Με Τζόνσον και Ντάνκαν στη Γενεύη η Βρετανία – Σε ετοιμότητα η Μέι

9/1/17 | 0 | 0 | 511 εμφανίσεις

Η κα Μέι ενημερώνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα για τις εξελίξεις και τα σενάρια για το Κυπριακό, ζητώντας από διπλωμάτες και συνεργάτες λεπτομερή υπομνήματα.

Από την πολιτική ηγεσία του Foreign Office θα εκπροσωπηθεί η Βρετανία στη διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο.

Μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον παρών στις συνομιλίες θα είναι και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και στην Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ταξιδέψει και η ίδια ως την ελβετική πόλη, κάτι που θα γίνει όμως μόνο αν μια συμφωνία είναι κοντά ή αν κριθεί ότι η παρουσία της θα βοηθήσει στο να κλείσουν κάποιες εκκρεμότητες.

Η εικόνα που υπάρχει στο Λονδίνο είναι ότι την ίδια στάση τηρούν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Ερντογάν και ότι η εκπροσώπηση Ελλάδας και Τουρκίας για την ώρα προγραμματίζεται να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο.

Η κα Μέι ενημερώνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα για τις εξελίξεις και τα σενάρια για το Κυπριακό, ζητώντας από διπλωμάτες και συνεργάτες λεπτομερή υπομνήματα.

Ο κ. Τζόνσον ταξίδεψε χθες στη Νέα Υόρκη για επαφές με συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα συναντάται στην Ουάσιγκτον με κορυφαίους γερουσιαστές, την Τρίτη θα απαντήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερωτήσεις περί εξωτερικής πολιτικής και πιθανότατα την Τετάρτη θα αναχωρήσει για τη Γενεύη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική αποστολή θα είναι διευρυμένη, υπό την έννοια ότι θα συμμετέχουν διπλωμάτες που δεν υπηρετούν κατ’ ανάγκη στο Λονδίνο αλλά έχουν βαθιά γνώση του Κυπριακού ζητήματος.

Ως προς την ουσία των συνομιλιών, ο Guardian αναφέρει ότι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί στη Γενεύη είναι μία «συμφωνία πλαισίου» για την επανένωση της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, η Βρετανία, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη θα πιέσουν έστω για μία κατάληξη αυτή την εβδομάδα επί της συμφωνίας πλαισίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια για το δημοψήφισμα θεωρούνται στενά. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ακόμα και τον Απρίλιο θεωρείται εφικτή.

Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της διάσκεψης είναι απρόβλεπτο.

Θανάσης Γκαβός – Λονδίνο
skai.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Οι λόγοι για να βλέπετε "Anixnefseis web tv" είναι πολλοί αλλά θα σας αναφέρω τρείς, χωρίς να δίνω μικρότερη σημασία σε ερεθίσματα από άλλες. 1.- Ο Υποστράτηγος ε.α., Οικονομολόγος και Συγγραφέας Γιώργος Χατηθεοφάνους ...

Ροή Ειδήσεων

    Την ώρα που πολλοί φοβούνται για τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων, μειώνεται παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό;      Με την άφιξη της άνοιξης πολλοί χάνουν την υπομονή τους και ζητούν προοπτική για ...

    300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι στην Τουρκία. Πολλές δολοφονίες «κουκουλώνονται» και οι θύτες αθωώνονται. Οργανώσεις γυναικών ζητούν καλύτερη προστασία.      Διαδήλωση κατά της βίας με θύματα γυναίκες, Κων/πολη 2020 Στην Τουρκία οι άγριες δολοφονίες γυναικών δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στη συλλογική ...

    Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει πως υπήρξε μεροληψία των δικαστών εναντίον. Αντίθετα η δικαιοσύνη φρονεί πως στηρίχθηκε σε μια στέρεη νομική βάση.      «Δεν μπορώ να αποδεχτώ μια καταδίκη για κάτι που δεν έκανα» είναι τα πρώτα λόγια του ...

    Η γερμανική Βουλή αποφασίζει για το αίτημα της Αθήνας για μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. «Θετικό μήνυμα» αν και δεν θα έχει «ουσιαστικές» επιπτώσεις. Την Τετάρτη το βράδυ η ομοσπονδιακή Βουλή θα αποφασίσει για το αίτημα της γερμανικής ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας