Μαρτυρία Ελλήνων στο Σουδάν: «Είμαστε εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη, πυροβολούν απ’ έξω»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης, είχαν εγκλωβιστεί περίπου 15 Έλληνες, δήλωσε την Κυριακή του Πάσχα ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας

Ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά στο Χαρτούμ του Σουδάν έχουν εγκλωβιστεί Έλληνες, την ώρα που με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και παραστρατιωτικές ομάδες.

Στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης, είχαν εγκλωβιστεί περίπου 15 Έλληνες, δήλωσε την Κυριακή του Πάσχα στον Alpha ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας.

Την ώρα που μιλούσε ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί. «Ήταν αδύνατον να βγει κανένας έξω», εξήγησε. «Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. «Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Πριν ολοκληρώσει ο μητροπολίτης, η επικοινωνία μαζί του διακόπηκε και δεν ήταν πλέον εφικτή, ανέφερε ο Alpha.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόξενο της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, δήλωσε ότι η ζωή και των δύο τραυματιών δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ωστόσο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αφαίρεση των θραυσμάτων από τα πόδια του ενός και από την κοιλιακή χώρα του άλλου.

Σε επικοινωνία που είχε με τον έναν από τους τραυματίες, ανέφερε πως ο λόγος που η επέμβαση δεν έχει γίνει ακόμη είναι εξαιτίας των μαχών οι οποίες κάνουν αδύνατη την κυκλοφορία αμάχων. «Η υγεία τους είναι καλά, βέβαια έχουν και τις αγωνίες τους εάν και πότε θα γίνει η εγχείρηση και φυσικά πότε θα τελειώσει ο εμφύλιος που ξεκίνησε από χθες, Σάββατο» δήλωσε.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

 


 


Από τις συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 56 άνθρωποι μέσα σε δύο ημέρες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα η ένωση των Γιατρών του Σουδάν είχε κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς στρατιώτες, καθώς και για 56 αμάχους νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες. Όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά με σκόρπιες αναφορές για σφοδρές μάχες τόσο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ όσο και στη δεύτερη πόλη του Σουδάν, την Ομντουρμάν.

Οι δύο στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας ήταν επικεφαλής του κινήματος που ανέτρεψε την πολιτική ηγεσία της χώρας πρόπερσι, αλλά πλέον μάχονται για την απόλυτη εξουσία στη μουσουλμανική χώρα την ώρα που γινόταν εντατική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για επιστροφή σε συνταγματική νομιμότητα και διοίκηση από πολιτικούς.

Οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα στον κυρίως στρατό της χώρας υπό τον στρατηγό Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μια ισχυρότατη παραστρατιωτική ομάδα υπό τον στρατηγό Ντάγκλο, ή «Χαμέτι» όπως αποκαλείται – που φέρεται μάλιστα να έχει και καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

https://www.kathimerini.gr/world/562375399/martyria-ellinon-sto-soydan-eimaste-egklovismenoi-sti-mitropoli-pyrovoloyn-ap-exo/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα