ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΠΛΑ;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Παντελή Σαββίδη
Είναι τρομακτική, σε βάρος μας, η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά την προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας και, συνεπώς, της ύπαρξής της ως κράτους.
Ο Δανός υπουργός εξωτερικών κάλεσε για σήμερα, τον ρώσο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για παραβίαση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δανού επισήμου, του εναέριου χώρου της χώρας του απο ρωσικό αναγνωριστικό, για μερικά δευτερόλεπτα, όπως ο ίδιος έγραψε σε τουίτερ του.
Δηλαδή ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο, προφανώς χωρίς οπλισμό, παραβιάζει τον δανικό εναέριο χώρο για μερικά δευτερόλεπτα και γίνεται χαμός.
Περιμένω να δω και την αντίδραση του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι η Δανία είναι μέλος της Συμμαχίας.
Η σύγκριση με τα καθ ημάς, είναι συντριπτική σε βάρος μας.
Είναι γνωστά, δεν θα επιμείνω.
Παρόλο που θεωρώ παρακμιακό το πολιτικό κατεστημένο δεν αποδέχομαι την θέση πως είναι προδοτικό. Είναι ανίκανο, φοβισμένο και συμφεροντολογικό. Με λίγα λόγια άνθρωποι κατέχουν θέσεις που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τους.
Και μια διαπλοκή που ξεκινά απο την κορυφή και καταλήγει στην λαϊκή βάση εφευρίσκει τρόπους και λόγους για να δικαιολογήσει μια παθητικότητα στην προάσπιση όχι, πια, δικαιωμάτων αλλά κυριαρχίας.
Θα γνωρίζετε το ανέκδοτο με τον τροχονόμο που σταματά έναν οδηγό που στην προσπέραση πατά την διαχωριστική γραμμή. Ο οδηγός του απαντά: και τι έγινε που την πάτησα; Της έβγαλα τα έντερα;
Ίσως, μέρα που είναι, θα αναρωτηθείτε και εσείς: και τι έγινε που η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας; Χάσαμε τίποτε;
Ναι, χάνουμε.
Το πρώτο που χάνουμε είναι η αίσθηση που έχει η διεθνής κοινότητα για την χώρα. Την θεωρεί ότι δεν μπορεί να προασπίσει την κυριαρχία της. Και αυτό έχει συνέπειες στο πως την αντιμετωπίζει και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Την θεωρεί μειωμένης κυριαρχίας.
Το δεύτερο είναι πως με τις συνεχείς υποχωρήσεις της Ελλάδας η Τουρκία διαμορφώνει ντε φάκτο καταστάσεις τις οποίες αύριο θα διεκδικήσει και θα ασκήσει δικαιώματα σ αυτές.
Το τρίτο είναι πως δεν μπορούμε να ασκήσουμε δικαιώματα που απορρέουν απο όσα δικαιούμαστε και θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Το τέταρτο είναι πως με τις συνεχείς υποχωρήσεις ο “άλλος” θεωρεί πως μπορεί να σε δορυφοροποιήσει, αν όχι να σε καταλάβει.
Το πέμπτο είναι ότι σε λίγο αν όχι ο πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΞ ή ο υπουργός άμυνας της χώρας (εννοώ της Ελλάδας) θα χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας για να αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ορισμένοι που δεν γνωρίζουν το παρασκήνιο πιστεύουν πως αυτά είναι υπερβολές. Ακόμη και σήμερα ορισμένες απο τις επιλογές της Αθήνας λαμβάνουν υπόψη τις αντιδράσεις της Άγκυρας. Να σας πληροφορήσω πως υπάρχουν ευαίσθητοι τομείς στην ελληνική κρατική συγκρότηση που η πλήρωση της θέσης του επικεφαλής απαιτεί την έγκριση όχι, απλώς, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον αλλά και μιας άλλης χώρα. Και εδώ δεν εννοώ την Τουρκία.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα πρόβλημα. Αν η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα.
Το ερώτημα υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο απο το γεγονός ότι ολόκληρη η χώρα έγινε βάση των ΗΠΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Απολύτως κανένα. Τα περί θέσεων εργασίας κλπ όταν πρόκειται για ζητήματα ασφάλειας είναι αστειότητες.
Ποιός αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας; Η Τουρκία. (ΗΠΑ και Ε. Ε. την έχουν δεδομένη αλλά σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. αυτό μπορεί να θεωρηθεί λογικό αφού η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς ενώσεις προϋποθέτει και εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας).
Με την Τουρκία, λοιπόν, που απο το 1974 μέχρι σήμερα κλιμακώνει μια πολιτική αμφισβήτησης της ύπαρξης της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους, (1974 απαγόρευση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, 1996 Γκρίζες ζώνες, 2017 Γαλάζια Πατρίδα) υπάρχει ένα σοβαρό θέμα.
Όταν το ζήτημα τίθεται, η απάντηση όσων διολισθαίνουν για να μην γίνει αντιληπτή η υποχώρησή τους είναι: και τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;
Όμως, η Τουρκία με τον χρόνο καταφέρνει και πετυχαίνει τους στόχους της. Απώτερος στόχος της είναι η δορυφοροποίηση της Ελλάδας όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Αντιστρέφω, λοιπόν, το ερώτημα: όχι, πόλεμο δεν θέλουμε. Εσείς μέχρι ποίου σημείου είστε διατεθειμένοι να φθάσετε σε ό,τι αφορά τις υποχωρήσεις της Ελλάδας;
Η απάντηση, εδώ, είναι ασαφής. Οι κόκκινες γραμμές θεωρούνται επικίνδυνες αλλά προτείνεται μια πολιτική αποτροπής.
Πάμε, λοιπόν, τώρα στην αποτροπή.
Διάφοροι πολιτικοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες, διεθνολόγοι μας έχουν ζαλίσει με θεωρίες αποτροπής. Είναι καλές για τα πανεπιστήμια. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την ύπαρξη και τα δικαιώματα της χώρας.
Αποτροπή, λοιπόν, στην πράξη, είναι να μην αμφισβητει καθημερινά η Τουρκία την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Αυτού του είδους η αποτροπή, στην οποία πολλοί θα συμφωνήσουν ως ορισμό, δεν επιτυγχάνεται.
Αντιθέτως, δεν υπάρχει. Και αμφισβητείται καθημερινά.
Άρα, υπάρχει ένα ζήτημα δυνατότητας αποτροπής.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα δημοσίως και η απάντηση είναι πως δεν επαρκούν τα μέσα που διαθέτει η χώρα.
Μάλιστα. Και τι χρειάζεται η χώρα; Αεροπλάνα, πλοία και εξοπλισμό στον στρατό ξηράς, μας λένε.
Ταυτόχρονα, μας λένε, πως η αεροπορία της Τουρκίας στερείται αυτήν την στιγμή ικανών στελεχών λόγω των διώξεων απο το καθεστώς Ερντογάν και πως η ισορροπία αεροπορικής ισχύος είναι υπέρ της Ελλάδας. Πήρε, μάλιστα, η Ελλάδα και δύο Ραφάλ (δεν θυμάμαι αν πήρε, ήδη, δύο ή τέσσερα) τα οποία θεωρούνται σημαντικά στρατηγικά όπλα. Ένα απο αυτά να σηκωθεί στο ύψος του αεροδρομίου που είναι η βάση τους μπορεί να στοχεύσει και να απειλήσει απέναντι. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, καν να πετάξει.
Όμως, και πάλι, αποτροπή δεν επιτυχγάνεται. Θα κάνουν τα 18 Ραφάλ την δουλειά που  δεν κάνουν τα δύο, προς το παρόν;
Έτσι μας λένε.
Έχουν, όμως, η ελληνική αεροπορία και το ελληνικό ναυτικό και άλλα πλεονεκτήματα τα οποία δεν δρουν αποτρεπτικά.
Για παράδειγμα η Ελλάδα έχει Πάτριοτ η ενεργοποίηση, απο καιρού εις καιρόν και για μερικά λεπτά, των οποίων θα μπορούσε να δώσει ένα αποτρεπτικό μήνυμα στην Τουρκία. Ότι απειλείται. Όμως η ενεργοποίηση των Πατριοτ θεωρείται υψηλού βαθμού απειλή και αν συμβεί η Τουρκία διαμαρτύρεται.
Η Τουρκία, δηλαδή, θέλει να μην ενεργοποιούνται τα ελληνικά αμυντικά συστήματα, για να μπορεί να υπερίπταται χωρίς κανέναν κίνδυνο πάνω απο ελληνικά νησιά, καταφεύγει στο ΝΑΤΟ και, ίσως, και στους αμερικανούς διαμαρτυρόμενη και η Ελλάδα συμμορφώνεται. Δηλαδή η Τουρκία και παρανομεί και μας απειλεί και μας υπαγορεύει πως θα την αντιμετωπίσουμε!
Το εύλογο ερώτημα είναι αν δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα οπλικά συστήματα τότε γιατί τα αγοράζουμε;
Αν εξαιρέσουμε την απάντηση ότι τα αγοράζουμε για να πωλούν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες και να παίρνουν την μίζα τους οι Έλληνες που διαμεσολαβούν στην αγορά, τότε μας λένε πως τα αγοράζουμε για την περίπτωση πολέμου.
Μα, υποτίθεται το ελληνικό δόγμα είναι αποτρεπτικό. Δηλαδή, έχω τέτοια οπλικά συστήματα που δεν σου επιτρέπουν να αμφισβητείς την ύπαρξή μου. Και τα ενεργοποιώ για να αποφύγω την κλιμάκωση σε πόλεμο.
Και στην ερώτηση καλά δεν επιτρέπεται με τα Πάτριοτ να αποτρέψουμε την αμφισβήτηση της ύπαρξής μας απο τους Τούρκους, με τι θα την αποτρέψουμε;
Με τις αναχαιτήσεις, μας λένε. Μας υποδεικνύουν, δηλαδή, και πως θα ενεργήσουμε.
Οι αναχαιτήσεις εχουν τεράστια έξοδα και μεγάλη διακινδύνευση σε ανθρώπινες ζωές.
Και με τα Ραφάλ; Τα Ραφάλ θα μπορούν-στο πλαίσιο της κατά νουν αποτροπής- να σηκωθούν οπλισμένα όχι για να κάνουν πόλεμο αλλά για να νοιώσει απειλή ο αντίπαλος; Ή, θα υπάρξει κάποιο ΜΟΕ που θα το απαγορεύει; Μήπως κάποιο άλλο ΜΟΕ θα απαγορεύει και την ενεργοποίηση συστημάτων απο τις νέες φρεγάτες;
Τότε, τίθεται το ερώτημα: γιατί να ξοδευόμαστε αν πρόκειται να αγοράσουμε όπλα τα οποία η χώρα δεν θα προβάλλει αποτρεπτικά;
Η αποτροπή, δηλαδή, εκτός απο τα όπλα θέλει και αποφασιστικότητα να την επιδιώξεις.
Αυτή, η αποφασιστικότητα δεν υπαρχει στο κατεστημένο της Αθήνας.
Αν συνεχίσει να μην υπάρχει με την εξαγγελία κόκκινων γραμμών, ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΟΠΛΩΝ.
Παρελάσεις μπορούμε να κάνουμε και με αυτά που έχουμε.
Ο κόσμος πεινάει. Είναι αποφασισμένος να κάνει και άλλες θυσίες αλλά να βρίσκουν απήχηση.
Στο παρελθόν, υπήρξαν πολιτικές που προσπάθησαν να βγάλουν την Ελλάδα απο το καθεστώς του δεδομένου.
Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφθούμε μερικές απο αυτές;
Οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες για την ακεραιότητα της χώρας.
Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν μια κυρίαρχη χώρα; Ή, το δόγμα της ευελιξίας έχει καταλάβει όλους τους θεσμούς;
spot_img

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χριστός Ανέστη και καλή εβδομάδα ,φίλοι μου αγαπημένοι.
  Δυστυχώς ,αγαπητέ κύριε Σαββίδη ,δεν υπάρχουν ΕΠΑΡΚΕΙΣ ‘Έλληνες και δυνάμεις που θέλουν μια επιθετικά κυρίαρχη Ελλάδα προς την Τουρκία και η προσπάθεια -δική σας και όλων μας ,θεσμών και πατριωτών συνελλήνων- είναι να διατηρήσουμε την ”χόβολη” της αντιστάσεώς μας ,όταν κληθεί η Ελλάς,-όπως στις 28 Οκτωβρίου 1940- να παραδοθεί άνευ πολέμου.
  Αμφιβάλλω αν μπορείτε-μπορούμε να επηρεάσουμε- ούτε ένα από τους γύρω μας-για επιθετική προετοιμασία και πράξη εναντίον της Τουρκίας, όταν δεχθήκαμε σχεδόν όλοι το Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας με την Τουρκία του 1930 όταν συνυπογράψαμε μαζί τους τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου , όταν το 1964 αφήσαμε αναπάντητες τις αεροπορικές προσβολές στην Κύπρο, όταν το 1967 αποσύραμε την Μεραρχία από την Κύπρο ,όταν το 1974 δεν σταματήσαμε(ίσως γιατί τους προκαλέσαμε) τους δύο Αττίλες στην Κύπρο – και από τότε δεν τους διώξαμε από εκεί -όταν το 1996 δεν πολεμήσαμε στα Ίμια -παρά την ”παρέλαση” του Στόλου μας προς τα εκεί- όταν το 1997 και το 2001 στην Μαδρίτη και το Ελσίνκι τους δώσαμε ελπίδες συγκυριαρχίας στο Αιγαίο ΚΑΙ όταν από το 2018 με τον κ.Τσίπρα και το ”ΣημιτοΠΑΣΟΚ” υποστηρίζουμε την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, παρά το ισχύον ξεκάθαρα υπέρ ημών διεθνές νομικό καθεστώς .
  Δεν υπάρχει ,αγαπητοί μου , ούτε η Μεγάλη Ιδέα του Κωλέττη (ετάφη οριστικά με την Συνθήκη της Λωζάννης), ούτε η Εθνική Εταιρεία του τέλους του 19ουκαι των αρχών του 20ου αιώνος, ούτε-όπως το ξαναγράψαμε- οι βασιλαετοί ποιητές, πεζογράφοι και δημοσιογράφοι της πρώτης 15ετίας του περασμένου αιώνος για να ”μας στείλουν στην Κόκκινη Μηλιά και φυσικά ούτε η συλλογική μνήμη του ”πάλι με χρόνια με καιρούς ,πάλι δικά μας θ’άναι”.
  Και τέλος εάν δεν ορέγονταν οι Σλαβοβούλγαροι την Μακεδονία μας και δεν είχαμε τον Παύλο Μελά ίσως να μην είχαμε και τον 4ετή αιματηρό Μακεδονικό Αγώνα ,τον οποίον ξέχασαν και οι σημερινοί Μακεδόνες ,που άφησαν τους κ.κ.Τσίπρα,Καμμένο και Κοτζιά να υπογράψουν την κακίστη-για εσάς κ.Σαββίδη- Συμφωνία των Πρεσπών.
  ΕΙΔΑΤΕ-ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ;;; .

 2. “όταν δεχθήκαμε σχεδόν όλοι το Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας με την Τουρκία του 1930”

  Το δεχθήκατε ΟΛΟΙ; Ποιοι … “ΟΛΟΙ”; Εγώ ήμουν αγέννητος, αλλά εσύ μάλλον θα πρέπει να ξέρεις ..

  “όταν συνυπογράψαμε μαζί τους τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου”

  Πονεμένη ιστορία οι προδοτικές αυτές συμφωνίες, που κατέληξαν εκεί που κατέληξαν, αφού δεν ήσαν λειτουργικές. Το μόνο που κατάφεραν Μακάριος και Καραμανλής ήταν να βάλουν την Τουρκία στο παιχνίδι, από το οποίο απείχε από το 1924… Και τους το είχε πει ο Σεφέρης προς Ευάγγελο Αβέρωφ το 1958: Μ’ αυτά θα φέρετε τους Τούρκους στην Κύπρο

  Τι έγινε το 2001 στο Ελσίνκι;

  “ΚΑΙ όταν από το 2018 με τον κ.Τσίπρα και το ”ΣημιτοΠΑΣΟΚ” υποστηρίζουμε την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου”

  Την συνεκμετάλλευση τού Αιγαίου υποστηρίζουν οι ΕΛΙΑΜΕΠηδες, σύμβουλοι τού σημερινού πρωθυπουργού. Ο Τσίπρας δεν τους χρησιμοποίησε ποτέ και ούτε σχέση είχε με το “ΣημιτοΠΑΣΟΚ”, το οποίο κυβερνά σήμερα. .

 3. κ. Σαββίδη,

  1. Χθες ο Αντιπτέραρχος έπλεκε το εγκώμιο του στρατού (διθυραμβικά πράγματα όχι αστεία), και για πολλοστή φορά, ακούσαμε για την περίφημη απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής.

  Δηλ αν αλλάξει το δόγμα, θα αρχίσουμε να τα ρίχνουμε; Επίσης είπε ότι αν απειληθεί ο πιλότος μας, μπορεί να το ρίξει; Σοβαρά; Γιατί δεν το έριξε τότε ο συγχωρεμένος ο Ηλιάκης, πριν τον ρίξει με άτιμο τρόπο ο Τούρκος;

  2) Το βιντεάκι με τον λεμέ του ΝΑΤΟ, το είχα δει πριν την εκπομπή και σε αντίθεση με σας, δεν έμεινα καθόλου άναυδος.

  3) Δεν το θυμάμαι καλά, αλλά αυτό που συμβαίνει με μας, θυμίζει το περίφημο: “Από το να σε αγαπούν, προτιμότερο είναι να σε φοβούνται. Από το να σε φοβούνται όμως, προτιμότερο είναι να σε σέβονται”.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Russo-Japanese_War

 4. Ο Κινέζος στρατηγός SUΝ TZU από το 1972 -που μεταφράστηκε το έργο του ”Η τέχνη του πολέμου”- έγραψε .
  Η στρατιωτική τέχνη στηρίζεται στην γνώση της ψυχολογίας των μαζών και την παράλληλη αυτογνωσία ,
  α.-στο να ξέρεις τι να μη κάνεις και πότε να μη το κάνεις,
  β.-το να ξέρεις τι να κάνεις και πότε να το κάνεις. ΚΑΙ
  μια και η σύγκρουση αποτελεί από τον Ηράκλειτο μας αναπόφευκτο μέρος της ζωής η κατανόησή της είναι ο τρόπος για να την επιλύσουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
  Υ.Γ 1.- Ο πόλεμος -έγραψε ο SUΝ TZU- σημαντικός για το κράτος -,είναι ένα πεδίο ζωής και θανάτου-το μονοπάτι της επιβίωσης και της καταστροφής -, γιαυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να τον μελετήσουμε ,-ΟΛΟΙ ΜΑΣ -(σημειώνω) .
  2.-Πολλά ιστορικά γεγονότα δεν τα ζήσαμε ,αλλά τα μελετήσαμε -όσοι τέλος πάντων τα μελετήσαμε- γιαυτό και τα αναφέρουμε .ΚΑΙ
  Ο κ.Τσίπρας- αυτός που περηφανεύεται για τις Πρέσπες – ενσωμάτωσε στην πολιτική του τις απόψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ (και για τα Σκόπια και για την Τουρκία)-,του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο ιδρύθηκε επί ΣημιτοΠΑΣΟΚ , ενισχύεται οικονομικά από την Ευρώπη και τώρα είναι ”στα σκαλοπάτια αυτής” της κυβέρνησης, η οποία ΟΜΩΣ είναι κυβέρνησης μιας Παράταξης ,που είχε και έχει από αυτό διαφορετικές απόψεις για τα Σκόπια -το απέδειξε και στο Βουκουρέστι το 2008- και για το Αιγαίο και για το Κυπριακό .
  ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ -ΖΩΗ ΝΑΧΟΥΝ-ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ;;;.

  • Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αυτό έλειπε δα! Αλλά ούτε η παράταξη που στηρίζεις έχει καμμία σχέση μ’ αυτήν τού ’70. Σήμερα κυβερνά το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ και η πεισματική άρνηση τής πραγματικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Ας τα βλέπουν αυτά οι νεότεροι να μαθαίνουν, αν και δεν ξέρω τι θα ωφελήσει πια αυτό. O ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που είναι, αλλά το φιλότουρκο ΕΛΙΑΜΕΠ δεν το χρησιμοποίησε ποτέ.

   Τριχοτομημένη αλλά επιφανειακά ενωμένη η ΝΔ στο 14ο Συνέδριο

 5. Προδοσία: η εγκληματική πράξη που διαπράττει κάποιος κατά (της ασφάλειας ή του νόμιμου πολιτικού καθεστώτος) της πατρίδας του (Λεξικό Τριανταφυλλίδη)

  “Παρόλο που θεωρώ παρακμιακό το πολιτικό κατεστημένο δεν αποδέχομαι την θέση πως είναι προδοτικό. Είναι ανίκανο, φοβισμένο και συμφεροντολογικό.”

  Αγαπητέ κ. Σαββίδη

  το πολιτικό προσωπικό της χώρας (στην πλειοψηφία του), θα συμφωνήσω μαζί σας, ενεργεί συμφεροντολογικά. Συνεπώς, στα εθνικά θέματα εν προκειμένω, προσβλέπει στην εξασφάλιση του συμφέροντός του (μίζες κλπ) αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει η πράξη του στο συμφέρον της χώρας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η πράξη αυτή να επηρεάζει και την ασφάλειά της. Σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη η πράξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί προδοσία μιας και στρέφεται κατά της ασφάλειας της πατρίδας του.
  Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει εμείς να λειαίνουμε τις λέξεις και να διστάζουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον προδότη όταν οι πράξεις του έχουν αυτόν τον χαρακτήρα;
  Κατά τη γνώμη μου, ένα μέρος του πολιτικού κατεστημένου λειτουργεί προδοτικά (σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό) αδιαφορώντας προκλητικά για την τύχης της πατρίδας μας.
  Ώσπου κάποια στιγμή θα κληθεί ο λαός, και πάλι, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά πληρώνοντας με το αίμα του για όσα τούτοι εδώ οι ολετήρες προξένησαν με τις πράξεις τους

 6. …και εξ αίφνης έρχεται μια χιονόπτωση, μια βροχόπτωση με πλημμύρες ή μια πυρκαγιά (πολλές φορές στην πρωτεύουσα) και καταλαβαίνει κανείς για τι αποτροπή μιλάμε…

 7. @Captain Morgan

  Σωστός.

  Μια και είμαι από τους παθόντες της Αττικής Οδού….. την συγκεκριμένη ημέρα, ουσιαστικά ακυρώθηκε ο κεντρικός σιδηρόδρομος της χώρας.

  Φαντάσου τώρα να είσαι σε εμπόλεμη κατάσταση με τους απέναντι και να συμβεί κάτι τέτοιο. Για ποιο ανεφοδιασμό να μιλάμε κλπ.

  Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά μας φλόμωσε χθες ο Αντιπτέραρχος για τις τρομερές ένοπλες δυνάμεις μας. Ναι το είδαμε στα Ίμια, όπου φυλάξαμε μόνο μία από τις 2 βραχονησίδες.

 8. Καλές οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά κάνουν αρκετά επιχειρησιακά λάθη. Πρόσφατα οι Τούρκοι συνέλαβαν στον Έβρο δύο Έλληνες αξιωματικούς και τους κράτησαν φυλακισμένους για 6 μήνες. Η Ελλάδα τίμησε τον τοπικό διοικητή και τον έκανε αρχηγό στρατού και τον αρχηγό ΓΕΣ εκείνης της περιόδου τον έκαναν Υφυπουργό Άμυνας. Αμφότεροι υπηρέτησαν την Ελληνοτουρκική φιλία και προήχθησαν στα ανώτερα αξιώματα.
  Αν είχε συμβεί στην Τουρκία θα είχαν υποστεί δημόσιο λιθοβολισμό και την εσαεί χλεύη του λαού. Η Ελλάδα όμως είναι πολισμενη χώρα που εκχωρεί εθνική κυριαρχία και χορεύει ζεϊμπέκικο.

 9. ΘΕΥΜΑΣΙΟ-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ-ΔΥΝΑΤΟ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ-ΜΕ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ-ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΑ ΗΜΕΤΕΡΑ ΨΠΦΙΜΙΑ-Ν εισαι καλα

 10. Ας το επαναλάβω για τους μονόφθαλμους ότι σήμερα κυβερνά η ίδια Παράταξη με 158 βουλευτές από τους οποίους δύο πρώην πρωθυπουργούς ”ντερέκια” των ιδεών και απόψεών της , για την πατρίδα-ο ένας των οποίων- ο Κώστας ο Καραμανλής ”τάπωσε” πέρυσι τον κ.Σημίτη για το Ελσίνκι και ο οποίος μαζί με το περιβάλλον του δεν ξαναμίλησαν.
  Ε… ο κ.Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε το ΕΛΙΑΜΕΠ ,γιατί είναι ο ίδιος ΕΛΙΑΜΕΠ, τι να λέμε τώρα.
  ΓΙΑ το ANTINEWS θα μιλάμε τώρα;;;.
  Υ.Γ Στα χαρτιά δεν διαλύονται τα κόμματα, φίλοι αναγνώστες .

 11. Λάθος αγαπητέ. Ο τοπικός διοικητης υποβαθμίστηκε σε μη εξελιξιμη θέση και στις κρίσεις αποστρατεύθηκε

 12. Ο τοπικός διοικητής του Δ ΣΣ ανταμείφθηκε για την πολιτική ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε και έγινε αρχηγός ΓΕΣ 2019 – 2020. Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κόμμα της Β. Μακεδονίας.

 13. Όλοι κι όλα μας φταίνε κι εμείς είμαστε οι ανεύθυνοι που μπορούμε να κριτικάρουμε τα πάντα και τους πάντες.
  Κι όσο το κάνουμε στον καφενέ παρέα με τον τούρκικο καφέ που πίνουμε και τον λουκουμά που μας σερβίρουνε , τόσο τα ηνία της χώρας μας θα περνάν από τον θείο ,στον ανεψιό κι από τον ανεψιό στο μικρανέψι. Κι όσο θα επιτρέπουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο αυτοί θα παίρνουν την χώρα για το τσιφλίκι τους κι εμάς για μαντρωμένους μέσα σε αυτό μπαμπουίνους και θα πάν’ και θα ‘ρχονται οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, μέχρι που θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα συνειδητοποιήσουμε πως κι εμείς και το χωράφι αλλάξαμε αφεντικό και ξεπουλήθηκαν όλα στον προκάτοχό γιατί αυτό συνέφερε σε κάποιους.

  Τζάμπα έχυναν το αίμα τους για εμάς εκεί στα 1821-1829, για να έρχεται ύστερα από 100 περίπου χρόνια στα 1915 ο οπλέμπορος Βασίλειος Ζαχαρίου, γνωστός διεθνώς με το όνομα Μπαζιλ Ζαχάρωφ, μεγαλομέτοχος της Aglopersian Oil και της Royal Dutch και να πλουτίζει, εκμεταλλευόμενος την Μεγάλη Ιδέα, και να μας σέρνει για λογαριασμό της Βρετανίας στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο κι ύστερα στην μικρασιατική εκστρατεία και στην μικρασιατική καταστροφή , ώστε να πουλάει αυτός τα όπλα του και να θησαυρίζει στις πλάτες μας.. Δεν του δόθηκε τυχαία ο τίτλος του “Σερ” από τους Άγγλους, ούτε ο τίτλος του “Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής” από τους Γάλλους… Όλοι οι ηγέτες της Αντάντ πιόνια του ήταν , για αυτόν δούλευαν όλοι τους. Τι νομίζαμε δηλαδή ότι οι δικοί μας θα του ξέφευγαν?

  Κι εμείς αφήνουμε ακόμα τα εγγόνια τους και τα τρισέγγονα τους να συνεχίζουν να μας κυβερνάνε και να εξακολουθούν τις μπίζνες των παππούδων τους πάνω στις δικές μας πλάτες!

  Κι αναρωτιόμαστε κι από πάνω αν αξίζει που εξοπλιζόμαστε !

  Δεν φταίει κανείς, εμείς φταίμε ..

  Η ιστορία είναι πάντα εδώ κι είναι παρούσα, ασχέτως αν εμείς την έχουμε θάψει μέσα στην λήθη που τόσα χρόνια βυθιζόμαστε…

  Άιντε! Ξύπνα Έλληνα ! Ξύπνα όρνιο , ξύπνα σύμβολο αιώνιο , μπας και δει η Πατρίδα σου άσπρη μέρα !!!

  Αυτά για όλους μας, που όλοι μας φταίνε κι εμείς αρνουμαστε να παίζουμε τα θύματα και φοβόμαστε έστω να αρθρώσουμε την λέξη “προδοσία” και την ντύνουμε διαρκώς με φιοριτούρες!

 14. Όχι αρνουμαστε εκεί στο τέλος του προηγούμενου σχολίου μου , ΑΡΚΟΥΜΑΣΤΕ ήθελα να γράψω και μου το άλλαξε ο αυτόματος ορθογραφις

 15. @Μαρία Ν. Παπαδοπούλου

  Το λέει στο κείμενο ο κ. Σαββίδης, το είπε και την Κυριακή και σωστά:

  “Αν έχουν αντίκρισμα οι εξοπλισμοί, έχει καλώς. Κερδίζουμε τίποτα ή είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι (πελάτες); Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ, γιατί να πετάμε δις για πλάκα;”

  Άδικο έχει;

 16. Banned Member :

  Όχι φυσικά. Δεν έχει άδικο, τέτοιοι που είμαστε….

  Είναι κάποια πράγματα όμως, που τα έχουμε παραχώσει στα πιο σκοτεινά κι αραχνιασμένα ερμάρια της ιστορίας μας κι εκεί τα ξορκίζουμε και προσποιουμαστε σαν πως και δεν υπάρχουν .

  Ωστόσο αυτά ακόμη είναι εδώ και μας κατατρέχουν, όσο κι αν αποστρέφουμε το βλέμμα μας από αυτά. Κι αυτό που πολύ φοβάμαι , καθώς πάει “σόι το βασίλειο” από τότε που ξεφύτρωσαν, είναι πως πλέον χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν, μέχρι τις μέρες την μεθοδολογία που ακολουθούν αυτές που επιμένουμε στην Ελλάδα να κατονομάζουμε στρεβλά, συλλήβδην ως “πολιτικές ελίτ”, εκλαμβάνοντας τες υπό μορφήν θέσφατου.

  Όταν τα βγάλουμε στην επιφάνεια αυτά τα κλειδαμπαρωμενα , τότε θα πάψουν να τροφοδοτούνται κι οι όποιες απορίες μας για τις στάσεις και τις επιλογές όσων μας διοικούν.
  Θα δώσουμε μέσα μας πλέον μόνοι μας τις απαντήσεις που πρέπει και τους σωστούς χαρακτηρισμούς και θα καταφέρουμε επιτέλους να ενηλικιωθούμε ως Έθνος, να σταθούμε αυθυπαρκτα στα πόδια μας , θέτοντας στο περιθώριο όλα τα περιττά ενός αποτυχημένου συστήματος που από μακρού χρόνου μας διοικεί κάτω από τις ίδιες νοοτροπίες κι αντιμετωπίσεις του απέναντι μας ως κάτι εύκολα διαχειρίσιμου. .

  Τότε δεν θα έχουμε απορίες παρά μόνον θέσεις κι απαιτήσεις.

  Εγώ δεν είπα τυχαία ένα όνομα στο παραπάνω σχόλιο μου ..
  Ψάξτε και βρείτε μόνος σας την ιστορία.

  Η ιστορία είναι πάντα παρούσα και πάντα εδώ!
  Περπατάει τα ίδια γνωστά μονοπάτια που ποτέ τους δεν τα ανατρέψαμε , ούτε και τα επαναχαράξαμε σύμφωνα με τα κυρίαρχα θέλω του Ελληνικού λαού .

  Κι όσο δεν το κάνουμε, τόσο θα μένουμε αιώνια έφηβοι , που όλοι οι υπόλοιποι θα μας φταίνε κι εμείς, απλώς άμοιροι ευθυνών, θα αντιδράμε για να αντιδράμε στα τυφλά και δίχως αποτέλεσμα, λες και πράγματι οι τύχες μας εξαρτώνται από αλλού κι όχι από εμάς και χωρίς ποτέ να αναλαμβάνουμε την ατομική ευθύνη που μας ανήκει για την ασυνέπεια όλων αυτών που επιμένουμε , σχεδόν εμμονικα, να ανεβάζουμε στην εξουσία της διαχρονικής οικογενειοκρατίας .

 17. Banned _Member:
  Μην τον ψάξετε στα Ελληνικά μέσα ,εδώ κατά κάποιον τρόπο ωραιοποιούν τον ρόλο του, για ευνόητους λόγους ..
  .
  Ψάξτε τον ως Bazil Zacharofff . Θα βρείτε ακόμα και στο διαδίκτυο υποθέτω περισσότερα στα ξένα sites από ότι στα δικά μας.

  Ο άνθρωπος πουλούσε παντού. και στις δύο πλευρές.Δημιουργησε τον Α’Παγκοσμιο Πόλεμο κι αυτός κι οι δικοί του θησαυριζαν. Εφαμμιλος σε δύναμη με τους Ρότσιλντ !

  Είχε αναπτύξει απίστευτο κατασκοπευτικό δίκτυο. Από την μικρασιατική εκστρατεία έως την καταστροφή έβγαλε τα υπερπολλαπλάσια από αυτά που προσέφερε σε εμάς.
  Δεν ήταν κάποιος ιδεολογος όπως κάποιοι εγχώριοι μύθοι επιδιώκουν να τον εμφανίσουν.. Μας έβαλε στο Α’ΠΠ για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της Βρετανίας και να κερδίζει ο ίδιος από τις πωλήσεις όπλων.
  Στην δε μικρασιατική εκστρατεία ως αντιπροσώπους του για να βάλει χέρι στα πετρέλαια της Μοσούλης.
  Δρούσε για λογαριασμό της Βρετανίας με χρήματα που έβγαζε από την Γαλλία. Αυτός γύρισε στα 1921 το παιχνίδι εις βάρος μας και πάλι για τα συμφέροντα της Βρετανίας και λίγο πριν γυρίσει το παιχνίδι φρόντισε να εξασφαλίσει “το στρίβειν δια του αρραβώνος” για τον Βενιζέλο ώστε να μην φορτωθεί αυτός την προειλημμενη απόφαση για την καταστροφή.
  Ωστόσο ο Ζαχαρωφ συνέχιζε κατόπιν να πουλά τα όπλα του και στους βασιλικούς…

  Αν δεν τις δούμε και δεν τις λύσουμε αυτές τις πλευρές της ιστορίας μας και τις πρακτικές που εγκαθίδρυσαν κι έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την εποχή κι ακόμα πιο πίσω επί Τρικούπη γιατί πήγαμε κι αγοράσαμε εκεί κοντά στα 1880 από τον Ζαχάρωφ τον πρώτο -μη αξιόπλοο – υποβρύχιο της Ελλάδας και φαληρισαμε (θυμάστε το επικό “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”??) πουλώντας το κατόπιν για παλιοσίδερα . Κι αυτός πήγε αμέσως στους Οθωμανούς και τους πούλησε δύο υποβρύχια, πείθοντας τους πως δεν μπορούν να υστερούν έναντι των Ελλήνων κι όταν τα αγόρασαν αυτοί πήγε κι έπιασε στην συνέχεια και τους Ρώσους , που αγόρασαν αλλά δύο υποβρύχια για να μην υστερούν έναντι των Οθωμανών και πάει λέγοντας…

  Αν δεν πάψουμε να τσιμπάμε στις υποβολές περί αόριστων “ιερατείων” που καθορίζουν την μοίρα μας και συνεχίσουμε πίσω από αυτά τα παραμύθια να αφήνουμε την διαφθορά να συνεχιζει να κάνει πάρτι , όχι μόνον σωτηρία σαν Έθνος δεν θα έχουμε , αλλά θα μένουμε διαρκώς με τ’αναπαντητα “γιατί?” ….

  Δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Άγγλοι, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Γερμανοί.
  Απλα οι λαοί αυτοί ξέρουν πως παίζονται τα παιχνίδια , ενώ εμείς εδώ μένουμε – ή μας αφήνουν εσκεμμένα -στα σκοτάδια κι αντιμετωπιζομαστε ως μπαμπουίνοι.

  Θα μας πουν τώρα θα αγοράσουμε αυτό το πανάκριβο αμυντικό σύστημα που θα δώσει δύναμη αποτροπής στην πατρίδα μας κι εμείς τρέχουμε και χειροκροτάμε κι ύστερα φτύνουμε αίμα για να το ξεπληρώσουμε κι αργότερα αναρωτιόμαστε γιατί δεν τον χρησιμοποιούμε !

  Θα μας βάλουν μπροστά μια μπανάνα (πχ αν περάσουμε από συγκεκριμένα κομματικά μονοπάτια θα βρούμε μια θεσουλα στο δημόσιο για το παιδί μας κλπ) κι ύστερα μας αφήνουν να σκοτωνομαστε μεταξύ μας για ιδεολογίες και πράσινα άλογα με μπλέ κορδέλες και για το τάδε ή το δείνα κόμμα , κι αυτοί θα παίζουν απερίσπαστοι το παιχνίδι τους, που μάθανε πάππον προς πάππον κι εμείς θα αναρωτιόμαστε γιατί τόσα χρόνια δεν σηκώνουμε κεφάλι κι είμαστε ο τελευταίος τροχός της άμαξας!

  Σαν τα παιδιά χάφτουμε το κάθε παραμύθι και σαν τους εφήβους αντιδράμε όταν δεν βλέπουμε αποτέλεσμα , γιατί δεν μάθαμε να απαιτούμε το αποτέλεσμα και δεν στείλαμε ποτέ οριστικά στον πάγκο αυτόν που δεν μας το φέρνει. Κάνουμε κύκλους συνεχώς γύρω από τα ίδια και τα ίδια , γιατί χαϊδεύουν ωραία τα αυτιά μας , αφήνοντας όμως στο τέλος πάντα πεινασμένες τις κοιλίες μας..

  Άντε να δω πότε θα ξυπνήσουμε επιτέλους!!!

  Όταν το κάνουμε και μάθουμε να ξεχωρίζουμε την ίρα από το στάρι και βάλουμε νέα θεμέλια κι όρους συνδιαλλαγής μεταξύ μας, μέσα από ένα εντελώς νέο κοινωνικό συμβόλαιο ικανό να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις δικές μας, πραγματικές ανάγκες, τότε και μόνον τότε θα προετοιμάσουμε την συγκυρία που θα αναδείξει τον αληθινό ηγέτη .

  Ως τότε ας παριστάνουμε τις μαριονέτες και τις “Ωραίες Κοιμωμενες” κι ας αρκούμαστε στους διαχειριστές…

  Εμείς φταίμε, κανείς άλλος !
  Αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται. Μένεις στα κλούβια !

 18. Μία ακόμη διόρθωση: Zaharoff (χωρίς c). Το αρχικό όνομα τής οικογενείας ήταν Ζαχαρία και καταγόταν από την Ανατολία. Το 1821, λόγω τού πογκρόμ κατά των Ελλήνων, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Ρωσσία, όπου έμεινε για πάνω από 20 χρόνια. Τότε άλλαξαν το όνομα σε Ζαχάρωφ. Έτσι, καθόλου απίθανο, η σημερινή εκπρόσωπος τού ρωσσικού ΥπΕξ, Μαρία Ζαχάροβα, να είναι … συμπεθέρα μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα