Μακρόν: «Δεν είμαστε κουφοί»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις μετά την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Την πορεία της χώρας για τις επόμενες 100 ημέρες όρισε ο Εμανουέλ Μακρόν με το σημερινό διάγγελμα, συνολικής διάρκειας 13 λεπτών, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι …τώρα ξεκινάει τη δεύτερη θητεία της προεδρίας του. Κρατάει για την πορεία αυτή την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Μακρόν αναφέρθηκε εν συντομία στη μεταρρύθμιση των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητά της. Αναγνώρισε όμως ότι τελικά δεν έχει γίνει αποδεκτή. «Κανείς δεν είναι κουφός» είπε και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν φάνηκε δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση.

Μίλησε επίσης για τον «θυμό» του γαλλικού λαού, που δεν μπορεί να ζήσει με άνεση από την εργασία του.  «Κανείς και κυρίως ούτε κι εγώ, δεν μπορώ να μην ακούσω το αίτημα ανανέωσης της δημοκρατικής ζωής» υπογράμμισε. Προχώρησε, στη συνέχεια, στην ανακοίνωση τριών μεγάλων στόχων, στους εξής τομείς: Την εργασία, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο.

«Όλοι μαζί, μπορούμε»

Αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από το Συνταγματικό Συμβούλιο
Υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση, το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισηΕικόνα: Julien Mattia/Le Pictorium/MAXPPP/picture alliance

«Όλοι μαζί, μπορούμε» ήταν η φράση που επανειλημμένα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, εξηγώντας τις δράσεις του στους τρεις  αυτούς τομείς για τις επόμενες εκατό μέρες. Όρισε ως χρονικό στόχο, για έναν πρώτο απολογισμό, την 14η Ιουλίου, μία ιδιαίτερα συμβολική για τους Γάλλους ημερομηνία.

Για την εργασία επανέλαβε τους ήδη γνωστούς στόχους για μια «ευχάριστη» ζωή των ανθρώπων με την εργασία τους, για την αυξημένη ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις, για την πράσινη οικονομία και οικολογία. Για τη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε το άνοιγμα 10.000 θέσεων για δικαστές και άλλους, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά και στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

Την υγεία και την παιδεία ενέταξε στον τομέα της «προόδου», αναφέροντας ότι «όλοι μαζί» είναι δυνατόν να συμβάλουν σε μία νέα «εθνική ώθηση». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε πολλές πόλεις, αλλά και το Παρίσι, έγιναν πολλές συγκεντρώσεις σε πλατείες, με τους διαδηλωτές να «συνοδεύουν» το προεδρικό διάγγελμα με τον ήχο των κατσαρολικών τους.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα