Μετανάστες στο κανάλι της Μάγχης : o βρετανικός στρατός ενισχύει την υλικοτεχνική του υποστήριξη στην ακτοφυλακή

17/8/20 | 0 | 0 | 439 εμφανίσεις

Πηγή : Le Monde και Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), 16-8-2020

Μετάφραση από τη γαλλική, επεξεργασία και απεικόνιση

Αλκης Καλλιαντζίδης

Περισσότεροι από 4.500 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτοσχέδια σκάφη από την αρχή του έτους. Δηλαδή υπερδιπλάσιοι του συνόλου για το 2019.

.Βρετανοί συνοριακοί αστυνομικοί συνοδεύουν μετανάστες που σώθηκαν στη θάλασσα καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν την Μάγχη στα ανοιχτά του Ντόβερ της Αγγλίας, στις 15 Αυγούστου 2020.BEN STANSALL / AFP

Η Βρετανία προσπαθεί να σταματήσει τις αφίξεις ρεκόρ μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν παράνομα την Μάγχη από τη Γαλλία. Την Κυριακή 16 Αυγούστου, ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιούσε ένα επιπλέον αεροσκάφος επιτήρησης και προσωπικό του Βασιλικού Ναυτικού για να βοηθήσει τη Βρετανική Ακτοφυλακή, προκειμένου να κάνει αυτή τη διαδρομή «ανέφικτη».

«Αυτές οι επικίνδυνες διασχίσεις  θέτουν ζωές σε κίνδυνο και είναι φυσιολογικό να βοηθάμε τη Συνοριακή Δύναμη, παρέχοντας εξειδικευμένες δεξιότητες για να τερματίσουμε αυτήν την εγκληματική στάση», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας σε ένα Δελτίο τύπου.

Διπλάσιες αφίξεις το 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού οργανισμού PA Media, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με αυτοσχέδια σκάφη εδώ και 10 ημέρες και πάνω από 4.500 από την αρχή του έτους – δηλαδή υπερδιπλάσιοι του συνόλου του έτους 2019.

Αντιμέτωπο με αυτήν την εισροή, το Λονδίνο ζήτησε από τη Γαλλία να κάνει περισσότερα από ό,τι κάνει, προκαλώντας μια ενοχλημένη αντίδραση από το Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει 30 εκατομμύρια λίρες (ή 33,2 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση των συνοριοφυλάκων κατά μήκος της Μάγχης, ανέφερε η Sunday Telegraph την περασμένη Κυριακή. Για να ασκήσει πίεση στη Γαλλία, ο υφυπουργός μετανάστευσης, Chris Philp, ταξίδεψε στο Παρίσι την Τρίτη για να ζητήσει περαιτέρω προσπάθειες. Το Σάββατο, οι γαλλικές ναυτιλιακές αρχές διέσωσαν 31 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και ενός βρέφους που προσπαθούσαν να διασχίσουν την Μάγχη.

Η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel  είπε στους βουλευτές ότι οι μετανάστες ήρθαν στη Βρετανία επειδή πιστεύουν ότι η Γαλλία είναι «μια ρατσιστική χώρα», όπου κινδυνεύουν να υποστούν «βασανιστήρια», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Οι κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από τον Τύπο τόνισαν ότι η υπουργός δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη, αλλά ήθελε να εξηγήσει τους παράγοντες που προέβαλαν οι μετανάστες.

 

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/1/21 | (0 σχόλια)
    Αλέξης Παπαχελάς Οι διερευνητικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες. Η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί, πως θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας