Μέσω του εναερίου χώρου της Γεωργίας η Τουρκία και το Ισραήλ στηρίζουν τους Αζέρους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέσω του εναερίου χώρου της Γεωργίας η Τουρκία και το Ισραήλ στηρίζουν τους Αζέρους

Σχόλιο: Η Γεωργία το 2008 είχε βρεθεί σε ένοπλη σύρραξη με την Ρωσία (στον λεγόμενο πόλεμο της Νότιας Οσετίας), η οποία εφάρμοσε για πρώτη φορά το υβριδικό δόγμα μάχης της (προοίμιο εκείνου της Κριμαίας) με σκοπό να κατακτήσει Γεωργιανά εδάφη πλησίον σημαντικών αυτοκινητοδρόμων που ένωναν Κίνα-Κεντρική Ασία-Ευρώπη. Άξιο αναφοράς είναι πως η Γεωργία εξαπέλυσε επίθεση έναντι της περιοχής της Οσετίας μη αναγνωρίζοντας την ”ανεξαρτητοποίηση”  της υποκρατικής οντότητας της περιοχής. Η επίθεση έγινε μετά από Αμερικανική πιθανώς παρέμβαση η οποία ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό,με σκοπό την αποσταθεροποίηση του Καυκάσου.

Σκοπός της Δυτικής παρέμβασης ήταν αντίστοιχος με αυτόν που βλέπουμε να εκτυλίσσεται στον Καύκασο. Μέσω αυτής της σύγκρουσης, η Τουρκία για λογαριασμό της Δύσης προσπαθεί να βάλει την Ρωσία σε έναν ακόμη μακροχρόνιο και πολυέξοδο ”πόλεμο φθοράς” στο μαλακό υπογάστριό της, ενισχύοντας τα εθνικιστικά αισθήματα περί Παντουρανισμού στην περιοχή και αποκόπτοντας για άλλη μία φορά την Κινεζική γεωοικονομική επιρροή από την περιοχή του Καυκάσου. Επίσης για λογαριασμό της Δύσης ταρακουνά το οικονομικά ασταθές Ιρανικό καθεστώς καθώς στην Νότια περιοχή Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζεται η δημιουργία διαδρόμου που θα ενώνει Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν με σκοπό την εμπορική ανάσχεση της Κίνας. Άξιο αναφοράς είναι πως στην Γεωργία το ΝΑΤΟ κατέχει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικής κατασκοπείας παγκοσμίως, με σκοπό τον έλεγχο επιθέσεων σε Ρωσία και Ιράν. Κατά την έναρξη των εχθροπραξιών η Γεωργία απαγόρευσε Ρωσικές πτήσεις πάνω από τα εδάφη της με σκοπό να μην στηριχθεί εμπορικοεξοπλιστικά η Αρμενία.

David Davidian

O εναέριος χώρος της Γεωργίας χρησιμοποιείται εκτενώς για τον εφοδιασμό Τουρκικών και Ισραηλινών όπλων του Αζερμαπαϊτζάν στον πόλεμο του Αρτσάχ.

Χρειάζεται μόνο να αναθεωρήσουμε πόσες τουρκικές στρατιωτικές πτήσεις μεταφοράς από τη Λιβύη, την Τουρκία και εκείνες που μεταφέρουν Σύρους Τζιχαντιστές αρχειοθετούνται σε ιστότοπους όπως το flightradar24 (βλ. Συνοδευτικές εικόνες και δείγματα) χρησιμοποιώντας τον γεωργιανό εναέριο χώρο. Ορισμένες πτήσεις πραγματοποιούνται καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο. Μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό το αρχείο πτήσεων που υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν, στρατιωτικές ισραηλινές πτήσεις εφοδιασμού μεταξύ στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων Ισραήλ προς Μπακού, Αζερμπαϊτζάν.
Ενώ ο αξιωματούχος της Τιφλίδας ισχυρίζεται ότι δεν έχει συμμετάσχει σε αυτή τη σύγκρουση, αυτή η απόδειξη της ανεκτικότητας της Γεωργίας επέτρεψε στις ισραηλινές βόμβες διασποράς να σκοτώσουν πολίτες της Αρμενίας. Η Γεωργία εμπόδισε τους Αρμένιους από την περιοχή της Ακαλκαλάκη να στέλνουν χρησιμοποιημένα ελαστικά στην Αρμενία για να μονώσουν στρατιωτικούς σταθμούς, ωστόσο επέτρεψε στον τουρκικό στρατό να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην κυριαρχία του.
Τα βίντεο φορτηγά Bayraktar να συνοδεύονται από τη Γεωργία προς το Αζερμπαϊτζάν. Είναι αλήθεια ότι η Bayraktar είναι εταιρεία μεταφορών, αλλά η γεωργιανή αστυνομία συνόδευσε αυτά τα φορτηγά. Η τουρκική εταιρεία Bayraktar κατασκευάζει καμικάζι UAV που σκοτώνουν Αρμένιους μαχητές και πολίτες. Πώς πέταξαν τα τουρκικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν;
Διαβεβαιώνω τους αναγνώστες ότι δεν ήταν πάνω από το Ιράν ή τη Ρωσία. Αυτά τα F-16 χρησιμοποιούνται εναντίον Αρμενίων.
Η Γεωργία αντικατέστησε έναν κύριο, τη Ρωσία, με έναν άλλο, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Χάρη στην «μεγαλοφυία» της εξωτερικής πολιτικής του Saakashvili, η Γεωργιανή Adjara και η περιφερειακή της πρωτεύουσα Batumi έχουν υποστεί συντριπτική τουρκική επιρροή. Το Μπατούμι της Γεωργίας θεωρείται τουρκική «εγχώρια» πτήση. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο μεγαλύτερος άμεσος ξένος επενδυτής της Γεωργίας. Η Γεωργία βρέθηκε σε θέση όπου δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της.
Κάθε κυριαρχία που η Γεωργία πίστευε ότι συσσωρεύεται με την εξαγωγή της ρωσικής επιρροής έχει αντικατασταθεί από το να υποκύπτει στις τουρκικές και αζερικές απαιτήσεις. Δεν θα ήταν έκπληξη αν η Τουρκία δεν ζήτησε ποτέ άδεια να χρησιμοποιήσει τον γεωργιανό εναέριο χώρο, δεδομένου ότι τα γεωργιανά αεροδρόμια διαχειρίζεται η TAV (Turkish Airport Holdings). Επιπλέον, συνεχίζεται η διαμάχη στη Γεωργία, που οδήγησε στις εκλογές για παράνομη μεταφορά 3.500 τετραγωνικών γεωργιανής γης στο Αζερμπαϊτζάν. Το έργο North-South Highway της Αρμενίας θα καλύπτει όλο το μήκος της Αρμενίας, από τα ιρανικά σύνορα έως τα βορειοδυτικά σύνορα της Αρμενίας με τη Γεωργία.
Οι ντόπιοι ανέφεραν (δεν μπορούν να αποκτηθούν έγγραφα ακινήτων) ότι οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει (αγοράσει, ενοικιάσει) εκτάσεις γης κοντά στο σημείο όπου αυτός ο αυτοκινητόδρομος θα εισέλθει στην περιοχή Samtskhe-Javakheti της Γεωργίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία αυτής της εθνικής οδού. Η Γεωργία πιθανότατα δεν θα ξεφύγει από διπλωματικές επιπτώσεις επειδή πρέπει να υποκύψει σε έναν νέο αφέντη. Ενώ η Γεωργία χαρακτηρίζει το κρασί της ως το παλαιότερο παγκοσμίως, φέρνει τη σημαία της ΕΕ δίπλα στην εθνική σημαία των σταυροφόρων, δέχεται επιχορηγήσεις και δάνεια από τη Δύση όσο παραμένει αντι-ρωσική, η εθνική της κυριαρχία υπόκειται στις απαιτήσεις των δύο τουρκικών γειτόνων;
Για ένα κράτος που έχει τοποθετήσει τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ως επίκεντρο του εθνικού του ήθους, η Γεωργία επέτρεψε στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να μεταφέρει ριζοσπαστικούς Τζιχαντιστές για την καταπολέμηση των Αρμενίων. Η Γεωργία είχε καλύτερη εμφάνιση στον καθρέφτη, ενώ εξακολουθεί να κατέχει έναν. Δυστυχώς, η Γεωργία φαίνεται να είναι πολύ βαθιά στα νεο-οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της.

Μετάφραση Σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: fort-russ.com

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα