Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: Αναγκαία η επανεκκίνηση του διαλόγου – Να συνεχίσουμε το κοινό μας όραμα για επίλυση του Κυπριακού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με νέα αναφορά στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, δηλώνοντας ότι θα είναι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε τι παλιό, ενώ έδωσε συλληπτήρια για τους Κύπριους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη.

  • «Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά τα σύννεφα της οδύνης. Σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

Αγαπητέ μου Νίκο, ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού.

Αθήνα και Λευκωσία επιτύχαμε να διευρύνουμε την επιρροή σε όλα τα επίπεδα: Επιτύχαμε καταδίκη, κοινές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό, γίναμε πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται. Και το επόμενο συμβούλιο στις Βρυξέλλες είναι κρίσιμο σε πολλά μέτωπα.

  • Όπως ανέφερε, είναι ανάγκη για συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου, εν μέσω έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας. «Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων, μετά τους σεισμούς, βιώνουμε αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί σε μείωση της έντασης. Αυτό έχει συνέπεια και στο Κυπριακό. Είναι καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί. Και αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε η εμπειρία στο υπουργείο Εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο, να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό. Ξεκινάμε νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού, για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη γειτονιά μας. Ανακοινώνουμε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, ενδεχομένως να έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό. Θα μπορούμε να συζητάμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να χαράζουμε κοινή γραμμή. Κοινή πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας και εγώ στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο.

«Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε και πάλι τα συλληπητήριά του για την τραγωδία των Τεμπών. Αναφέρθηκε στο συμβολισμό της επίσκεψης στην Αθήνα του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δμοκρατίας στην Ελλάδα. Εχει ουσιαστική σημασία, με δεδομένες τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές επιδιώξεις, είπε ο κ.Χριστοδουλίδης και συνέχισε: Συζητήσαμε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και την εντονότερη κινητοποίηση της Ε.Ε.. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διχασμένη και υπό κατοχή. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης των εξαιρετικών μας σχέσεων. Αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε ένα όργανο για το συντονισμό μας. Τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν μέρος των σημερινών μας συζητήσεων.

«Η σημειολογία της πρώτης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο των σχέσεων μας αλλά και των αδελφικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν είναι όμως απλά συμβολικής σημασίας, έχει ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς και τις κοινές μας επιδιώξεις τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο όσο και εντός της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό, όπου μεταξύ άλλων ενημέρωσα λεπτομερώς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στην προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή» πρόσθεσε.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο ηγετών:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (Α) κάνουν κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, από τις 12 ως τις 14 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

https://hellasjournal.com/2023/03/live-dilosis-mitsotaki-christodoulidi-anagkea-i-epanekkinisi-tou-dialogou-gia-to-kipriako/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα