Τελικώς, «άδειασε» την Ελλάδα η «σύμμαχος» Γαλλία, με την οποία Μητσοτάκης και Δένδιας υπέγραψαν την πολυδιαφημισμένη αμυντική συμφωνία, παρ’ ότι έχουμε «ψωνίσει» πάμπολλα πανάκριβα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία ή όχι, αλλά οι πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, για επικοινωνιακούς λόγους, προσπαθούν πείσουν την κοινή γνώμη ότι υπερασπίζονται με … σθένος τα εθνικά συμφέροντα. Οι φόβοι για ένα ακόμη «Βατερλώ» στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική και Αμυνα αυξάνονται.
Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, προέβη -ουσιαστικά- σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, ζητώντας να μην εγκρίνει η Γαλλία τον πύραυλο Meteor για την Τουρκία. Λίγο αργότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ως επί το πλείστον για το «κουκούλωμα» της τραγωδίας των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανιζόμενος ως … ανήξερος, ούτε λίγο ούτε πολύ άδειαζε τον Ν. Δένδια, και υποβάθμισε το πρόβλημα.
Ποιος κοροϊδεύει ποιον
Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση για την έγκριση πώλησης των πυραύλων από την Γαλλία στην Τουρκία, είπε: «Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία. Δεν έχουμε ενημερωθεί αν η Γαλλία έχει λάβει μια τέτοια απόφαση». Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το διάβημα Δένδια στη Γαλλίδα πρέσβη, ανέφερε: «Ο υπουργός Άμυνας ίσως το έκανε προληπτικά. Μπορεί να εκδηλώθηκε ένα ενδιαφέρον από την μεριά της Τουρκίας. Δεν μου έχει κοινοποιηθεί καμία τέτοια απόφαση. Αφήστε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Μερικές φορές το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».
Αντίθετα, στην ανάρτησή του στο twitter, ο Ν. Δένδιας ανέφερε: «Μετά τη σχετική ενημέρωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων Μeteor στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία. Εξέφρασα στην πρέσβη την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».

Αεροσκάφη Eurofighter και πύραυλοι Meteor
Ποιον να πιστέψουμε; Τον πρωθυπουργό που λέγει ότι δεν ξέρει αν η Γαλλία έχει πάρει τέτοια απόφαση και τις … θολές εξηγήσεις του ότι «ίσως να έγινε προληπτικά» το διάβημα διαμαρτυρίας ή … τα παιδιά προτού πεινάσουν μαγειρεύουν και διάφορες άλλες παιδαριώδεις αναφορές, ή να πιστέψουμε τον υπουργό Αμυνας που είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόβλημα, και ότι, άρα, ήταν γνώστης;
Τελικώς, οι δυό τους έχουν εικόνα για το τι έχει πράξει το Παρίσι ή αναλίσκονται σε μικροπολιτικά, επικοινωνιακά παιχνιδάκια, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, οι οποίοι άλλωστε πληρώνουν αδρά για τα εξοπλιστικά; Κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη Γαλλία ή κοροϊδεύουν;
Και στις δύο περιπτώσεις καταρρέει το επικοινωνιακό αφήγημά τους, το οποίο διαφήμιζαν, περί μεγάλης επιτυχίας και στρατηγικής συμμαχίας με τη Γαλλία, η οποία, εάν απειληθεί η Ελλάδα από την Τουρκία, θα σπεύσει και στρατιωτικά σε βοήθεια. Τελικώς, τα πάμπολλα δισεκατομμύρια από το υστέρημα του ελληνικού λαού για τις φρεγάτες, Belharra, και τα αεροσκάφη, Rafale, έπιασαν καθόλου τόπο ή οι «κουτόφραγκοι» μας κορόϊδεψαν;
Τα αεροσκάφη Eurofighter και οι πύραυλοι Meteor
Να σημειωθεί πως η συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να γίνουν διαβήματα διαμαρτυρίας σε υψηλό επίπεδο από το υπουργείο Εξωτερικών (σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα ή Πολιτικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ) προς τον πρέσβη της χώρας, με την οποία η Ελλάδα έχει πρόβλημα. Αυτό, εφόσον το θέμα είναι σοβαρό μεν, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Οπως, για παράδειγμα, να έχει ήδη ληφθεί απόφαση για πώληση των Meteor στην Τουρκία από τη Γαλλία.
Εάν τα πράγματα είναι σοβαρότερα, τότε γίνεται διάβημα διαμαρτυρίας σε επίπεδο υπουργού. Οπως τώρα από τον Ν. Δένδια. Γιατί ζητάει «επίσημη» ενημέρωση από την πρέσβη; «Ανεπίσημα», γνωρίζει ότι το Παρίσι έχει «αδειάσει» την Αθήνα; Θα ξεκαθαρίσει ο υπουργός Αμυνας εάν η κατάσταση είναι σοβαρότερη και εάν πράγματι το Παρίσι έχει ήδη λάβει την απόφαση να «αδειάσει» την -κατά τα λοιπά «σύμμαχο»- Ελλάδα και να κλείσει deal με την Αγκυρα; ‘Η θα παίζει την … κολοκυθιά, προσπαθώντας να ενισχύσει την εικόνα του ως «δελφίνος». Διότι, προσφιλείς είναι για τον ίδιον και τον πρωθυπουργό οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί τους, αλλά στην προκειμένη πλήττονται σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα.
Να σημειωθεί ότι οι πύραυλοι Meteor ζητούνται από την Τουρκία, ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να εξοπλιστούν τα αεροσκάφη, Eurofighter, που θέλει να αγοράσει. Ωστόσο, έως τώρα, πέρα από τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, και τις «διαρροές» της Αγκυρας, δεν έχει ανακοινωθεί η έγκριση της πώλησης Eurofighter στην γείτονα. Κι’ αυτό, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι το Λονδίνο πιέζει τους άλλους Ευρωπαίους συνεταίρους – κατασκευαστές του να το πουλήσουν στην Τουρκία. Εχει έγκυρη πληροφόρηση, άραγε, ο Ν. Δένδιας ότι η πώληση έχει εγκριθεί; Εάν ισχύει, γιατί δεν το λέγει ξεκάθαρα;
Εχει κάνει, έως τώρα, κάποιο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας, ο υπουργός Αμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προς τους Βρετανούς, οι οποίοι φέρονται ως η κινητήρια δύναμη για την πώληση των Eurofighter αλλά και των πυραύλων, Meteor, στην Τουρκία; Γιατί τώρα ανακοινώνει διάβημα διαμαρτυρίας μόνο προς τη Γαλλία και δεν μας λέγει τι έχει κάνει με τη Βρετανία; Τι απέγιναν οι «τέλειες» σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη νέα ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία, μέσω των οποίων θα έλθουν μάλιστα τα «γλυπτά του Παρθενώνα» στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, διατεθειμένες να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση του Eurofighter, εκτός της Βρετανίας, είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Εχουν γίνει διαβήματα διαμαρτυρίας και σε αυτές τις χώρες; Κι’ αν όχι, γιατί;

Τώρα «ανακάλυψαν», άραγε, πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας ότι υπάρχει κινητικότητα ως προς το deal για το Eurofighter και τους Meteor; Δεν έχουν διαβάσει στον ευρωπαϊκό Τύπο δημοσιεύματα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2024; Δεν έχουν ακούσει, άραγε, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας;
Έξι χώρες για έναν πύραυλο
Ενδιαφέρον δημοσίευμα για τα αεροσκάφη, Eurofighter, και τους πυραύλους, Meteor, έγινε στην εφημερίδα, La Tribune, στις 15 Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Η πιθανή πώληση των Eurofighters στην Τουρκία δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Ελλάδας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Από τη μια πλευρά, το Λονδίνο και η βρετανική, BAE Systems, επιμένουν να πουλήσουν 40 Eurofighter Typhoon στην Τουρκία του Ερντογάν, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον υπό τον όρο να αποκτήσει και τον Meteor, έναν πολύ ισχυρό πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Rafale. Από την άλλη, η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε τα Rafale, ζητά από το Παρίσι, με το οποίο έχει υπογράψει αμυντική στρατηγική συμφωνία, το 2021, να αντιταχθεί στην πώληση του Meteor.
»Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει αυτή την πώληση, δεδομένου ότι ο Meteor είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας έξι ευρωπαϊκών χωρών, που ξεκίνησε το 2003. Προβλέπεται μια συγκεκριμένη διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των χωρών – εταίρων προτού δοθεί η άδεια εξαγωγής του οπλικού συστήματος. Εν ολίγοις, κάθε χώρα πρέπει να εγκρίνει ή όχι την πώληση του πυραύλου. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, το 2015, το Λονδίνο είχε ασκήσει βέτο στην πώληση του Meteor στην Αίγυπτο ως όπλο για τα Rafale που πουλήθηκαν στη χώρα.
»Εάν η Γαλλία αντιτεθεί στην πώληση του Meteor στην Τουρκία, θα είναι πολύ δύσκολο για τους Βρετανούς, αν όχι αδύνατον, να αναπτύξουν στη συνέχεια το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα χωρίς γαλλικά εξαρτήματα, αφού τα γαλλικά εργοστάσια κατασκευάζουν περίπου το 10% του πυραύλου. Ωστόσο, όταν ερωτήθηκαν από τη La Tribune, οι αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες, δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη θέση της Γαλλίας.

Η ανάρτηση Δένδια από τη χτεσινή συνάντησή του με τη Γαλλίδα πρέσβη
»Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, DE&S (Defence Equipment & Support) για τον πύραυλο, Meteor, η Βρετανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (39,6%), η Γερμανία το 16%, η Γαλλία το 12,4%, η Ιταλία το 12%, η Ισπανία και η Σουηδία από 10%. Είναι σχεδιασμένος για χρήση από τα αεροσκάφη Rafale, Eurofighter και JAS 39 Gripen. Προορίζεται για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας.
Εν αναμονή νέας γερμανικής κυβέρνησης
Προς το παρόν, συνεχίζει το δημοσίευμα της La Tribune, «η πώληση των Eurofighters είναι σε φάση stand-by, εν αναμονή των γερμανικών εκλογών και της ανάδειξης νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την πώληση. Το 2019, η Γερμανία ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Έκτοτε, όμως, χαλάρωσε τους περιορισμούς της, προμηθεύοντας κυρίως οπλικά συστήματα για το ναυτικό (σ.σ. της Τουρκίας).
»Για το Λονδίνο, όμως, η πώληση των Eurofighters στην Τουρκία είναι πολύ σημαντική για το εργοστάσιο, Wharton, το οποίο λειτουργεί με αργούς ρυθμούς εν αναμονή πιθανών εξαγωγικών συμβάσεων (Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ, Ομάν).
Υπάρχει φόβος για τετελεσμένα;
Ωστόσο, καταλήγει η La Tribune, «εν αναμονή μιας ενδεχόμενης πώλησης, η Ελλάδα προέβη πρόσφατα σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ιδιαίτερα αεροπορικές. Θα είναι μια ευκαιρία για τους Έλληνες πιλότους των Rafale να αξιολογήσουν τις δυνατότητες των σαουδαραβικών Eurofighters που είναι οπλισμένα με Meteor».
Ισχύει, άραγε, η παραπάνω αναφορά της εφημερίδας; Υπάρχει, πράγματι, φόβος στην ελληνική κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει κλείσει το deal για την πώληση αεροσκαφών, Eurofighter, και πυραύλων, Meteor, στην Τουρκία, και οι ελληνικές ΕΔ θα ασκούνται στην αντιμετώπισή τους με τους Σαουδάραβες;
Αντί να καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τρικ οι Μητσοτάκης – Δένδιας, επιβάλλεται να απαντήσουν στον ελληνικό λαό εάν πράγματι «άδειασε» την Ελλάδα η Γαλλία και αρκετές άλλες «σύμμαχοι», και να μην τον αποπροσανατολίζουν. Θα πρόκειται για ένα ακόμα Βατερλώ της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και την Αμυνα.
Εχει ήδη αποφασίσει το Παρίσι;
Από τη μεριά της, η ειδικευμένη σε αμυντικά θέματα, ιστοσελίδα, Defence Industry, σε δημοσίευμά της, στις 28 Δεκεμβρίου 2024, αναφέρει ότι «η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει πυραύλους αέρος-αέρος, Meteor στην Τουρκία, για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Eurofighter Typhoons που διαπραγματεύεται να αγοράσει η Άγκυρα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στην απόφαση αυτή έπαιξε ρόλο η Βρετανία, ο βασικός εταίρος στην ανάπτυξη του πυραύλου. Ο Meteor είναι όπλο αιχμής, με βεληνεκές 200 km και ταχύτητες που ξεπερνούν τα 4 Mach χάρη στον μοναδικό κινητήρα ramjet στερεού καυσίμου.
»Η συμφωνία για την απόκτηση 40 μαχητικών πολλαπλών ρόλων για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, παρουσιάζει καθυστερήσεις, εξαιτίας των περιοριστικών πολιτικών της Γερμανίας για τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Ωστόσο, η Γερμανία φέρεται να ενέκρινε την πώληση, μετά από πιέσεις από άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Κατά πληροφορίες, το γεγονός ότι η Τουρκία έδωσε το «ΟΚ» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να έπαιξε ρόλο στη συναίνεση του Βερολίνου.
»Η Τουρκία διαπραγματεύεται κυρίως με τη Βρετανία, τον κύριο ανάδοχο για τη συμφωνία. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να επενδύει στα εγχώρια αμυντική βιομηχανία της , ενώ δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ντόπιων πυραύλων αέρος-αέρος συγκρίσιμων με το Meteor. Το πρόγραμμα αυτό είναι στα αρχικά του στάδια».
Επειδή στο μακροσκελές άρθρο είναι πολλά τα εάν και τα πρέπει συνιστούμε στον ιστότοπο neostrategy να πάρει μια συνέντευξη από τον κ. Δένδια, γιατί έχει μπερδευτεί ο ίδιος και μας μπέρδεψε και εμάς.
Λύθηκε το θέμα με την Γαλλία -κομψά ή άκομψα- και αυτό μας αρκεί
Πολύ ζυγαριά φαρμακείου χρησιμοποιούν πολλοί.
Απομονωμένος στο υπουργείο Άμυνας ο Δένδιας δεν παρακολουθεί το διεθνές περιβάλλον. Ασχολείται με το προσωπικό μόνο και έχει τσακωθεί με όλο τον κόσμο.
Απρόσιτος με κλειστά αυτιά και κλειστές πόρτες δεν δέχεται πληροφορίες και νομίζει ότι όλα τα ξέρει.
Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια και κακή επικοινωνία του Δένδια και έκλεισε την συμφωνία με τους Γάλλους .
Ασχολείται με την εσωτερική προώθηση της υποψηφιότητας του για αρχηγός της νέας δημοκρατίας ελπίζοντας να φύγει ο Μητσοτάκης.
Ο Παναγιωτόπουλος άφησε καλά πράγματα στο προσωπικό και στα οπλικά συστήματα.
Ο Δένδιας μιλάει αόριστα για αόριστο χρόνο. Κάτι για ατζέντα 2030, νέα δομή δυνάμεων, καινοτομία, φιλανδικό μοντέλο θητείας, ταμείο ακινήτων και άλλα απροσδιόριστα.
Όταν τον καλεί η αντιπολίτευση στην βουλή βγάζει μια δεκάρικη ανακοίνωση και στρίβει. Μακάρι να γυρίσει ο Παναγιωτόπουλος να ηρεμήσουν τα πράγματα στο Πεντάγωνο.
Σφόδρα ενοχλημένος είναι ο Μητσοτάκης με τον Δένδια για τον χειρισμό και τη δημοσιότητα του θέματος.
“Δεν αναμένονται άλλες δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης. Αυτό γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο η κυβερνητική καθημερινή και στέλνει το μήνυμα στον υπουργό Άμυνας να σωπάσει.
Ο Δένδιας πάει να εκμεταλλευτεί το θέμα για τη δική του ατζέντα αλλά η αμυντική διπλωματία δεν γίνεται δημόσια.
Ο υπουργός Άμυνας δεν έχει καταλάβει σε ποια υπουργείο βρίσκεται. Ανακοίνωσε το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων δυνάμεων σε εκδήλωση Ροταριανού ομίλου!
Χθες ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μέσω κύκλων!
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στέλνουν ερωτήσεις για θεσμική ενημέρωση της άμυνας στην βουλή ακόμα και σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και Άμυνας και ο Δένδιας απαντά μέσω κύκλων.
Βλέπει ότι εισπράττει δημοφιλία με την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί και εκθέτει δημόσια τους προκατόχους του τον πρωθυπουργό τους στρατιωτικούς τους ξένους.
Παριστάνει τον Ζορό της κυβέρνησης και ετοιμάζεται να ρίξει τον Μητσοτάκη.
Ένα είναι το βέβαιο για τον Δένδια, ότι είναι βλάκας. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
Για ενημέρωσή σας αγαπητοί κ.κ. Δελφίνε και Ζορό ο κ. Δένδιας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο Σικάγο και ενημερώθηκε για το παγκόσμιο γίγνεσθαι από λίγους και πολλούς .
Δεν ρίχνεις αρχηγούς κομμάτων και διεκδικείς ηγεσία μόνο μετά την παραίτησή τους -ηρεμήστε.
Στις ΗΠΑ πήγε και είδε έναν Υποστράτηγο και ένα μίνι UAV. Αυτό είναι δεν είναι δουλειά υπουργού.
Ουδείς άλλος συναντήθηκε μαζί του και υπάρχει ανακοίνωση του. Πήγε μπας και πάρει το χρίσμα αλλά ατύχησε
Εγώ έγραψα στον ”φίλο” μου το google ”ποιους συνάντησε στο Σικάγο ο κ. Δένδιας” και βαρέθηκα να διαβάζω για τις συναντήσεις του . Ρωτήστε και εσείς.