Μήνυμα Τσίπρα στα Σκόπια: Δεν είναι μόνο το όνομα το εμπόδιο 

19/1/18 | 1 | 1 | 1,826 εμφανίσεις
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ενώπιον των μελών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια ότι δεν είναι μόνο το όνομα που συνιστά το πρόβλημα, αλλά και άλλα στοιχεία σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική επιδίωξη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας στα σημεία εκείνα εκ των οποίων εκπορεύεται αλυτρωτισμός έναντι της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός : «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων…μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος αν τελικά επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό και επιτέθηκε σε όσους επιδίδονται σε ακραίες θέσεις ή ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια.

Έκανε δε ειδική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ιερώνυμος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας. Εκτίμησε ότι ζημιώνουν τη χώρα τα εθνικιστικά παραληρήματα επιδίωξε να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους αλλά και στελέχη της ΝΔ, υπενθυμίζοντας την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Α. Σαμαρά. «Οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ισχυροποιούνται όταν οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας πληθαίνουν, ενώ τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα» ανέφερε ο Τσίπρας συμπληρώνοντας: «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα…Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα».

«Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας»

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η πολύ σκληρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για έλλειψη θέσης και μικροκομματική τακτική σε ένα εθνικό ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά είπε « Ο αρχηγός τη ΝΔ προσθέτει τον τελευταίο καιρό στον παλμαρέ των “επιτυχημένων” παρεμβάσεων του και μια στάση εθνικής επιπολαιότητας. Αντιμετωπίζει το μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας. Προφανώς δεν τον αφορά το αν η χώρα θα ξεφορτωθεί τα βάρη που της φόρτωσε ο κ.Σαμαράς το 1992 αλλά να συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια μικροκομματικής κατανάλωσης. Λέει αντιφατικά πράγματα. Μιλά για Βουκουρέστι, αλλά στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια. Τη μία μιλά για τον Καραμανλή, την άλλη για τον Σαμαρά, τη μια επαινεί τη στάση του πατέρα του την άλλη τη στάση εκείνου που ανέτρεψε τον πατέρα του. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα ουδείς μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος. Το ονοματολογικό δεν είναι ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα να πάρει θέση όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν».

«Ορόσημο το 2018»

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Υποστήριξε ότι η αποδέσμευση τον Αύγουστο δεν είναι το τέλος της διαδρομής, ενώ χαρακτήρισε εικόνα εξαπάτησης που δε μπορεί να συγκριθεί με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, το succes story της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014. Ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη συμφωνία παράλληλα με τις αποφάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής (καταπολέμηση φτώχειας, ενίσχυση Παιδείας και Υγείας) υποστήριξε ότι το 2018, θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα γιατί θα μπουν στο επίκεντρο οι προτεραιότητές για την μεταμνημονιακή εποχή,.

Προσεκτικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις

Με πολύ προσεκτικό τρόπο ο πρωθυπουργός υποστήριξε για τη φορολογία ότι πέραν των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και 2020, είναι στις προτεραιότητές του να εξετάσει τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Επίθεση στη ΝΔ, μήνυμα στην Κεντροαριστερά

Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπουν διαρκώς να ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφολογίας καθώς την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας. «Η Ελλάδα βρίσκει διέξοδο, γιατί στην Ευρώπη και η δική μας παρουσία μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε προοδευτικότερη κατεύθυνση, αναγκάζοντας μεγάλο τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας να προβληματίζεται» ανέφερε ο κ.·Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα και στο Κίνημα Αλλαγής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
Πηγή:iefimerida.gr

Category: Διπλωματία, Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Χρίστος says:

  Να πω μπράβο που σταθεροποιεί την χώρα θ ακούσω ότι είμαι κομματικά προσκείμενος.
  Όσοι διαβάζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη σίγουρα βλέπουν την αλλαγή, στο 2.8 % έφθασε το επιτόκιο δανεισμού . Βέβαια αρχίζουν οι φωνές για το πως επιτεύχθηκε .Σε μια ερημωμένη χώρα από τους οικονομικούς και εθνικούς κανίβαλους πόσες μέθοδοι άραγε υπάρχουν;
  Θέλει να λύσει και τα χρονίζοντα προβλήματα και μπράβο του να φύγουν τα βαρίδια από την ζωή του έθνους.
  Υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα όπως η μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη μέσα στο καπιταλιστικό κι όχι νεοφιλελεύθερο σύστημα και η διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας από πιέσεις εξ ανατολών.
  Αντί να βοηθήσουμε έναν ηγέτη , η κυβέρνηση μπορεί και να πάσχει στα επί μέρους ,να τα φέρει εις πέρας τρωγόμαστε και κατηγορούμε κάθε ενέργεια.

  • 1.1
   ΣΑΝ says:

   Να βοηθησουμε τον οποιον πρωθυπουργο-μη καταναλωνετε τον ορισμο του ηγετη στον συγκεκριμενο- οταν δεν ειναι της πολιτικαντικης αρχης ”με λενε Ριζο και οπως θελω τα γυριζω”, εκτος αν και εμεις πρεσβευουμε την ιδια αρχη. Για το Σκοπιανο ειναι καλη η δηλωση του -ακολουθει την γραμμη του Βουκουρεστιου του 2008- αλλα εαν επιμεινει σαυτην απλως θα διακοπουν οι συνομιλιες , γιατι μεχρι τωρα εδωσαν πολυ αερα στους Σκοπιανους , που μας ζητησαν τα παντα ,χωρις να κανουν τιποτε. Πως λεμε ”ξοδεψαν πολυ διπλωματικο κεφαλαιο”, για να αναδειξουν οχι τις διαφορες μας με τα Σκοπια, αλλα για να προβαλουν τις διαφορες για το θεμα αυτο , μεταξυ των κομματων και να προκαλεσουν συγχυση στον ελληνικο λαο , χωρις να αποκλειεται να τολμησουν και εκλογικο αιφνιδιασμο, προτου αντιληφθουν οι Ελληνες τα οικονομικα αποτελεσματα οχι απο την αναπτυξη,-που πραγματι ξεκινησε- αλλα απο την μειωση των εισοδηματων τους.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  14/6/21 | (2 σχόλια)
  του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Φωτ.: EPA) Λίγο πριν πεθάνει ο σημαντικός γεωπολιτικός της εποχής μας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι έγραψε ένα ιστορικό κείμενο. Έθεσε το ερώτημα με ποιόν θα συμμαχήσουν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία κατά της Κίνας ή με την Κίνα κατά της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο