Ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι το μακεδονικό ζήτημα δεν έχει κλείσει, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ατόμων με μακεδονική ταυτότητα στη Βουλγαρία.

«Θα ήταν ανεύθυνο και προδοτικό για μένα, ως επικεφαλής της κυβέρνησης της ‘Μακεδονίας’, να το αγνοήσω και να αποσυρθώ δουλικά και με μισόλογα, νομίζοντας ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα».

«Όχι, όσο ζω και κάνω αυτή τη δουλειά, θα παλεύω να διορθωθούν αυτές οι αδικίες στον 21ο αιώνα. Όταν φύγω και δεν ασχολούμαι με αυτή τη δουλειά, τότε εξαρτάται από τις γενιές μετά από μένα. Αλλά πρέπει να έχουμε ένα θεσμικό ίχνος ότι πολεμήσαμε, δεν φύγαμε από το πεδίο της μάχης και δεν ήμασταν προδότες του μακεδονικού λαού και της μακεδονικής ταυτότητας», είπε ο Μίτσκοσκι σε συνέντευξή του στο MRT.

Οι δηλώσεις του ήρθαν αφού, στις 23 Ιανουαρίου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως πρόκληση τη δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων από το Νιου Τζέρσεϊ.

Η Ελλάδα ‘ενοχλήθηκε’ λόγω εσωτερικών προβλημάτων

Το μήνυμα ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε δηλώσεις του στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, μίλησε για το «άλυτο» και «υπάρχον» μακεδονικό ζήτημα. «Αυτή η δήλωση είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα, που προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο. το θέμα που έχει κριθεί, όπως γνωρίζετε, οριστικά και αμετάκλητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Αναρωτιέμαι πού ένιωσαν ως πρόκληση, γιατί κανείς δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη δήλωσή μου και αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει τέτοια αντίδραση», απάντησε ο Μίτσκοσκι, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της Αθήνας ήταν ως απάντηση στις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες της.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ότι δεν θα επιτρέψει «να προκληθούν και όλα αυτά να αντιπροσωπεύουν μια διαδικασία που δεν έχει τέλος».

««Ο στόχος μου και το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρα. Ως Πρωθυπουργός, θα ήταν ανεύθυνο και προδοτικό προς τον μακεδονικό λαό, προς τους μακεδόνες πολίτες, να πούμε ότι το Μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει. Αφού δεν είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ξεκινήσαμε το μονοπάτι, ίσως, πολύ πιο πριν από κάποια κράτη μέλη που είναι εκεί και αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα», είπε ο Μίτσκοσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός λόγος που η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενταχθεί στην ΕΕ είναι τα διμερή ζητήματα, τα οποία δεν πρέπει να αποτελούν κριτήρια και προϋποθέσεις. | BGNES

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ