Μήνυμα της Ινδίας πριν σύνοδο των G20! Μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία του Πακιστάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της τρομοκρατίας του καθεστώτος υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επέτρεψε στους κατοίκους του Τζαμού και του Κασμίρ να αναπνέουν ελεύθερα. Περιμένουν με ανυπομονησία να φιλοξενήσουν τη σύνοδο κορυφής των G-20 στο Σριναγκάρ και να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Πακιστάν βρίσκεται στο τελευταίο πόδι της στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Η Ινδία ανακοίνωσε τη Σριναγκάρ ως τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης της Ομάδας Εργασίας Τουρισμού της G20 που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Μαΐου.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ενεργών τρομοκρατών στο Τζαμού και Κασμίρ έχει μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό με μόλις 50 περίπου τρομοκράτες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Είναι για πρώτη φορά από το 1990, όταν ξέσπασε ανταρσία υπό την αιγίδα του Πακιστάν στην περιοχή, ο αριθμός των τρομοκρατών έχει πέσει κάτω από το όριο των 70.

Μετά την κατάργηση του άρθρου 370 – προσωρινή διάταξη του Συντάγματος, στις 5 Αυγούστου 2019 – οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ρίξει προσοχή γύρω από το οικοσύστημα του τρόμου από όλες τις πλευρές. Η καταστολή των λιθοσφαιριστών, των αυτονομιστών και των χρηματοδόχων της τρομοκρατίας έχει σπάσει την υποστήριξη των τρομοκρατών. Άσχημα σχέδια χειριστών τρομοκρατών που κάθονται πέρα ​​από τη Γραμμή Ελέγχου για να ρίχνουν όπλα και μετρητά μέσω drones έχουν επίσης αποτραπεί καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας διατηρούν αυστηρή επαγρύπνηση.

Το 2017 υπήρχαν περίπου 350 τρομοκράτες ενεργοί στην περιοχή. Το 2023, ο αριθμός έπεσε κάτω από 50, ανέφεραν ανώτατα στελέχη της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, η αστυνομία στο Τζαμού και Κασμίρ και οι κεντρικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν την τρομοκρατία σε μεγάλο βαθμό με την εξάρθρωση του συστήματος που υποστήριξε την εξέγερση υπό την αιγίδα του Πακιστάν για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Όταν ο Ναρέντρα Μόντι έγινε πρωθυπουργός της Ινδίας το 2014, υποσχέθηκε στο έθνος ότι το καθεστώς υπό την ηγεσία του δεν θα ανεχθεί την τρομοκρατία. Ο Πρωθυπουργός Μόντι κράτησε τον λόγο του για μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία και έβγαλε το Τζαμού και το Κασμίρ από ένα τέλμα αβεβαιότητας και χάους που τροφοδοτείται από το Πακιστάν και τους υποτελείς του στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Μετά τη μετάβαση του Τζαμού και Κασμίρ στο έδαφος της Ινδίας και την κατάργηση του Άρθρου 370, η υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μόντι απαλλαγή ξεκίνησε μια αποφασιστική μάχη κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν ξεκάθαρες οδηγίες να ενεργήσουν σκληρά κατά των τρομοκρατών και των υποστηρικτών τους, αλλά με μια λέξη προσοχής ότι δεν πρέπει να αγγίζονται αθώοι. Τα τελευταία τρία χρόνια, τρομοκράτες και οι υποστηρικτές τους έχουν καρφωθεί και κανένας αθώος δεν έχει παρενοχληθεί. Οι παράπλευρες ζημιές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους τρομοκράτες έχουν μειωθεί παρέχοντας την αναγκαία ανακούφιση στους απλούς ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά κατασχέθηκαν περιουσίες των αυτονομιστών και μερικά στοιχεία που ηθελημένα επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν τα σπίτια τους ως κρησφύγετα τρομοκρατών.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ένωσης Αμίτ Σαχ, προήδρευσε σε μια συνάντηση στο Νέο Δελχί για να εξετάσει την ασφάλεια του Τζαμού και Κασμίρ. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον χαμηλότερο αριθμό τρομοκρατών στην επικράτεια της Ένωσης. Κατηύθυνε το ανώτατο όργανο ασφαλείας να επισπεύσει τις προσπάθειες για την εξάλειψη των εναπομεινάντων τρομοκρατών για να γίνει η ειρήνη μόνιμο χαρακτηριστικό.

Ο Σαχ χαιρέτισε τις προσπάθειες της αστυνομίας και άλλων δυνάμεων ασφαλείας για να καταβάλουν τα δυνατά τους για να ξεριζώσουν την τρομοκρατία από το έδαφος του Τζαμού και κασμίρ και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αριθμός των τρομοκρατών στο Τζαμού και Κασμίρ θα μειωθεί σύντομα στο μηδέν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ένωσης εκτίμησε την αστυνομία, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις κεντρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της NIA, που εργάζονται σε στενό συντονισμό μεταξύ τους για την επίτευξη του στόχου ενός Τζαμού και Κασμίρ χωρίς τρομοκρατία.

Η Σριναγκάρ που φιλοξενεί τη συνάντηση των G-20 είναι άφθονη απόδειξη του γεγονότος ότι οι άνθρωποι του Τζαμού και Κασμίρ έχουν απορρίψει την προπαγάνδα του Πακιστάν και τους πράκτορες του που τους πουλούσαν ψευδαισθήσεις όπως ο “Azadi”. Οι άνθρωποι έχουν απορρίψει τη βία και ασπάζονται την ειρήνη. Έχουν προσυπογράψει όλες τις αποφάσεις του Κέντρου και βαδίζουν στον δρόμο της ευημερίας.

Είναι μεγάλο επίτευγμα για τον κόσμο. Είναι μια ένδειξη ότι η περιοχή έχει αποφύγει την ετικέτα ότι είναι μια περιοχή χτυπημένη από τον τρόμο που αμαυρώνεται από βία, διαδηλώσεις στους δρόμους, διασταυρούμενα πυρά και επιθέσεις με χειροβομβίδες.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, κανείς δεν θα πίστευε καν ότι η Σριναγκάρ θα φιλοξενούσε τους εκπροσώπους των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο. Όμως, οι ειλικρινείς και αφοσιωμένες προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν μετατρέψει την «πρωτεύουσα του τρόμου» της Ινδίας στο πιο δυναμικό μέρος στη χώρα.

Σχετικά, όταν το Κέντρο ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει το 70χρονο status quo του Κασμίρ καταργώντας το λεγόμενο ειδικό καθεστώς και χωρίζοντάς το σε δύο εδάφη της Ένωσης, πολιτικοί με έδρα το Κασμίρ πένθησαν και προέβλεψαν ότι η σύνδεση της περιοχής με την Ινδία έληξε. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έκαψε τη γέφυρα (άρθρο 370). Προειδοποίησαν ότι η Επικράτεια της Ένωσης θα κατρακυλούσε στο χάος και τελικά θα έπεφτε στην αγκαλιά του Πακιστάν.

Καμία από τις προβλέψεις τους δεν έγινε πραγματικότητα. Μέχρι σήμερα λειτουργούν ως φράχτες και μετρούν τα λάθη που έκαναν όταν ήταν στην εξουσία.

Αυτοί οι πολιτικοί έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι η τρομοκρατία πρόκειται να τελειώσει, η περιοχή γνώρισε τεράστια ανάπτυξη και η τοπική νεολαία είπε όχι στα όπλα. Αλλά αρνούνται να το αναγνωρίσουν. Εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία άρνησης καθώς για αυτούς τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όλοι όμως ξέρουν ότι έχουν κλείσει τα μάτια τους και δεν θέλουν να δουν πώς έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο έδαφος.

Μέχρι που οι πολιτικοί κυβέρνησαν το Τζαμού και το Κασμίρ, είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν θα μπορούσε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή των Ιμαλαΐων μέχρι να διεξαχθούν συνομιλίες με το Πακιστάν και τους ηγέτες των τρομοκρατών που υποστηρίζονται από αυτό.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην τρομοκρατία που ακολουθείται από το καθεστώς υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μόντι έχει καταρρίψει όλους τους μύθους. Έχει αποδειχτεί χωρίς αμφιβολία ότι η τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Πακιστάν στο Τζαμού και Κασμίρ είναι η μητέρα όλων των δεινών και πρέπει να εξαλειφθεί για να τερματιστούν όλες οι ψεύτικες αφηγήσεις που χτίστηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Μετά το 2019, οι λιθοβολισμοί, οι διαδηλώσεις στους δρόμους, το κήρυγμα της αφήγησης κατά της Ινδίας και οι διακοπές λειτουργίας έχουν γίνει ιστορία. Ειδικά οι κάτοικοι του Κασμίρ, εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς φόβο, απειλή ή εκφοβισμό.

Οι οπλοφορείς τρομοκράτες και οι αυτονομιστές, που υπαγόρευαν όρους, έχουν χάσει τις διευθύνσεις τους καθώς η σημερινή απαλλαγή στο Κέντρο τους έχει περιορίσει.

Οι άνθρωποι της κοιλάδας του Κασμίρ, ήταν οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι. Δρέπουν τα μερίσματα της ειρήνης. Η τουριστική περίοδος έχει γίνει μια δραστηριότητα που διαρκεί ένα χρόνο και ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία τη συνάντηση των G-20 που θα πραγματοποιηθεί στο Σριναγκάρ. Τους ενδιαφέρει λιγότερο τα όσα λέει το Πακιστάν και οι απόψεις των πολιτικών, που τους παραπλάνησαν για 70 χρόνια.

Ένας απλός άνθρωπος στο Τζαμού και Κασμίρ έχει γίνει ισότιμος ενδιαφερόμενος στην ειρήνη και έχει υποστηρίξει την πολιτική μηδενικής ανοχής στην τρομοκρατία, καθιστώντας τα μάτια και τα αυτιά των δυνάμεων ασφαλείας στην επικράτεια της Ένωσης.

https://infognomonpolitics.gr/2023/04/minyma-tis-indias-prin-synodo-ton-g20-mideniki-anochi-stin-tromokratia-tou-pakistan/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα