ΜΑΚΡΟΝ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

Τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γαλλική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνόψισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη τύπου σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος απαρίθμησε τις κρίσεις που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Ευρώπη, για τις οποίες απαιτείται μια ευρωπαϊκή απάντηση και οι οποίες θα είναι και πυξίδα για τη γαλλική προεδρία. Μίλησε για την «υγειονομική κρίση που συνεχίζεται, την κλιματική αλλαγή, τη ψηφιακή επανάσταση, τις αυξανόμενες παγκόσμιες ανισότητες, τον μεταναστευτικό κίνδυνο που επιδεινώνεται από χειρισμούς ορισμένων κρατών, τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και ακόμη την άνοδο των εντάσεων στις πιο άμεσες γειτονιές της Ένωσης».

« Υπάρχουν πολλοί», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, «που θέλουν να επιστρέψουν αποκλειστικά και μόνο στα έθνη. Αυτά τα έθνη είναι ισχυρά και είναι η περηφάνια μας, η ευρωπαϊκή ενότητα όμως είναι το απαραίτητο συμπλήρωμά μας» υπογράμμισε. Ένα «συμπλήρωμα» στο οποίο όμως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές: «Θα πρέπει να περάσουμε από μια Ευρώπη συνεργασίας εντός των συνόρων μας, σε μια Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο, πλήρως κυρίαρχη, ελεύθερη στις επιλογές της και κυρίαρχη του πεπρωμένου της».

Αλλαγές για μια πιο ισχυρή Ευρώπη

Γαλλία Μέγαρο των ΗλυσίωνΣτο Μέγαρο των Ηλυσίων

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη «ενότητας των Ευρωπαίων» και ανέφερε τους τομείς, στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί η προεδρία του ώστε να υπάρξουν αλλαγές .

Για την κυριαρχία των συνόρων και την αποφυγή νέων δραμάτων, προτείνει τη δημιουργία ενός πολιτικού οργανισμού για την περιοχή Σένγκεν, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ικανό να λειτουργήσει άμεσα όταν μια χώρα συναντά σημαντικό πρόβλημα.

-Στον τομέα της πολιτικής άμυνας ζητά τη δημιουργία μιας «στρατηγικής πυξίδας» και μιας «Λευκής Βίβλου» για την άμυνα και την ασφάλεια με τη συνεργασία των χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και μη.

– H Αφρική θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα της γαλλικής προεδρίας. Μίλησε για ένα New Deal με την Αφρικανική Ήπειρο και μια συνάντηση  κορυφής τον Φεβρουάριο, κατά την οποία ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι θέματα εκπαίδευσης, υγείας και επενδύσεων.

Τα Βαλκάνια επίσης είναι στο πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι «μέσω των βαλκανικών χωρών υπάρχουν προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ευρώπης. « Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα Βαλκάνια στην κατάσταση που είναι σήμερα» τόνισε.

– Το θέμα της φορολογίας των πολυεθνικών GAFAM καθώς και αυτό της φορολογίας του άνθρακα στα σύνορα κυριαρχούν στους στόχους της Γαλλίας για την εξασφάλιση μιας σωστής ανταγωνιστικότητας και προστασία των προϊόντων της Ένωσης.

– Η ψηφιακή ανάπτυξη παραμένει επίσης στην κορωνίδα των στόχων της Γαλλίας.

Ανθρωπισμός και ιστορία

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης για μια «Ευρώπη ανθρώπινης διάστασης» , «πιο κοντά στους πολίτες, ώστε να φέρει το μήνυμα «μιας μεγάλης στιγμής ανθρωπισμού».

Σε μια περίοδο, κατά την οποία το επίσημο αφήγημα της γαλλικής ιστορίας έχει τελευταία πολλαπλά αμφισβητηθεί, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη φιλοδοξία του για μια έρευνα γύρω από την «Ιστορία της Ευρώπης». Ανακοίνωσε, με στόχο τον Ιούνιο, τη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού πλαισίου όπου οι ιστορικοί (επιστήμονες) της Ευρώπης θα εργαστούν για την καταγραφή «μιας ιστοριογραφίας της δικής μας Ευρώπης, καθώς και μιας παγκόσμιας ιστορίας της Ευρώπης» κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ολυμπία Τσίπηρα

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Η Γαλλία προσπαθεί να ανακάμψει στην διεθνή σκηνή, μέσω της “ισχυρής Ευρώπης”, αλλά έχει απωλέσει σημαντική εμπιστοσύνη και “δεν την παίζουν” οι άλλοι μεγάλοι παίκτες.
  Η συμφωνία AUKUS ήταν το αποκορύφωμα του παραμερισμού της Γαλλίας από τους Ατλαντιστές. Η Γερμανία έχει επικρατήσει κατά κράτος στην Ευρώπη (οικονομικά – διπλωματικά) και η Μ. Βρετανία (Μπόρις Τζόνσον) συμπεριφέρεται στον Μακρόν απαξιωτικά και υποτιμητικά. Έτσι ο Μακρόν προσπαθεί μέσω της ΕΕ να “κάνει παιχνίδι” αλλά β’ κατηγορίας (Βαλκάνια, Ελλάδα, Κύπρος, Αραβικές χώρες, Αφρική).
  Στρατιωτικά η Γαλλία διαθέτει ισχυρή ισχύ, αλλά ασθενή βούληση. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στη Μεσόγειο σε Γαλλική φρεγάτα και η αντίδραση του Μακρόν ήταν οργή και εκνευρισμός! Άφησαν την Αρμενία και τους Κούρδους στο έλεος και στο λιντσάρισμα της Τουρκίας. Αποσύρθηκαν από τις έρευνες στην Κύπρο και στην Κρήτη, ενώ στο Λιβυκό ανήμποροι παρακολουθούν Ρωσία και Τουρκία.
  Ο Μακρόν το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πουλά όπλα στους Άραβες, στους Έλληνες, στους Ινδούς, σε Αφρικανούς και γενικά σε όποιον του ζητήσει. Δηλ. είναι περισσότερο “έμπορος” και λιγότερο ηγέτης. Τελευταία, για να “προστατέψει” την Ελλάδα στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας επέτρεψε στο Κατάρ και τα ΗΑΕ να αγοράσουν Ραφάλ με προορισμό την Τουρκία! Εντιμότατοι φίλοι μας θα έλεγαν κάποτε.
  Ο Ευρωστρατός είναι ουτοπία, το απέδειξε η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Ισπανίας και στα Δυτικά Βαλκάνια θέλει να χωθεί γιατί τα θεωρεί αυλή της Γερμανίας. Λίγο οξύμωρο να παγώνει τις συνομιλίες ένταξής τους στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τώρα να κόπτεται για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.
  Στην Αφρικανική Ήπειρο τα έχει βρει σκούρα από την Κίνα και την Τουρκία και ψάχνει έναν έντιμο συμβιβασμό και απεγκλωβισμό. Στο Ουκρανικό επίσης η Γαλλία έχει μηδενικό ρόλο και ο Πούτιν δεν ασχολείται με τον Μακρόν και τα ψελλίσματά του.
  Γενικότερα, η Γαλλία βρίσκεται σε κάθοδο ισχύος και στην τελευταία θέση εντός ΣΑ/ΟΗΕ. Στην Ευρώπη ακολουθεί τη Γερμανία και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι θεωρητικές και αναποτελεσματικές.
  Η Ελλάδα με την Κύπρο “ποντάρουν” πολλά στη Γαλλία, αλλά μάλλον θα βρεθούν προ εκπλήξεων, διότι η Γαλλία είναι άσφαιρη (δεν πυροβολεί), αναποφάσιστη και αναποτελεσματική.
  Διότι τελικά η Γαλλία την κρίσιμη ώρα θα “στρίψει” όπως κάνει σε όλα τα θερμά μέτωπα (Ουκρανία, Αρμενία, Συρία, Ιράκ, Λίβανος, Μεσόγειο, Κύπρος, Λιβύη). Υπάρχει άραγε μία διεθνής επιτυχία της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια? Καλό θα ήταν ο Ελληνισμός να απεγκλωβιστεί από το σύνδρομο του Ναβαρίνου.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,701ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα