Μια αιρετική άποψη: μας συμφέρει η διάλυση ή η έξοδος της Τουρκίας απο το ΝΑΤΟ;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

της Μαρίας Παπαδοπούλου*

Α.-
Τελευταία διάβαζα ότι :

1.- Το 1957 ο τότε Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Λόρδος Χαστινγκς Ισμέϊ, υποκύπτοντας στις πρώτες Τουρκικές πιέσεις κράτησε μια πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά κάποιες εργασίες του ΝΑΤΟ στην Λέρο, στέλνοντας επιστολή στην τότε Ελληνική κυβέρνηση κι ενημερώνοντας πως το ΝΑΤΟ παγώνει τα έργα ύστερα από διαμαρτυρίες της Τουρκίας. Αυτή η επιστολή λέγεται πως αποτέλεσε την βάση για το μετέπειτα δόγμα Λόουνς του 1980.

2.- Από το 1957 ως το 1974 το ΝΑΤΟ , υποστηρίζεται ότι κρατούσε τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας. Μάλιστα είχε δοθεί στην Ελλάδα ο έλεγχος όλου του Αιγαίου (και των τουρκικών παραλίων, αν δεν απατώμαι.)
Η αποχώρηση όμως της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974 , ήταν καταστροφική, αφού έδωσε στην Τουρκία την δυνατότητα να θέσει τις βάσεις σε πολλά από τα σημερινά της αιτήματα κι απαράδεκτες αξιώσεις (εξαιρώντας, κατόπιν, κατά την επανένταξη μας στο ΝΑΤΟ , Λήμνο – Σαμοθράκη από νατοϊκές ασκήσεις, προβάλλοντας απαιτήσεις αποστρατιωτικοποίησης νησιών κλπ), γεγονός που εν συνεχεία οδήγησε, το 1980, στο δόγμα Λόουνς.

3. Ωστόσο υποστηρίζεται ότι, αυτό που ολοκλήρωσε το αποκαλούμενο κι ως “γκριζάρισμα” (*προσωπικά δεν θα υιοθετούσαν τον όρο) του Αιγαίου ήταν το 2006 η Οδηγία του τότε Γ.Γ. ΝΑΤΟ Τζέιμς Τζόουνς για την πολιτική του ΝΑΤΟ στα νησιά του Αιγαίου .

Σύμφωνα με αυτήν το ΝΑΤΟ δεν είναι αρμόδιο να ερμηνεύει Διεθνείς Συνθήκες και να λύνει θέματα εδαφικής κυριαρχίας μεταξύ δύο κρατών μελών γι αυτό απέχει από κινήσεις που οξύνουν την μεταξύ τους ένταση, τηρώντας πολιτική ουδετερότητας.

Σχόλιο:
Από ότι κατάλαβα , εκλαμβάνουμε ως αρνητική την πολιτική ουδετερότητα του ΝΑΤΟ γιατί θεωρούμε ότι η απουσία θέσης του επιβλήθηκε από την Τουρκία και της δίνει πλεονεκτήματα, νοουμένης της άρνησης θέσης του ΝΑΤΟ ως “γκριζάρισμα” των νησιών μας.
Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εννοούμε πάντα να βλέπουμε το ποτήρι ως μισοάδειο. Εγώ θα έλεγα και πάλι καλά !

Γιατί το ΝΑΤΟ , ειδικά στον χρόνο αποχώρησης μας , θα μπορούσε να είχε πάρει εντελώς αρνητική για εμάς θέση , αναγνωρίζοντας δήθεν κυριαρχία στο εναπομείναν μέλος του, δηλαδή στην Τουρκία…

Η βασική μου άρνηση όμως δεν εναι στα παραπάνω, είναι στην νοοτροπία μας να δίνουμε στους ξένους το δικαίωμα να ανάγονται εμμέσως σε ρυθμιστές της δικής μας κυριαρχίας , να ζητάμε από αυτούς να πάρουν υπέρ μας θέση κι όταν δεν το κάνουν, να το εκλαμβάνουμε ως κάτι αρνητικό κι άξιο των παραπόνων μας.
Αυτή την στάση μας την βρίσκω εντελώς εφηβική κι απόπειρα μετάθεσης προς τρίτους των ευθυνών που αναλογούν μόνον σε εμας.

Ξέρουμε πολύ καλά τις Διεθνείς Συνθήκες που υπογράψαμε.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους τα νησιά μας , μας ανήκουν δικαιωματικά.
Δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας το πει !

Οι ξένοι μίλησαν μια φορά τον Φεβρουάριο του 1914 στην Συνδιάσκεψη του Λονδίνου δίνοντας υπό την κυριαρχία μας τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

Οι ξένοι μίλησαν άλλη μια φορά το 1936 στην Συνθήκη του Μοντρέ , ακυρώνοντας, ανεξαιρέτως, για Ελλάδα ή Τουρκία, τις ουδέτερες νησιωτικές ζώνες (Λήμνο – Σαμοθράκη, όσο μας αφορά) που στηρίζονταν στις ρυθμίσεις των Στενών βάσει του άρθρου 23 της Συνθήκης της Λωζάνης.

Οι ξένοι μίλησαν για τελευταία φορά το 1947 στην Συνθήκη των Παρισίων δίνοντας μας υπό την κυριαρχία μας όλα τα νησιά (Δωδεκάνησα – Καστελόριζο -Συμπλεγμα Μεγίστης) που αποδεδειγμένα ανήκαν στην Ιταλία, βάσει της προϋφισταμένης Συνθήκης της Άγκυρας του Ιανουαρίου 1932 που είχαν ήδη υπογράψει Τουρκία -Ιταλία και των συνομολογήσεων τους που επιπροσθέτως διαλαμβάνονται στο Πρακτικό του Δεκεμβρίου 1932 που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συνθήκης κι είναι αυτό που καταλαμβάνει την τέως κυριαρχία της Ιταλίας στα 2 Ίμια που μας μετάβιβασε – παρέδωσε το 1947.

Ποιος ο λόγος να συνεχίσουν να μιλούν οι ξένοι?

Κάθε φορά που τους δίνουμε έκτοτε τον λόγο είναι σαν να τους προκαλούμε να αμφισβητήσουν την κατοχυρωμένη με Διεθνείς Συνθήκες κυριαρχία μας.

Αντί να παραπονούμαστε καλύτερα να φροντίσουμε να τους θυμίζουμε και να επικοινωνούμε τους λόγους της διεθνώς κατοχυρωμένης κι αναγνωρισμένης κι από τους ίδιους κυριαρχίας μας στα νησιά μας , αλλά και την υπερδιπλάσια από την Τουρκία ιστορική διαδρομή στο συγκεκριμένο “χώρο”.

Οι στάσεις ουδετερότητας τους λίγο θα έπρεπε να μας αφορούν.

Δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε να δώσουμε ρυθμιστικό λόγο στους ξένους . Αυτών οι θέσεις μεταβάλλονται ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα τους.
Δεν θα έπρεπε να θέτουμε την κυριαρχία μας ούτε να την συνδέουμε με τις ξένες απόψεις ως προς αυτήν ζητώντας να εκμαιεύσουμε τις αμφίβολης σταθερότητας θέσεις τους.

Για εμένα ευτυχώς που το ΝΑΤΟ τηρεί στάση ουδετερότητας.

Η Τουρκία για τους γνωστούς λόγους του “κλέψει -κλέψει” αμφισβητεί την κυριαρχία μας και τους λόγους στρατιωτικοποίησης, όπως έχουμε νόμιμο δικαίωμα άμυνας (αρ.51 Κ.Χ. ΟΗΕ) των νησιών μια κι επικαλείται διεθνείς συνθήκες (Παρισίων 1947) στις οποίες δεν συμμετείχε και δεν μπορεί να αντλήσει καμία νόμιμη αξίωση από αυτές βάσει των άρθρων 34-36 της Συνθήκης της Βιέννης 1969 που διέπει το δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών.

Το ξέρει ότι δεν έχει νόμιμο δικαίωμα, για αυτό απειλεί με πόλεμο.

Ακόμα κι αν έλεγαν οι ξένοι ότι τα νησιά μας ανήκουν κι ότι έχουμε νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα τους , εάν ποτέ την Τουρκία την “πάρει” να μας επιτεθεί, θα το κάνει, ασχέτως τί λένε αυτοί.
Εάν ποτέ το κάνει, κανείς ξένος δεν θα έρθει να σταθεί δίπλα μας και να πολεμήσουν τα παιδιά του στο πλευρό μας . .
Μόνοι μας θα πολεμήσουμε.
Δεν πρέπει να δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να έχει λόγο εκεί που θα πολεμήσουμε μόνον εμείς.

Β. –
Ως προς τον κύριο Πομπέο και των δηλώσεων του περί μειώσεως του στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή.
Το μόνο που -σε συνέχεια του ανωτέρω σχολιασμού μου, έχω να ρωτήσω είναι:

1- Δεν βρέθηκε , βρε αδερφέ, κανένας Έλληνας να του κόψει τον βήχα;

2- Δεν βρέθηκε κανένας να του απαντήσει ότι η μείωση στρατιωτικού αποτυπώματος , που ζήτησε προϋποθέτει και καταλαμβάνει πρωτίστως την μείωση της στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ και τις βάσεις από Αλεξανδρούπολη μέχρι Σούδα κι όλες τις ενδιάμεσες που παραχωρήσαμε στην χώρα του κι αυτή έχει εγκαταστήσει στην περιοχή;

3.- Δεν βρέθηκε κανείς να του πει ότι τέτοια φάλτσα δεν γίνονται αποδεκτά ούτε στην χώρα του, ούτε και στην δική μας;

Γ-
Τώρα ως προς τους φόβους ότι τα δυτικά συστήματα αεράμυνας με τα οποία αντικαθίστανται τα Ρωσικά που έχουμε εγκαταστήσει στα νησιά μας, ενέχουν το κίνδυνο αντίστοιχων παρεμβολών ικανών να καθορίσουν την έκβαση μιας σύγκρουσης μας με την Τουρκία ή να μπλοκάρουν την πιθανή πορεία και την εξέλιξη μιας σύγκρουσης μαζί της.
Αυτό που έχω να ρωτήσω είναι :

1- Γιατί τα Ρωσικά συστήματα , που είχαμε δεν έχουν αντίστοιχες δυνατότητες παρεμβολών, μπλοκαρίσματος τους από την παραγωγό τους Ρωσία και παρεμβολής της στην έκβαση μιας αντίστοιχης μάχης;
– Κι αν έχουν , ποιος μας εξασφαλίζει ότι η Ρωσία θα έμενε αμέτοχη και δεν θα ασκούσε κοντρόλ στα δικά μας συστήματά της που έχουμε εγκατεστημένα στα νησιά μας, υπέρ της Τουρκίας;

2- Κι αν είμαστε τόσο εξαρτημένοι από τον Ρωσικό εξοπλισμό για την ασφάλεια των νησιών μας, συγνώμη εμείς τους Patriot γιατί τους είχαμε ανάγκη και τους πήραμε;
Για να εξασφαλίσουμε την Σαουδική Αραβία ?

Σχόλιο :
Αν είναι να πάρει ποτέ το μέρος μας η Ρωσία ,που έχει δηλώσει από πέρισυ (στις 16.6.2021 στην βίλα Λα Γκρανζ)) ότι θέλει να κόψει τους δεσμούς της ολοκληρωτικά με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης-ΕΕ και την βλέπουμε να το κάνει σήμερα πράξη, έχει αν θέλει να καθορίσει την έκβαση μιας μάχης την δυνατότητα, μπλοκάροντας τους “τουρκικούς” S-400 .

Μην ανησυχούμε λοιπόν, ακόμα έχει η Ρωσία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ευκαιρία αν θέλει, να παρεμβληθεί διαμορφώνοντας την έκβαση μιας Ελληνο-Τουρκικής σύγκρουσης, όπως και κάθε ξένος παραγωγός αμυντικών οπλικών συστημάτων δηλαδή..

Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ένα:
Εάν κάτι οφείλαμε και το χρωστούσαμε στους εαυτούς μας ήταν να μην εγκαταλείψουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Μόνον τότε θα ήμασταν σίγουροι ότι κανείς δεν θα μπορούσε να παρεμβληθεί -τουλάχιστον εύκολα – στα δικά μας συστήματα και να καθορίσει την έκβαση μιας σύγκρουσης με την Τουρκία ή να ανακόψει τα επερχόμενα εις βάρος της Τουρκίας αποτελέσματα της.

Δ.-

Πάμε και σε αυτό που εγώ θεωρώ το εξεχόντως σοβαρό.

Χαιρόμαστε, πολλοί από εμάς, κάθε φορά που ακούμε την πιθανότητα διαμελισμού της Τουρκίας και το εκλαμβάνουμε ως την καλύτερη λύση.

Έχουμε σκεφτεί, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο , μπροστά σε τί είδους προκλήσεις και σε τι μεγέθους προβλήματα θα βρεθούμε;

Ας τα εξετάσουμε λοιπόν…

1- Ένας εμφύλιος στην Τουρκία συνεπάγεται ανυπολόγιστες ροές προς την Ελλάδα, πρωτίστως Τούρκων προσφύγων, αλλά και λοιπών μεταναστών τρίτων χωρών και προσφύγων πολέμου που βρίσκονται σήμερα εντός Τουρκίας.
Εδώ με ένα Φετουλαχ Γκιουλέν και βλέπουμε πόσοι Τούρκοι διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα καθημερινά κι έρχονται στην Ελλάδα, ας σκεφτούμε τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας εμφύλιος μέσα στην Τουρκία.
Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ή θα γεμίσουμε Τούρκους και θα αλλοιωθεί η δική μας πληθυσμιακή σύσταση?

(* Ίσως βέβαια μας δίνονταν η ευκαιρία να νεκραναστήσουμε ένα νέου τύπου πολυπολιτισμικό νέο Βυζάντιο, αλλά το ερώτημα είναι θέλουμε;
Οι ηγεσίες μας έχουν για κάτι τέτοιο τα ανάλογα φόντα ή θα πνιγούμε όλοι μαζί;)

2- Ένας διαμελισμός της Τουρκίας θα έστελνε περίπατο την Συνθήκη της Λωζάνης 24.7 .1923.

Ο κανόνας λέει ότι οι Διεθνείς Συνθήκες έχουν ισχύ όσο υφίστανται οι κρατικές οντότητες που αφορούν και τις υπέγραψαν.

Εάν η Τουρκία χάσει την κρατική της οντότητα και διαμελιστεί δημιουργώντας 3-4 νέα κράτη, θα χρειάζεται μεταξύ μας υπογραφή νέων Διεθνών Συνθηκών , οι παλιές Συνθήκες θα μπουν στο αρχείο και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας , εκτός εάν τα νέα, υπό διαμόρφωση κρατικής οντότητας νέα τουρκικά σχήματα , δηλώσουν με τις νέες Διεθνείς Συνθήκες που θα υπογράψουν ότι προσχωρούν στις παλιές .

(*Ας θυμηθούμε τί ακριβώς μας προέκυψε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, για να πάρουμε μια γεύση….)

3- Τυχόν νέα κρατική οντότητα στα ανατολικά μας, υπό την νέα κατάσταση που θα διαμορφώνεται ενδέχεται, τότε πραγματικά, να αυξήσει δραματικά τις διεθνείς πιέσεις σε εμάς για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας με σκοπό την αίσθηση ασφάλειας του τέως τουρκικού πληθυσμού,που θα αποτελούν τους πολίτες του νέου αυτού κράτους που θα εκλαμβάνεται ακόμα ως ανίσχυρο να αμυνθεί ή το ίδιο να αποτελέσει κίνδυνο για εμάς;…

Συμπέρασμα :
Μην χαιρόμαστε τόσο πολύ στο ενδεχόμενο διαμελισμού της Τουρκίας. Αν είναι να συμβεί ,θα πρέπει ήδη να εξελίσσουμε σχέδια επί χάρτου πως θα αντιδράσουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε ανάλογο ενδεχόμενο.
Στην πράξη τα πράγματα δεν θα είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο επιθυμητά όσο τα προσδοκούμε.

Εδώ αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η αναγκαιότητα συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας…;

Υστ: Τέλος ,ας εκφράσω και μια προσωπική θέση…
Στην πρόσφατη οικονομική κρίση στείλαμε περίπου 450.000 οικονομικούς μετανάστες στην Δύση, που αναμέσα τους συγκαταλέγονταν το πλέον ενεργό και μορφωμένο δυναμικό που παρήγαγε η χώρα μας κι επωφελούνται άλλοι πλέον λαοί από την μετανάστευση αυτή .

Μήπως θα έπρεπε να κατευθύνουμε μαζικά αυτόν τον δυναμικό Ελληνικό πληθυσμό (αφού όπως φάνηκε δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε εντός της χώρας μας) αντί προς τα δυτικά, προς τα ανατολικά μας και προς τις προαιώνιες πατρίδες μας;
Ίσως αποτελούσε την δραστική σταγόνα αλλοίωσης των συνολικών νοοτροπιών όσων κατοικούν και βρίσκονται απέναντι …
Πολλά θα μπορούσαν να ήταν τα ωφέλη….
Δεν θα απαριθμηθούν όλα εδώ.

*Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι δικηγόρος.

Σημείωση. Το κείμενο γράφηκε ως απάντηση σε ανάρτηση με τίτλο “Μήπως η κυβέρνηση έχει παγιδεύσει την χώρα σε τροχιά αποστρατικοποίησης”; ΕΔΩ

spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το άρθρο δεν είναι αιρετικό. Αφού διευκρινιστεί ότι το ζήτημα του διαμελισμού ή διάλυσης της Τουρκίας και οι προεκτάσεις του είναι ζήτημα που ενδέχεται να εμφιλοχωρούν διαφορετικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα διατυπώσεις όπως οι εξής θα έπρεπε να τις κάνει κάθε αναλυτής που έχει στοιχειώδη γνώση, λειτουργεί ορθολογιστικά και διατυπώνει θέσεις όπως οι εξής:
  «…
  Η βασική μου άρνηση όμως δεν εναι στα παραπάνω, είναι στην νοοτροπία μας να δίνουμε στους ξένους το δικαίωμα να ανάγονται εμμέσως σε ρυθμιστές της δικής μας κυριαρχίας , να ζητάμε από αυτούς να πάρουν υπέρ μας θέση κι όταν δεν το κάνουν, να το εκλαμβάνουμε ως κάτι αρνητικό κι άξιο των παραπόνων μας.
  Αυτή την στάση μας την βρίσκω εντελώς εφηβική κι απόπειρα μετάθεσης προς τρίτους των ευθυνών που αναλογούν μόνον σε εμας.
  ….
  Κάθε φορά που τους δίνουμε έκτοτε τον λόγο είναι σαν να τους προκαλούμε να αμφισβητήσουν την κατοχυρωμένη με Διεθνείς Συνθήκες κυριαρχία μας.
  Αντί να παραπονούμαστε καλύτερα να φροντίσουμε να τους θυμίζουμε και να επικοινωνούμε τους λόγους της διεθνώς κατοχυρωμένης κι αναγνωρισμένης κι από τους ίδιους κυριαρχίας μας στα νησιά μας , αλλά και την υπερδιπλάσια από την Τουρκία ιστορική διαδρομή στο συγκεκριμένο “χώρο”.
  … Δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε να δώσουμε ρυθμιστικό λόγο στους ξένους . Αυτών οι θέσεις μεταβάλλονται ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα τους.
  Δεν θα έπρεπε να θέτουμε την κυριαρχία μας ούτε να την συνδέουμε με τις ξένες απόψεις ως προς αυτήν ζητώντας να εκμαιεύσουμε τις αμφίβολης σταθερότητας θέσεις τους. …»
  Είμαστε ανεξάρτητο κράτος; Εάν όχι στα στρατηγικά παίγνια μας τοποθετούν πάνω στην κλίνη του Προκρούστη καθότι προγραμματικά αναλώσιμοι.

 2. Ifestosedu:

  Καλημέρα αγαπητέ μου κύριε Ήφαιστε,

  Σας ευχαριστώ που με απαλλάσσεται από τον χαρακτηρισμό του “αιρετικού”.

  Αυτό που ήθελα να συμπληρώσω στην τελευταία φράση σας είναι ότι, τα στρατηγικά σχέδια των άλλων μπορούν να μας τοποθετούν όπου τους βολεύει.

  Το ζήτημα είναι εάν είμαστε πρόσφοροι και δεκτικοί εμείς ως προς αυτά.

  Γιατί και ο Προκρούστης έβαζε όποιον έβρισκε βολικό πάνω στην κλίνη του , αλλά ήρθε η μέρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ηρακλή…

  Σημασία έχει ο τρόπος που εκλαμβάνουμε εμείς τον εαυτό μας και τον προβάλλουμε στους άλλους, εκπαιδεύοντας τους, με την στάση μας, σε προσαρμογή κι αλλαγή της
  δικής τους οπτικής και θεώρησης των πραγμάτων.

  Όταν δεν το κάνουμε είναι γιατί ψάχνουμε να βρούμε άλλοθι στους άλλους για να κρύψουμε πίσω από αυτό τις δικές μας ελλείψεις , τις οποίες δεν έχουμε καμία διάθεση και πρόθεση να τις αντιμετωπίσουμε και να πράξουμε αναλόγως ώστε να τις βελτιώσουμε και να τις διορθώσουμε.

  Είναι θέμα αυτοσεβασμού…

  Οι καιροί που βρίσκονται μπροστά μας και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μας ωθούν ήδη από εχθές βιαίως προς την ενηλικίωση..

  Εάν αρνούμαστε να το δούμε και συνεχίσουμε να ζούμε το παραμύθι της “Ωραίας Κοιμωμένης” , μοιραία θα χαθούμε στην λήθη.

  Θα πρέπει να αντιληφθούν , πρωτίστως οι ηγεσίες μας και κατόπιν όλοι μας ανεξαιρέτως ότι, η εποχή των Λωτοφάγων πέρασε ανεπιστρεπτί.
  Μας αρέσει , δεν μας αρέσει, μπροστά μας έχουμε τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες..

 3. “Για εμένα ευτυχώς που το ΝΑΤΟ τηρεί στάση ουδετερότητας”

  Το ΝΑΤΟ δεν τηρεί ίσες αποστάσεις, ούτε είναι ουδέτερο. Στηρίζει πάντα την Τουρκία:

  Το ΝΑΤΟ εξαίρεσε τη Λήμνο από άσκηση -Μετά από απαίτηση της Τουρκίας

  Ένα μόνο παράδειγμα. Αυτό έκανε πάντα και θυμούμαι ότι, όταν μας καλούσε για άσκηση μαζί με την Τουρκία, ο Α. Παπανδρέου ζητούσε να συμπεριληφθεί και η Λήμνος, άλλως η Ελλάδα θα απείχε. Το ΝΑΤΟ δεν πάντα ενέδιδε στην απαίτηση τής Τουρκίας κι άφηνε την Ελλάδα εκτός ασκήσεως.

 4. Ναι ευτυχώς κι εξήγησα πάρα πολύ καλά στο κείμενο μου τους λόγους .

  Δηλαδή τί να πει η Τουρκία που αν και έμεινε μόνη της να αλωνίζει στο ΝΑΤΟ από 12.8.1974 μέχρι και 19.10.1980 , δηλαδή για 6 συναπτά χρόνια δεν κατάφερε να εκμαιεύσει από το ΝΑΤΟ και να αποσπάσει ούτε έναν υπαινιγμό υπέρ των υποτιθέμενων δικαιωμάτων κυριαρχίας της έστω σε ένα από τα νησιά μας στο Αιγαίο ?

  Αν δεν ήταν αυτό παταγωδης αποτυχία της Τουρκίας , τότε τί ήταν ?

  Ποιου είδους πραγματική ευμένεια εισέπραξε από το ΝΑΤΟ εν τη απουσία μας?
  Που πραγματικά βγήκε ωφελημένη μέχρι σήμερα ?

  Ποιο νόμιμο δικαίωμα “κυριαρχίας” μπορεί να αντλήσει η Τουρκία με βάση το γεγονός ότι πέτυχε το ΝΑΤΟ να μην κάνει ασκήσεις σε Λήμνο και Σαμοθράκη κι έργα στην Λέρο?

  Αν θέλουμε να ακριβολογουμε , το μόνο που ζημιώνεται από τις απαιτήσεις και τα καμώματα της Τουρκίας είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ!!!
  Γιατί αποφεύγει τις ασκήσεις σε νησιά, όπως η Λήμνος και η Σαμοθράκη που βρίσκονται μπροστά στο σημείο εξόδου προς Μεσόγειο του φυσικού του εχθρού , στον καιρό Ψυχρού Πολέμου (όπως αυτόν που διανυαμε και τότε και τώρα) , δηλαδή της Ρωσίας και δεν εκπαιδεύονται οι νατοϊκές δυνάμεις πως θα την αναχαιτίσουν στο συγκεκριμένο σημείο.
  Κανείς άλλος!!!

  Οι απαιτήσεις της Τουρκίας στην ουσία επενεργούν βλαπτικά μόνον στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

  Σε ποιον άλλον δηλαδή επενηργησαν
  πραγματικά βλαπτικάά οι Τουρκικές απαιτήσεις?

  Μήπως στους κατοίκους των νησιών μας και στους ψαράδες μας που γλίτωσαν από το μπελά των ασκήσεων του ΝΑΤΟ και στον μόνον που προσβλέπουν ανέκαθεν για την προστασία τους είναι μόνον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ?

  Πότε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κι ανάμεσα τους κι η Ελλάδα εκχώρησαν προς αυτό αρμοδιότητες Διεθνούς Δικαστηρίου ώστε να να υπάγεται στην δικαιοδοτικής του κρίση και να μπορεί το ΝΑΤΟ να λαμβάνει θέση κι αποφάσεις για το σε ποια κυριαρχία ποιου μέλους του ανήκει ποια εδαφική έκταση ?

  Έχετε αγαπητέ μου Επισκέπτα κανένα άρθρο συναφές του Κανονισμού του ΝΑΤΟ να μου επιδείξετε , που να του δίνει τέτοια αρμοδιότητα , γιατί εγώ δεν έχω.

  Για ποιο λόγο θα πρέπει εγώ να εκλαβω λοιπόν και να αναγάγω ως παράγοντα καθορισμού ή αναγνώρισης της κυριαρχίας, που εξ’ αντικειμένου γνωρίζω ότι έχω στα νησιά μου ,έναν οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ στον οποίο συμμετέχει μάλιστα κι η Τουρκία ?

  Δεν υπάρχουν Διεθνείς Συνθήκες ?
  Για ποιο λόγο θα πρέπει εγώ να καταφύγω σε έναν παντελώς αναρμόδιο οργανισμό να μου πει για την κυριαρχία μου ?

  Όσο το ΝΑΤΟ θέλει να κρατά την Τουρκία στους κόλπους του ,ας την διαχειρίζεται με πολιτικές , στην ουσία τύποις , ουδετερότητας ή με όποιον άλλο τρόπο το ίδιο θέλει , αντέχει και μπορεί .
  Γιατί με αφορά εμένα αυτό για να το συνδέσω με θέματα κυριαρχίας μου ?
  Γιατί να με ενοχλεί που το ΝΑΤΟ δήλωσε (και είναι ) αναρμόδιο για θέματα εδαφικής κυριαρχίας των μελών του?
  Γιατί να εκλαβω την θέση του αυτή ως πριμοδότηση της Τουρκίας ?

  Τα βασικά μέλη που συγκρότησαν το ΝΑΤΟ , ούτως ή άλλως, ήδη έχουν δηλώσει κι έχουν αναγνωρίσει με Διεθνείς Συνθήκες που συνυπογράφουν (τις οποίες ανέφερα μια προς μια στο κείμενο μου) το δικαίωμα απόλυτης κυριαρχίας μας στα νησιά μας που αμφισβητεί η Τουρκία.

  Αυτό το ζήτημα είναι τελειωμένο εδώ και πολύ πιο πάνω από 50 χρόνια Τελεία.
  Πόσες φορές θέλουμε να ακούσουμε να μας το λένε !?!?

  Εγώ ως Ελλάδα γιατί θα πρέπει να το θέτω σήμερα και πάλι εκ νέου στην κρίση τους ή να αποδέχομαι ότι μπορεί να υπάρξει πλέον αντικείμενο της οποιασδήποτε νεότερης κρίσης τους και μάλιστα μέσω ενός οργανισμού που εκ του καταστατικού του δεν προορίζεται για τον σκοπό αυτό?

  Εάν το κάνω ή δεχτώ κάτι τέτοιο , αυτό από μόνο του δεν ενέχει την αμφισβήτηση της ορθότητας της αρχικής τους κρίσης κι εντελει την αμφισβήτηση από εμένα και μόνον της κυριαρχίας μου κι από κανέναν άλλο ?
  (α σ : πλην Τουρκίας ασφαλώς ..)

  Γιατί λοιπόν ως Ελλάδα θα πρέπει να θέτω, από μόνη μου, εν αμφιβόλω στην εκ νέου κρίση άλλων την κυριαρχία που ήδη γνωρίζω ότι έχω και θα είμαι η μόνη που,αν χρειαστεί, θα πολεμήσω για αυτήν ?

  Δεν δίνω σε κανέναν ούτε το δικαίωμα, ούτε την ευκαιρία να αμφισβητήσει κάτι που έχει ομολογήσει , όχι μια , αλλά τρεις φορές ότι μου ανήκει!

  Δεν δίνω εκ νέου ως Ελλάδα από μόνη μου την δυνατότητα και την ευκαιρία σε κανέναν να αμφισβητήσει, σήμερα, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα του, την αρχική του κρίση?

  Μήτε στην ίδια την Τουρκία που έχει υπογράψει τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923), της Άγκυρας (1932) και του Μοντρέ (1936) !!! Να μάθει η Τουρκία να σέβεται τις υπογραφές της, καθώς και τις συμφωνίες άλλων στις οποίες στην ίδια δεν πέφτει κανένας λόγος, ούτε μπορεί να αντλήσει από αυτές νόμιμα δικαιώματα .
  ((σ.σ. Κι αναφέρομαι αφενός στην Συνθήκη της Άγκυρας 1913, των Αθηνών 1913 και Συνδιάσκεψης Λονδίνου 1914, αφετέρου των Παρισίων 1947)
  Τι να ψάχνει η Τουρκια σήμερα να αναπτύξει ψευδοεπιχειρηματα τραβηγμένα στην νομική τους βάση από τα μαλλιά , προκειμένου να αθετήσει τον λόγο της και τις υπογραφές των ίδιων της των προγόνων, δεν δείχνει σοβαρό συνομιλητή, που σέβεται τον εαυτό του, για να δέχομαι εγώ να κάτσω και να συμμετέχω σε μια παρωδία διαλόγου μαζί του.
  Κανείς δεν μπορεί να μου επιβάλλει κάτι τέτοιο εάν εγώ δεν θέλω.

  Ασκήσεις είπαν στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα κάνουν
  στα συγκεκριμένα νησιά μας για να διαχειριστούν τα καπρίτσια της Τουρκίας όσο θέλουν να την κρατούν ως μέλος του ΝΑΤΟ.
  Δεν είπαν ποτέ ότι αμφισβητούν την κυριαρχία μας στα νησιά μας.

  Κανείς από αυτούς δεν αναφέρθηκε σε “γκριζάρισμα” .
  Εγώ γιατί να το βάλω στο στόμα τους ?

  Όταν έρχονται στα νησιά μας για διακοπές τα καλοκαίρια, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ κι οι ίδιοι κι οι αρχές του κράτους τους στις Ελληνικές αρχές απευθύνονται, όχι στις Τουρκικές….

  Μόνοι μας αρχίσαμε να επινοούμε και να χρησιμοποιούμε ανοικειους (έως και αηθεις , θα έλεγα) όρους όπως “γκριζάρισμα”, για να δικαιολογήσουμε τις κατευναστικές μας πολιτικές και την απουσία δόγματος μας περί αποτροπής της Τουρκίας.
  Οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς και σε κανέναν άλλο. Ας ενηλικιωθούμε επιτέλους !

  Ο άλλος όσο βλέπει ότι εσύ υποχωρείς κι αυτόν τον “παίρνει” βρίσκει χώρο να προχωρήσει. Λογικό είναι.
  Η ευθύνη να του κλείσεις τον δρόμο ήταν, είναι και θα παραμείνει δική σου.
  Μην ψάχνουμε να ρίξουμε ευθύνες που μας αντιστοιχούν σε άλλους.

  Το τι είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου , κι ο οποιοσδήποτε δηλαδή Έλληνας πολιτικός, αγαπητέ μου Επισκέπτα, δεν μπορεί να αποτελέσει θέσφατο πάνω στο οποίο να στηριχτεί η σημερινή επιχειρηματολογία του καθένα μας .

  Οι φράσεις των πολιτών (αρκεί να μην είναι ενδοτικού χαρακτήρα, γιατί υπήρξαν από κάποιους και τέτοιες ) αφορούν τις περιστάσεις της συγκεκριμένης συγκυρίας κάτω από τις οποίες ειπώθηκαν και συνδέονται άμεσα και στενά μόνον με αυτές.

  Δεν χωρούν μηρυκασμων και να καταφεύγουμε σε αυτές για να βρούμε ερείσματα στην δική μας σαθρή σημερινή επιχειρηματολογία ( πχ εδώ τελευταία , με αυτή την τακτική, ακούστηκαν μέχρι και τα φάλτσα ότι ” το Αιγαίο δεν είναι Ελληνική λίμνη”…!!!!!)

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου επί παραδείγματι που το 1987 επικαλούνταν αυτά που επικαλεστηκατε, μόλις κάποια χρόνια νωρίτερα εκλέγονταν με το σύνθημα ” Έξω το ΝΑΤΟ κι οι Βάσεις του Θανάτου”..
  Πόσο συμβατές τις βρίσκεται σήμερα αυτές τις δύο δηλώσεις μεταξύ τους ?
  Για αυτό ας αφήσουμε καλύτερα τις φράσεις των νεκρών πολιτικών μας να αποκτούν νόημα και ουσία μόνον στους χρόνους για τους οποίους ειπώθηκαν….

  • “Δηλαδή τί να πει η Τουρκία που αν και έμεινε μόνη της να αλωνίζει στο ΝΑΤΟ από 12.8.1974 μέχρι και 19.10.1980 , δηλαδή για 6 συναπτά χρόνια δεν κατάφερε να εκμαιεύσει από το ΝΑΤΟ και να αποσπάσει ούτε έναν υπαινιγμό υπέρ των υποτιθέμενων δικαιωμάτων κυριαρχίας της έστω σε ένα από τα νησιά μας στο Αιγαίο ?”

   Το ΝΑΤΟ δεν είναι αρμόδιο για ν’ αναγνωρίσει εδαφικές κυριαρχίες νησιών, ή εδαφών σε όποιους τα ζητούν. Δεν είναι ΔΔΧ. Κάπου δεν έγινα αντιληπτός στο παράδειγμα που έφερα, ή κάπου τα πράγματα έχουν μπερδευτεί.

   Εφ’ όσον η Λήμνος είναι ελληνική, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πει στην Τουρκία ότι “η Ελλάδα έχει δίκιο. Ή την δέχεσαι, ή μείνε εσύ εκτός ασκήσεως”. Και να συμπεριλάβει το νησί ασυζητητί. Το λέω έτσι χοντροκομμένα για να γίνει αντιληπτή η μεροληψία τού ΝΑΤΟ υπέρ τής Τουρκίας.

   Δυστυχώς, θεωρεί την Τουρκία ως πιο σημαντική από την ούτως ή άλλως δεδομένη Ελλάδα, οπότε είναι φυσικό να κρατά ΕΥΜΕΝΗ υπέρ αυτής ουδετερότητα.

   Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

 5. Επισκέπτης :

  Προσωπικά, εφόσον δεν προσβάλλεται και δεν θίγεται δικαίωμα μου, εμένα δεν με αφορά τι θα πει ή τι θα κάνει ο καθένας και ποιους προτιμά ή ποιους όχι ή αν θέλει να τον φιλοξενήσω στο σπίτι μου ή όχι.
  .
  Αυτά είναι ζητήματα καθαρά υποκειμενικής θεώρησης κι ερμηνειών ,δικών του και δικών μου, που καταλήγουν στο τέλος της ημέρας
  εντελώς επουσιώδη.

  Εσείς αν θέλετε βάλτε το μαράζι..

  Εγώ δεν ανέλαβα ούτε συνήγορος, ούτε κατήγορος του ΝΑΤΟ.

  Ξέρω κι εγώ, γνωρίζουν πολύ καλά κι όλοι οι υπόλοιποι τι μου ανήκει και δεν θα συμπαρασυρθώ από προσωπικές μου ανασφάλειες, ερμηνείες και θεωρήσεις δίνοντας του πάτημα, ούτε θα επιτρέψω σε κανέναν, να το αμφισβητήσει!

  Ελπίζω να έγινα κι εγώ κατανοητή.

 6. Γνωρίζω ότι διαθέτετε ικανοποιητική νοημοσύνη για να αντιλαμβάνεστε τα νοήματα, ασχέτως εάν θέλετε να τα παραδεχτείτε.

  Φυσικά το θέμα θεωρείται λήξαν. Διαφωνία , χωρίς στοιβαρή και θεμελιωμένη επιχειρηματολογία, δεν ευνοεί κανενός είδους διάλογο.

  Καλό σας απόγευμα.

 7. Λυπούμαι, αλλά δεν έχετε καταλάβει το θέμα και γι αυτό γράφετε αυτά που γράφετε για τον Παπανδρέου. Εγώ ήμουν σαφής στα σχόλιά μου July 9, 2022 At 1:38 pm και July 9, 2022 At 7:50 pm, συνεπώς δεν δικαιολογείται να μην το έχετε καταλάβει και να μού γράφετε ” μόλις κάποια χρόνια νωρίτερα εκλέγονταν με το σύνθημα ” Έξω το ΝΑΤΟ κι οι Βάσεις του Θανάτου”…”, δηλαδή άλλα αντ’ άλλων. Τι σχέση έχει αυτό με την άρνησή του να συμμετάσχει σε νατοϊκή άσκηση με την Λήμνο εκτός κατά τουρκική απαίτηση; Δεν το έκαμε μονάχα το 1987 (αυτή είναι η ημερομηνία τού άρθρου), αυτή την πολιτική ακολούθησε όσο καιρό ήταν πρωθυπουργός.

  Γράφετε: “Πόσο συμβατές τις βρίσκεται σήμερα αυτές τις δύο δηλώσεις μεταξύ τους ?” Ποιες “δύο” δηλώσεις; Είναι δήλωση το ότι δεν συμμετέχει η Ελλάς με την Λήμνο εξαιρουμένη (κατά τουρκική απαίτηση, επαναλαμβάνω);

  “χωρίς στοιβαρή και θεμελιωμένη επιχειρηματολογία”, τίνος; Προσπαθείστε να καταλάβετε το θέμα και τι ακριβώς σάς γράφω, αντί να πλατειάζετε και να χάνεστε μέσα στα ίδια σας τα λόγια.

 8. Αντί να εξακοντιζεται κούφιες προσβολές που κανέναν δεν αγγίζουν και μόνο εσάς χαρακτηρίζουν κι αντί να το παίζεται ευηθής και να αναγκάζεται τον άλλο να πλατιαζει για να σας εξηγήσει τα αυτονόητα , επιχειρηματολογήστε και μια φορά κύριε:

  Πως προσβάλλεται το δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά , επειδή το ΝΑΤΟ τα εξαιρεί από τις ασκήσεις του?

  Ορίστε , επιχειρηματολογήστε και τεκμηριώσετε μια φορά επιτέλους την θέση σας.

  Απο κατινίστικες κριτικές κι αναιτιολογητες θέσεις, όλοι γνωρίζουμε.
  Απαντήστε στο ερώτημα κι αφήστε κατά μέρος τους εξυπνακισμους .

  *Ειδικά για τον Αντρέα Παπανδρέου σας απάντησα λεπτομερώς, απευθείας μετά το μήνυμα σας στο οποίο αναφερθήκατε.
  Δεν θα κάμω τον κόπο να τα επαναλάβω.
  Κι ένα μικρό παιδί όταν διαβάσει την απάντηση μου συνολικά κι όχι αποσπασματικά , όπως το προσπαθείτε , είναι ικανό να αντιληφθεί ακριβώς αυτό που είπα !

  • Ποιες είναι οι “κούφιες προσβολές”; Εγώ σάς αναγκάζω να πλατιάζετε (προσέξτε την ορθογραφία σας); Δεν είμαι ο μόνος που σάς έχει πει ότι τα κείμενά σας δύσκολα διαβάζονται και ακόμη δυσκολότερα σχολιάζονται λόγω μεγέθους.

   “Απο κατινίστικες κριτικές κι αναιτιολογητες θέσεις, όλοι γνωρίζουμε. Απαντήστε στο ερώτημα κι αφήστε κατά μέρος τους εξυπνακισμους “ Κατά τ’ άλλα, εγώ προσβάλλω!! Έχτε εκνευριστεί και καλό θα ήταν να μην γράφετε εν θερμώ.

   “Πως προσβάλλεται το δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά , επειδή το ΝΑΤΟ τα εξαιρεί από τις ασκήσεις του?:

   Είπα εγώ ότι “προσβάλλεται το δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά”; Αν ναι, πού;

   Όταν το ΝΑΤΟ δέχεται κατόπιν τουρκικής πιέσεως να εξαιρεθεί από την άσκηση ελληνικό νησί, αυτό δείχνει την μεροληψία τού ΝΑΤΟ υπέρ τής Τουρκίας. Αυτό έγραψα ως (μία) απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ουδέτερο, όπως ισχυρισθήκατε, αλλά πάντα παίρνει το μέρος τής Τουρκίας κι εξήγησα και το γιατί. Αν δεν καταλαβαίνετε, δεν σάς φταίω εγώ.

   Φροντίστε να ηρεμήσετε και να καταλάβετε για τι πράγμα συζητούμε.

 9. Κι εγώ κύριε σας απάντησα .

  Πειτε μας επιτέλους γιατί και που θεωρείτε ότι η μεροληψία που επικαλειστε ότι δείχνει το ΝΑΤΟ υπέρ Τουρκίας , λειτουργεί επί ζημιία της Ελλάδας ? Που μας βλάπτει ?

  Υστ: Τώρα όλα τα άλλα που επικαλεστήκατε, τα θεωρώ εντελως επουσιώδη και συνεχίζω να τα κατατάσσω στις κοινές κατινιες,.
  Άποψη μου , άποψη σας.
  Απαντήστε μου στο ουσιώδες που σας ρώτησα.
  Το πάτε μια από εδώ, το πάτε μια από εκεί (όχι δεν εννοούσα αυτό, εννοούσα το άλλο κλπ) , απάντηση δεν δίνεται.
  Επιχειρηματολογήστε επιτέλους και τεκμηριώστε την άποψη σας, αντί να μου το παίζεται δάσκαλος ορθογραφίας.

 10. *..και δεν φταίω εγώ κύριε εάν πχ τα δίνετε και παίζετε μου τα διορθώνει ο αυτόματος αρθρογράφος της Google, όπως θέλει αυτός ασχέτως πως τα γράφω εγώ.
  Δεν έχω το χρόνο να γυρνάω πίσω και να ελέγχω ξανά και ξανά , για να νιώσετε εσείς ικανοποιημένος.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα