοφρόνων, μάλλον επειδή δεν μετωνομάσθηκε ,ούτε τι ιδιότητα είχε ο περίεργος τύπος ,που του πήρε την εφημερίδα Μακεδονία από τα χέρια του .
Έγραψε όμως το ‘στόρυ” στην εφημ. Έθνος.
Δεν γνωρίζω εάν αισθανότανε έντονα την ανάγκη αναφοράς του για την 21 Απρ. 1967 καταγράφοντας την οικογενειακή του ιστορία, μή έχοντας την κάποια ιστορική αξία, σε σύγκριση με αυτά που έχει γράψει ως βραβευτής ιστορικός και έχει κομματικά προσφέρει μετακινούμενος σταθερά και διαδοχικά από το πολιτικό κέντρο έως το Σύριζα. Μήπως αυτή την περίοδο πάσχει από ανυποληψία;
Βλέποντας προσεκτικά το έγγραφο της 28/8/67 αναφέρει ότι απολύεται από σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο Σωματείου ……..(δε διακρίνεται η φράση )Διδασκάλων Κιλκίς με Πρόεδρο τον Πατέρα του. Μπορεί να μας διευκρινίσει τη φράση. Γιατί δεν μας επισυνάπτει και το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Εθνικοφρόνων Διδασκάλων; Το σημείο που δε διακρίνεται κάτι φαίνεται περί [ .θνικ..]
Όταν ένας ιστορικός ,εν γνώσει του ,γράφει τη μισή αλήθεια ακολουθώντας την κομμουνιστική προπαγάνδα και όχι μόνο, χάνει τη σοβαρότητά του.Είναι συνήθεια, αποκτηθείσα στη συγγραφική του πορεία πάνω σε ιστορικά θέματα της νεότερης εποχής, να παραποιεί τα γεγονότα υπέρ της αριστερής σκέψεως . Αυτή δε λέγεται αντικειμενικότητα. Μπορείτε να μετανοήσετε ,ως ο ληστής επί του Σταυρού. Το ακούσαμε αυτές τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα,γιαυτό σας εύχομαι ΧΡΙΣΤΟς ΑΝΕΣΤΗ.
δέν είν’ ευχή, παλιομαλάκα·
πληροφόρηση, είναι!…
Χριστός Ανέστη!