Μακεδονικό: τρεις αλήθειες

5/2/18 | 1 | 2 | 1,609 εμφανίσεις

 Επέλεξα να προσφέρω στον διάλογο δίνοντας απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ερωτήματα:

Πρώτον: Πρόκειται για διμερές θέμα που «κανέναν άλλον δεν απασχολεί και ουδείς άλλος καταλαβαίνει;».
Εξετάζοντας πριν από 25 χρόνια την αίτηση ένταξης στον ΟΗΕ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (συνταγματικό της όνομα) το Συμβούλιο Ασφαλείας πείστηκε για το βάσιμο των αιτιάσεων της Ελλάδος. Με την Απόφαση 817 (7 Απριλίου 1993) για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΟΗΕ συνέστησε στη Γενική Συνέλευση την «εισδοχή του κράτους με την προσωρινή ονομασία “the former Yugoslav Republic of Macedonia” μέχρις εξεύρεσης λύσης στη διαφορά για το όνομα». Η Απόφαση αναφέρει ότι «η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον της διατήρησης σχέσεων ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή». Ταυτόχρονα με την ξεχασμένη εδώ και καιρό δήλωση το ΣΑ διευκρίνισε την έννοια του ονόματος «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Παρών στη σκληρή, δύσκολη, επιτυχή όμως διαπραγμάτευση υπό την ηγεσία των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου Παπούλια μπορώ να διαβεβαιώσω ότι στη Νέα Υόρκη ανετράπη το θέσφατο ότι «η διπλωματία είναι η τέχνη του εφικτού». Η Ελλάδα έπεισε με πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα, καθώς και αυτά που συνεχώς από το 1991 αποκαλούμε «αλυτρωτισμό, εχθρική προπαγάνδα και πολιτιστική κληρονομιά». Στις 8 Απριλίου 1993 η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε την εισδοχή της γειτονικής μας χώρας με προσωρινό όνομα. Καμία χώρα δεν διετύπωσε επιφυλάξεις ή ενστάσεις.
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει τις θέσεις της ταυτόχρονα σε Ρωσική Ομοσπονδία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΛΔ Κίνας και στα 185 συνολικά (τότε) μέλη του ΟΗΕ. Κατόρθωσε όμως και έπεισε με τις θέσεις της. Κυρίως ότι επιδιώκαμε λύση, σύντομα μάλιστα. Δεν επιβεβαιώθηκε ο διαχρονικός ισχυρισμός ότι «είμαστε πάντα μόνοι μας και κανείς δεν μας καταλαβαίνει» ή ότι «όλοι σε βάρος μας συνωμοτούν». Αποκομίζουμε όφελος όταν είμαστε σοβαροί και πείθουμε για την αξιοπιστία και συνέπειά μας. Με μέτρο και υπευθυνότητα.
18 χρόνια αργότερα, λόγω ελλείψεων τεκμηρίωσης και πειστικότητας επιχειρημάτων, όπως επανειλημμένα αναφέρει, η καταδικαστική απόφαση-κόλαφος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στις 5 Δεκεμβρίου 2011 προέβη πέραν των άλλων και σε αρνητική ερμηνεία της Απόφασης 817 σε συνδυασμό με το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας
Δεύτερον: Δεχθήκαμε, και πότε τη σύνθετη ονομασία;
 Τον Μάιο του 1993, στο πλαίσιο της ατελέσφορης διαπραγμάτευσης του προταθέντος από τους Βανς – Οουεν «Σχεδίου Συνθήκης μεταξύ της Ελλάδος και της Rebublika of Nova Makedonija», η Ελλάδα είχε μεν επισήμως και γραπτώς διατυπώσει την αρχική προτίμηση για μη συμπερίληψη του Macedonia, αντιπροτείνοντας ταυτόχρονα το όνομα «Slavomakedonija», που περιείχε πάντοτε το όνομα «Makedonija».
Μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στις αρχές 1996, η ελληνική πλευρά συζητούσε συνεχώς υπό διαδοχικές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ να φθάσουμε σε συμφωνία, ονόματα που περιείχαν το συνθετικό «Makedonija». Θα εξαιρούσα χάριν ακριβείας προσωπικά τον τ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Διαχρονικά, η έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής, της κοινής γνώμης και η διγλωσσία αποτελούν μόνιμη ρίζα του κακού. Επιτρέπουν την επανεμφάνιση και ανάπτυξη ευκαιριακών πολιτικών και κομματικών κεντρόφυγων τάσεων. Επιτείνουν τη σύγχυση και την αντίδραση της ήδη φορτισμένης και απογοητευμένης κοινής γνώμης.
Οι πολιτικοί ηγέτες που με θάρρος και πατριωτισμό υπηρέτησαν το εθνικό συμφέρον προσπαθώντας να πετύχουν μια αξιοπρεπή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας εδώ και 25 χρόνια, ας ζυγίσουν αν η σιωπή σήμερα είναι προτιμότερη του λόγου. Δυστυχώς, η πληροφόρηση δίδει τη θέση της στην παραπληροφόρηση και σε εκείνους που σπεύδουν να επωφεληθούν και να «καλύψουν το κενό». Η σύγχυση κατισχύει της καθαρότητας. Η υπεκφυγή της υπευθυνότητας. Ευθύνη έχουμε όλοι.
Τρίτον: Είμαστε στην τελική ευθεία λόγω ΝΑΤΟ;
Η Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ της 11ης Ιουλίου είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση του κ. Ζάεβ. Το γνωρίζει. Το γνωρίζουμε. Για τους Αλβανούς και προσωπικά για τον χαρισματικό Αλί Αχμέτι είναι ένα ορόσημο. Η ένταξη προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Αν η Συνθήκη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων (όνομα, εγγυήσεις για αλυτρωτισμό και εχθρική προπαγάνδα) έχει ολοκληρωθεί, της κυρωτικής διαδικασίας συμπεριλαμβανομένης, ουδέν πρόβλημα. Οι πιθανότητες, παρά την υπεραισιοδοξία, είναι ισχνές.
Επίσης, δεν μας ανησυχεί αδιέξοδο με υπαιτιότητα Σκοπίων. Στο σημείο αυτό ο ρόλος του κ. Νίμιτς είναι καταλυτικός.
Πρότασή μου αφορά την περίπτωση που για διαφόρους λόγους – ο πολιτικός χρόνος είναι χρήσιμο εργαλείο – δεν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες. Συνδυάζει την προσήλωση στις θέσεις του ΝΑΤΟ (Βουκουρέστι, Σικάγο, Κάρντιφ κ.λπ.) με μια ουσιαστική πολιτική κίνηση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιδιώξει στη Διακήρυξη Βρυξελλών του ΝΑΤΟ:
Α. Χαιρετισμό για την εντατικοποίηση των συνομιλιών και το κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στις σχέσεις των δύο χωρών, στήριξη των προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων και προσδοκία ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης.
Β. Επανάληψη λεκτικού Βουκουρεστίου.
Γ. Με πρότασή μας να προβλεφθεί έκτακτη Συνάντηση Κορυφής ή (ΥΠΕΞ) στην Ελλάδα, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η Συνθήκη μεταξύ της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για πρόσκληση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Ο συμβολισμός για την Ελλάδα, την πΓΔΜ και το ΝΑΤΟ  προφανής.
Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή.
“Το Βήμα”

Category: Διπλωματία

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  ΣΑΝ says:

  Ευχαριστο -μαλιασε η γλωσσα μας να το λεμε- οτι επανερχεται ο επι τιμη πρεσβυς κ. Μαλλιας ,για να διαβεβαιωσει οτι δεν γνωριζει ακριβως την αποφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι, ουτε τι ειπε και πως την εξασφαλισε ο πρωην πρωθυπουργος κ. Καραμανλης, την οποιαν ομως αποφαση -παρακαλει- να την περιλαβει στις θεσεις της η σημερινη Ελληνικη κυβερνηση, κατα την διασκεψη του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλιου 2018 ” Β. ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΛΕΚΤΙΚΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ”. Πως να το κανουμε , ορισμενες επιτυχιες ,ορισμενα γεγονοτα κααι ορισμενα πολιτικα προσωπα , να τα κραταμε ως κορη οφθαλμου, γιατι ειναι οδοδεικτες. Ξεχωριζουν ως υψηλοτερα σταχυα. Ας μη τα κοβουμε με κομματικες ,η, αλλες σκοπιμοτητες. Υ.Γ Για οσους δεν καταλαβαν ο κ. Μαλλιας δεν προβλεπει Συμφωνια μεχρι τελους Ιουνιου. Απλως ”θα κανουμε οτι συζηταμε με τους Σκοπιανους” και στο εσωτερικο θα διχαζομαστε και για τον αριθμο των Ελληνων και των Ελληνιδων και των παιδιων στα συλλαλητηρια, γιατι ”ετσι μας αρεσει”.

  • 1.1
   διερχόμενος says:

   βρέ βαλτέ γενοκτόνε τών τόνων καί

   κουτοπόνηρε κι αγράμματε αμαθή σάν εβραίϊκη προπαγάνδα, π.χ. Anti-semitism! Anti-semitism!,

   τά «υψηλοτερα σταχυα» τής γενοκτόνας κακουργίας σου
   πάνε τ’ αψήλου γιατί ‘ναι λειψόκαρπα,
   τά φορτωμένα μέ καρπό γέρνουν κι έτσι δέν ξεχωρίζουν, τρομάρα σου

   τιποτένιε πού βλέπεις σά γελάδα μέ νάαα κάτι ματάρες κι ομοίως σά γαδούρι, μά δέν οράς…

   • 1.1.1
    ΣΑΝ says:

    Σας συγχαιρω που τονιζετε και τα αρθρα ,αλλα ορισμενα θελουν περισπωμενη, αντι οξειας και χρησιμοποιειτε και τις ψιλες και τις δασειες. Προσπαθηστε το για την πληροτητα του πολυτονικου,- που το λατρευω -και αποφυγετε τις προσωπικες υβρεις. Εκτιθεσθε δημοσιως . Υ.Γ Σκεφτομαι, μηπως πρεπει και στις προφορικες διαλογικες συζητησεις μας να ενημερωνουμε τον συζητητη μας, που και πως τονιζουμε τις λεξεις μας, για να τις καταλαβαινει. ( π.χ καλημερα , να του λεμε οτι ο τονος μπαινει στο μ-έ και οχι στη λ-ή ,η, στο ρ-ά.) Να ειστε καλα.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  14/6/21 | (2 σχόλια)
  του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Φωτ.: EPA) Λίγο πριν πεθάνει ο σημαντικός γεωπολιτικός της εποχής μας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι έγραψε ένα ιστορικό κείμενο. Έθεσε το ερώτημα με ποιόν θα συμμαχήσουν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία κατά της Κίνας ή με την Κίνα κατά της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο