του Παντελή Σαββίδη
Τίθεται, γενικώς, το ερώτημα «μετά τον Μητσοτάκη τι»; Και σε ό,τι με αφορά γιατί είσαι τόσο επικριτικός εναντίον του.
1.- Όπως έγραψα και πριν λίγες ημέρες τον κ. Μητσοτάκη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε συναντήθηκα, ακόμη και δημοσιογραφικά μαζί του. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια προσωπική δυσαρέσκεια που να προκαλεί την κριτική στάση.
2.-Για λόγους που εξήγησα επανειλημμένως, ήμουν σκληρά αντίθετος με τον Συριζα και την πολιτική του. Στις εκλογές του 2019 δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική πλην της ΝΔ του Μητσοτάκη. Είδα θετικά την κυβερνητική αλλαγή.
3.-Με επιείκεια είδα και την πρώτη τετραετία του. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν με την επανεκλογή του. Άλλαξαν από τον ίδιο. Εμφανίστηκε ένας άλλος Μητσοτάκης. Όχι σε προσωπικό επίπεδο αλλά σε πολιτικό. Τα προσωπικά δεν μας ενδιαφέρουν.
4.-Από την στάση του στις τηλεφωνικές υποκλοπές («δεν γνώριζα») μέχρι την τραγωδία των Τεμπών έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό που τα γνωρίζει όλα αλλά δηλώνει πως δεν ξέρει τίποτε, μεθοδεύει τις εξελίξεις προς όφελός του και στο τέλος ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους. Αυτή η στάση του επικεφαλής της κυβέρνησης δημιουργεί μια νοοτροπία διάχυτη στον δημόσιο βίο. Και δεν είναι χαρακτηριστικό ηγέτη.
5.-Αυτή η συμπεριφορά είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε ένα κράτος που έχει ανάγκη ριζικών αλλαγών για να μπορέσει να επιβιώσει η κοινωνία του. Ο πρωθυπουργός δίνει το σαθρό παράδειγμα.
6.-Ανέλαβε ένα κράτος με τις γνωστές παθογένειες. Όχι, μόνο, δεν άλλαξε καμιά αλλά τις επιδείνωσε. Μανιακός της εξουσίας σκέφτεται μόνο την επανεκλογή του χωρίς να προβαίνει σε αναγκαίες, υπαρξιακού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις.
7.-Έχει δημιουργήσει ένα πυκνό επικοινωνιακό νέφος γύρω του (κάποιοι μιλούν για 400 άτομα που ασχολούνται με την εικόνα του πρωθυπουργού) το οποίο το μόνο μέλημά του είναι η πρωθυπουργική εικόνα ακόμη και εκεί που οι ευθύνες είναι απόλυτες και οι συνέπειές τους τραγικές. Μας κάνουν, δηλαδή το άσπρο μαύρο και δίνουν μάχες στο διαδίκτυο σε έναν κυβερνοπόλεμο όπου τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα δεν είναι τα εθνικά κράτη. Είναι τα συμφέροντα. Οι «άνθρωποι του πρωθυπουργού» είναι πανταχού παρόντες στο διαδίκτυο για να ομορφαίνουν την παρουσία του, προφανώς, με κρατικά χρήματα.
8.-Έχει υψώσει σε εκθετικό βαθμό την διαφθορά. Ο καθένας την ζει στην καθημερινότητά του και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω.
9.-Διαχειρίζεται τον πλούτο της χώρας με 4-5 οικογένειες.
10.-Μοιράζει χρήματα σε ΜΜΕ τα οποία όχι, μόνο, τα έχει εκμαυλίσει περισσότερο σε βαθμό ανησυχητικό αλλά δεν τα επιτρέπει με ποινή διακοπής της χρηματοδότησης, ούτε στοιχειώδη κριτική. Όποιος ξεφύγει βγαίνει από το μαντρί. Και αυτά τα χρήματα είναι του ελληνικού λαού.
11.-Έχει κάνει ακόμη πιο συγκεντρωτικό το κράτος. Έπρεπε να υποστεί συντριπτικές εκλογικές ήττες στη βόρειο Ελλάδα για να δει πως υπάρχουν και προς τα βόρεια Έλληνες.
12.-Δεν έχει καμιά συγκεκριμένη πολιτική. Βλέποντας και κάνοντας πάντοτε με το προσωπικό όφελος στο επίκεντρο των επιλογών.
13.-Στην εξωτερική πολιτική το δόγμα του είναι η δορυφοροποίηση της χώρας από την Τουρκία χωρίς να γίνεται αντιληπτό και η αξιοποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος προς ίδιον όφελος. Στο Ουκρανικό καλώς κατήγγειλε την ρωσική εισβολή. Κακώς πρωταγωνίστησε σε αντιρωσισμό. Αδυναμία προβλεπτικότητας ή προσωπικό συμφέρον;
14.-Σε ιδεολογικό στίγμα ταυτίστηκε με την ατζέντα των δημοκρατικών με κραυγαλέο, επίσης, τρόπο σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν διαθέτει κάποια διπλωματικότητα, ικανότητα αναγκαία για έναν πρωθυπουργό.
15.-Κινητήριος μοχλός της πολιτικής του είναι η οικονομία με προσωπικά οφέλη και η τοποθέτηση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο πάλι με ίδιον όφελος.
16.-Υπάρχουν χρηματιστηριακοί παράγοντες που ικανοποιούνται από την πολιτική του αλλά η πραγματική οικονομία υποφέρει. Όπως και ο καθημερινός άνθρωπος. Αυτήν την πραγματικότητα οι 400 του πρωθυπουργού την παρουσιάζουν παραμορφωμένη. Όπως και οι αγιογράφοι του στα ΜΜΕ που επίσης διαθέτει.
17.-Το διεθνές περιβάλλον άλλαξε και δεν τον έχει κατατάξει σε καλή θέση. Άρα, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις θετικές σκέψεις του νέου διεθνούς περιβάλλοντος. Προς το παρόν οι νέοι σερίφηδες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή μας.
18.-Στην άμυνα της χώρας κάθε φορά που αλλάζει υπουργός ή αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλάζει και το στρατιωτικό δόγμα. Μια νέα αναδιοργάνωση γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες μονίμως βρίσκονται σε ρευστότητα χωρίς να γνωρίζουν ούτε τον αντικειμενικό στόχο τους.
19.-Όταν αγοράζει εξοπλισμούς, αγοράζει προστασία, όχι όπλα για μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη αμυντική πολιτική αποτροπής.
20.-Όλα αυτά και άλλα πολλά έχουν καταστήσει αναγκαία την αλλαγή του επικεφαλής της κυβέρνησης. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και οι εκατοντάδες χιλιάδες των συγκεντρωμένων σε διάφορες ελληνικές πόλεις την Παρασκευή. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να πασοκοποιηθεί (να πέσει δηλαδή σε μονοψήφια νούμερα) θα πρέπει να σκεφθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση με τον επικεφαλής της έφθασε στα όρια.
21.-Βλέπετε πως δεν έχω τίποτε προσωπικό με έναν άνθρωπο που δεν συνάντησα ποτέ. Με ενδιαφέρουν οι απαντήσεις στο υπαρξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
22.-Στο ερώτημα μετά τον Μητσοτάκη τι, Την απάντηση την έδωσε ο Τσόρτσιλ: «τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους».
Αλλά με όσα προανέφερα είναι ο Μητσοτάκης αναντικατάστατος; Τι χειρότερο θα έκανε ο αντικαταστάτης του;
ΥΓ: αυτά είναι μερικά από όσα μπορούν να γραφούν δημοσίως. Υπάρχουν πολλά που ούτε γράφονται ούτε λέγονται δημοσίως.
Η πηγή του προβλήματος, κατά την άποψη μου, βρίσκεται στην τυχαιότητα, που χαρακτηρίζει την ελληνική κρατογένεση. Η γεωπολιτική συγκύρια, το Ναυαρίνο το 1827, είναι μήτρα του νεοελληνικού κράτους. Δυστυχώς, παρότι πέρασαν δύο σχεδόν αιώνες, δεν ολοκληρώσαμε θεσμικά το κράτος μας, ώστε να μετατραπεί σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η θεσμική ολοκλήρωση, θα επέτρεπε τη συνάντηση, με το αξιακό σύστημα, της κλασικής περιόδου της αρχαιότητας, της κοιτίδας του Δυτικού πολιτισμού. Η επανελλήνιση δεν πέτυχε, γιατί δεν συναντήσαμε το κλασικό ή μεσαιωνικό μας παρελθόν. Δυστυχώς παραμείναμε μία οθωμανική επαρχία, σε μία μεταοθωμανική περίοδο. Δυστυχώς παραμείναμε Οθωμανοί, σε μία μεταοθωμανική περίοδο.
Η αξιοκρατία είναι αντίθετή, με το ανατολικό αξιακό μας σύστημα. Το ανατολίτικο παζάρι, η συνδιαλλαγή με την «οθωμανική» διοίκηση, είναι το εισιτήριο για την άνοδο, όχι η προσωπική αξιοσύνη. Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε, την υποχρηματοδότηση του σκληρού πυρήνα του κράτους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε επίσης ως πυρήνα της, το έλλειμμα θεσμικής ολοκλήρωσης, που χαρακτηρίζει την ελληνική κρατογένεση, οδηγούμαστε στη συστημική αποτυχία, που οδήγησε το ελληνικό κράτος στη χρεοκοπία και τις «φυσικές» καταστροφές, από τις πλημμύρες (Μάνδρα – Θεσσαλικός κάμπος), έως τις φωτιές (Πελοπόννησος – Μάτι) αλλά και τα ναυάγια πλοίων (Εξπρές Σάμινα κ.α.).
Για να μην έχουμε συστημικές αποτυχίες, οι οποίες οδηγούν σε εθνικές τραγωδίες, χρειάζεται να υπάρξει κριτική κοινωνική συνειδητοποίηση, κατά Freire, για να έρθει η κοινωνική αλλαγή. Τα θύματα (Μάτι – Τέμπη – Εξπρές Σάμινα), μπορούν να είναι η εμπειρία, το αποπροσανατολιστικό βίωμα, κατά το Mezirow, που μέσα από τον κριτικό στοχασμό και τον ορθολογικό διάλογο, θα μας οδηγήσουν στην επίγνωση και την προσωπική αλλαγή. Χωρίς τη συγκεκριμένη εμπειρία, κατά τον Kolb και Fry, χωρίς την παρατήρηση και τον στοχασμό, δεν μπορούν να διαμορφωθούν οι νέες έννοιες, οι νέες συμπεριφορές, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες ερμηνείας του κόσμου. Τι γίνεται όμως, εάν δεν επιτευχθεί ο κριτικός στοχασμός, και μετασχηματιστούν οι αντιλήψεις της κοινωνίας, σε νέες εξίσου δυσλειτουργικές; Ποιος θα κατευθύνει, το μετασχηματισμό της κοινωνίας των ενηλίκων, ώστε οι νέες κοινωνικές αντιλήψεις, να είναι λειτουργικές; Ποιος θα έχει το ρόλο του παιδαγωγού ενηλίκων;
Ο κοινωνικός μετασχηματισμός είναι αναγκαίος, ώστε να επιτραπεί η θεσμική ολοκλήρωση και να γίνει η επανελλήνιση, η δημιουργία μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, ισότιμης δημοκρατίας (τουλάχιστο, καθώς ο ελληνισμός υπήρξε φωτοδότης). Τώρα είναι η ώρα της τυμβωρυχίας και του πολιτικού ρεβανσισμού; Μήπως για να υπηρετηθεί το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον, πρέπει στα πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης, να δοθεί έμφαση στην εθνική συνεννόηση, στην επικαιροποίηση της εθνικής πολιτικής ασφάλειας και της ανεύρεσης πόρων, για να υλοποιηθεί; Δεν θα είχε ένα παιδαγωγικό ρόλο για την κοινωνία, η εθνική συνεννόηση, η εθνική υπευθυνότητα, ως το στοιχείο εκείνο, που θα επέτρεπε να μετασχηματιστούν οι αντιλήψεις (αυθαίρετη δόμηση, πελατειακές σχέσεις, συναλλαγή) σε νέες μη δυσλειτουργικές συμπεριφορές, επιτρέποντας την κοινωνική αλλαγή; Οι πολιτικοί σχηματισμοί, θα αρκεστούν στον μικροκομματικό ανταγωνισμό, για την νομή της εξουσίας ή θα ηγηθούν στο πλαίσιο του παιδαγωγικού τους ρόλου, της διαδικασίας χειραφέτησης της κοινωνίας, από τις αυτιστικές, κυρίαρχες, καταπιεστικές αξίες, του οθωμανικού μας παρελθόντος και παρόντος;
Κι όμως, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή εναλλακτική με προοπτική εξουσίας.
Άσε το κατά Freire και Kolb και αντε να κλαδέψεις κανένα κούρβουλο. Μάς φάγανε οι περισπούδαστες αναλύσεις και το όνειρο του …σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους” δηλαδή ο αγγλοσάξωνας. Πόσα κράτη στο κόσμο έχουν γίνει αγγλοσαξωνες; ελάχιστα διότι δεν έχουν τα συγκεκριμένα γονιδια δηλαδή το βιογνωσιακό υπόστρωμα. Και οχι δεν σκεφτόμαστε σαν Οθωμανοί υπηκοοι αλλά σαν υπήκοοι του ευρωλιγουρικου παρακράτους των Αθηνών που έχει συγκεντρώσει τα χειρότερα χαρακτηριστικά κάθε ιστορικής περιόδου και έφτιαξε μετα το 1974 το χειρότερο μίγμα ανθρώπου μετά Έλληνα εξυψωνοντας το παλαβό και διώχνοντας το ευστροφο. Ξέρεις τι είναι να είσαι στη Αθήνα (άγνωστη πολη δια εμέ) να ζητάς ελληνικό καφέ και να σε κοιτάζουν σαν να είσαι βαλκάνιο μουσειακό ειδος άλλης εποχής δηλ. αδικαιολογητη επιλογή για έναν νέο όταν ολοι τριγύρω σου νέοι και γέροι φρεντο καπουτσίνο εσπρεσσο; Μετά το Μητσοτάκη Παντελή έρχεται ένας φρέντο και αφού έδειξες τεσσεταα χρόνια επειηκια δείξε και άλλα τέσσερα ή χρειάζονταν καινούριο λοκ ντάουν για αυτό;
Τρυποκάρυδε, πάντα φλύαρος ήσουν κι εξακολουθείς να παραμένεις.
Οι Νεοέλληνες έδιωξαν μεν τον Οθωμανό κατακτητή, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να διώξουν τον ραγιά από μέσα τους. Από συστάσεως τού νεοελληνικού κράτους, είχαμε τρία κόμματα με επίσημες ονομασίες “Αγγλικόν”, “Γαλλικόν” και “Ρωσσικόν”. Απ’ όσο γνωρίζω, παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν “παραμείναμε μία οθωμανική επαρχία, σε μία μεταοθωμανική περίοδο”, αλλά γίναμε πάλι υπόδουλοι ξένων, επιτρέποντάς των να καθορίζουν τα καθ’ ημάς. Βεβαίως, διατηρήσαμε, ως φυσικόν, και κάποια ανατολίτικα στοιχεία, όπως τής αναξιοκρατίας, τής οικογενειοκρατίας, τού ρουσφετιού κ.ά.
Έξω τό Μητσοτακεϊκο τό τελευταίο απομεινάρι τής οικογενειοκρατίας!!… αποδείχτηκε λίγος για τόν λαό, αλλά βολικός για τό στενό πολιτικό καί ίδιον συμφέρον του, παράλληλα με την εξυπηρέτηση τής ντόπιας ολιγαρχίας… Δεν θά χαθεί ή Ελλάδα, υπάρχουν καλύτερου επιπέδου (παρά τα λεγόμενα από τά τσιράκια του, “Μητσοτάκης η χάος”) πολιτικοί στην Ελλάδα.. απλά τούς μηδενίζουν όι βασταζοι των κυβερνώντων…
“Αδυναμία προβλεπτικότητας ή προσωπικό συμφέρον;”
Και τα δύο. Προσβλέποντας στο προσωπικό συμφέρον, ακολούθησε λάθος δρόμο. Δεν είναι ικανός να προβλέπει.
Οδηγεί την χώρα στην φινλανδοποίηση από την Τουρκία, αδιαφορεί για την μη τήρηση εκ μέρους των Σκοπιανών τής ΣτΠ και για την καταπίεση τής ελληνικής μειονότητος τής Β. Ηπείρου, ακολουθώντας πάντα οδηγίες έξωθεν (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία). Είναι πιστός οπαδός τού σημιτικού εθνομηδενισμού. Τι να περιμένει κανείς από τέτοιον πρωθυπουργό;
Ο Μητσοτάκης, όχι μόνον είναι αναντικατάστατος (από πού κι ως πού;), αλλά πρέπει να αντικατασταθεί προς αποφυγήν χειροτέρων. Το άτομο είναι ανίκανο, σκέτη αποτυχία. Πήρε την πρώτη εκλογή, λόγω δυσαρεσκείας των ψηφοφόρων με την προηγουμένη κυβέρνηση και την δεύτερη, λόγω ελλείψεως αντιπολιτεύσεως.
Ναι, κ. Σαββίδη, συμφωνώ μαζί σας.
ΥΓ(μικρή διόρθωση): Η φράση «Tα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους» είπε ο Στρατηγός Ντε Γκωλ.
Έχετε αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ικανή η χώρα μας να “ορθώσει ανάστημα” όπως περιγράφετε στο κείμενό σας; Γνωρίζετε τα άθλια δημοσιονομικά δεδομένα της οικονομίας μας μετά τη χρεωκοπία της ; Ότι το ΑΕΠ της, θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα ως ποσοστό του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σε 10-15 χρόνια από σήμερα, με την προϋπόθεση διατήρησης του τρέχοντα ρυθμού ανάπτυξης Ελλάδας και ΕΕ; Μάλλον όχι, τόσο εσείς, όσο και πάρα πολλοί αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες, αλλά στην πραγματικότητα εθνικολαϊκιστές. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στη χώρα μας στην περίπτωση, που εύχεστε, τόσο εσείς όσο και ο συντάκτης του άρθρου, πτώσης του Μητσοτάκη και πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η χώρα θα επανέλθει με ταχύτατο ρυθμό στην ύφεση της οικονομίας της με αποτελέσματα που φαντάζομαι θυμάστε, από την οικονομική κρίση (ραγδαία μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και των δημοσίων επενδύσεων, τεράστια ανεργία, μαζική φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, διακοπή των εξοπλισμών, κλπ.).
Όλοι, ή σχεδόν, οι Έλληνες είμαστε πατριώτες και ανατριχιάζουμε μπροστά στη σημαία μας, ή ακούγοντας τον εθνικό μας ύμνο. Διαφωνούμε στην πολιτική που θα πάει τη χώρα μας μπροστά. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε ορθολογική σκέψη και τεχνοκρατική ψυχρή αντίληψη της πολιτικής, με γνώμονα την ανάπτυξη της χώρας μας. Με αυτήν την οπτική, δεν υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο αντικαταστάτης του Μητσοτάκη. Αν έχετε αντίθετη άποψη, υποδείξτε τον. Δεν το κάνετε ούτε εσείς, ούτε ο συντάκτης του άρθρου. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια άλλων οικτρών λαθών (βλ. Τσίπρας-Καμμένος).
Γι αυτά που ρωτάς και πολλά άλλα έχω γράψει κατ’ επανάληψη και δεν είμαι διατεθειμένος να τα επαναλαμβάνω, κάθε φορά που κάποιος καινούριος γράφει τα ίδια και τα ίδια.
Διασκεδάζω τις δύο τελευταίες ημέρες με την οργανωμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Μαξίμου στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ και όχι μόνο, προς υπεράσπιση τής κυβέρνησης και προσωπικά τού Μητσοτάκη. Πλάκα έχετε 🙂
Συγγνώμη, δεν σας παρακολουθώ.
Αν πιστεύετε ωστόσο, ότι όποιος διαφωνεί μαζί σας και πιστεύει ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η ανάπτυξη της χώρας σε σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αποτελεί “οργανωμένη επίθεση του Μαξίμου” στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, μάλλον δεν χάνω και τίποτα…
Λες ότι δεν με παρακολουθείς, ωστόσο δεν διστάζεις να γράψεις “τόσο εσείς, όσο και πάρα πολλοί αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες, αλλά στην πραγματικότητα εθνικολαϊκιστές” Άρα με παρακολουθείς και ξέρεις, εκτός κι αν δεν ξέρεις τι σού γίνεται (το πιθανότερο).
Όσοι με παρακολουθούν, ξέρουν.
χρεωκόπησε η χώρα;
Ἔνδεια πολιτικῆς, ἔννοια Ἑλληνικότατη καὶ ποῦ νὰ τὴν βρεῖς σὲ σπουδασμένους ἀλλοῦ, σὲ συστήματα ποὺ ἔχουν ξεχάσει τὶς ἰδέες, σὲ συμβούλους καὶ ἐπιτελεῖα μὲ ἐργαλεῖα ἐπικοινωνιακά. Ἀλλοῦ μᾶς φαντάζονται καὶ ἀλλοῦ εἴμαστε. Ὑποτιμώντας τὸν ἑλληνικὸ λαὸ ὡς κατώτερο τῶν Εὐρωπαϊκῶν δὲν μποροῦν νὰ τὸν συναντήσουν.
Ὁ Ἑλληνισμὸς δὲν χωράει σὲ μηχανισμοὺς ἐξουσίας γιατί ἀποτελεῖ ὁ ἴδιος μηχανισμὸ σὰν τὸν μηχανισμό των Ἀντικηθύρων, ποὺ λειτουργεῖ ὅπως ἡ φύση. Προσπαθοῦν νὰ τόν `κινήσουν `, ἀλλὰ τὸ λάδι στὰ γρανάζια του εἶναι ἡ ἐλευθερία.
Παρακολουθοῦμε ἀντὶ γιὰ μέτρα ἐκσυγχρονισμοῦ τῶν σιδηροδρόμων, καπνογόνα, τελετουργικὰ μέ `ἀναρχικούς `, φωτιὲς στὰ φυλάκια τῶν Εὐζώνων μας, αὐτῶν τῶν ἀνδρῶν μὲ τὶς φουστανέλες, καὶ ὅσα ΄ανορθόγραφα ΄ εἴδαμε ποὺ ἀποτελοῦν παραφωνία στὸ σύνολο τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ.
Ἀλλὰ πάσχει καὶ ὅλος ὁ δυτικὸς πολιτισμός, χωρὶς τὶς ἰδέες ποὺ τὸν γέννησαν.
Ποῦ εἶναι οἱ σοβαροὶ ἡγέτες στὴν Δύση; Νὰ σκεφτοῦμε καὶ μετὰ τὸν Μακρὸν τί, μετὰ τὸν Τρὰμπ τί κλπ.
Γιὰ ἕναν Ἑλληνικὸ Ἑλληνισμὸ λοιπόν.
Και εγώ που είμαι ανέκαθεν με τη Δύση, -γιατί μας έσωσε από την κομμουνιστοποίησή μας και την απόσπαση της Μακεδονίας και Θράκης το 1946-49(έχω βιώματα) και σε 30 χρόνια -το 1979-μας ενσωμάτωσε οικονομικά και πολιτικά- πως δεν βλέπω εναλλακτική πρόταση για συνέχιση της πολιτικής σταθερότητος που έχουμε από το 2019 ;.
Του καταμαρτυρούμε πολλά -αδικαιολόγητα και έωλα -του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη -πρωθυπουργού και αρχηγού της Ν.Δ -(τον οποίον ούτε και εγώ γνωρίζω προσωπικά ) αλλά νομίζω πως ο φόβος των πολιτικών και προσωπικών του αντιπάλων προέρχεται από την ”τρομάρα” τους ότι, αν συνεχίσει μέχρι το 2027 θα ξανακερδίσει και με διαφορά τις εκλογές ,θα γίνει ο μοναδικός που κέρδισε τρεις συνεχόμενες 4ετίες και μέχρι τις επόμενες εκλογές -το 2031- δίκην φυσικού φαινομένου όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν -και μας κατέστρεψαν με το βαθύ κράτος που δημιούργησαν μέχρι το 2019 -θα αυτοδιαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέα φιλοδυτικά (χωρίς αστερίσκους) και κυρίως φιλοευρωπαϊκά ,αλλά και προπάντων φιλελληνικά για να συνεχισθεί και η υπεράσπιση της Πατρίδος από τον Παντουρκισμό και η επιστροφή στις αξίες και παραδόσεις της ελληνορθοδοξίας ,στις οποίες ”βγάλαμε γλώσσα” και τις οποίες λοιδορήσαμε μετά το 1981 απαξάπαντες ,αλλά κυρίως οι ”προοδευτικοί” , που μας ”ξελόγιασαν” με τις γιορτές και τα πανηγύρια τους όχι στις πλατείες ,αλλά στα ”πολιτιστικά κέντρα”, με σαμπάνιες και λουλουδούδες και τα καζίνο , που διέλυσαν τις παραδοσιακές οικογένειες και εκμαύλισαν την νεολαία με μπροστάρηδες ”υποεκπαιδευτικούς”.
Λογικό και πολιτικά ορθό είναι ο κ. Μητσοτάκης να φύγει αν χάσει τις επόμενες εκλογές. ΟΜΩΣ
Η Νέα Δημοκρατία (που και ως όνομα είναι ελκυστική) αυτή που ίδρυσε ο Μακεδών ”Πατριάρχης της Δεξιάς” -άριστο υπόδειγμα πολιτικού ηγέτη και πρωθυπουργού-, θα παραμείνει στο προσκήνιο και αυτή θα δώσει επωφελέστερες και αποτελεσματικότερες λύσεις για την Πατρίδα και όλους μας , είτε κυβερνώντας με αυτοδυναμία ,είτε με άλλα κόμματα , οπότε θα πρέπει να προετοιμασθούν και όσοι δεν θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να ψηφίσουν αυτό το κόμμα , που έβλαψε λιγότερο τον ελληνισμό και την Πατρίδα στην Μεταπολίτευση.
Μακάρι το εκατομμύριο περίπου των πολιτών, που περπάτησαν χθες σε πλατείες και πεζοδρόμια να ”εμφανίσουν ” ένα ικανό αρχηγό ,που θα μας καταπλήξει στις επόμενες εκλογές και θα είναι καλύτερος όλων των προηγουμένων ,γιατί -ας θυμηθούμε τον Λένιν-χωρίς αρχηγό και χωρίς ένα κόμμα και χωρίς ένα υποταγμένο στην ”επανάσταση” ΜΜΕ δεν καταλαμβάνεται η εξουσία, επειδή δεν θα αντιδράσουν μόνο τα συμφέροντα ,αλλά και οι ίδιοι οι φιλελεύθεροι και νοικοκύρηδες πολίτες, όσο και να ελέγχονται και να κατευθύνονται τώρα από το Διαδίκτυο και αργότερα από την Τεχνική νοημοσύνη.
ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ -ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ.
Μια διόρθωση στο τέλος.
Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ευχαριστώ ( λάθος πλήκτρο) ,καληνύχτα σας .
πριν το 81 είμασταν Μονακό
Ούτε τότε και ούτε τώρα νομίζω πως θέλουμε να γίνουμε Μονακό. Απλώς τότε καταλάβαινες ότι υπήρχε κράτος που δίδασκε ,αξιολογούσε και τιμωρούσε τους επίορκους υπαλλήλους του -με πολύ λιγότερους να γλυτώνουν -.Έκτοτε ας μη περιγράψω τι έχει επισυμβεί, γιατί το βλέπουμε καθημερινώς από τα αποτελέσματα .
Ο ρόλος του ελληνισμού ήταν και είναι ανέκαθεν με την ειρήνη και επίκεντρο τον άνθρωπο, τον οποίο δεν τον εξευτελίζει όπως κάνει ο Σβάμπ (και ο αμετανόητος οπαδός του στα καθ’ υμάς που προκρούστεια μας τον επιβάλλει ) με το “Great Reseat” δηλαδή σβήνουμε τα πάντα και βάζουμε από πάνω το μηδενιστικό όραμα με απώτερο στόχο τον Μετά άνθρωπο ….. Φυτεύουμε στα χωράφια ανεμογεννήτριες αντι να τα καλλιεργούμε …. Δεν παράγουμε τίποτα πια και είμαστε πλήρως εξαρτημένοι….Από τότε που ανέλαβε χάσαμε και τους αιώνια παραδοσιακούς μας φίλους λαούς όπου γης που κάποτε μας σεβόταν. Με ποιο δικαίωμα θέλει να μας εξαφανίσει για τα συμφέροντα της φαμίλιας του;;;;;;;;;;
Ουδείς αναντικατάστατος! Αρκεί να φύγει πριν μας αποτελειώσει……
Δεν γνωρίζετε μεν τον Μητσοτάκη, αλλά τα γραφόμενά σας απέχουν πολύ από αντικειμενική θεώρηση της ελληνικής πραγματικότητας. Είστε καταφανώς εξαιρετικά αρνητικά προκατειλημμένος. Παραθέτετε κατάλογο με υποκειμενικές σας απόψεις, με σκανδαλοθηρική οπτική και κατηγορίες για ύψιστη διαφθορά, διαχείριση του πλούτου με 4-5 οικογένειες, φιλοτραμπικές θέσεις και εν τέλει σύσταση στη ΝΔ για αλλαγή αρχηγού. Δεν αναφέρετε λέξη για την ανάπτυξη της χώρας επί Μητσοτάκη, για παράδειγμα τον πολλαπλασιασμό των έργων που συμβασιοποιήθηκαν και εκτελούνται, τις πολιτικές προώθησης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, την εκτεταμένη μηχανογράφηση του Δημοσίου, τους ταχύτατους εξοπλισμούς σε ελάχιστο χρόνο σε κρισιμότατες περιόδους, τη μεγάλη μείωση της ανεργίας, την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων, κυρίως μηχανικών, από χώρες όπου είχαν μεταναστεύσει και πολλά άλλα. Είναι γεγονός ότι περιμέναμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πολύ περισσότερες μεταρρυθμίσεις κυρίως στην εξυγίανση του άθλιου Δημοσίου. Τίποτα επίσης δεν έγινε για την ανάπτυξη της ελληνικής επαρχίας (πρωτογενής τομέας) και για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Η χώρα μας έχει άπειρα προβλήματα και εκκρεμότητες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αναπτύσσεται και αυτό είναι μετρήσιμο και αντικειμενικό. Όπως και πολλοί άλλοι, εκμεταλλεύεστε τη συγκυρία των Τεμπών για να συμβάλλετε με το κείμενό σας στην πολιτική αποσταθεροποίηση της με στόχο έναν και μοναδικό, να φύγει ο Μητσοτάκης. Η χώρα μας πήρε τον κατήφορο με την άθλια διακυβέρνηση Α. Παπανδρέου τη δεκαετία 80 και ουσιαστικά χρεωκόπησε την προηγούμενη δεκαετία. Κρέμεται από μία κλωστή. Ταυτόχρονα, όλος ο κόσμος παρακολουθεί άναυδος τη βίαια μετάλλαξή του από τον ανεκδιήγητο Τραμπ. Η μηδενιστική οπτική σας κύριε, δεν προσφέρει υπηρεσίες στην Ελλάδα. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλους Τσίπρες. Και στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει όντως κανένας ικανός να αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη.
Είχα σκοπό να απαντήσω, αλλά τι να γράψεις σε Δεξιούς και Αριστερούς με δεξιά τσέπη
Δε χρειάζεται να γράψεις κάτι.
Μια χαρά περιέγραψε την κατάσταση ο/η χρήστης ATM.
ΑΤΜ, μην διαβάζεις Σαββίδη. Είναι ακατάλληλος δι ανηλίκους.
Συγχαρητήρια για τις δημοκρατικές σου αντιλήψεις !
Θέλει και διακυβέρνηση το οικόπεδο; για κοιτάξτε τον καθρέφτη και ρωτήστε τον, ΜΝΗΜΟΝΙΑ και Ανεξαρτησία πάνε μαζί.
Ξαφνικά έμεινε ο σιδηρόδρομος με 800 άτομα, δεν έμεινε γιατί έπρεπε να το δώσουμε, και ειδικά όχι στους ΚΙΝΕΖΟΥΣ.
Ξαφνικά ξέμεινε το Πολεμικό Ναυτικό με πλοία 45 ετών που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του.
Ξαφνικά μας ήρθαν και οι πρόσφιγγγες, δεν ήταν η επικύρωση της συνθήκης στο Μαρόκο
Όλα ξαφνικά μας έρχονται.
Τα πρώτα 400 χρόνια είναι δύσκολα.
Υ.Γ όσο για τον Μητσοτάκη, και τα άλλα καλόπαιδα των πολιτικών οικογενειών, δεν είναι Έλληνες, είναι πολίτες τους “κόσμου” έχουν τελειώσει Αγγλοσαξωνικά Πανεπιστήμια, και απλά σιτίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, αν μπορούσαν θα έμεναν εκτός Ελλάδος και θα εισέπρατταν μόνο τον μισθό
Έχετε υπ’ όψιν σας ότι χρεωκοπήσαμε ; Ξέρετε γιατί χρεωκοπήσαμε ; Μήπως πιστεύετε ότι ο λαός πέρασε τα καλύτερά του χρόνια επί Ανδρέα Παπανδρέου; Τίποτα δεν έγινε ξαφνικά. Τα μνημόνια ήρθαν ως αποτέλεσμα αυτής της χρεωκοπίας (με αποτέλεσμα απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση των δαπανών εξοπλισμών, ανεργία, κλπ.). Πληρώνουμε την ψήφο μας και τη μειωμένη αντίληψή μας και τη ευπιστία μας σε άθλιους δημαγωγούς, που βαίνει αυξανόμενη λόγω της επίσης άθλιας παιδείας μας. Οι αναρίθμητοι και ανεξέλεγκτοι πρόσφυγες μας προέκυψαν από την ανεκδιήγητη αριστερά.
Υ.Γ. Αν πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης, δεν είναι Έλληνας και ενδιαφέρεται να εισπράξει μόνο τον μισθό, υποδείξτε μας ποιος περήφανος παλληκάρι Έλληνας, που δεν σπούδασε σε ξένα Πανεπιστήμια (ενδεχομένως και αμόρφωτος όπως καταλαβαίνω και από τα γραφόμενά σας) θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της χώρας ;
Βολεμένος; ή απλά ηλίθιος
Μικρός μικροτατος ο σημερινός πρωθυπουργός ξεπέρασε σε μικρότητα τους προηγούμενους γόνους αλλά και τον αυτοδημιούργητο Τσίπρα. Δεν θα διαλυθεί η Ελλάδα εάν φύγει όπως κινδυνολογουν εκούσια και ακούσια τρολ. Αλλά και δεν θα ξέφυγει από τη μετριότητα δυστυχώς.