” Μεταξύ ατιμίας κ πολέμου επέλεξαν την ατιμία και θα έχουν πόλεμο “

Τελικά η Αθήνα προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα για την καταπάτηση, και έλεγχο, από τουρκικής πλευράς ενός τμήματος της κοίτης του ποταμού Έβρου.

Η ειδησεογραφία φέρει τις δύο πλευρές να διαφωνούν σε ποιόν ανήκει η περιοχή έκτασης 16 στρεμμάτων, που αλλάζει μορφή, αναλόγως της εποχής, λόγω της αλλαγής του ρου του ποταμού.

Με δημοσιεύματα τοπικών ιστολογίων ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης έδειξε να γνωρίζει καλά το θέμα και να θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το διάβημα, όμως, του υπουργείου εξωτερικών έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση. Για να γίνεται διάβημα, σημαίνει πως η Αθήνα θεωρεί την έκταση που κατέλαβε η Τουρκία ελληνικό έδαφος. Άρα, η Τουρκία έχει εισβάλλει και κατέχει ελληνική επικράτεια.

Ο υπουργός εξωτερικών θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα προέβη στην απαράδεκτη δήλωση ότι “πρόκειται για μερικές δεκάδες μέτρα”. Πρόκειται για δήλωση που προκαλεί έκπληξη. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Δένδια να καθορίζει τα στρέμματα γης που αν καταληφθούν από ξένη δύναμη θεωρείται απώλεια εδάφους;

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση του ζητήματος που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Με το θέμα ασχολούνται δύο βρετανικά ταμπλόιντ που παλαιότερα εξειδικεύονταν σε γυμνές φωτογραφίες. Κυρίως η περίφημη The Sun.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως η Τουρκία μεθοδεύει τη διεθνή προβολή του ζητήματος σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης με άγνωστη κατάληξη.

Πέραν όλων αυτών, όμως, το γεγονός παραμένει: η Τουρκία κατέλαβε ελληνικό έδαφος. Και το ερώτημα είναι, ανεξαρτήτως των στρεμμάτων που μπορεί να  ανησυχήσουν τον κ Δένδια: τι γίνεται σ αυτές τις περιπτώσεις;

Τι κάνουν οι κυρίαρχες χώρες όταν μέρος της επικράτειάς τους καταλαμβάνεται από άλλη δύναμη;

Ποιά είναι τα στρέμματα που αν απωλέσει η Ελλάδα θα ανησυχήσει η Αθήνα;

Περιλαμβάνουν, τουλάχιστον, το λεκανοπέδιο ή περιορίζονται στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας;

Και για ένα εκατοστό να πρόκειται πρέπει να επιστραφεί.

Ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος με αφορμή την είδηση που περιγράφουμε υπενθύμισε στη σελίδα του στο facebook, τη ρήση του Τσώρτσιλ:  ” Μεταξύ ατιμίας και πολέμου επέλεξαν την ατιμία και θα έχουν πόλεμο “.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση την ανάκτηση του κατακτηθέντος χώρου. Με κάθε μέσο.

Αν δεν μπορεί η Αθήνα να υποστηρίξει την ανεξαρτησία μας, να δούμε τι θα κάνουμε.

Σύμφωνα με ειδικό συνεργάτη του militaire
“Το ερώτημα που βασανιστικά τίθεται είναι τι θα αποδώσει το Ελληνικό Διάβημα πέρα του ότι θα καταγραφεί απλά ως μη αποδοχή τετελεσμένων! Ο Ελληνικός Στρατός έχει για τέτοιες περιπτώσεις συγκεκριμένα σχέδια για ένα πλέγμα ενεργειών και αποτελεσματικής αντιδράσεως (αλλοίμονο να μην είχε) που δεν σημαίνει απαραίτητα τουλάχιστον σε πρώτη φάση κλιμάκωση αλλά απαιτείται έγκριση σε πολιτικό επίπεδο.
 
Η μη αποφασιστική αντιμετώπιση αυτής της καταστάσεως κατάληψης έστω ελώδους εκτάσεως κάποιων δεκάδων μέτρων κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ δημιουργεί προηγούμενο, αυξάνει την «όρεξη» της Άγκυρας και δυστυχώς εξανεμίζει τα οποιαδήποτε πλεονεκτήματα έδωσε στην ελληνική πλευρά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υβριδικής μορφής επίθεσης που είχαμε στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας στο Έβρο. Έστω και κάποιοι υπερέβαλαν μιλώντας για «το έπος του Έβρου» και την «συντριπτική ήττα Ερντογάν»

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πες τα, χρυσόστομε! Αυτή η ρήση του Τσώρτσιλ: (” Μεταξύ ατιμίας και πολέμου επέλεξαν την ατιμία και θα έχουν πόλεμο “) είναι από τι πιο αληθινές που έχει πει. Οι Τούρκοι μάς κάνουν χρόνια τώρα τεστ αντοχής (crash tests) και μάς βρίσκουν συνεχώς σκάρτους και τρωτούς. Μόνη ίσως εξαίρεση ο Έβρος και η υβριδική επίθεση τού Φ/ρίου-Μαρτίου. Από την άλλη, έχω να παρατηρήσω ότι τα συνεχή αυτά crash tests, τα αποτελέσματα των οποίων (πρέπει να) είναι ικανοποιητικά για τούς Τούρκους, δείχνουν ότι και οι τελευταίοι ή δεν είναι έτοιμοι, ή θεωρούν πολύ παρακεκινδυνευμένη μία μετωπική ρήξη με την Ελλάδα, διότι ασφαλώς γνωρίζουν ότι υα υποστούν και οι ίδιοι μεγάλη ζημιά, που θα τούς πάει 50 και βάλε χρόνια πίσω. Αυτό ακριβώς έπρεπε να ενθαρρύνει την δική μας πλευρά και να την παροτρύνει να δείξει σθεναρότητα, ώστε ν’ αποφευχθεί ο πόλεμος οριστικά. Δυστυχώς, μάς κυβερνούν αδιάφοροι, ανίκανοι κι ενδεχομένως πουλημένοι. Οι Τούρκοι εξαγοράζουν και Αμεριακανούς πολιτικούς, ξένα ΜΜΕ και στους ελληνόφωνους πολιτικάντηδες θα σκοντάψουν;

  2. “Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Δένδια να καθορίζει τα στρέμματα γης που αν καταληφθούν από ξένη δύναμη θεωρείται απώλεια εδάφους;”

    Αν κατελάμβανε, ή μόνο διεκδικούσε κάποιος έστω και 1 τμ από το σπίτι τού Δένδια, θα έλεγε ότι για 1 τμ δεν θέλει να δημιουργήσει ένταση με τον … καλό γείτονα; Μάλλον όχι. Τότε γιατί “χαρίζει” (τού πατέρα του χωράφια είναι;) λίγα στρέμματα Ελλάδα; Μα είναι απλό. Διότι την Ελλάδα δεν την θεωρεί σπίτι του. (ό.έ.δ.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα