Με «καρφιά» Τραμπ για τις εμπορικές συμφωνίες η συνέντευξη Τύπου με Μέρκελ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»

Το ζήτημα της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αλλά και αυτά του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ, μετά την πρώτη ιστορική συνάντησή τους, στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

 
Με «καρφιά» Τραμπ για τις εμπορικές συμφωνίες η συνέντευξη Τύπου με Μέρκελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «δεν πιστεύει στον απομονωτισμό» και διαμήνυσε ότι «είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα».

 Ο ίδιος υπογράμμισε την εκτίμησή του ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν άδικα σε ό,τι αφορά στις εμπορικές συμφωνίες και πρόσθεσε: «Είμαι έμπορος, είμαι δίκαιος έμπορος, είμαι ένας έμπορος που θέλει να βλέπει το καλό για όλους, σε όλο τον κόσμο», ενώ απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο επισήμανε ότι οι Γερμανοί διαπραγματευτές έχουν αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο από τις ΗΠΑ στο παρελθόν σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες. «Οι εμπορικές συμφωνίες μας θα είναι καλές, στέρεες συμφωνίες και όχι τέτοιες που θα οδηγούν σε τρομακτική ανεργία», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η ΕΕ είναι αυτή που κάνει τις εμπορικές συμφωνίες και όχι οι Γερμανοί διαπραγματευτές, ενώ σημείωσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένη για την ανάγκη ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι, που όπως είπε, ανέφερε και στον Τραμπ.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η Γερμανία είναι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να είναι μια κατάσταση “win-win” για όλους».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή να υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο στον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε ότι τα δύο έθνη μοιράζονται κοινές αντιλήψεις για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη και διαβεβαίωσε ότι η συνάντησή τους ήταν παραγωγική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι επιβεβαίωσε στην κ. Μέρκελ τη βούληση των ΗΠΑ για τη στήριξη του ΝΑΤΟ, ωστόσο ανέφερε σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ ότι «τα μέλη θα πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστούν».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «ιδανικά προσβλέπουμε σε μία ειρηνική λύση» και ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη συμβολή της στο θέμα, ενώ μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης ανέφερε ότι: «η μετανάστευση είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα».

Η Άνγκελα Μέρκελ, που ανά διαστήματα κρατούσε σημειώσεις των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει πολλά θέματα για τα οποία ευχαριστεί την Αμερική, όπως το σχέδιο Μάρσαλ και την αμερικανική υποστήριξη για την επανένωση της Γερμανίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της «θα συνεχίσει να πολεμάει την τρομοκρατία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για τη Γερμανία, συνέχισε η Μέρκελ, ενώ αναφέρθηκε στον στόχο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, σημειώνοντας ότι η Γερμανία αύξησε τον προϋπολογισμό της κατά 8% το περασμένο έτος «και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο», όπως είπε. Επισήμανε, δε, την αναγκαιότητα για επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.

ethnos.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα