Σε μια ιστορική ομιλία του σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής ο Κώστας Καραμανλής έδειξε το εύρος και βάθος πνεύματος και το πολιτικό ανάστημα ενός εθνικού ηγέτη, ενός Ευρωπαίου ηγέτη, ενός ηγέτη του Δυτικού Κόσμου. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απολύτως και απερίφραστα καταδικαστέα και απαράδεκτη και πως δεν υπάρχει κανενός είδους δικαιολογία για αυτήν, ενώ είναι διπλά καταδικαστέα από την Ελλάδα ακριβώς γιατί απέναντι μας υπάρχει η αναθεωρητική Τουρκία που επιβουλεύεται την ελληνική εθνική κυριαρχία και συνεχίζει την κατοχή της Κύπρου.

Εν συνεχεία, έθεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο και υποστήριξε ότι αυτός μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτος και να επεκταθεί, πιθανώς και από τη δράση μη κρατικών δρώντων και να απειλήσει την ανθρωπότητα ακόμη και με πυρηνικό ολοκαύτωμα. Είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας ο όσο το δυνατόν πιο σύντομος τερματισμός του, κάτι που, όπως τόνισε, θα πρέπει να επιδιώξει πρωτίστως η Ευρώπη, η οποία υφίσταται περισσότερο τις συνέπειες, ενώ καυτηρίασε την παρελκυστική πολιτική των ΗΠΑ

Τόνισε δε την κρίσιμη ανάγκη για ενίσχυση και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής αυτονομίας και καλωσόρισε την ενίσχυση της Άμυνας της Γερμανίας, «αρκεί να κινείται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος που διαμορφώνεται σήμερα θα είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν που ζήσαμε στο παρελθόν, ενώ το διπολικό σύστημα του Ψυχρού Πολέμου ήταν πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το «πολυπαραγοντικό» σημερινό διεθνές σύστημα όπως το χαρακτήρισε.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τόνισε πως μεγάλος μεσομακροπρόθεσμος κίνδυνος για τον Δυτικό Κόσμο από αυτήν τη σύγκρουση είναι να οδηγήσει στη δημιουργία ενός εκτεταμένου αντιδυτικού μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία αλλά και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Όσον αφορά την εσωτερική διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κώστας Καραμανλής καταδίκασε τη μονοδιάστατη προβολή των γεγονότων και τη φίμωση, ή ακόμη και δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης.

Αμείλικτος για τα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο Κώστας Καραμανλής ήταν αμείλικτος έναντι όσων υποστηρίζουν στην Ελλάδα λογικές “διεύρυνσης” της ατζέντας των συνομιλιών με την Τουρκία, πέραν από το θέμα του προσδιορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και κονιορτιοποίησε τα επιχειρήματα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Καυτηρίασε δε την πολιτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθούν τόσο η ΕΕ όσο, κυρίως, οι ΗΠΑ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εμπλουτίσει τις διπλωματικές και αμυντικές της συνεργασίες και να ενισχύσει τις μαχητικές της ικανότητες.

Όλη η ομιλία ωστόσο έγινε με μια λογική συγκερασμού του εθνικού με το ευρωπαϊκό και το διεθνές και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να τελειώσει την ομιλία του με μια ρήση περί πατριωτισμού του Σαρλ Ντε Γκωλ, τον οποίο χαρακτήρισε ίσως τον σημαντικότερο Ευρωπαίο ηγέτη. Του Σαρλ Ντε Γκωλ, που ήταν ο κατεξοχήν θιασώτης της πανευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτονόμησης της Γηραιάς Ηπείρου από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο όμως μιας λογικής ενός ενιαίου Δυτικού Κόσμου.

Στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής παρευρέθησαν πλήθος βουλευτών, πρώην και νυν υπουργοί (και όχι μόνον της Νέας Δημοκρατίας), ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της πανεπιστημιακής διανόησης, των γραμμάτων και των τεχνών.

Με την ομιλία του αυτή ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο έθεσε μια ρεαλιστικά εθνοκεντρική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά θέματα αυτήν την κρίσιμη περίοδο αλλά και τους στρατηγικούς άξονες πορείας της χώρας σε μια ενισχυμένη Ευρώπη και σε έναν Δυτικό Κόσμο που θα φυλάσσει την ίδια του την ταυτότητα και υπόσταση.

slpress.gr