“Μη οριοθετημένη” η επίμαχη θαλάσσια περιοχή;

16/9/20 | 9 | 0 | 366 εμφανίσεις

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Για πρώτη φορά άκουσα τον πρωθυπουργό της χώρας, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, να χαρακτηρίζει, τρις μάλιστα, τη θαλάσσια περιοχή, όπου αντιπαρατάσσονταν το ελληνικό και τουρκικό ναυτικό με επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την παρακολούθηση των κινήσεων του Ορούτς Ρέις ή την προστασία του αντίστοιχα, ως “μη οριοθετημένη”. Επομένως πως γνώριζαν την έκταση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων η Τουρκία και η Ελλάδα, χωρίς να παραλείπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία που υπήρξε η γενεσιουργός αιτία της έξαρσης των ελληνοτουρκικών αδιεξόδων, και έφθασαν στο χείλος της σύγκρουσης;

Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλαν καθημερινά την Τουρκία για καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θεωρώντας ως αυτονόητη και συμβατή με το διεθνές δίκαιο την πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου, όπως και της Κύπρου, ξεσηκώνοντας τον ελληνικό λαό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη γείτονα διότι, όπως είπε για πρώτη φορά στη διάρκεια της πολύμηνης ελληνοτουρκικής κρίσης, σε μια μη οριοθετημένη περιοχή δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες. Με άλλα λόγια ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τον χαρακτηρισμό του Βερολίνου – όταν είχε αναλάβει κατά την πρώτη έξοδο του “Ορούτς Ρέις” τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δύο χώρες – που χαρακτήρισε “διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας” τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή. Αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως “διαφιλονικούμενα νερά” την επίμαχη θαλάσσια περιοχή, χαρακτηρισμό που ο Τζέφρι Πάιατ προσπάθησε να ανασκευάσει από την Αλεξ/πολη ενώ παλιότερα η Βρετανία υποστήριξε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις του “Γιαβούζ” εντός της κυπριακής ΑΟΖ γίνονται σε περιοχές αμφίβολης κυριαρχίας, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα που προέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ. Επομένως αφού η περιοχή δεν είναι οριοθετημένη πως μπορεί να ερμηνευτεί η στάση της Γαλλίας που επιστρατεύει τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως εφαλτήριο για την επάνοδό της στην Εγγύς Ανατολή και ευρύτερα επικαλούμενη πάντα το διεθνές δίκαιο;

Βέβαια την προηγουμένη της συνέντευξής του στη Θεσ/νίκη ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε από την Κύπρο την εμπιστοσύνη της Ουάσινγκτον στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας. “Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προωθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν” είχε πει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ενώ πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της τελευταίας Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) είχε δηλώσει ότι “θα στηρίξουμε τους Έλληνες όπου έχουν δίκιο”. Μάλιστα στην Κορσική, κατά τη σύνοδο του MED-7, ο κ. Μητσοτάκης είχε μια πρώτη ευκαιρία να αντιληφθεί ότι οι γραμμές στο εσωτερικό της ΕΕ έναντι της Τουρκίας είναι διχασμένες . Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσονταν υπέρ των πρωτοβουλιών της Γαλλίας ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα κινούνταν στη γερμανική γραμμή με την Πορτογαλία να είναι ελαφρώς ουδέτερη.

Είναι ολοφάνερο νομίζω ότι αν ο πρωθυπουργός της χώρας διατύπωνε εξ αρχής την άποψη περί μη οριοθετημένης περιοχής που αυτόματα συνεπάγεται διαπραγματεύσεις, η κατάσταση δεν θα είχε φθάσει στο σημερινό σημείο. Αντίθετα πρόβαλε τη μαξιμαλιστική άποψη περί πλήρους επήρειας του Καστελόριζου, όπως και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κυπριακή ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να περιορίζουν την προσδοκώμενη από την Άγκυρα τουρκική ΑΟΖ, που διαθέτει ακτές χιλίων χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο ελάχιστο δυνατό. Βέβαια είναι και το εσωτερικό μέτωπο. .” Οι εικόνες του εχθρού, γράφει ο Ούλριχ Μπεκ, έχουν απόλυτη προτεραιότητα στις συγκρούσεις, υπερβαίνουν τις ταξικές συγκρούσεις… “. Ο εχθρός επικαλύπτει όλα τα εσωτερικά προβλήματα και επιβάλλει τη συναίνεση ενώ με την επίκληση της απειλής του εκμηδενίζει κάθε σκέψη για αντίδραση.  Δημιουργούν έτσι συναίνεση και προσπορίζουν κομματικά οφέλη. Γιαυτό η αντιπολίτευση πλειοδοτεί έναντι της κυβέρνησης σε επιθετικές προτροπές.

Τί άλλο πέτυχε η χώρα μας; “Κέρδισαμε” έναν πάτρωνα, τη Γαλλία, που υπαγορεύει σε Αθήνα και Λευκωσία μαξιμαλισμούς για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σκοπιμοτήτων της στην περιοχή και αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα με το αζημίωτο. Ο πρωθυπουργός απέφυγε κατά τη συνέντευξη να προσδιορίσει το κόστος των εξοπλισμών. Όμως, αν τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά, σύμφωνα με τον ευφημισμό που επαναλαμβάνεται διαρκώς, ευφημισμό διότι η ταύτιση των συνόρων θα αφορούσε μόνον μια ομόσπονδη ΕΕ, τότε θα έπρεπε το κόστος του εξοπλισμού για την προμήθεια των Ραφάλ, των φρεγατών, των υποβρυχίων και ό,τι άλλο απαιτείται για την υπεράσπιση των “ευρωτουρκικών συνόρων” να επιβαρύνει συνολικά την ΕΕ και όχι μόνον τη χώρα μας. Όπως και η υπεράσπιση των συνόρων μας με έμψυχο δυναμικό θα έπρεπε να είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν 6947-771412

15/9/2020

 

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 9 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Με λίγες γνώσεις Ελληνικού Αστικού Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας ,αλλά και της ”σκληρής” αλλά γνωστής πραγματικότητας όλοι οι Έλληνες ήξεραν ότι στην ”εξ αδιαιρέτου”Ανατολική Μεσόγειο διεκδικούσαν και διεκδικούν σε ότι δεν οριοθετήθηκε μέχρι τώρα-βάσει του Δικαίου της Θάλασσας- ζώνες-μερίδια εκτός από την Τουρκία και την Ελλάδα η Κύπρος ,η Αίγυπτος ,το Ισραήλ ,ο Λίβανος ,η Συρία ακόμη και η Παλαιστίνη.
  Το είπαν ξεκάθαρα οι έγκριτοι νομικοί και πολιτικοί κ.κ. Βενιζέλος-νομίζω- αλλά σίγουρα ο Βορίδης ότι αφού δεν οριοθετήθηκαν ακόμη θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας με Ελλάδα ,Κύπρο και Αίγυπτο δεν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα μας με το ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΕΙ ,εκτός αν τα Τουρκικά σκάφη παραβιάσουν τα έξι ναυτικά μίλια της ορισθείσης μέχρι τώρα υφαλοκρηπίδος μας.
  Φυσικά δεν έκαναν ταχύρρυθμο σεμινάριο σε όλους τους Έλληνες,αλλά εννοείται ότι οι νομικοί των κομμάτων -κυρίως της Αξ.Αντιπολιτεύσως- γνωρίζουν αυτά τα απλά θέματα.
  Εμείς διαμαρτυρόμαστε -και καλώς και δικαίως- γιατί και το Αστικό Δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θαλάσσης προνοεί και απαγορεύει αποχή από ”καταλήψεις”θαλασσών προ της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών-μεριδίων.
  Στην γνωστή μας καθημερινότητα πόσοι κληρονόμοι μαλώνουν στα εξ αδιαιρέτου κληρονομηθέντα τους από την επομένη του επισήμου κληρονομητηρίου τους και τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα Δικαστήρια ,-αν δεν ”σκοτωθούν” σε μόνιμους καυγάδες- ,για να τους επιβάλουν την διανομή του εξ αδιαιρέτου κληρονομηθέντος ;;;.
  Το πρόβλημα και το δίκαιο εκατό τοις εκατό το έχει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία ,στην οριοθετηθείσα ζώνη της οποίας είναι το ΓΙΑΒΟΥΖ ,με την Ερντογανική Τουρκία να υποστηρίζει ότι αφού δεν αναγνωρίζει την κρατική οντότητα της ,δεν αναγνωρίζει και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος της με Αίγυπτο και Ισραήλ και όπου νάναι και με τον Λίβανο.
  Είπαμε ο καλός Θεός άφησε τα υποθαλάσσια πλούτη εξ αδιαιρέτου στην Ανατολική Μεσόγειο σε όλα τα κράτη των Παραλίων της από Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο ,αλλά δύσκολα θα συμφωνήσουν με το καλό και το ισχύον δίκαιο τα κράτη στην μοιρασιά της ,γιατί ”έτσι γουστάρει” ο νταής γείτονας -η Τουρκία- η οποία πιέζει να πάρει την μερίδα του λέοντος ,ή, αλλοιώς ”να βάλει φωτιά στα τόπια” .
  Και ο κ. αρθρογράφος -και όχι μόνον- υποστηρίζει ότι γιαυτούς τους βεβαίους κινδύνους από την Τουρκία κάναμε πολύ κακώς που κερδίσαμε ένα ”πάτρωνα”- την δυνατή Γαλλία-, που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ και εταίρος στην Ε.Ε. και μας κράτησε στην Ευρώπη με τον κ.ΟΛΑΝΔΡΕΟΥ το καλοκαίρι του 2015 μετά την kolotumpa του κ.Τσίπρα.
  Ε ..δεν τρωγόμαστε με τίποτε.

 2. 2
  Μακροδημοπουλος Δημητρης says:

  Μεχρι τη συνεντευξη του πρωθυπουργου δεν ξανακουστηκε συτο! Αλλιως δεν θα φθαναμε σε αυτο το δημειο.,

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Καλημέρα σας και καλημέρα Αλεξανδρούπολη.
  Δεν κτύπησαν οι καμπάνες γιαυτό -φυσικά ο κ.Βορίδης απεφάνθη νωρίς- αλλά τα σαίνια των άλλων κομμάτων ”δεν το έψαξαν”, που λέμε το θέμα και όπως και εσείς-που γράψατε αυτό το άρθρο- έκαναν αντιπολίτευση σε υψηλούς μάλιστα τόνους.
  Εμείς καλά κάναμε και ξεσηκώσαμε -και ξεσηκώνουμε-το σύμπαν και το ίδιο θα έκανε και η Τουρκία αν στέλναμε και εμείς ερευνητικό στον κόλπο της Αττάλειας -ας πούμε- προ της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών.
  Τώρα πρέπει -όλοι – να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να διώξει το Γιαβούζ και αν ποτέ συγκληθεί μια Διάσκεψη των παρακτίων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τον καθορισμό των μη ορισθεισών ακόμη θαλασσίων ζωνών να συμμετάσχει σαυτήν και η Κυπριακή Δημοκρατία ,που η Τουρκία την θεωρεί ”εκλιπούσα”από το 1983.
  Ευτυχώς την αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ- κ.Πομπέο-, η Ε.Ε. και όλα τα άλλα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και θα υποχρεωθεί και η Τουρκία να την δεχθεί ,ή, να μη συμμετάσχει ,΄,η το πιθανώτερο ”να λύσει” συντομώτερα το Κυπριακό.
  Κάποια φορά ”φτάνει ο κόμπος-που λέμε- στο χτένι.

 4. 4
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Αγαπητέ ΣΑΝ, πάλι ανακατεύεις τα κόμματα. Μα ΟΛΑ τα κόμματα σήμερα έχουν αποδοθεί σε έναν αγώνα πατριωτισμού ώστε ο Έλληνας να μη μαθαίνει την πλήρη αλήθεια.Με τα Σκόπια η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ. Τη θέλει περισσότερο επιθετική, και πάει λέγοντας. Προσωπικά παρακολουθώ τις ειδήσεις μόνον από την ΕΤ άσχετα ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση και την Καθημεριλη τη διαβάζω ανελλιπώς καθημερινά και Κυριακές από το 1989. Γνωρίζω λοιπόν πότε ήλθε η θεία έμπνευση στον Μητσοτάκη και στον Βορίδη, ο οποίος μάλιστα είπε οτι η Τούρκοι μας παρακαλάνε. Δεν κατάλαβε ούτε το στοιχειώδες, ότι οι γείτονες διαμορφώνουν την εντύπωση ότι είναι διαλλακτικοί. Είναι η δεύτερη φορά που το Ορούτς Ρέις μπήκε στην Αττάλεια. Την πρώτη φορά έγινε μετά τη μεσολάβηση της Μέρκελ αλλά ξαφνικά προ των διαπραγματεύσεων προέκυψε η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και επανήλθε.Οι ευθύνες του προέδρου Αναστασιάδη για όσα συμβαίνουν σήμερα είναι τεράστιες. Αν πραγματικά ήθελε την επίλυση του κυπριακού όλα θα είχαν λυθει. Αυτός μαζί με τον Σαμαρά, τον δημιουργό του σκοπιανού προβλήματος την 16η Δεκεμβρίου 1991, έλεγαν “πρώτα η λύση του Κυπριακού και μετά του ενεργειακού”. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αρνηθείς την επίλυση ενός προβλήματος. Βάζεις προυποθέσεις. Δηλαδή κορόιδευαν τον κόσμο.

 5. 5
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Ο Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί διακαώς την επίλυση του κυπριακού αλλά ταυτόχρονα επιμένει να αποκλείει τους τουρκοκύπριους από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον βαθμό βέβαια που τους αναλογεί. Αξίζει να διαβάσει τί λένε γιαυτό ο Ρολάνδης, τ. ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πισσαρίδης κ,α,,Αξίζει να διαβάσει τί λένε εκπρόσωποι της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΟΗΕ Κ.Α. γιαυτό.

 6. 6
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Ο Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί διακαώς την επίλυση του κυπριακού αλλά ταυτόχρονα επιμένει να αποκλείει τους τουρκοκύπριους από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στον βαθμό βέβαια που τους αναλογεί. Αξίζει να διαβάσει τί λένε γιαυτό ο Ρολάνδης, τ. ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πισσαρίδης κ,α,,Αξίζει να διαβάσει τί λένε εκπρόσωποι της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΟΗΕ Κ.Α. γιαυτό. Η Κ υπριακή δημοκρατία υπήρξε η θρυαλλίδα της σημερινής έντασης. Κατά περίεργο τρόπο χωρίς καμια διαφοροποίηση από την Αθήνα.

 7. 7
  Σ.Α.Ν. says:

  Πως αλλοιώς θα γράφατε τρία συνεχόμενα σχόλια ,αν δεν ξεκινούσατε από την φράση ότι ”πάλι ανακατεύεις τα κόμματα”,σχόλια τα οποία δεν απαντούν γιατί ”παγιδευτήκατε” και εσείς και όλα τα κόμματα στην ”μη οριοθετημένη περιοχή” ,-που όντως δεν είναι- και γιαυτό είναι από όλους διεκδικήσιμη ,με το καλό και το στανιό ,όπως από τους Τούρκους,καθώς είναι διεκδικήσιμο κάθε εξ αδιαιρέτου ακίνητο.
  Να είστε καλά.

 8. 8
  Μακροδημοπουλος Δημητρης says:

  Η κυβερνηση παγιδευσε τον ελληνικο λαο για να πλειοδοτησει και η αντιπολιτευση. Για να ακολουθησουν και τα ΜΜΕ. Οκοσμος που τρεχει για μεροκαμματο δεν εχει χρονο για λεπτομερη ενημερωση. Ενημερωνεται απο τα ΜΜΕ που προβαλλουν τις δηλωσεις των πολιτικων.

 9. 9
  Σ.Α.Ν. says:

  Εάν συνέβη αυτό που περιγράφετε στην πρώτη σειρά ,τι να πεις για την αντιπολίτευση με ”εξυπνότερη” του Σύριζα ,που κινείται- και για τον κορωνο-ιό- μεταξύ αγνοίας και ανευθυνότητος.
  Ο κόσμος όμως -που και αυτός τώρα έχει μόρφωση και φίλους τους οποίους μπορεί να συμβουλευθεί -προσπαθεί να αποφύγει το δύσκολο ”λογικώς σκέπτεσθαι” και καταφεύγει στα υποκατάστατα της τυφλής υπακοής ,της άλογης πίστης και της άκριτης αποδοχής ιδεών σε βασικά ζητήματα της ζωής ,γιαυτό και είχαμε και έχουμε στην Ελλάδα διχασμούς ,εμφύλιους και αλλαγές προς το χειρότερο για την Εθνική μας ζωή .
  Ας σκεπτόμαστε περισσότερο-και εσείς φυσικά- και ας μη εμπιστευόμαστε τους ”πυρπολητές”των συναισθημάτων μας και τους ”Μακιαβελικούς” πολιτικούς μας και πάσης φύσεως ηγετίσκους.
  Ήδη πια αυτοί αναγνωρίζονται και με γυμνό μάτι.
  Καληνύχτα ,τέλος .

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  23/11/20 | (5 σχόλια)
  (της Κατερίνας Χατζηνικολάου, ιατρού) Ξημερώνει του Αγίου Δημητρίου. Είμαι για έκτη ημέρα θετική στον κορωνοϊό. Ανεβάζω ξαφνικά πυρετό, ενώ τα αρχικά μου συμπτώματα είχαν υποχωρήσει. Πηγαίνω κατευθείαν στο ΑΧΕΠΑ. Ξέρω καλά ότι συχνά τέτοιες μέρες (5η έως 7η) εμφανίζονται ...

Ροή Ειδήσεων

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Φωτ: INTIME «Επ΄ουδενί θεωρώ απειλή για τη δημοκρατία τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα ήταν κατάντημα για τη δημοκρατία μας αν την απειλούσε ένα βίντεο 3,5 λεπτών για να τιμηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στη ...

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Ο Ντίεγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή αλλά θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένας από τους «θεούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ακόμη και το μη φίλαθλο κοινό γνωρίζει τα δύο θρυλικότερα ...

  26/11/20 | (0 σχόλια)
  Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, καταβάλλοντας εμφανώς προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Βουλγαρίας προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αναφέρθηκε σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου ...

  25/11/20 | (0 σχόλια)
  Παγκόσμιος θρήνος. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε ηλικία 60 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, λίγες ημέρες αφόρου βγήκε από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εγκέφαλο. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Clarin ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής όλων ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας