«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»! Η φράση του “μεγάλου τιμονιέρη” της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ μάλλον θα ΄χει περάσει από το μυαλό του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η δραματική κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται σε τεράστιο φιάσκο για τον Αμερικανό πρόεδρο Τ.Μπάϊντεν και ταυτόχρονα έχει αρχίσει να προκαλεί προβληματισμό στους Ευρωπαίους, που διαπιστώνουν ότι ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα είναι καθ΄ οδόν. 

Οι συνθήκες ιδανικές για να επωφεληθεί ο Ερντογάν. Δεν θα ΄ναι ένα παιχνίδι χωρίς ρίσκο, αλλά τα κέρδη που επιδιώκει δεν μπορούν να έρθουν εκ του ασφαλούς.

Ο Ερντογάν ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν τη συνάντηση του με τον Μπάϊντεν στις Βρυξέλλες να εξελίσσεται σε Βατερλό. Οι δυο τους φαίνεται ότι τα βρήκαν μια χαρά καθώς ο πρόεδρος Μπάϊντεν δέχτηκε όπως φαίνεται με ανακούφιση την προσφορά του Ερντογάν για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο Μπάϊντεν δεν είπε κουβέντα για το “κακό παιδί” του ΝΑΤΟ , τους S-400 και τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Όπως λέει ο πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης της Ahval Gökhan Bacık “οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να βάλουν το μέλλον του διεθνούς αεροδρομίου του Αφγανιστάν πάνω από την τουρκική δημοκρατία”.

Ο Ερντογάν “βλέπει” την ευκαιρία να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, να βγάλει τον Μπάϊντεν από τη δύσκολη θέση και να εισπράξει κέρδη όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά προσωπικά. Η υπόθεση της Halkbank είναι η αγωνία του…

Επιπλέον το προσφυγικό κύμα από Αφγανιστάν μπορεί να προκαλεί τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης προς τον Ερντογάν, ο ίδιος όμως ήδη υπολογίζει τα κέρδη, γνωρίζοντας πια αυτό το  βρώμικο παιχνίδι. Εισπράττει δισεκατομμύρια από τους κατώτερους των περιστάσεων Ευρωπαίους ηγέτες για να “φιλοξενεί” τους πρόσφυγες και μετανάστες σε τουρκικό έδαφος και παράλληλα πιέζει όποτε εκείνος κρίνει την Ελλάδα με την προώθηση τους στο Αιγαίο. Για να πάρει κι άλλα χρήματα.

Το αμερικανικό κάζο στο Αφγανιστάν δίνει ξανά ρόλο στην Τουρκία του Ερντογάν. Ακόμη και πριν απ΄ αυτό άπαντες μας έλεγαν για το “πόσο σημαντική είναι η Τουρκία” και μας εξηγούσαν “γιατί δεν πρέπει να χαθεί από τη Δύση”. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί τώρα.

Όλα αυτά είναι νομίζουμε αυτονόητο ότι μας αφορούν άμεσα. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική: ο ΥΠΕΞ ή ο “Λευκός Οίκος” του Μαξίμου! Ελπίζουμε σύντομα να το λύσουμε και να προετοιμαστούμε για τα δύσκολα που έρχονται ,όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις για την Τουρκία. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Ερντογάν στο Αφγανιστάν και η αποστολή των στρατευμάτων του αποδειχτεί μια θανατηφόρα παγίδα είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να στρέψει το ενδιαφέρον του προς την Ελλάδα. Καλό θα είναι λοιπόν να ετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε και στρατιωτική πίεση από την Τουρκία κάτι που το ζήσαμε και πέρυσι τέτοιες μέρες. Δεν διαπιστώνουμε να υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες στην κυβέρνηση καθώς το “εξοπλιστικό συμμάζεμα” έχει μείνει στις πρωθυπουργικές δηλώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

https://www.militaire.gr/megali-anatarachi-thaymasia-katastasi-o-erntogan-to-kazo-mpainten-kai-i-ellada/