ΜΗΝ “ΡΟΚΑΝΙΖΕΤΕ” ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ*

Ένας γενικά παραδεκτός ορισμός για την Εθνική Ισχύ μιας χώρας θα μπορούσε να είναι η ικανότητα μιας χώρας να επιδιώκει την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων καταφεύγοντας αν απαιτείται σε αποφασιστική δράση, εξασφαλίζοντας όμως συγχρόνως εσωτερική σταθερότητα και ανεξαρτησία έναντι ξένων επιβουλών.  Γενικά, σαν παράγοντες της Εθνικής ισχύος θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους Εθνικούς Πόρους (οικονομία, φυσικοί πόροι κλπ), τις Εθνικές Επιδόσεις (Διεθνείς Σχέσεις, τη Διπλωματία,  Πολιτική και Πολιτιστική ταυτότητα κλπ,) και τις Στρατιωτικές Δυνατότητες.  

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Εθνική Ισχύς  στηρίζεται στους παρακάτω πέντε παράγοντες:

Α. Στην Οικονομία και στη σωστή διαχείριση των Εθνικών Πόρων.

Β. Στην απαρέγκλιτη προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και στους Διεθνείς οργανισμούς και Θεσμούς (πχ Διεθνή Δικαστήρια)  στους οποίους μετέχουμε ή προσβλέπουμε για την δημιουργία μιας διεθνούς έννομης τάξης στηριγμένης σε αξίες και αρχές και στο διεθνές δίκαιο.

Γ. Στη διατήρηση ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων που θα εξασφαλίσουν την επιθυμητή Αποτροπή, και αν αυτή αποτύχει, την αποτελεσματική Άμυνα που θα μας εξασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ακεραιότητα και αξιοπρέπεια.

Δ. Στη σοβαρή και αποτελεσματική Διπλωματική δραστηριότητα για την εξασφάλιση ισχυρών συμμαχιών και συμπράξεων με κράτη που συμπλέουν με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ε. Στην Εθνική Ομοψυχία. Το θέμα της απόκτησης και διατήρησης Εθνικής Ισχύος είναι πολύ σοβαρό για να τυγχάνει οποιασδήποτε πολιτικής εκμετάλλευσης.

Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στη περιοχή μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια κλιμακούμενη αναθεωρητική τουρκική πολιτική η οποία πλέον έχει φτάσει να απειλεί την εθνική της κυριαρχία. Η διατήρηση και βελτίωση της Εθνικής μας ισχύος που είναι απαραίτητη για την αποτροπή και την αντιμετώπιση αν απαιτηθεί αυτής της κλιμακούμενης απειλής, επέβαλλαν πρόσφατα την εντυπωσιακή επαύξηση των στρατιωτικών μας  δυνατοτήτων με δέσμευση σημαντικών οικονομικών πόρων, και την έντονη και πετυχημένη διπλωματική δραστηριότητα με τη υπογραφή διαφόρων Συμφωνιών με γειτονικά κράτη και εταίρους ή συμμάχους, με κυριότερες τις Συμφωνίες Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Και ενώ οι ενέργειες αυτές ξεκάθαρα αποκαθιστούν και ενισχύουν την Εθνική Ισχύ έχοντας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις την σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων πολιτών σε ποσοστό 80%, η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και η καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία (και η ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ) δείχνουν ότι η Εθνική μας Ισχύς έχει υποστεί ένα σημαντικό χτύπημα γιατί δεν στηρίζεται όπως θα έπρεπε στην απόλυτη Εθνική ομοψυχία. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν συμφωνούν με αυτό τον τρόπο εθνικής δράσεως, δεν συμφωνούν με τους εξοπλισμούς, δεν συμφωνούν με τη Συμφωνία και τα απορρίπτουν όλα αυτά με –κατά τη γνώμη μου- αστήρικτες δικαιολογίες χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι που να αντισταθμίζει τη αρνητική τους στάση.

Η Εθνική Ισχύς για να είναι αποτελεσματική απαιτεί το μέγιστο και στους πέντε πυλώνες που την στηρίζουν, και αν απαιτηθεί να δείξει την δύναμη της απαιτεί πριν από όλα, την εθνική ομοψυχία. Από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου ήδη διαπίστωσαν την ρωγμή και εκθειάζουν τις αντιρρήσεις. Ασφαλώς και θα εκμεταλλευτούν τη ρωγμή, όποιο κι αν είναι το μέγεθος της, για να μεγιστοποιήσουν το κτύπημα και στη Εθνική Ομοψυχία και στην Εθνική Ισχύ. Ο υβριδικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική εκμετάλλευση, μικροπολιτικές αψιμαχίες, έωλες και απίστευτες δικαιολογίες και αποκατάσταση ενδοκομματικών  ισορροπιών. Η ασφάλεια της χώρας είναι σημαντικότερη από τα πολιτικά παιχνίδια. Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκά γυμνάσματα ή ομιλίες που μπορεί και να αναθεωρήσουμε αν θέλουμε. Οι αμφισβητήσεις χωρίς σοβαρό έρεισμα και αντίθετα με την επιθυμία του μεγαλύτερου ποσοστού του ελληνικού λαού, «ροκανίζουν» την Εθνική Ισχύ και δεν υπάρχουν περιθώρια γι αυτό.  Σ αυτή τη βάρκα είμαστε όλοι μαζί, και πρέπει να είμαστε συνέχεια  μαζί, χωρίς αντιρρήσεις και δεύτερες σκέψεις. Τουλάχιστον εφόσον δεν έχουμε να προτείνουμε άλλες αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις για τη χώρα.

*Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είναι απορία-ερώτηση και αναμένεται μια απάντηση .
  Όλοι οι αρχηγοί των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων έχουν και διπλωματικούς και στρατιωτικούς συμβούλους .Δεν συμφωνούν όλοι αυτοί οι σύμβουλοι με τις απόψεις σας στρατηγέ, ή, δεν μπορούν να τους πείσουν ,ή, ούτε καν δοκιμάζουν να τους πείσουν και αρκούνται στον τίτλο τους και τα ”καλούδια τους”;;;.
  ΝΑΙ αλλά πως θα επέλθει η αναγκαία ομοφωνία ;;;.

 2. Νομίζω ότι δεν μπορεί ένας νοήμων πολίτης αυτής της Χώρας να μη συμφωνεί με τις απόψεις σας κ. Αρχηγέ και ιδιαίτερα με την τελευταία παράγραφο του άρθρου σας. Που βρίσκεται αυτή η αδιανόητη νοοτροπία των Ελλήνων και στην παρούσα δύσκολη περίοδο να μην μπορούν να ομονοήσουν τα Κόμματα της Βουλής σε βασικούς τομείς όπως π΄χ ο κυριότερος της Εθνικής Άμυνας, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Εθνικής Κυριαρχίας και το στυλοβάτη για την πρόοδο της Χώρας με εδαφική Ασφάλεια και ειρήνη,. Τι πιστεύουν οι εκάστοτε Ταγοί των διαφόρων Εξουσιών που επιλέγουν να υπηρετήσουν; Μου είναι πολύ δύσκολο να κα6ανοήσω την συμπεριφορά τους. Πάσχουν σε τέτοιο βαθμό εξουσιομανίας;

 3. Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τις επισημάνσεις του στρατηγού. Επειδή όμως όπως λέει το αρχαίο ρητό “αρχή άνδρα δείκνυσι”, καλό είναι ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ να κάνει μιά αυτοκριτική για το πώς διοίκησε ο ίδιος τις Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο της ηγεσίας του. Ως ηγήτορας συνέτεινε με την όλη του συμπεριφορά στην προστασία των από τις διαρκείς επιθέσεις του συστήματος εξουσίας (πολιτικών και δημοσιογράφων), που μόνο τη χρεοκοπία της χώρας δέν τους χρέωσαν; Όρθωσε ανάστημα στην καθημερινή απαξίωσή των και φυσικά δέν εννοούμε μόνο την οικονομική…Ή ασχολούνταν ως μή έδει στο τί θα αλλάξει στις στολές των στελεχών και τί ταμπελάκια θα φοράνε; Έχει επίγνωση του γεγονότος ότι τα στελέχη των ΕΔ στην συντριπτική των πλειοψηφία μιλούν για εκείνη την περίοδο με απαξίωση; Γιατί άν είναι να κάνουμε διαπιστώσεις και να γράφουμε εκθέσεις ιδεών, σ΄αυτό δέν υστερεί κανένας….

 4. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το Ελλαδιστάν (η δίπλα μας λένε Γιουνανιστάν), είναι να μας πει τι θέλει από τη ζωή του. Αυτό το κράτος που ζούμε τέλος πάντων, να μας πει αν έχει ένα στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον. Στόχους δηλ βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Ένα ολιστικό σχέδιο για το 2030 and beyond που λένε και οι Yanks.

  Ο Μακρόν έχει κατά πως φαίνεται.

  https://www.iefimerida.gr/politiki/makari-na-synebaine-kai-stin-ellada

  Το Γιουνάν;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα