Μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» επίκληση για διάλογο από την Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επίκληση στον διάλογο κάνει τώρα η Τουρκία. Οι απειλές και το «Μητσοτάκης γιοκ» και «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» δείχνουν να αντικαθίστανται – προς το παρόν – με πιθανή πρόσκληση προς την Αθήνα σε συνομιλίες. Σε επίπεδο υπουργών και διπλωματών προς το παρόν, γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εκφραστεί ακόμα. Αυτός το βιολί του κάνει λόγο για πανοπλίες που φόρεσε και ότι είναι έτοιμος κτλ. Όλοι ωστόσο αναρωτιούνται πόσο δυνατό είναι αυτό να αλλάξει το κλίμα και όντως να στρωθεί το τραπέζι του διαλόγου. Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στην έδρα του ΝΑΤΟ. Και οι δύο συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.
Ο Ακάρ από την πλευρά του επανέλαβε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας χωρίς τρίτους, εκφράζοντας την «ελπίδα» τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Πηγές στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι η στιγμή για διάλογο είναι «τώρα», ενώ διπλωμάτες παραδέχονται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της τουρκικής πρεσβείας με το Μέγαρο Μαξίμου, παραμένουν ανοιχτοί, δεν τους είχε κλείσει ο Ερντογάν…

***
Χωρίς σταματημό οι εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο

Πάντως οι προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται. Μπορεί να μην είναι οι παραβιάσεις 90 και 100 όπως ήταν τις προηγούμενες φορές (ήταν 19), μπορεί να μην έγιναν χθες οι περισσότερες από τουρκικά μαχητικά, αλλά από κατασκοπευτικά (ATR-72 και CN-235), ωστόσο υπήρξαν πέντε εικονικές αερομαχίες (κάτι που προκαλεί κινδύνους).

 

***
Όταν τα ιρανικά drones σκόρπιζαν τον τρόμο στο Κίεβο

 

Θα σας μεταφέρω τώρα πραγματικές εικόνες από το πολύπαθο Κίεβο την στιγμή που οι Ρώσοι το βομβαρδίζουν ανηλεώς. Ξημερώματα Δευτέρας, δεν είχε ακόμα καλά- καλά ξημερώσει στην ουκρανική πρωτεύουσα και σήμανε συναγερμός.. Τα ιρανινά φονικά drones (drones καμικάζι- τα ονομάζουν) εμφανίστηκαν στον ουρανό του Κιέβου. Ήταν μια καταιγίδα από φονικά drones. Οι στρατιώτες, φρουροί της πρωτεύουσας της Ουκρανίας τα βλέπουν, το ίδιο και οι πολίτες. Οι Ουκρανοί εθνοφρουροί, καλούν τον κόσμο να τρέξει στα καταφύγια. Η αλήθεια είναι ότι είχαν ξεσυνηθίσει οι κάτοικοι του Κιέβου τα καταφύγια ακόμα και τις σειρήνες. Τα drones κάνουν απειλητικά βόλτες στον ουρανό. Επιλέγουν στόχους, όχι όποιους -όποιους, αλλά στόχους που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της ουκρανικής πρωτεύουσας. Και αρχίζουν αμέσως το σφυροκόπημα. Οι κάτοικοι τρέχουν να σωθούν στα καταφύγια, πολλοί κρατούν στα χέρια σακούλες με τα απαραίτητα τρόφιμα και νερό για να επιζήσουν και αυτοί και τα παιδιά τους. Ένα drone πέφτει σε ένα κτίριο διανομής ενέργειας, ένα άλλο αστοχεί και πέφτει σε μια πολυκατοικία, ένα τρίτο πέφτει σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Ο εφιάλτης εμφανίστηκε ξανά στο Κίεβο, την ώρα που τα αντιαεροπορικά συστήματα στόχευαν τα drones και τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ. Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές οι Ουκρανοί μετρούσαν τέσσερις νεκρούς. Οι τραυματίες άμαχοι είναι πολλοί, ανάμεσά τους και παιδιά.

 

***
Οι ήρωες πυροσβέστες της Ουκρανίας

 

Οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν κάπως παράξενα το πρωί της Δευτέρας. Όπως μου λέει η δημοσιογράφος Ελλη Κασόλη την Δευτέρα τα ξημερώματα δεν χτύπησαν οι σειρήνες. Αλλά ένας διαπεραστικός ήχος στα κινητά τηλέφωνα (κάτι σαν το δικό μας 112) και μια διαπεραστική ειδοποίηση στα ξενοδοχεία καλούσε τους ένοικους (και τους πολίτες) να τρέξουν στα καταφύγια. Το φονικό drone που έκανε βόλτες τελικά επιλέγει στόχο. Πέφτει σε πολυκατοικία και προκαλεί φωτιά. Ένας νεαρός Ουκρανός πυροσβέστης τρέχει μέσα στις φλόγες να σώσει κόσμο. Κάποια στιγμή ένα μέρος της πολυκατοικίας καταρρέει, ο πυροσβέστης δεν βγήκε ποτέ από αυτήν.

 

***

Ελληνικό: Έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας

Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη», χαρακτήρισε το έργο του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ανάπλασης που έγιναν χθες το απόγευμα. Τόνισε μάλιστα ότι: «Γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου», χαρακτηρίζοντας το ως ένα «έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας». Αφού υπογράμμισε ότι «το χρονοδιάγραμμα τηρείται, οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς», πρόσθεσε: «Τα λόγια έγιναν πράξη και στη θέση του πλέον υπάρχει η χειροπιαστή πραγματικότητα. Και στο Ελληνικό το είπαμε και το κάνουμε”. Μίλησε για έναν χώρο που είχε αφεθεί στην τύχη του για είκοσι χρόνια, που «θα μεταμορφωθεί».

«Αυτό το εμβληματικό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το τιμόνι του τόπου. Λύνοντας με τόλμη τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, ξεπερνώντας μεγάλα προβλήματα και βαλτωμένες αντιλήψεις». Αναφορικά με το έργο στο Ελληνικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπήκε στο τροχιά υλοποίησης το 2014 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχαν προηγηθεί επτά χρόνια όπου η επένδυση πέρασε από 40 κύματα.

 

***
Σαμαράς πάλι μαζί με τον Μητσοτάκη σε εγκαίνια

Ο Αντώνης Σαμαράς δύο φορές το τελευταίο διάστημα βρέθηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό σε εγκαίνια έργων. Η πρώτη ήταν στο ΜΕΤΡΟ του Πειραιά και η δεύτερη χθες στο Ελληνικό. Ήταν εκεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά που έβαλε σε τροχιά το έργο. Από την Γενεύη όπου βρισκόταν συνδέθηκε και ο Σπύρος Λάτσης, ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικά τους υπουργούς Χρήστο Σταικούρα, Άδωνη Γεωργιάδη και Λίνα Μενδώνη.

 

***
Στην Καρδίτσα ο Πρωθυπουργός

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας θα βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας έως τις εκλογές τις περιοδείες του στην περιφέρεια. Το πρωί θα επισκεφθεί, εργοτάξιο όπου εκτελούνται έργα υποδομών. Εν συνεχεία θα μεταβεί στο Δημαρχείο Αργιθέας και κατόπιν θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου. Το μεσημέρι θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τους Δήμους Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα της ΠΕ Καρδίτσας και Αγράφων της ΠΕ Ευρυτανίας.

 

***

Ο Ολαφ Σολτς, τα Marder, η παρέλαση και το ενεργειακό

 

Ο Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πλην όμως δεν θα μείνει και την επομένη για να παρακολουθήσει την παρέλαση. Οι Γερμανοί αποδεχόμενοι της πρόσκληση μάλλον δεν είχαν ιδέα (ούτε καν θα το σκέφτηκαν) ότι την ίδια ημερομηνία επισκέφθηκε την Ελλάδα και η Μέρκελ και βεβαίως δεν υπολόγισαν ότι την επομένη ημέρα η Ελλάδα τιμά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στην παρέλαση δεν θα κάνει εμφάνιση μόνον έναν Marder αλλά έξι. Τα πρώτα έξι Marder έχουν ήδη αφιχθεί στην Ελλάδα, ήρθαν οδικώς στην Ξάνθη και από εκεί προωθήθηκαν στην Θεσσαλονίκη («για να πεισθούν και οι πλέον δύσπιστοι»- όπως λέει ο υπουργός Άμυνας). Αναμένονται άλλα 4 στις 20 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κύριο θέμα συζήτησης με τον Πρωθυπουργό θα είναι το ενεργειακό και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ η συζήτηση για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard (η χώρα διαθέτει περίπου 370), έχει αρχίσει με τις συχνές συναντήσεις που είχαν ο υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Να σημειώσω ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Γερμανική αμυντική βιομηχανία ενδιαφέρεται για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής και συντήρησης τεθωρακισμένων από αρκετές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες. Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt που υπογράφει ο Γκέρχαρντ Χέγκμαν αναφέρεται σε σχέδια συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegman με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και άλλες ελληνικές εταιρίες όταν υπογραφεί η συμφωνία.

 

***
Τα αμερικανικά εξελιγμένα drones και πάλι στη Λάρισα

 

Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι από τις αρχές Νοεμβρίου τα 6 UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Τώρα θα πείτε ποιο το όφελος για την ελληνική άμυνα; Πρώτα οι εγκαταστάσεις στη Λάρισα αναβαθμίσθηκαν περαιτέρω στο πλαίσιο και της MDCA. Και δεύτερον όταν θα έρθουν και τα ελληνικά ΜQ-9 θα είναι μια καλή συνεκπαίδευση, αφού οι πληροφορίες που μπορούν να μεταφέρουν χαρακτηρίζονται «απόλυτα χρήσιμες». Απλώς σας υπενθυμίζω ότι οι Αμερικανοί επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η 110 Π.Μ. να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον. Αν και οι πτήσεις των MQ-9 συνδέεται με την ανάγκη αποστολών επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η ακτίνα δράσης τους (1.850 χιλιόμετρα) επιτρέπει και τη χρήση τους για αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με σκοπό, βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Για την Πολεμική Αεροπορία η παρουσία των MQ-9 έχει και μια περαιτέρω σημασία, καθώς ανάμεσα σε Αθήνα και Πεντάγωνο υφίσταται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των συγκεκριμένων UAV.

 

***
Η Θάσος, ο Αμερικανός πρεσβευτής και η Αλεξανδρούπολη

 

Στην Θάσο βρίσκεται ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης προσκεκλημένος του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Θα είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρεσβευτής παρίσταται στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θάσου το 1913 από τον ελληνικό στόλο. Με την ευκαιρία ο υπουργός Άμυνας θα αναλύσει στον Αμερικανό πρεσβευτή την στρατηγική της ευρύτερης περιοχής έως την Αλεξανδρούπολη. Θα είναι μια χρήσιμη ανάλυση για την οποία πολύ ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί κυρίως ότι έχει σχέση με την Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της. Άλλωστε στην περιοχή αυτή η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι εμφανής με ασκήσεις που διεξάγονται από άρματα μάχης και ελικόπτερα (από το Στεφανοβίκειο).

 

***
ΟΙ 92 γυμνοί μετανάστες πάνε ΟΗΕ και ΕΕ

 

Όχι μόνον στον ΟΗΕ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει το ζήτημα με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Μαθαίνω λοιπόν πως έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα κάνω ένα κύκλο επαφών και θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο». Ο κ. Μηταράκης προχώρησε εν συνεχεία σε σκληρή κριτική κατά της Τουρκίας για το περιστατικό αυτό, κατηγορώντας την ότι εργαλειοποιεί μετανάστες. Εν τω μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο που δείχνει τον Τάκη Θεοδωρικάκο στις Βρυξέλλες να δείχνει στην επίτροπο Γιόχανσον τη φωτογραφία με τους 92 γυμνούς μετανάστες:

 

***

Έρχεται το Ιππικό

Εδώ και καιρό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προετοίμαζε στις Ένοπλες Δυνάμεις μια ίλη ιππικού. Η ιδέα ήρθε κατά την διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση όταν παρέλασαν ίπποι, αλλά όχι στρατιωτικοί, ίπποι από ιππικούς ομίλους που δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι ούτε στους θορύβους ούτε σε παρελάσεις. Από τότε ο κ. Αρχηγός έθεσε σε ενέργεια ένα σχέδιο με την απόκτηση ίππων και τη δημιουργία μιας ίλης στον Αυλώνα. Η εβδομάδα αυτή θα είναι εβδομάδα Ιππικού Τεθωρακισμένων, αφού τα τεθωρακισμένα είχαν αντικαταστήσει τους Ίππους. Θα υπάρξουν εκδηλώσεις με την ίλη ιππικού, καθώς και στο Μουσείο Ιππικού στο Μέτσοβο. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι μπορεί το ιππικό να μην παρελάσει στις 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα μάλλον θα δούμε το ιππικό.

 

***
Τέσσερα νέα παράσημα (ανάμεσα στα οποία και στον Θανάση Βαλτινό)

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απονείμει τα παράσημα:
– του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Θανάση Βαλτινό
– του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Άρη Χριστοφέλλη
-του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής στον Νάσο Βαγενά, στον Μιχάλη Γκανά, στον Αλέκο Λεβίδη και στον Γιώργο Ρόρρη
-του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στη Ρέα Γαλανάκη, στη Δόμνα Ευνουχίδου, στη Ντάρια Κοσκόρου, στη Ντόρα Μπακοπούλου και στην Ρένη Πιττακή

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα