Μαζέψτε τους επιτέλους: Η δημόσια βαβέλ των ειδικών αποσυντονίζει και φέρνει απειθαρχία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε μία ακόμη περίοδο «πολυφωνίας», ειδικών, επιστημόνων και αρμοδίων έχει εισέλθει η δημόσια συζήτηση για το lockdown καθώς αφενός τα κρούσματα δεν πέφτουν και αφετέρου η πίεση στις ΜΕΘ καθίσταται πλέον ασφυκτική, έχοντας σε αρκετές περιπτώσεις φθάσει στο απόλυτο όριο αντοχής.

Σήμερα, για παράδειγμα, τέσσερις μόνο από τις τοποθετήσεις που διατυπώθηκαν περιελάμβαναν εισηγήσεις από άρση του lockdown έως ολικό lockdown δύο εδβομάδων, με διάφορες ενδιάμεσες τιμές παράτασης («μία εβδομάδα», «ίσως δύο εβδομάδες»)

Να εξηγηθούμε: Κανείς δεν ζητεί ομοφωνία -απόλυτη ή σχετική- στις θέσεις των επιστημόνων. Ούτε σε Σοβιετία ζούμε για να αναμένουμε εκστατικοί την μία και μόνη κρατική εκδοχή των πραγμάτων, ούτε κανείς διαθέτει την εξ’ αποκαλύψεως αλήθεια.

Ωστόσο ο δημοσίως διεξαγόμενος «διάλογος» -μέσω κυρίως των τηλεοπτικών καναλιών- και η (λογική ως ένα βαθμό) πανσπερμία τοποθετήσεων και εισηγήσεων έχει προ πολλού εκτοπίσει στα μάτια των πολιτών  την αίσθηση υπεύθυνης ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Κανείς πολίτης δεν μπορεί να βρίσκεται (ευλόγως) μέσα στις συσκέψεις των ειδικών ώστε να ακούσει και να κρίνει επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα.

Οπότε ό,τι αναγκαστικά εισπράττει ως «απόψεις ειδικών» είναι οι αναγκαστικά αποσπασματικές τοποθετήσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Το αποτέλεσμα είναι απολύτως αναμενόμενο: Σύγχυση, αίσθημα κόπωσης και μια επικίνδυνη λογική που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση: «Αφού αυτοί δεν ξέρουν τι λένε, εγώ γιατί να τηρήσω τα μέτρα;».

Σε αυτό το σκηνικό, η πληρότητα στις εντατικές έφθασε το 95%, ενώ σε νοσοκομεία όπως το «Σωτηρία», δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Οσον αφορά στα κρούσματα, αυτά κατέγραψαν χθες «ρεκόρ Κυριακής» εκτινασσόμενα στα 1.269, ενώ 36 άνθρωποι κατέληξαν.

Σε αναζήτηση κλινών

Τα τελευταία 24ωρα αναδιατάσσονται κλινικές, κρεβάτια και ΜΕΘ, με στόχο να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεργαστούν πιο στενά με τα ιδιωτικά, ώστε τα ιδιωτικά να δέχονται γενικά περιστατικά.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πιεστούν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία της Αττικής και να αυξηθούν οι νοσηλείες στις Εντατικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά πάσα πιθανότητα η κατάσταση θα ελεγχθεί σε 15 ημέρες.

Εάν κριθεί απαραίτητο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας με φορητό εξοπλισμό. Στην ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγεί η συνεχής αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες νοσηλείες που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “…από τις έξι”, η κα Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και γιατρός Δημόσιας Υγείας επειγόντων περιστατικών στο “Σωτηρία” τόνισε ότι όσο δεν μειώνονται τα κρούσματα και δημιουργείται όλο και περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να βγούμε από το lockdown. Η κα Τσικρικά, σημείωσε ότι είναι κατανοητό να υπάρχει κούραση από την κατάσταση που βιώνουμε ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να οικιοποιούνται τα μέτρα και να τηρούνται όπως αρέσει στον καθένα. “Ο ιός είναι εδώ και δεν υπάρχουν μαγικές λέξεις ή λύσεις για να φύγει. Ο εμβολιασμός δεν πάει έτσι όπως θα θέλαμε. Εμείς πρέπει να προφυλαχθούμε από τον ιό”, είπε χαρακτηριστικά.

Πανσπερμία προτάσεων

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του λοκντάουν έως την Καθαρή Δευτέρα (15 Μαρτίου) άφησε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία διευκρίνισε ότι η παράταση θα κριθεί την Παρασκευή.

«Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους» είπε μιλώντας στον Σκάι και προειδοποίησε:

«Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας…» «Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 960.000 εμβολιασμούς» παρατήρησε ωστόσο.

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε και αυτός για πιθανότρητα παράτασης μιας εβδομάδας και εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση και επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

«Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Παυλάκης: Ολικό Lockdown δύο εβδομάδων

«Το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος, υποστήριξε και τόνισε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή», ανέφερε από την πελυρά του ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος πρότεινε ένα ολικό Lockdown δύο εβδομάδων «ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι».

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όμως για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» για την κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής από τα κρούσματα κορονοϊού. Η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε, αφετέρου πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.

Οσον αφορά στο μείζον θέμα των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις εφημερίες της Κυριακής: «οι κλίνες είναι κατειλημμένες κατά 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ. Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον σε Ερυθρό, ΚΑΤ για να καλύψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πλήρη».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΣ COVID 19

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, OPEN, MEGAΣΚΑΙ, 

Μαζέψτε τους επιτέλους: Η δημόσια βαβέλ των ειδικών αποσυντονίζει και φέρνει απειθαρχία

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα