Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι «λίγο πολύ νωρίς» για να οραματιστούμε μια συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια την Πέμπτη.
Βόρεια Μακεδονία: Ο Πεντάροφσκι κατηγορεί τη Βουλγαρία για εκβιασμό
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι κατηγόρησε την Τρίτη τη Βουλγαρία ότι «εκβιάζει» και επιχειρεί να «ταπεινώσει» τη χώρα του, προβάλλοντας συνεχώς νέα «απαράδεκτα αιτήματα», προκειμένου να άρει το βέτο που προβάλλει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.
Ο κ. Πεντάροφσκι, αναφερόμενος στη πρόταση που υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες η γαλλική προεδρία της ΕΕ για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έκρινε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, όμως, υποστήριξε, η Βουλγαρία θέτει «εξωπραγματικούς όρους».
O πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι μόνο χθες, η Βουλγαρία υπέβαλε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ΕΕ (Coreper) πέντε νέα «παράλογα» αιτήματα προκειμένου να άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και ως εκ τούτου –είπε– η συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, το πρωί της Πέμπτης 23ης Ιουνίου, χάνει κάθε νόημα.
«Συμβουλεύω τον πρωθυπουργό να μην πάει στις Βρυξέλλες. Μιλήσαμε γι’ αυτό το θέμα πριν από μερικές ημέρες και η συμβουλή μου ήταν ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τους Βούλγαρους να θέτουν συνεχώς νέα παράλογα αιτήματα, δεν έχει κανένα λόγο να μεταβεί εκεί. Να πάει να κάνει τι; Για τις φωτογραφίες και μόνο; Φανταστείτε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων με ολόκληρη την περιοχή να μην σημειώνει καμία πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία κι εμείς να πηγαίνουμε εκεί απλώς για τη φωτογράφιση», ξέσπασε ο Στέβο Πεντάροφσκι σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του. Ο Στέβο Πεντάροφσκι ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τέτοιου είδους ταπεινώσεις και υποτιμήσεις που έχουμε υποστεί ως χώρα τα τελευταία δύο χρόνια από τη Βουλγαρία δεν τις είχαμε βιώσει σε 20 χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης, συνεχίζεται το θρίλερ με το βέτο της Βουλγαρίας κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ να ανακοινώνει ότι το κόμμα του (GERB) στηρίζει την άρση του βέτο.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι οι 59 βουλευτές του κόμματός του θα ψήφιζαν υπέρ μιας κυβερνητικής απόφασης να αρθεί το βέτο, δηλώνοντας σύμφωνος με τη γαλλική πρόταση για επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μπορίσοφ κάλεσε τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόταση μομφής την Παρασκευή, να θέσει άμεσα το θέμα προ του κοινοβουλίου.
Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρώπης, Όλιβερ Βάρελι, ο οποίος αποκάλεσε την κίνηση του Μπορίσοφ «ιστορική».
«Ευχαριστούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπόικο Μπορίσοφ, για την ιστορική απόφαση για την Ευρώπη και τη Βόρεια Μακεδονία να δεχτεί διαπραγματεύσεις, με βάση τη γαλλική πρόταση, επιτρέποντας έτσι να αρχίσουν η διαδικασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα φέρει τη σχετική πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας σήμερας.
Από την άλλη, ο Πέτκοφ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκρίνει άρση του βέτο, αν δεν συγκλιθεί πρώτα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και αν δεν γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, λαμβάνοντας υπόψη στις συζητήσεις και τα αιτήματα της Βουλγαρίας. Η Κομισιόν θα είναι εγγυήτρια στην όλη διαδικασία. Η Σόφια αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, την οποία θεωρεί μια από τις διαλέκτους της βουλγαρικής, απαιτεί συνταγματικές εγγυήσεις για τη βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αριθμεί περίπου 120.000 άτομα, τονίζει την ανάγκη για αντικειμενική ερμηνεία στα γεγονότα της κοινής ιστορίας τους, και προβάλλει και κάποια άλλα αιτήματα.
Η στάση της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» την Αλβανία, με δεδομένο ότι η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο χωρών αυτών πρέπει να προχωρήσουν μαζί, δεν πρέπει να διαχωριστούν.
https://www.kathimerini.gr/world/561923986/makron-einai-poly-noris-gia-symfonia-anamesa-se-voylgaria-voreia-makedonia/