Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι διαπίστωσαν ότι “ο χάρτης δεν είναι κατάλληλος για τα συμφέροντα της κοινότητάς μας και για τη συνέχιση της ζωής μας και αυτό μεταφέρθηκε στο Γενικό Γραμματέα”. Ερωτηθείς για τα σημεία που θεωρούν ότι δεν είναι αποδεκτά, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη δεν θέλησε να αναφερθεί, δηλώνοντας ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα και η επιστολή αυτή βρίσκεται στην κατοχή των ΗΕ,γι` αυτό και δεν θεωρεί ότι έχει νόημα να αναφερθεί σε αυτή. “Σας μεταφέρω τη γενική μας εντύπωση”, είπε.
Ερωτηθείς πότε θα συζητήσουν το χάρτη ξανά, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι αυτό το ζήτημα όπως και τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουν με την πρώτη ευκαιρία.
Στην ερώτηση εάν αυτό που εννοεί είναι ότι δεν απορρίπτουν το χάρτη, αλλά υπάρχουν σημεία που δεν είναι αρεστά και οι διαπραγματεύσεις επί του χάρτη θα συνεχιστούν, απάντησε “σίγουρα θα συνεχίσουν”.
Ερωτηθείς γιατί οι αντιρρήσεις του κ. Ακιντζί δεν κατατέθηκαν από την αρχή όταν είδε το χάρτη, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι τις διαπίστωσε αρχικά, διαβουλεύθηκε μαζί τους και η επιστολή έγινε μετά από συλλογική διαβούλευση.
Σήμερα άρχισε η «πενταμερής διάσκεψη» με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι “θα συνεχιστεί, συνεχίζεται”. Οι τεχνικές ομάδες, είπε, θα κάνουν την ετοιμασία της υποδομής και αμέσως μετά, χωρίς καθυστέρηση, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο. Είναι μια κατάσταση που το πολιτικό επίπεδο συνυπάρχει με το τεχνικό, όπως ανέφερε και σημείωσε τη συνέχιση της Διάσκεψης.
Η τ/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, ήταν έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την εργασία και από αύριο, είχαν προετοιμαστεί, το ίδιο και η Τουρκία και η Βρετανία, αναφέροντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν από αύριο. Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς ήθελε 10 μέρες αναβολή για να προετοιμαστεί και επέμενε σε αυτό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρήκε το αίτημα της Ελλάδας κατάλληλο και συγκατέθεσε στο να υπάρξει αναβολή. Πρότειναν, είπε, για ημερομηνία την 23η Ιανουαρίου, ωστόσο οι άλλοι συμμετέχοντες βρήκαν την ημερομηνία αυτή ότι είναι μακρινή και τελικά ορίσθηκε η 18η Ιανουαρίου για να συναντηθούν οι τεχνικές ομάδες.
Εκ μέρους της τ/κ πλευράς, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, επικεφαλής της εργασίας που θα γίνει γι` αυτό το θέμα ορίσθηκε ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τη συζήτηση των άλλων πέντε κεφαλαίων, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι “σε κάθε ευκαιρία θα συνεχίσουν τη συζήτηση”. Σημείωσε ότι στη συζήτηση αυτών των θεμάτων εδώ στη Γενεύη μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου έγιναν εντατικές διαβουλεύσεις και καλή εργασία και θα συνεχίσουν “σε κάθε ευκαιρία τη συζήτηση με τους συνομιλητές μας”.
Ερωτηθείς εάν οι χάρτες βγήκαν από τη θυρίδα, απάντησε αρνητικά. Στην ερώτηση αν το αποτέλεσμα της Διάσκεψης ήταν το αναμενόμενο ή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αποτυχία, ο κ. Μπουρτζιού απάντησε: “Οχι, ένα τέτοιο σχόλιο δεν χρειάζεται. Όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί. Το μόνο στοιχείο είναι ότι δεν μπορέσαμε να πετύχουμε την ταχύτητα που θέλαμε λόγω του αιτήματος του κ. Κοτζιά”. Η εντύπωση που και ο ίδιος είχε, είπε, ήταν ότι και ο ΓΓ του ΟΗΕ έβλεπε ζεστά το θέμα (σσ. συνέχιση της διαδικασίας άμεσα) ωστόσο λόγω του κ. Κοτζιά αναβλήθηκε”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών ανέλαβαν σήμερα ένα νέο καθήκον και θα συναντηθούν για να καθορίσουν τον προγραμματισμό τους.
Η τ/κ αντιπροσωπεία ανέφερε ότι αναχωρεί από τη Γενεύη το Σάββατο, ενώ ερωτηθείς εάν αύριο υπάρχει πιθανότητα συνάντησης των ειδικών για το θέμα της ασφάλειας, σημείωσε ότι πρώτα οι πλευρές θα δημιουργήσουν τις δικές τους ομάδες.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ