Μαυροβούνιο: Ο πρώην ηγέτης της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός

9/10/20 | 0 | 0 | 154 εμφανίσεις

 

Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζντράβκο Κριβοκάπιτς (δεξιά στη φωτό)  έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Αυτό ανακοινώθηκε από την κορυφαία εφημερίδα του Μαυροβουνίου Vijesti.

Η πλειοψηφία του συνασπισμού του Κριβοκάπιτς, που περιλαμβάνει φιλο-σερβικά κόμματα που υποστηρίζονται από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι εύθραυστη – διαθέτει μόνο 41 από τις 81 έδρες του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, στη μικρή χώρα των 620.000, αυτό που επιτεύχθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 30 Αυγούστου είναι μια πραγματική έκπληξη για τους πολιτικούς, που δεν προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Τζουκάνοβιτς.

Το κόμμα του Τζουκάνοβιτς μονοπώλησε την εξουσία από τότε που το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος το 2006, αλλά έχασε μέρος της υποστήριξής του στην τελευταία ψηφοφορία.

Η συμμαχία, υπό την ηγεσία του Συνασπισμού για το Μέλλον του Μαυροβουνίου, επικρίνεται στη Δύση ως προς τους συμμάχους του,  όπως είναι το Βελιγράδι και η Μόσχα,  απαρτιζόμενο με κόμματα  που πριν από μόλις τρία χρόνια συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ενάντια στην ένταξη της Ποντγκόριτσα στο ΝΑΤΟ.

Τώρα, ο Κριβοκάπιτς δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ευρωατλαντική πορεία του Μαυροβουνίου την επομένη των εκλογών, και το επανέλαβε σε συνομιλίες με άλλα κόμματα.

Ο Κριβοκάπιτς, όπως ανέφερε το Reuters, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τζουκάνοβιτς «ένδειξη βελτίωσης της πολιτικής κουλτούρας» και είπε ότι θα στείλει προτάσεις για το υπουργικό συμβούλιο με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης έως τις 8 Νοεμβρίου.

Το κλίμα στην Ποντγκόριτσα είναι πολύ πολωμένο εδώ και χρόνια, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το σοσιαλιστικό κόμμα για αυταρχική διακυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Κριβοκάπιτς δεσμεύεται να το αλλάξει.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    24/10/20 | (1 σχόλια)
    Χθες διακινήθηκε στο διαδίκτυο ένας κατάλογος βρετανικών πόλεων στις οποίες δήμαρχοι είναι μουσουλμάνοι. Τον αναρτήσαμε και εμείς. Σε μια πρόχειρη δειγματοληπτική έρευνα διαπιστώσαμε πως ισχύει εν μέρει. Σε τρεις πόλεις π.χ. που ψάξαμε στο διαδίκτυο στη μία μουσουλμάνος ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας