Μια θλιβερή επέτειος στο Κοσυφοπέδιο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Ανδρέα Νικολόπουλου*

Λίγα έθνη έχουν δικαιολογημένα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ένα από αυτά, είναι το έθνος των Σέρβων! Κοινοί αγώνες, κοινοί εχθροί, όμοιες τραγωδίες. Η τελευταία τραγωδία συνέβη τέτοιες ημέρες το 2004, στην αδικοχαμένη καρδιά του Σερβικού έθνους, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Θύτες οι Αλβανοί Κοσοβάροι, θύματα αθώοι και -σε όλες τις περιπτώσεις- ανυπεράσπιστοι Σέρβοι.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου. Οι Αλβανοί ήταν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των πρόσφατων συλλήψεων πρωτοκλασάτων στελεχών του UCK. Τότε, στο μικρό χωριό Τζαγκλαβίτσα πυροβολήθηκε θανάσιμα ένας 18χρονος Σέρβος, ο Γιόβιτσα Ίβιτς, από Αλβανούς που επέστρεφαν από τη μεγάλη συγκέντρωση της Πρίστινα.

Την επόμενη ημέρα, κατά διαβολική σύμπτωση, πνίγηκαν 3 έφηβοι Αλβανοί στον ποταμό Ίμπαρ, κοντά στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Φρικτές φήμες εξαπλώθηκαν τάχιστα στον αλβανοκρατούμενο τομέα της πόλης. Οι Αλβανοί και εκεί ήταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Δύο ήταν οι επικρατέστερες θεωρίες, για αυτούς. Ή οι Σέρβοι είχαν πνίξει τους εφήβους ή σκυλιά τους, τους είχαν κατασπαράξει. Πολύ αργότερα, σύμφωνα με τον 4ο έφηβο που γλίτωσε από το ορμητικό ποτάμι, οι Σέρβοι δεν είχαν καμία σχέση με το τραγικό γεγονός. Ότι ακολούθησε έμεινε στην ιστορία ως το πογκρόμ του Μαρτίου.

Αμέσως οι Αλβανοί οπλίστηκαν και έβαλαν πυρ κατά ανυποψίαστων Σέρβων και μελών της KFOR. Οι νεκροί έφτασαν τους 8 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100. Να σημειωθεί ότι η ηρεμία στην πόλη επανήλθε, ύστερα από την Σερβική ένοπλη απάντηση, που άφησε 2 νεκρούς Αλβανούς.

Παντού στο Κοσσυφοπέδιο χιλιάδες αφιονισμένοι Αλβανοί, πότισαν την Αγία Σερβική γη με το αίμα των αθώων παιδιών της. Δολοφονίες, βιασμοί, λεηλασίες, καταστροφές. Τρομοκρατία. Εθνοκάθαρση, σύμφωνα με τον -τότε- Σέρβο Π/θ Β. Κοστούνιτσα. Ο οπλισμένος όχλος είχε ήδη στοχοποιήσει τους επαναπατρισθέντες Σέρβους. Αυτοί ήταν και τα πρώτα θύματα. Κινήθηκε κατά γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Κατά των απομακρυσμένων θυλάκων και περιοχών με ισχνή Σερβική παρουσία. Κατά των εύκολων στόχων δηλαδή. Εκεί όμως που ο όχλος έδειξε τον πραγματικό βάρβαρο εαυτό του ήταν στις ανελέητες επιθέσεις εναντίον των Εκκλησιών και των Μοναστηριών. Τους αδιάψευστους μάρτυρες της προαιώνιας Σερβικής παρουσίας και παραγωγής πολιτισμού. Μάλιστα του υψηλότερου επιπέδου, μιας και αναφερόμαστε σε Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Χαρακτηριστικό της βιαιότητας και του φανατισμού, είναι ότι στο Πρίζρεν οι Γερμανοί της KFOR αρνήθηκαν να εκτελέσουν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα πέραν όλων των άλλων, να καεί ολοσχερώς η Ιστορική Θεολογική Σχολή του Σερβικού Πατριαρχείου… Ο όχλος στο Ουρόσεβατς, δεν δίστασε να επιτεθεί σφοδρά κατά Ελλήνων δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού Alter με πέτρες, τραυματίζοντας και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητό τους. Με υπαρκτό τον φόβο για την ίδια τους τη ζωή αποχώρησαν με στρατιωτική συνοδεία προς την πΓΔΜ. Φυσικά και κατά Ελλήνων στρατιωτικών του 525 Μ.Τ.Π. Μάλιστα οι Αλβανοί χρησιμοποίησαν τυφέκια, χειροβομβίδες και εμπρηστικές βόμβες. Οι Έλληνες υπερασπίστηκαν με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμό, τον ιστορικό Ναό του Αγίου Βασιλέα Ούρου και τις λίγες κατοικίες Σέρβων με τις τρομοκρατημένες ψυχές που βρίσκονταν μέσα.


Θλιβερός ο απολογισμός. 30 νεκροί, 1000 τραυματίες. Περισσότερες από 1500 οικίες, 35 Εκκλησίες και Μοναστήρια και 10 Δημόσια κτίρια καταστράφηκαν. Ακολούθησε μαζική

έξοδος των Σέρβων, αφού κανείς δεν εγγυόταν την ασφαλή παραμονή τους στην πατρώα γη. Το προφανές σχέδιο «κάποιων» είχε επιτύχει το στόχο του.

Δε χρειάζεται να γραφτεί τίποτα άλλο. Είμαστε Έλληνες και γνωρίζουμε τι σημαίνει πογκρόμ. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω την χαρακτηριστική απάντηση του γραφείου Τύπου του Ισπανού τ. πρωθυπουργού Μ. Ραχόϊ, σε πρόσκληση της Ε.Ε για τη σύνοδο της Βάρνας, όπου επίσης είχε προσκληθεί ο ηγέτης του ψευδοκράτους: «Ο κ. Π/θ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Βάρνας, εάν τελικώς προσκληθεί το ψευδοκράτος του Κοσόβου, καθώς δεν το αναγνωρίζει. Επίσης δεν επιθυμεί να συνυπάρξει σε φωτογραφία με τον κ. Χ. Θάτσι, έχοντας γνώση του αμφιλεγόμενου βιογραφικού του…»

*Ανδρέας Νικολόπουλος

MSc Στρατιωτικής Επιστήμης και Στρατηγικής Διοίκησης  Έργων Ασφαλείας

Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Εγκληματικότητας της Σερβίας. Έχει εργαστεί ως Διευθυντής ή Σύμβουλος Ασφαλείας σε Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία και Ελβετία.

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μού έλεγε κάποτε ένας Σέρβος ότι, αν ο εγκέφαλος τής Σερβίας είναι το Βελιγράδι, η καρδιά της είναι το Κόσοβο Για τους Σέρβους είναι Άγια Χώματα από την εποχή τής Μάχης τού Κοσόβου (1389), στην οποία έχασε την ζωή του ηρωικά μαχόμενος ο πρίγκιπας Λάζαρος, ο Σέρβος Λεωνίδας.

  2. Να είστε καλά για την λιτή αλλά εμπρεριστατωμένη αναφορά κύριε Νικολόπουλε. Είναι σημαντικό να είμαστε γνώστες καταστάσεων άλλων λαών και όχι απλά να απαιτούμε τους αλλους να μας συντρέχουν χωρίς αμοιβαιότητα ενδιαφέροντος, έστω σε ανθρώπινο επίπεδο. Το ότι είναι δε ομόπιστος λαός θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα κίνητρο για την στήριξή μας.
    Διαβάζω με μεγάλη ευχαρίστηση τα άρθρα σας που ξεφεύγουν από την τουρκολαγνεία των ΜΜΕ. Να είστε καλά.

    • Αγαπητή κυρία Κεχαγιά σας ευχαριστώ πολύ για το ωραίο σας σχόλιο!
      Το Σερβικό έθνος είναι από τα ελάχιστα, αλήθεια, που μας αγαπά! Υπάρχει αιώνια φιλία και αλληλοϋποστήριξη!

  3. Κύριε Νικολοπουλε, με την λιτή, πλην όμως περιεκτική αναδρομή σας, στα γεγονότα εκείνης της εποχής μας κάνατε να δακρυσουμε από θλίψη, αλλά και να θυμηθούμε τους ήρωες του Σερβικού έθνους. Ας ελπίσουμε κάποιοι, όπως εσείς, να θυμίζουν στους συμπατριώτες μας, μέσω της αναδρομής σε ιστορικά γεγονότα, το ποιοι είναι οι μπαχαλακηδες και ποιοι οι εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο του Αίμου.

    • Εδώ, εσείς, ανοίγεται ένα μεγάλο κεφάλαιο , διπλωματικό, πολιτικό, ιστορικό περί πολέμου-ειρήνης και της ενδιάμεσης διαχειριστικής κατάστασης. Δεν ήθελα να γράψω λεπτομέρειες για το ρόλο κάποιων μεγάλων στο πογκρόμ. Να σημειώσω πως οι Έλληνες στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν από τον Ι. Ν. Αγίου Ούρου, ύστερα από παρέμβαση!!!
      Στο Κ&Μ τίποτα δεν έγινε τυχαία. Δεν αναφέρομαι στο 1999… Πηγαίνω πολύ πιο πίσω…

  4. Δυστυχώς, τέτοια άρθρα έχουν δημοσιευτεί πάρα πολύ σπάνια, ακόμη και σε χώρες αλληλεγγύης όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, η ζωντανή δικαιοσύνη επιστρέφει στους δίκαιους του μέλλοντος και του χρόνου, γιατί ο χρόνος δεν ξεχνά τους ήρωες.

    • Κύριε Μαρκόπουλε το σχόλιο σας είναι τιμητικότατο. Είναι αλήθεια πως ότι, γενικά και ειδικά, γράφετε για το Κοσσυφοπέδιο είναι ψέματα ή κατασκευασμένες αλήθειες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα