του Παντελή Σαββίδη
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη στο Σπίτι της Τουρκίας με τον τούρκο Πρόεδρο για να αρχίσει σε υψηλό επίπεδο μια νέα προσέγγιση με τον φιλοδοξο στόχο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ή στα προβλήματα των δύο χωρών.
Η επαφή των υπουργών Εξωτερικών προετοίμασε την σημερινή συνάντηση.
Ο πρωθυπουργός, που δεν δίνει μια σταθερή εικόνα των θέσεών του στα ελληνοτουρκικά, άλλοτε μας μιλά για υποχωρήσεις ακόμη και σε θέματα κυριαρχίας χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί, άλλοτε μας συνιστά να μην μιλάμε για υποχωρήσεις αλλά για μετακινήσεις λες και είμαστε αφελείς, άλλοτε μας διαβεβαιώνει πως δεν θα συζητήσει θέματα κυριαρχίας. Με αυτές τις αλλοπρόσαλες δηλώσεις δεν μπορεί να έχει κάποιος εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.
Τις προηγούμενες ημέρες ο δημοσιογράφος Μ. Κοτάκης, δημοσίευσε στην Εστία την είδηση ότι ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πρότεινε στον έλληνα ομόλογό του Γ. Γεραπετρίτη να συζητήσουν λύση πακέτο το κυπριακό με το Αιγαιακό και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως επισημαίνει και σήμερα σε ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο άρθρο του στις “Ανιχνεύσεις” ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Κόντης, η λύση πακέτο στα ελληνοτουρκικά ήταν απο την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή επίμονη θέση και των Τούρκων και των Αμερικανών. Και είναι επικίνδυνη.
Η σκέψη και των δύο (Αμερικανών και Τούρκων) συνέκλινε στο να κάνουν ελαφρά πίσω στο εδαφικό στην Κύπρο οι Τούρκοι και να πάρουν υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και έλεγχο του Αρχιπελάγους ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.
Μια τέτοια λύση ο Καραμανλής την θεωρούσε απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη διότι θα έθετε υπο τουρκικό έλεγχο ελληνικά νησιά. Ηταν διατεθειμένος να πάει, ακόμη, και σε πόλεμο αν οι τούρκοι επιχειρούσαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε αυτό το θέμα.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση Φιντάν για λύση πακέτο δεν έγινε γνωστή. Ο κ. Μητσοτάκης παίζει με την αγωνία των Ελλήνων που θέλουν ηρεμία στα εξωτερικά θέματα και με την επίκληση της μυστικότητας της διπλωματίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνα βήματα υποχώρησης. Ποιος θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας όταν και το κοινοβούλιο ελέγχεται, απολύτως, κομματικά;
Έχετε ακούσει κάποια σχετική τοποθέτηση απο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Εκτός απο την κυβέρνηση γνωρίζει η αντιπολίτευση τι και πως συζητείται;
Η ενδεδειγμένη κίνηση της ελληνικής πλευράς είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ή έστω στα 10 μίλια και οι συνομιλίες με την Κύπρο για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Τα άλλα όλα είναι επικίνδυνα.
Ας περιμένουμε να μάθουμε- αν μάθουμε- τι συζητήθηκε σήμερα. Το ενδιαφέρον άρθρο του κ. Κόντη
ΕΔΩ
Το πρόβλημα είναι ότι γίνονται συναντήσεις, στις οποίες κανείς, πλην αυτών που λαμβάνουν μέρος, δεν ξέρει τι συζητούν. Από ελληνικής πλευράς έχει καθιερωθεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός να θεωρεί την χώρα τσιφλίκι του, οπότε μία “ωραίαν” πρωίαν θα μάθομε κι εμείς, οι κοινοί θνητοί, τι απεφασίσθη δια λογαριασμόν μας ερήμην μας.
Η ενδεδειγμένη κίνηση της ελληνικής πλευράς είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 (όχι στα 10, διότι αυτό πάλι δείχνει αδυναμία) μίλια και οι συνομιλίες με την Κύπρο για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Ουδέποτε μαθαίναμε λεπτομέρειες των συζητήσεων για όλα τα εθνικά μας θέματα, πόσο μάλλον για τα ελληνοτουρκικά ,για τα οποία και όσοι αρμόδιο από τα κόμματα ενημερώνονται από το ΥΠΕΞ κρατούν το στόμα τους κλειστό .
Αφού όμως 48 χρόνια τώρα δεν βρίσκουν λύση τα ελληνοτουρκικά θέματα και η Πατρίδα μας δεν έχασε ουσιαστικά κυριαρχία -εκτός της περιπτώσεως των Ίμια του 1996-αποδεικνύεται ότι διατηρούμε στα ελληνοτουρκικά την άκαμπτη θέση του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή από το 1976 -την οποίαν μνημόνευσε και ο σοβαρός ερευνητής κ. Κόντης- και να είμαστε βέβαιοι ότι χωρίς πόλεμο δεν θα την κερδίσουν οι Τούρκοι και ούτε εμείς θα χάσουμε κυριαρχία μας.
Ε.. ευνόητο δεν είναι ότι την άκαμπτη θέση του Καραμανλή -ήταν όντως εθνικός ηγέτης-θα την τηρήσουν οπωσδήποτε οι πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας;;;.
Για άλλους ”δεν παίρνω όρκο ” μετά από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.