Μητσοτάκης: Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Η Ελλάδα προστάτεψε και θα συνεχίζει να προστατεύει τα σύνορα της και η προσπάθεια της Τουρκίας να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει, αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη στρατηγική, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την αποφασιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης.

«Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, είναι μια κατάφωρη απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την τρομερή κατάσταση στη Συρία», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στις Καστανιές του Έβρου, αμέσως μετά την από αέρος (με στρατιωτικό ελικόπτερο) εξέταση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου και την επίσκεψη τους στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών.

«Μιλούν άπταιστα τουρκικά» 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωση της με την ΕΕ και είπε ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά ζουν αρκετό καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία- μιλούν άπταιστα τουρκικά, είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως με τη σημερινή τους επίσκεψη οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν τη ευκαιρία να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των ψεύτικων ειδήσεων που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια».

«Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα ζητώντας ανταλλάγματα, αν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, αποτελώντας ντεφάκτο την πατρίδα πολλών από αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς», επισήμανε.

«Επίσημος διακινητής»

Προσέθεσε πως «δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών» και ότι η ΕΕ και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε “επίσημο διακινητή μεταναστών” και ανέφερε δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών για την Ευρώπη. Επίσης τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα.

«Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροστοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης, αλλά και αγνώστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι υποχρέωση μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει».

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται

«Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως υπό το κράτος απειλών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Σε κάθε περίπτωση τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέληση μας για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα», δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οπλισμένοι με το δίκιο και τη λογική θα πετύχουμε».

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα μας «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέγοντας πως η σημερινή παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους

Την ίδια ώρα παρατήρησε πως «η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης» και εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση των τελευταίων ημερών «θα μας βοηθήσει όλους να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση καλύτερα».

Κάποιοι έκλεισαν τα μάτια

«Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράσταση τους, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι αυτή θα γίνει πιο έμπρακτη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Από την πλευρά της η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητα», δήλωσε και σημείωσε ότι μόνο τις τελευταίες μέρες οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομων εισόδων στον Έβρο και στο Αιγαίο και προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα και πέτυχαν πολλές διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.

Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός συνεχάρη τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, για το έργο που επιτελούν, αλλά και τους πολίτες που αυθόρμητα συμπαρίστανται στο δύσκολο έργο τους.

«Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνεται ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μία χώρα. Μάλιστα, όταν αργεί μια δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση, γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων, ήδη, απειλείται η ασφάλεια, η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη».

Υπερηφάνεια για τους ακρίτες

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ένοιωσε υπερηφάνεια και χαρά που βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους του Έβρου και όσους υπηρετούν εκεί και δήλωσε: «Ήμουν, είμαι θα είμαι κοντά τους εκφράζοντας το σύνολο των Ελλήνων».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τόνισε: «Στέλνουμε ένα πάρα πολύ σαφές μήνυμα, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια, ως όργανα σε ένα γεωπολιτικό παιγνίδι, είναι τα πραγματικά θύματα τέτοιων πολιτικών».

Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, επισήμανε, και γι αυτό κάθε βοήθεια που μπορεί να δώσει η ΕΕ είναι ευπρόσδεκτη γιατί πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη αποστολή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου και είπε ότι δεν αξιοποιήθηκε σοφά ο χρόνος που μεσολάβησε μετά την τελευταία μεταναστευτική κρίση και ήρθε καιρός να το κάνει η ΕΕ με το αποτελεσματικό μοίρασμα του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος.

«Τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Ευρώπη υλοποιήθηκε ανεπιτυχώς ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν και σήμερα χρησιμοποιούνται ως όργανα, ως πιόνια για την προώθηση άλλων φιλοδοξιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν είναι υπερβολή να πούμε και να γράψουμε ότι ο κ.Μητσοτάκης καταγράφηκε σήμερα ως ο πατριώτης πρωθυπουργός ,που έχει ένα καλό και ένθερμο λόγο για όλους -φρουρούς της Πατρίδος και κατοίκους του Έβρου-αλλά και όλης της Ελλάδος ,λόγια που δεν θα έβγαιναν ”από το έρκος των οδόντων” του κ. Τσίπρα ,ο οποίος -αν φιλοδοξεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός θα πρέπει να μιμηθεί σε πολλά ,ιδίως στα σημερινά τον κ.Μητσοτάκη.
  Όσο για την 4άδα της σημερινής ηγεσίας της Ευρωπαικής Ενώσεως ,που επισκέφθηκε-πρωτοφανές- τις Καστανιές (την ανατολική εσχατιά της Ευρωπαικής Ενώσεως)
  -σημειολογικά είναι ”γροθιά” στο στομάχι της Τουρκίας ,που δεν είναι μόνον ο κ.Ερντογάν ,αλλά και οι φιλοευρωπαιστές κ.Νταβούτογλου και οι μυριάδες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με όλα τα Ευρωπαικά κρατη και την ίδια την Ευρωπαική Ένωση και απολαμβάνουν τα ”ευρόπουλα” ,όπως θα έλεγε και η κ.Πάνια.
  ‘Αραγε τι και πως αισθάνονται οι Έλληνες φιλότουρκοι -πολιτικοί , δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες από την τωρινή συμπεριφορά της Τουρκίας ,στην οποίαν δεν ακούγονται αντίθετες του κ.Ερντογάν φωνές;;;.
  Καιρός να διακοπούν και οι τουρκικές σειρές στην τηλεόραση.

 2. Καί ξαφνικά ξυπνάς
  κι ανάβει ό καραγκιόζ μπερντές.
  Καί ξαφνικά ξυπνάς
  κι ακούγονται ακατάληπτες κουβέντες.
  Καί ξαφνικά ξυπνάς
  ενώ σέ φέρνουν μέ μιά Μερσέντες.
  Καί ξαφνικά ξυπνάς
  στήν πισίνα καί σού βγαίνει
  μία σύζυγος ξένη.
  Καί εξίστασαι ειπείν σεαυτώ:
  «Μά πώς βρέθηκα εδώ;»

  Τρέχει ό καιρός, περνάει
  κι όμως κάτω απ’ τό γκαζόν
  τρέχει ό καιρός, περνάει
  παφλασμός πολλών νερών.
  Μέσα στό πένθιμο μώβ
  τό χρυσάφι έχει καεί
  κι ανάβει γιά μιά στιγμή
  η σπηλιά μέ τήν πηγή.

  Καί ρωτάς τόν καλό σου εαυτό:
  «Πού πηγαίνει από δώ;»
  Καί ρωτάς τόν καλό σου εαυτό:
  «Τί απέγινε τό όχημα;»
  Κι από μέσα μιλάει μιά φωνή:
  «Πού είν’ τό σπιτάκι μου, πού είν’ τό παχνί;»
  Καί μετά ξαναλέει η φωνή:
  «Πού είναι η γυναίκα μου η αληθινή;»

  Τρέχει ό καιρός, περνάει
  κι όμως κάτω απ’ τό γκαζόν
  η γαλανή φυσάει
  τό αρχαίο της ακορντεόν.
  Μιά φορά σ’ αυτή τή ζήση
  ό βυθός νά φωτίσει
  έστω γιά μιά στιγμή
  νά `ναι τζάμι καί γυαλί.

  Same as it ever was.
  ίδια όπως ήτανε
  Same as it ever was.
  ή όπως ανέκαθεν
  Same as it ever was.
  Νύν καί αεί, θά πεί
  Same as it ever was.
  Νύν καί αεί θά πεί.

  Υδάτων η καταπόντισις
  υδάτων καί η πλοήγησις…
  Πολλών υδάτων γέμει ό ωκεανός.
  Βάθυνε τόν ωκεανό σου!
  Απλώσου, απλώσου, απλώσου!

  Τρέχει ό καιρός, περνάει
  κι όμως κάτω απ’ τό μπετόν
  τρέχει ό καιρός περνάει
  παφλασμός πολλών νερών.
  Στή γαλανή ξανά
  στά νερά τά φωτεινά
  κάτω από ρόδες καί σασμάν
  στή λαλέουσα παγάν.

  Τρέχει ό καιρός, περνάει
  κι όμως κάτω απ’ τό μπετόν
  η αμμουδιά κρατάει
  τό αχανές τών θαλασσών.
  Στή γαλανή ξανά
  στά νερά τά μακρινά
  κάτω από ρόδες καί σασμάν
  στή λαλέουσα παγάν.

  Καί ρωτάς τόν καλό σου εαυτό:
  «Αυτό τό σπίτι, τί νά σημαίνει;»
  Καί εξίστασαι:
  «Η λεωφόρος, πού νά πηγαίνει;»
  Καί εξίστασαι ειπείν σεαυτώ·
  «Βαδίζω σωστά; βαδίζω στραβά;»
  Κι από μέσα η φωνή επαυξάνει·
  «Θεέ μου, τί έχω κάνει!»

  Τρέχει ό καιρός, περνάει
  κι όμως μιά γλυκιάν αυγή
  κάτι τόν σταματάει
  Παρελαύνει υπό τήν γή
  η πομπή τών υδάτων,
  τών ζειδώρων ναμάτων.
  Στέκει ό καιρός ορθός,
  καταυγάζεται ό βυθός.

  Τρέχει ό καιρός, περνάει
  απροσδόκητη αυγή
  Κάτι τόν σταματάει·
  η αρχαία πληγή.
  Μές στής πληγής τό φώς
  τά νομίσματα σκορπούν
  καί θησαυρίζει υπό τήν γή
  η ζωοδόχος πηγή.

  Same as it ever was.
  ίδια όπως ήτανε
  Same as it ever was.
  ή όπως ανέκαθεν
  Same as it ever was.
  Νύν καί αεί, θά πεί
  Same as it ever was.
  Νύν καί αεί θά πεί.

  Τρέχει ό καιρός περνάει (Same as it ever was)
  – ίδια όπως ήτανε
  Κάτι τόν σταματάει (Same as it ever was)
  – όπως ανέκαθεν
  Η πομπή τών υδάτων (Same as it ever was)
  – νύν καί αεί θά πεί
  Στέκει ό καιρός ορθός (Same as it ever was)
  – νύν καί αεί θά πεί
  Τρέχει ό καιρός περνάει,
  απροσδόκητη αυγή
  κάτι τόν σταματάει
  Παρελαύνει υπό τήν γή
  η πομπή τών υδάτων,
  τών ζειδώρων ναμάτων,
  Στέκει ό καιρός ορθός,
  καταυγάζεται ό βυθός…

  Θέλω νά πώ:

  Αιχμές δοράτων,
  πολλές αιχμές δοράτων,
  στά σύμβολά των
  (έ, Επισκέπτη;!)…

  νά φεύγουμε από τήν κουλτούρα τους Έλληνά μου, καθώς

  μάς περιμένει ό Πολιτισμός τ’ ανθρώπου σέϊμ άζ ίτ έβερ γουόζ… ελληνικός, όπως ανέκαθεν
  τών Εκκλησιαστών Οπλιτών/Πολιτών Δήμου Πόλεως καί τής Αμφικτυονίας αυτών,
  πρός τό συμφέρον όλων μας καί τό κοινό καλό,
  Μανίλα, Πεκίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο…

  Γιούργια…
  μέ τή βοήθεια τού Θεού(=Φώς, Αλήθεια, Δικαιοσύνη, αγάπη, Ζωή, έ;!)!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα