Μέι: Υπέρ του ΝΑΤΟ 100% ο Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πρώτη ξένη ηγέτιδα που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ έγινε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Όπως σχολίασε η Μέι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τραμπ επιβεβαίωσε την 100% υποστήριξή του προς το ΝΑΤΟ, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν σίγουρα σημεία διαφωνίας μεταξύ τους. «Το κλειδί είναι να συνομιλούμε», υπογράμμισε η ίδια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να συνεργαστεί με την Μέι παραγωγικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι τόσο ορμητικός και αυθάδης όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Όσο για το ζήτημα του Brexit, υπενθύμισε ότι ήδη από την επίσκεψή του στη Σκωτία είχε προβλέψει την έλευση της απόφασης αυτής και είχε περιγελασθεί από τα μέσα ενημέρωσης. «Το Brexit θα είναι καλό για τη Βρετανία», υποστήριξε. «Θα είναι σε θέση να κάνει δική της εμπορική συμφωνία», συμπλήρωσε, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι απόψεις του για το εμπόριο έχουν παραμείνει ίδιες εδώ και χρόνια και δεν πρόκειται να μεταλλαχθούν.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία του όσον αφορά τις επενδυτικές δραστηριότητες στην Ε.Ε. υπήρξε κακή.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η ίδια και ο Τραμπ έχουν ως στόχο να βάλουν τα συμφέροντα του απλού λαού πρώτα και ο λαός αισθάνεται το διακύβευμα της εποχής. Η Βρετάνη πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, όπως και ο Τραμπ, αισθάνεται ότι ο λαός δικαιούται μία πιο δίκαιη συμφωνία.

Για το ζήτημα των σχέσεων ΗΠΑ – Μεξικό, η Μέι αρνήθηκε να πάρει θέση, αναφέροντας ότι αυτό αφορά μόνο την Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι οι σχέσεις του με τον Μεξικανό ομόλογό του είναι καλές, αλλά ότι οι ΗΠΑ δε θα συνεχίσουν να χάνουν θέσεις εργασίας, για το λόγο αυτό και θα αναδιαπραγματευτούν τις εμπορικές συμφωνίες. Ο Τραμπ αποκάλεσε την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ενρίκε Πένα Νιέτο «φιλική».

Επίσης, δήλωσε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας. Ο Τραμπ τόνισε πως ελπίζει να έχει μια «φανταστική σχέση» με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθεί αυτό. Επιπλέον είπε ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η Μέι από την πλευρά της εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Κατά τη συνομιλία τους στο Οβάλ γραφείο, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και η προέκταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών στον κυβερνοχώρο. Η Τερέζα Μέι αποκάλυψε, τέλος ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Για το ζήτημα της επαναφοράς των βασανιστηρίων στις ανακρίσεις, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα μεταθέσει στον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις την απόφαση εάν θα εφαρμόζεται η πρακτική του εικονικού πνιγμού ως ανακριτικό εργαλείο για τη συγκέντρωση πληροφοριών απο τις μυστικές υπηρεσίες, ακόμα και αν ο ίδιος τονίζει ότι πιστεύει πως η πρακτική αυτή έχει αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι ο Μάτις δεν «πιστεύει απαραίτητα» στη μέθοδο του εικονικού πνιγμού και άλλες τεχνικές ανακρίσεων, τις οποίες κοινοβουλευτικοί κι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ως βασανιστήρια.

«Δεν συμφωνώ απαραίτητα, αλλά σας λέω ότι (η άποψη) εκείνου θα υπερισχύσει διότι εγώ του δίνω αυτήν την εξουσία» υπογράμμισε ο Τραμπ.

«Εγώ νιώθω ότι έχει αποτελέσματα. Δεν το έχω κρύψει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά θα ακολουθήσω τους επικεφαλής μας» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα