Μεταρρυθμιστής Μακρόν: Απαγορεύει σε υπουργούς να προσλαμβάνουν συγγενείς τους

2/6/17 | 0 | 0 | 594 εμφανίσεις
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΦΕΡΑΝ
Φωτογραφία: Philippe Wojazer/AP
Φωτογραφία: Philippe Wojazer/AP

Στα πρώτα κιόλας νομοσχέδια της κυβέρνησής του, ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να απαγορεύσει σε υπουργούς και κοινοβουλευτικούς να απασχολούν και να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού, σε μία προσπάθεια ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής «Η κυβέρνηση στοχεύει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη δημόσια ζωή με τη βοήθεια δύο νέων νομοσχεδίων και μιας μεταρρύθμισης για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Παράλληλα, η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για την εμπλοκή σε μια υπόθεση με ακίνητα του Ρισάρ Φεράν, στενού συμμάχου του Γάλλου προέδρου.

Ερωτηθείς για την υπόθεση αυτή, ο Φρανσουά Μπαϊρού δε σχολίασε. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει «εντός μερικών εβδομάδων» τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία στοχεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση με επίκεντρο την ανεξαρτησία των εισαγγελέων.

Διευκρίνισε ακόμη ότι αυτή η μεταρρύθμιση, μια υπόσχεση της εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν, θα γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνταγματικής αναθεώρησης.

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς ζητούν εδώ και καιρό να αφαιρεθεί κάθε εξουσία από την κυβέρνηση σχετικά με τον διορισμό των εισαγγελέων.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ακόμα μια «αναμόρφωση της κρατικής χρηματοδότησης της πολιτικής ζωής, μέσω ιδίως της δημιουργίας μιας «τράπεζας της Δημοκρατίας» που θα μπορούσε να δανείζει χρήματα στα κόμματα για τη διεξαγωγή των προεκλογικών τους συγκεντρώσεων.

Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί των κομμάτων θα υποβάλλονται για πιστοποίηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Μεταρρυθμιστής Μακρόν: Απαγορεύει σε υπουργούς να προσλαμβάνουν συγγενείς τους | iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    14/1/21 | (0 σχόλια)
    Εκ της Συντακτικής Ομάδας. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την επανάληψη της ιστορίας στο διάβα των αιώνων. Δε γνωρίζουμε ποιες από αυτές ευσταθούν, μα αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι το 2020, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τη Μάχη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας