Σε μια καλά προσεγμένη έκδοση η καθηγήτρια και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη αναφέρεται στις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας που ανέλαβε με τίτλο “Τιμή στο 21” με αφορμή τα 200 χρόνια απο την Επανάσταση του 1821.
Μια έκδοση που αφιερώνεται στους ήρωες της Επανάστασης και στον πρώτο κυβερνήτη με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.
Περιλαμβάνει συνεντεύξεις, συνέδρια, ραδιοφωνικές εκπομπές, πως είδαν την προσπάθεια οι πολίτες, άρθρα της κ. Δελιβάνη, συμπεράσματα, φωτογραφίες.
Η κ. Δελιβάνη είναι αριστούχος απόφοιτος της ΝΟΕ του ΑΠΘ. Σπούδασε στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης, έκανε έρευνα στο London School of Economics .
Υφηγήτρια στο ΑΠΘ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πρώτη Ελληνίδα πρύτανης. Επι πρυτανείας της κατασκευάσθηκε το σημερινό κτίριο.
Μιλάει για Παλιγγενεσία αλλά πιο ακριβής όρος είναι η παλινόρθωση.
Παλιγγενεσία σημαίνει κάτι ξαναγεννιέται. Συνήθως χρησιμοποιείται από τους κοραϊστές που θεωρούν ότι η ελληνική ιστορία τελείωσε στη Μάχη της Χαιρώνειας. Δεν θεωρούν ελληνικό ούτε το βυζάντιο. Ούτε τους Μακεδόνες.
Η προσπάθεια Τιμής στο 21 στηρίχθηκε από πλήθος συμπατριωτών.
Λέει με την πείρα που διαθέτει το εξής εύστοχο:
Το ανά χείρας βιβλίο όπως και αν εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και στον κόσμο θα αποτελέσει στα χρόνια που έρχονται μια απέλπιδα προσπάθεια διατήρησης των παραδόσεων.
Το περιεχόμενό του θα αναγνωριστεί ως πατριωτικό αν επικρατήσει το έθνος κράτος αλλά ως σκοταδιστικό και ακροδεξιό, αν η δύση σαρωθεί από την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Η Τιμή στο 21 ήταν μια ιδέα της κ Δελιβάνη η οποία με την πανδημία βρέθηκε αποκλεισμένη στην Αθήνα και έβλεπε σε ποιους ανατίθεται ο εορτασμός. Πράγματι, στην επίσημη επιτροπή κυριάρχησε η αποδομητική προσέγγιση. Μια προσπάθεια αναθεωρητικής προσέγγισης της ιστορίας για να προσαρμοσθεί, σιγά σιγά περισσότερο στο κυρίαρχο αμερικανικό αφήγημα της εποχής που δεν έδινε βαρύτητα στην εθνική καταγωγή αλλά σε χαρακτηριστικά πιο σοφτ.
Η εθνική ιδιαιτερότητα έπρεπε να υποχωρήσει μέχρι να εξαλειφθεί.
Στόχοι της Τιμής στο 21 ήταν η απόδοση τιμών στους ήρωες του 21και η σε βάθος διερεύνηση των αιτιών της μη επίτευξης της ανεξαρτησίας.
Η τιμή στο 21 ως ανεπίσημη επιτροπή ενσάρκωσε την αυθόρμητη κραυγή για το που πάει η πατρίδα μας.
Απευθύνθηκε και αγκάλιασε όλους τος Έλληνες.
Και μετείχαν πολύ αξιόλογοι συνεργάτες.
Ενοχλήθηκαν μερικοί και έριξαν τον λογαριασμό της Επιτροπής στο fb.
Στόχος της πολιτείας δεν ήταν η απόδοση τιμών στους ήρωες, ούτε η ενίσχυση της υπερηφάνειας των πολιτών για την καταγωγή τους.
Ούτε η διαφύλαξη της ιστορίας.
Αλλά η προσαρμογή στο κυρίαρχο, τότε, διεθνές αφήγημα.
Με την ευκολία που τότε η κυβέρνηση και η επιτροπή που συνέστησε εγκατέλειψε τις εθνικές σταθερές, λόγω κλίματος στην Ουάσιγκτον, με την ίδια ευκολία θα τις αναπαρήγαγε σήμερα με την αλλαγή κλίματος.
Πρόκειται, δηλαδή, για καιροσκόπους ακόμη και σε ότι αφορά τα υψηλά στοιχεία που συνιστούν την διαμόρφωση μιας κοινωνίας και τη συνοχή της.
Οι αναγνώστες θα βρουν στις σελίδες του σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας που με τις πολύπλευρες γνώσεις τους τις εμπειρίες τους τις πεποιθήσεις τους τις προσεγγίσεις τους και τον πατριωτισμό τους ρίχνουν φως στον βίο και τον χαρακτήρα των ηρώων.