Μεγάλη παγίδα στην Κύπρο – Δεν επιτρέπουν έλεγχο των τραπεζών στα κατεχόμενα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κανένα έλεγχος της βιωσιμότητας των τραπεζών των κατεχομένων δεν έχει διεξαχθεί εώς και σήμερα, στα πλαίσια της μελέτης που διεξάγεται για τα οικονομικά στο ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού ζητήματος.
Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ad hoc επιτροπής για την εξοικείωση, σε περίπτωση λύσης, της μελλοντικής τουρκοκυπριακής πολιτείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία ήταν το αντικείμενο συνάντησης του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Maarten Verwey, σήμερα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια συνάντηση στην παρουσία του κ. Verwey, με ενημέρωση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ad hoc επιτροπής για την εξοικείωση της μέλλουσας, σε περίπτωση λύσης, τουρκοκυπριακής πολιτείας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχουμε πει ότι οι λεπτομερέστερες εκθέσεις θα σταλούν στους εμπειρογνώμονες της κάθε μιας των πλευρών για να μελετήσουν και να δουν πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που επιδιώκουμε».
Ερωτηθείς πού βρίσκεται η προετοιμασία εξοικείωσης, ο Πρόεδρος είπε «να μου επιτρέψετε να αποφύγω τα όποια σχόλια. Χρειάζεται δουλειά πολλή εν πάση περιπτώσει».
Σε ερώτηση για την αυριανή συνάντηση διεθνών οργανισμών για το κόστος της λύσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «από τα θέματα (συζήτησης είναι) και τα σημερινά βεβαίως γιατί είναι πάρα πολύ ουσιώδες, αν και εφόσον εξευρεθεί λύση κατ’ ευχήν, από την πρώτη μέρα να υιοθετηθεί ως κοινό νόμισμα το ευρώ. Για να υιοθετηθεί κάτι ανάλογο θα πρέπει βεβαίως να ανταποκρίνονται και οι λειτουργούσες τράπεζες και γενικότερα το οικονομικό σύστημα, αλλά ένα προαπαιτούμενο της λύσης είναι να γνωρίζουμε και ποιο είναι το κόστος της λύσης.Συνεπώς, έχει συζητηθεί. Βεβαίως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες διότι θέλουμε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες».
Ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά και εάν δίδει πρόσβαση σε στοιχεία, ο Πρόεδρος απάντησε «ακόμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί και φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ή θέτουν τέτοιες προϋποθέσεις που εξουδετερώνουν ουσιαστικά – και λυπούμαι που το λέω. Αλλά δεν μπορεί για να γίνει ο έλεγχος της βιωσιμότητας των τραπεζών αν τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια έτσι ώστε να μην είναι αντικειμενική η εικόνα που θα έχουμε. Δεν θέλω να συζητήσω πέραν αυτού.
Είναι για κάποια θέματα που μπορώ να μιλήσω, είναι και κάποια θέματα που ας τα αφήσουμε με την ελπίδα ότι μπορούν να ξεπεραστούν διότι είναι και θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς δεν είναι θέμα είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων να δεχθούν ή να αμφισβητήσουν».
Σε ερώτηση αν έχει αποστείλει χθες βράδυ επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι και αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Ειδικού Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε.
Τέλος, ερωτηθείς αν στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται και σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Άιντε, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: philenews

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα