Μαυροβούνιο: Ο πρώην ηγέτης της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζντράβκο Κριβοκάπιτς (δεξιά στη φωτό)  έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Αυτό ανακοινώθηκε από την κορυφαία εφημερίδα του Μαυροβουνίου Vijesti.

Η πλειοψηφία του συνασπισμού του Κριβοκάπιτς, που περιλαμβάνει φιλο-σερβικά κόμματα που υποστηρίζονται από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι εύθραυστη – διαθέτει μόνο 41 από τις 81 έδρες του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, στη μικρή χώρα των 620.000, αυτό που επιτεύχθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 30 Αυγούστου είναι μια πραγματική έκπληξη για τους πολιτικούς, που δεν προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Τζουκάνοβιτς.

Το κόμμα του Τζουκάνοβιτς μονοπώλησε την εξουσία από τότε που το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος το 2006, αλλά έχασε μέρος της υποστήριξής του στην τελευταία ψηφοφορία.

Η συμμαχία, υπό την ηγεσία του Συνασπισμού για το Μέλλον του Μαυροβουνίου, επικρίνεται στη Δύση ως προς τους συμμάχους του,  όπως είναι το Βελιγράδι και η Μόσχα,  απαρτιζόμενο με κόμματα  που πριν από μόλις τρία χρόνια συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ενάντια στην ένταξη της Ποντγκόριτσα στο ΝΑΤΟ.

Τώρα, ο Κριβοκάπιτς δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ευρωατλαντική πορεία του Μαυροβουνίου την επομένη των εκλογών, και το επανέλαβε σε συνομιλίες με άλλα κόμματα.

Ο Κριβοκάπιτς, όπως ανέφερε το Reuters, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τζουκάνοβιτς «ένδειξη βελτίωσης της πολιτικής κουλτούρας» και είπε ότι θα στείλει προτάσεις για το υπουργικό συμβούλιο με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης έως τις 8 Νοεμβρίου.

Το κλίμα στην Ποντγκόριτσα είναι πολύ πολωμένο εδώ και χρόνια, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το σοσιαλιστικό κόμμα για αυταρχική διακυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Κριβοκάπιτς δεσμεύεται να το αλλάξει.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα