Μάριο Ντράγκι, ένας χρόνος στην εξουσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην Ιταλία πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι συμπληρώνει έναν χρόνο στην πρωθυπουργία. Τα πολιτικά κόμματα τον στηρίζουν. Αλλά για πόσο ακόμη;

Ο Μάριο Ντράγκι κλείνει έναν χρόνο διακυβέρνησης της Ιταλίας. Η κυβέρνησή του σχηματίσθηκε πριν από ακριβώς 365 ημέρες και αντιμετώπισε σειρά δυσκολιών και εμποδίων με σημαντική επιτυχία. Όλος ο ιταλικός τύπος σήμερα αφιερώνει άρθρα και αναλύσεις στην δράση του σούπερ Μάριο.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση  της πανδημίας ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αποφάσισε να αναθέσει την διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας σε έναν στρατηγό, τον Φραντσέσκο Φιλιουόλο. Ο όλος μηχανισμός λειτούργησε πολύ καλύτερα και σήμερα πάνω από το 90% των πολιτών έχει λάβει δύο δόσεις των σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού. Και η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν ολοκληρώσει την θητεία της, αναφέρθηκε στην εκστρατεία αυτή ως «παράδειγμα προς μίμηση».

Η Ιταλία, παράλληλα, ήταν από τις πρώτες χώρες που έθεσε σε ισχύ το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου». Ο Μάριο Ντράγκι κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει ανοικτές, όσο γινόταν, τις εμπορικές επιχειρήσεις, έστω και αν η υπερσυντηρητική αντιπολίτευση των «Αδελφών της Ιταλίας» δεν έπαψε να τον κατηγορεί ότι επέβαλε «ανώφελους περιορισμούς».

Το στοίχημα του Ταμείου Ανάπτυξης

Σέρτζιο ΜαταρέλαΠρόεδρος της Ιταλίας επανεξελέγη τελικά ο Σέρτζιο Ματαρέλα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι κρίθηκε πιο χρήσιμος στην πρωθυπουργία

Στον οικονομικό τομέα η χώρα έλαβε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: 191 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα η Ρώμη πέτυχε όλους τους στόχους των μεταρρυθμίσεων και μέσα στο 2022 θα πρέπει να τηρήσει άλλες 55 δεσμεύσεις. Όλοι συμφωνούν ότι η εμπειρία και η αποφασιστικότητα του Ντράγκι είναι καθοριστική και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί θεώρησαν ότι έπρεπε να μείνει στην πρωθυπουργία και να μην «μετακομίσει» στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν όμως και κάποιες αβεβαιότητες: πρέπει να δούμε αν ο «σούπερ Μάριο» θα καταφέρει να περιορίσει τις συγκρουσιακές διαθέσεις του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου μετέχει στην κυβέρνηση. Και αν η όλη δράση του επηρεαστεί από τις μεγάλες εντάσεις του κινήματος Πέντε Αστέρων, στο οποίο δεν είναι σαφές, πλέον, ούτε ποιος είναι ο πραγματικός πολιτικός αρχηγός. Προς το παρόν ο Μάριο Ντράγκι είναι σαφής: στο μέλλον δεν σκοπεύει να ηγηθεί πολιτικού κόμματος ή συμμαχίας. Οι βουλευτικές εκλογές κανονικά θα γίνουν σε ένα χρόνο από τώρα. Υπάρχει ακόμη περιθώριο, αν θεωρήσει ότι τα δεδομένα και οι στόχοι του αλλάζουν, για να μπορέσει να το ξανασκεφθεί.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα