Μήνυμα Βρυξελλών προς Αθήνα: Συμφωνία τον Φεβρουάριο με πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Σαφή προθεσμία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Φεβρουάριο έθεσε ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον τύπο σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Φεβρουάριος όπως εξήγησε είναι ο τελευταίος μήνας πριν ξεκινήσουν σημαντικές εκλογές σε κράτη μέλη ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Αυτό που ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος είναι ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. «Μία σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξαν πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά  προβλήματα και καθυστερήσεις” είπε κάνοντας κριτική σε αυτούς που ευχόντουσαν την μη συμμετοχή του ΔΝΤ και εκτιμώντας την ως ένα θετικό σενάριο λέγοντας τους ότι “ οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τι εύχονται και να σταματήσουν να το εύχονται»

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και περιέχει ένα τμήμα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Παρότι όμως το χρέος δεν θα συζητηθεί αύριο, θα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των μετεχόντων στην συνάντηση. Ο Πώλ Τόμσεν θα εκπροσωπεί το ΔΝΤ», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Όσον αφορά την επιστολή Τσακαλώτου, που στάλθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα την χαρακτήριζε «καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων, αλλά αν συγκρίνουμε την έναρξη και την προσγείωση καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικά πράγματα», συμπλήρωσε.  Για να κλείσει η αξιολόγηση από την μεριά της η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε «μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κτλ,  δεν έχουμε ακόμα συμφωνία στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα», είπε.

Για τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «το 2016 ήταν μια πολύ καλή δημοσιονομικά χρονιά, δεν ξέρω πως όμως θα επηρεάσει το 2017, δεν έχουμε ακόμα κάποια ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι και το 2017 θα έχει καλύτερη απόδοση από τις προβλέψεις».

Επιπλέον εξήγησε ότι «για να προτείνει όμως το ΔΝΤ ένα πρόγραμμα στο ΔΣ του, πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για το μετά διάστημα. Και ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου. Όμως πρέπει να ξέρουμε μια σειρά από παραμέτρους, όπως την απόδοση της οικονομίας, την ανάπτυξη και το συνολικό ύψος του χρέους».

«Τα βραχυπρόθεσμα τα κάναμε και τα μεσοπρόθεσμα είναι ήδη στη θέση τους, έχουν περιγραφεί και η απόδοσή τους είναι σημαντική. Τόσο είναι το πόσο λεπτομερείς μπορούμε λογικά να γίνουμε», είπε.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα