Μήνυμα αποκλιμάκωσης από Ερντογάν μετά την παρέμβαση Τραμπ-Πομπέο

3/9/20 | 1 | 0 | 336 εμφανίσεις

Τη διπλωματική οδό φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει η Τουρκία στο θέμα των διαφορών της με την Ελλάδα για τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και την ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα για μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου.

Η πρόθεση της Άγκυρας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου φανερώθηκε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, είπε σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών τα ακόλουθα:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”. Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλουποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μάικ Πομπέο στην παρέμβασή του σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο κ. Πομπέο ανέφερε: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες».

«Χρειάζεται να καθίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτά και να τα λύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή: μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να βγουν από αυτό», πρόσθεσε. Ο κ. Πομπέο αιτιολόγησε και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να άρει το εμπάργκο μη φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε υπό το φως ενισχυμένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σκεφτήκαμε ότι ήταν το σωστό, οπότε πήρα την απόφαση ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό».

Μήνυμα αποκλιμάκωσης από Ερντογάν μετά την παρέμβαση Τραμπ-Πομπέο

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  θ.Γ says:

  “κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα για μορατόριουμ”:
  ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΕΣΑΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΘΑΒΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΠΟΡΩΝ, ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  26/9/20 | (0 σχόλια)
  Protagon Team 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 «Μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο πραγματιστικό», ισχυρίζεται η αρμόδια επίτροπος. Θα είναι ευθύνη εκείνων που οραματίζονται μια «Ευρώπη-φρούριο» ο επαναπατρισμός όλων όσοι αποβιβάζονται ή ξεβράζονται στα ελληνικά νησιά ή στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας