Μια νέα 20ετία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου.

Κλείνοντας ημερολογιακά το 2020, ο απολογισμός είναι βαρύς. Ουδείς εγκαταλείπει την προσδοκία για ένα καλύτερο 2021, αλλά όλοι πρέπει να περιμένουν ένα χειρότερο. Η αισιοδοξία των εμβολίων απέναντι στην αλήθεια του ιού. Σύμφωνα με Ρώσο ειδικό έχουν ήδη καταγραφεί 20.000 μεταλλάξεις και υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες. Εκ των πραγμάτων εκείνο που θα έχουμε, προσωρινά, είναι η ελπίδα. Αδιέξοδο, από το οποίο η Κίνα διέφυγε μυστηριωδώς. Ουδείς γνωρίζει τι, πότε και πως συνέβη εκεί, εφ’όσον η προς τα έξω πληροφορία είναι πλήρως διηθημένη. Η πολυπληθέστερη χώρα με τα λιγότερα θύματα ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς της υπομονής της. Προς τούτο το Πεκίνο συντηρεί τις αυτοκρατορικές παραδόσεις. Τι λένε; Ότι με την βούληση των ουρανών υπό την ηγεσία του γιού του ουρανού, θα περιλάβει στην επικράτειά του 10.000 έθνη, ακόμη και βαρβάρους. Ο γιός του Ουρανού δεν απαιτείται να έχει ευ-γενή καταγωγή. Αρκεί να είναι καλός κυβερνήτης.

Το συνονθύλευμα φυλών, γλωσσών και ομάδων χωρίς συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα, χαρακτηριστικό μεγάλων αυτοκρατοριών, προέκυψε από μετακινήσεις πληθυσμών σε αχανείς εκτάσεις. Στον 20ο αιώνα η Ευρασία έζησε την διάλυση τριών τέτοιων, ενώ η συγκρότηση πλήθους κρατιδίων στην θέση τους προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις, διεκδικήσεις και δημιουργία υπαρκτών και ανύπαρκτων εθνοτήτων. Η ιδεολογία και η θρησκεία χρησιμοποιούνται ως πολιτικά εργαλεία είτε για την ομογενοποίηση υπό ένα κόμμα/δόγμα είτε με την απαγόρευσή τους. Η ιδεολογική κινεζοποίηση άρχισε το΄50 με την επιβολή της κομματικής ταυτότητας. Δεδομένης και της βίαιης εκδήλωσης του ισλάμ, συνεχίζεται με την θρησκευτική κινεζοποίηση μέσω της επανεκπαίδευσης σε ειδικά στρατόπεδα, των εντός των συνόρων μειονοτήτων Ουιγούρων, Καζάκων, Χουέι κ.ά.. Τον Μάρτιο του 2018 τέθηκε το ιδεολογικό, νομικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο για την επιβολή της, με τον απόλυτο κρατικό έλεγχο των μη κομματικών οργανισμών.

Τους διασωθέντες από τους διωγμούς του Μάο αστούς και διανοούμενους αξιοποίησε ο Ντενγκ Σιάο-πινγκ μετά το 1978 για να ζωογονήσει την οικονομία, δημιουργώντας  μια αστική τάξη, που μορφώθηκε, ταξίδεψε, αλλά απέκτησε και άποψη. Επίσης, οι κινέζοι εργαζόμενοι στις ξένες επιχειρήσεις δυστροπούν με την υποταγή στο κόμμα. Το ΚΚΚ δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη των σοβιετικών, που κατά την άποψη του δεν αξιοποίησαν δεόντως τον κρατικό μηχανισμό καταστολής για να υποτάξουν τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους στον μαρξισμό- λενινισμό, με αποτέλεσμα την κατάρρευση. Στο κινεζικό δίλλημα μεταξύ οικονομίας και υπακοής η λύση είναι δοκιμασμένη. Ο φόβος αποτελεί το ισχυρότερο όπλο ελέγχου. Κάτι που αξιοποιούν ποικιλοτρόπως τα κομμουνιστικά καθεστώτα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εντοπίζοντας και εξολοθρεύοντας τις δυνάμεις των ιδεολογικών αντιπάλων. Ένας νέος κινεζικός νόμος ορίζει ότι κάθε άτομο ηλικίας άνω των 12 και κάτω των 14 ετών που διαπράττει εκούσια ανθρωποκτονία ή τραυματισμό που προκαλεί τον θάνατο, φέρει την ποινική ευθύνη ενός ενήλικα. Η ποινή είναι εκτέλεση.

Ο Σι Τζιν-πίνγκ είπε: «όλος ο κόσμος υπό τον ίδιο ουρανό είναι μια οικογένεια». Ξεχνά ότι διώκει τα εντός Κίνας μέλη της οικογενείας του. Λεπτομέρειες. Ο γ.γ. του ΚΚΚ ως εκφραστής της ουράνιας βούλησης ετοιμάζεται και επεκτείνεται εκτός επικράτειας. Καλή χρονιά του βοδιού.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

“Μακεδονία”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα