Μεγάλη παγίδα στην Κύπρο – Δεν επιτρέπουν έλεγχο των τραπεζών στα κατεχόμενα

11/5/17 | 0 | 0 | 495 εμφανίσεις

Κανένα έλεγχος της βιωσιμότητας των τραπεζών των κατεχομένων δεν έχει διεξαχθεί εώς και σήμερα, στα πλαίσια της μελέτης που διεξάγεται για τα οικονομικά στο ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού ζητήματος.
Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ad hoc επιτροπής για την εξοικείωση, σε περίπτωση λύσης, της μελλοντικής τουρκοκυπριακής πολιτείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία ήταν το αντικείμενο συνάντησης του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Maarten Verwey, σήμερα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια συνάντηση στην παρουσία του κ. Verwey, με ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ad hoc επιτροπής για την εξοικείωση της μέλλουσας, σε περίπτωση λύσης, τουρκοκυπριακής πολιτείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχουμε πει ότι οι λεπτομερέστερες εκθέσεις θα σταλούν στους εμπειρογνώμονες της κάθε μιας των πλευρών για να μελετήσουν και να δουν πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που επιδιώκουμε».
Ερωτηθείς πού βρίσκεται η προετοιμασία εξοικείωσης, ο Πρόεδρος είπε «να μου επιτρέψετε να αποφύγω τα όποια σχόλια. Χρειάζεται δουλειά πολλή εν πάση περιπτώσει».
Σε ερώτηση για την αυριανή συνάντηση διεθνών οργανισμών για το κόστος της λύσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «από τα θέματα (συζήτησης είναι) και τα σημερινά βεβαίως γιατί είναι πάρα πολύ ουσιώδες, αν και εφόσον εξευρεθεί λύση κατ’ ευχήν, από την πρώτη μέρα να υιοθετηθεί ως κοινό νόμισμα το ευρώ. Για να υιοθετηθεί κάτι ανάλογο θα πρέπει βεβαίως να ανταποκρίνονται και οι λειτουργούσες τράπεζες και γενικότερα το οικονομικό σύστημα, αλλά ένα προαπαιτούμενο της λύσης είναι να γνωρίζουμε και ποιο είναι το κόστος της λύσης.Συνεπώς, έχει συζητηθεί. Βεβαίως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες διότι θέλουμε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες».
Ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά και εάν δίδει πρόσβαση σε στοιχεία, ο Πρόεδρος απάντησε «ακόμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί και φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ή θέτουν τέτοιες προϋποθέσεις που εξουδετερώνουν ουσιαστικά – και λυπούμαι που το λέω. Αλλά δεν μπορεί για να γίνει ο έλεγχος της βιωσιμότητας των τραπεζών αν τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια έτσι ώστε να μην είναι αντικειμενική η εικόνα που θα έχουμε. Δεν θέλω να συζητήσω πέραν αυτού.
Είναι για κάποια θέματα που μπορώ να μιλήσω, είναι και κάποια θέματα που ας τα αφήσουμε με την ελπίδα ότι μπορούν να ξεπεραστούν διότι είναι και θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς δεν είναι θέμα είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων να δεχθούν ή να αμφισβητήσουν».
Σε ερώτηση αν έχει αποστείλει χθες βράδυ επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι και αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Ειδικού Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε.
Τέλος, ερωτηθείς αν στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται και σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Άιντε, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: philenews

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  16/1/21 | (0 σχόλια)
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Μετά από τέσσερα χρόνια απειλών και πιέσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η γερμανική οικονομία ελπίζει σε ένα καλύτερο κλίμα συνεργασίας με το διάδοχό του. Ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για υπερβολικές προσδοκίες.      «Δεν αναμένουμε στροφή 180 μοιρών από τον νέο ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική κίνηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αν το επιτρέψει βέβαια η εξέλιξη της πανδημίας. Κρίσιμοι παράγοντες ο εμβολιασμός και τα πρωτόκολλα μετακίνησης εντός Ε.Ε.      Βρισκόμαστε στην εποχή που οι περισσότεροι Γερμανοί προγραμματίζουν τις ...

  18/1/21 | (1 σχόλια)
  Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Βερολίνο συνεχίζει τη διαμεσολάβηση. Τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Eίναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια: σειρά ληστειών φέρεται να έχει γεμίσει τα ταμεία παλαιών στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF. Δεν έχουν συλληφθεί, ενώ έρευνες διεξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.      Ένα αινιγματικό κεφάλαιο στην ιστορία της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας