Αν και η δημοτικότητα των ταυρομαχιών στην Ισπανία μειώνεται, το αμφιλεγόμενο έθιμο εξακολουθεί να έχει πολλούς και ισχυρούς υποστηρικτές. Μια δήμαρχος αντιστέκεται.
Η Άννα Γκονζάλες Ροντρίγκες είναι μια γενναία γυναίκα. Η δήμαρχος της Χιχόν ανακοίνωσε το τέλος των ταυρομαχιών για την πόλη της στη βόρεια Ισπανία, αν και αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις. Σχεδόν κανένα άλλο λόμπι στην Ισπανία δεν είναι πιο ισχυρό από αυτό των ταυρομαχιών. Η 58χρονη πολιτικός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δέχεται σωρεία προσβολών. Αλλά και ΜΜΕ, κόμματα και ενώσεις της επιτίθενται ανοιχτά και με σφοδρότητα.
Υπάρχει όμως και ικανοποίηση: «Μια γενναία απόφαση, είμαστε σε καλό δρόμο!», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αϊντα Γκασκόν, πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Anima naturalis. Αλλά η αγανάκτηση κυριαρχεί και δεν είναι μόνο στη Χιχόν αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η γνωστή εφημερίδα «El Mundo» έκανε λόγο για «σκάνδαλο». Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα PP, ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά και θα προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών κατά του μέτρου.
Αυτό αποτελεί «ιδεολογική κηδεμονία» και «περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών της Χιχόν», ανέφερε το κόμμα. Διάσημοι ταυρομάχοι, όπως ο 38χρονος Ελ Γιούλι και ο 44χρονος Καγιετάνο Ροντρίγκεζ, οι οποίοι θεωρούνται οι αγαπημένοι των γυναικών και πρότυπα Ισπανών, χαρακτήρισαν τη δήμαρχο «απαίδευτη» και «ανίκανη».
Δεν έχει υποστήριξη η Ροντρίγκεζ
Παρά τις επιθέσεις αυτές, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της από το ίδιο της το κόμμα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη δήμαρχο. Σχεδόν όλοι σιωπούν, ειδικά ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με έρευνες, το αμφιλεγόμενο έθιμο μπορεί να χάνει τη δημοτικότητά του στην Ισπανία, ειδικά στους νεότερους, αλλά κανείς δεν τολμά να αγγίξει το θέμα.
Ειδικά από το 2016, όταν δέκα δήμοι και περιφέρειες σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε απαγορεύσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη έκρινε ότι μόνο το κράτος μπορεί να αποφασίσει εάν θα καταργηθεί το έθιμο, επειδή η ταυρομαχία ανακηρύχθηκε εθνικό πολιτιστικό αγαθό το 2013.
Ονόματα ταύρων με προεκτάσεις
Γι’ αυτό και η δήμαρχος Γκονζάλες Ροντρίγκες δεν ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι ταυρομαχίες, αλλά ότι η κεντρική δημοτική αρένα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για ταυρομαχίες αλλά για άλλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες. Ο Ισπανίδα πολιτικός δήλωσε πως το ποτήρι ξεχείλισε όταν σκοτώθηκαν δύο ταύροι την περασμένη Κυριακή στη Χιχόν με τα ονόματα ‘φεμινιστής’ και ‘Νιγηριανός’.
Η ταυρομαχία είναι αμφιλεγόμενη εδώ και χρόνια, «αλλά τώρα χρησιμοποιείται και για να προσβάλει τον φεμινισμό και τους μετανάστες» δήλωσε η δήμαρχος στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης. «Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε. Και μια όχι εντελώς ασήμαντη λεπτομέρεια: ο άνθρωπος που έδωσε το μοιραίο χτύπημα στους δύο ταύρους με τα ονόματα ‘φεμινιστής’ και ‘Νιγηριανός’ δεν είναι άλλος από τον 41χρονο ταυρομάχο Μοράντε δε λα Πουέμπλα, υποστηρικτή του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Vox.
Η Γκονζάλες Ροντρίγκες υποστηρίχθηκε μόνο από ακτιβιστές. Από την Αϊντα Γκασκόν ή από την επικεφαλής του κόμματος για την προστασία των ζώων Pacma, Λάουρα Ντουάρτε, η οποία έκανε λόγο για «καταπληκτικά νέα».
Το κόμμα καλεί σε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ταυρομαχίες στη Μαδρίτη στις 18 Σεπτεμβρίου. Το σύνθημα της διαδήλωσης είναι: “Αποστολή μας η κατάργηση!”. Η Γκασκόν παραμένει αισιόδοξη παρά τα εμπόδια. «Είμαι πεπεισμένη ότι οι μέρες των ταυρομαχιών είναι μετρημένες ακόμα κι αν πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια περισσότερα από ό,τι θα θέλαμε για να καταργηθούν», δήλωσε. Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι το 2030. Από την άλλη πλευρά, το ανερχόμενο αστέρι των συντηρητικών Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο, η οποία ηγείται της κυβέρνησης της περιφέρειας της Μαδρίτης, εξήγγειλε πρόσφατα υποστήριξη εκατομμυρίων για τις ταυρομαχίες. Το έθιμο μπορεί να ξεθωριάζει αλλά φαίνεται ότι ακόμα αντέχει.
Εμίλιο Ράπολντ (DPA)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
DW