Μάριος Ευρυβιάδης: μυθοπλασία Άτσεσον : οι τρεις επιστολές του Αυγούστου 1964

- Advertisement -

 

Μάριος Ευρυβιάδης, 17/10/2024

Οι τραγωδίες παράγουν μακρολόγους. Παράγουν επίσης και μυθολόγους. Οι τελευταίοι ανήκουν σε δυο κατηγορίες. Η μια αποτελείται από  άτομα που αναζητούν θεμιτά και δικαιολογημένα απαντήσεις όπως π.χ. στην περίπτωση του Σχεδίου Άτσεσον του 1964 και το οποίο θεωρούν ως “χαμένη ευκαιρία” για την “ένωση”  ή τέλος πάντων για “λύση” του προβλήματος στην Κύπρο και, ως κάτι πολύ “καλύτερο” από την σημερινή κατάσταση. Η άλλη κατηγορία αφορά άτομα που πιστεύουν πως η μη συμμετοχή της Κύπρου στους Ατλαντικούς/ Νατοϊκους θεσμούς – με υπευθυνότητα και μόνο του Προέδρου Μακαρίου – υπήρξε η απαρχή όλων των κακών που συνέβησαν στον κυπριακό λαό και πως έστω και σήμερα η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ θα επιλύσει το κύριο ζητούμενο που είναι η ασφάλεια.

Το παρών κείμενο απευθύνεται κυρίως στα άτομα της πρώτης κατηγορίας αλλά παρέχει πιστεύω και απαντήσεις και για τη δεύτερη κατηγορία.

Υπάρχουν τρεις επίσημες επιστολές που  αφορούν στην “τελική” μορφή και φάση του Σχεδίου Άτσεσον και οι οποίες εξηγούν τα πάντα. Η μια φέρει ημερομηνία 20 Αυγούστου 1964 από τον Άτσεσον στον Πρωθυπουργό  Παπανδρέου. Στις 22 Αυγούστου υπάρχει η απάντηση του Παπανδρέου προς τον Άτσεσον. Και η τρίτη επιστολή είναι η απάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Feridun Cemal Erkin προς Άτσεσον με ημερομηνία 28 Αυγούστου.

Οι τρεις αυτές επιστολές δεν έχουν αποχαρακτηριστεί από κανένα κράτος, δηλ. Ελλάδα, Αμερική και Τουρκία. Έχουν όμως διαρρεύσει. Οι δυο πρώτες διέρρευσαν από το περιβάλλον του Παπανδρέου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις εντοπίσουν στον συλλογικό τόμο “Ο Μακάριος και οι Σύμμαχοι του” των Α.Γ.Χύδη, Σ. Λιναρδάτου, Κ. Χατζηαργύρη (Gutenberg, 1972, σελ. 341-345). Η επιστολή Ερκίν προς Άτσεσον εντοπίζεται στο βιβλίο των Edward Weintal and Charles Bartlett “Facing the Brink: An Intimate Study of Crisis Diplomacy” ( New York: Charles Scribner’s Sons, 1967, Appendix, p. 221).

Αναφορικά με το τελευταίο βιβλίο υπογραμμίζω πως η κύρια πηγή είναι ο Αμερικανός Υφυπουργός George Ball, πολύ γνωστός μεταξύ άλλων για την άμεση εμπλοκή του στη Κύπρο (Σχέδιο Ball, Σχέδιο Acheson, Επιστολή Johnson). Ο Ball διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση με τον ένα από τους συγγραφείς του  βιβλίου.  Το βιβλίο είναι μια προσπάθεια αγιογραφίας – είθισται να γίνεται  – της εξωτερικής πολιτικής Johnson και ειδικά του George Ball με περιπτωσιολογικές αναφορές σε περιφερειακές κρίσεις, μια εκ των οποίων ήταν και η Αμερικανική εμπλοκή στην Κύπρο,  με dramatis personae τον George Ball.

Συνοπτικά τώρα. Στη πρώτη επιστολή ο Άτσεσον γράφει στον Παπανδρέου πως πιστεύει πως μπορεί να πείσει τους Τούρκους να αποσύρουν την απαίτηση τους για διχοτόμηση,  εφόσον η Ελλάδα αποδεχθεί 50χρονη  μίσθωση  τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Καρπασία με αντάλλαγμα την “ένωση”. Ως προς την  ακριβή οριοθέτηση, και για να “διευκολύνει πολιτικά” τον Παπανδρέου, ο Άτσεσον προτείνει να μη χαραχθεί η διχοτομική γραμμή άμεσα αλλά να αφεθεί ο “Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής της Ευρώπης” δηλ. ο Αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟ, να χαράξει την γραμμή βάσει των στρατιωτικών αναγκών του ΝΑΤΟ,  δηλ. της Τουρκίας.

Στη απάντηση του ο Παπανδρέου αποδέχεται την πρόταση Άτσεσον υπό τον όρο η περιοχή να μη είναι μεγαλύτερη των βρετανικών βάσεων δηλ. λιγότερη από 99 τ. μιλίων και πως επιπλέον αναλαμβάνει να πείσει τον Μακάριο να την αποδεχθεί. Ο Μακάριος ήταν εκτός συνομιλιών. Λίγους μήνες πριν ο Ball, όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο, συνωμοτούσε με τον Γ. Γρίβα μέσω του Σωκράτη Ηλιάδη (σελ. 32 του βιβλίου και αναφέρεται ως Iliades ) και για την οποία αναφορά ο μακαρίτης Ηλιάδης κίνησε αγωγή στα κυπριακά δικαστήρια στους δημοσιογράφους Μιχάλη Ιγνάτιου και Κώστα Βενιζέλος, που τον ονομάτισαν. Ο Ηλιάδης  έχασε πρωτόδικα και στην έφεση. Δικαστής ήταν ο αξιότιμος κ. Σάντης. Το αρχείο της δίκης είναι πλουσιότατο.

Με την επιστολή του ο Παπανδρέου, η Ελλάδα δηλαδή, αποδέχθηκε την τελευταία μορφή του Σχεδίου Άτσεσον. Ποια ήταν η θέση της Τουρκίας ; Η Τουρκία απέρριψε ως “ολοκληρωτικά απαράδεκτη” την πρόταση Άτσεσον για χρονομίσθωση. Σε συνάντηση που είχαν ο Erkin με Άτσεσον  στις 27 Αυγούστου, στη οποία ο Άτσεσον είναι προφανές  πως του μετέφερε τη αποδοχή της πρότασης του από την Ελλάδα, ο Ερκίν την απέρριψε προφορικά.  Και την επόμενη του απέστειλε και την επιστολή της 28ης Αυγούστου. Η επιστολή Ερκίν μιλά μόνη της. Μεταφέρω σε ελεύθερη μετάφραση της πρώτες δυο παραγράφους της απαντητικής επιστολής:

“Κ. Πρέσβη,

Η τελευταία πρόταση που καταθέσατε εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος θεωρείται ολοκληρωτικά απαράδεκτη (totally unacceptable) από την Τουρκική Κυβέρνηση  και οι λόγοι για αυτή μας την θέση σας έχουν εξηγηθεί λεπτομερώς.

Σας έχω δηλώσει κατηγορηματικά (unequivocally) τη θέση μας στη συνομιλία μας χθες. Θα ήθελα τώρα να επαναλάβω με έμφαση πως οι τελευταίες σας προτάσεις

βασισμένες  σε επισφαλή μίσθωση είναι απαράδεκτες (unacceptable) για την Τουρκική Κυβέρνηση και ότι η απόφασή μας σε αυτό το θέμα είναι μη αναστρέψιμη (irreversible).

Ποιος λοιπόν αποδέχθηκε το Σχέδιο Άτσεσον και ποιος το απέρριψε; Και τι ρόλο είχε ο Μακάριος, που ήταν ο πέμπτος τροχός της άμαξας; Λέτε να έπεισε παρασκηνιακά τον Ερκίν να το απορρίψει;

Επιπλέον αν η Τουρκία είχε αποδεχτεί το Σχέδιο της χρονομίσθωσης της Καρπασίας για 50 χρόνια (και έχει ο Θεός) ποιο θα ήταν το καθεστώς των κατοίκων ; Όπως  των Βρετανικών βάσεων ; Ή θα υπήρχε εθνοκάθαρση, όπως έκαναν οι Τούρκοι το 1974-75 στην Καρπασία; Και ποιος Νατοϊκός στρατός θα υλοποιούσε τυχών εθνοκάθαρση στην Καρπασία το 1964;

Τέλος ως προς το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ για το οποίο κατηγορείται επίσης ο Μακάριος, καταθέτω τα εξής. Ως Πρόεδρος ο Μακάριος ζήτησε αμερικανικά όπλα το 1960 για τον εξοπλισμό του υπό δημιουργία Κυπριακού Στρατού. Οι Αμερικανοί έβαλαν βέτο και εμπάργκο όπλων στο νεότευκτο κράτος. Συγκεκριμένα το βέτο ήταν του Πενταγώνου. Και όταν προέκυψε μια συζήτηση στο ΝΑΤΟ για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ το 1960, προέκυψε ένα ακόμη αμερικανικό βέτο. Και πάλι από το Πεντάγωνο, με το σκεπτικό πως δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία, με ένα σημαντικό κομμουνιστικό κόμμα, να έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Αυτά που γράφω εδώ τεκμηριώνονται από έγγραφα του Πενταγώνου. Ας τα ψάξουν όσοι καλόπιστα πιστεύουν τα περί της Ατλαντικής Συμμαχίας και ας ξαναδιαβάσουν και το  Καταστατικό του ΝΑΤΟ του 1949 το οποίο έχει ως σημαία του την διαφύλαξη της δημοκρατίας και των δημοκρατικών ελευθεριών των μελών του. Και ας προβληματιστούν ως προς ένα  διακρατικό οργανισμό ισότιμων δημοκρατικών κρατών οποίος απο το 1949 μέχρι το 1998 είχε στις τάξεις του 6 δικτατορικά καθεστώτα – του Σαλαζάρ της Πορτογαλίας (1949), τις 2 χούντες Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη της Ελλάδας και τις 3 χούντες του Νιχάτ Ερίμ (1971),  του Κενάν Εβρέν (1980),  και των Στρατηγών (κατά Ερπακάν, 1997) της Τουρκίας.

 

spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πως νομίζω πως ο κ. αρθρογράφος θέλει ”να βγάλει λάδι” για το Σχέδιο Άτσεσον ,-το οποίο κατέστη αναγκαίο να διατυπωθεί μετά την ντε φάκτο διχοτόμηση στην Κύπρο κατόπιν της επιστολής των 13 σημείων (του Μακαρίου) και τα ματωμένων Χριστουγέννων του 1963-τους αείμνηστους ,δικό μας ”Γέρο της Δημοκρατίας” (που το δέχθηκε μια ημέρα -δυστυχώς και το ”ξεπούλημα του Καστελόριζου-και το απέρριψε την άλλη , με απαίτηση του πρωτότοκου υιού του Ανδρέα και του Μακαρίου-είπαν και έγραψαν-) και τον Μακάριο ,τον μετέπειτα Αντιπρόεδρο των Αδεσμεύτων-τι το ήθελε-;.
    ΝΑ ΜΗ ΣΥΣΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ Κ.ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ (ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ) ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 10ΕΤΙΑ 1964-1974 ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ;.

  2. Σ.Α.Ν.
    Στις ιδεοληψίες σου έχω απαντήσει και στο παρελθόν. Δεν θα επανέλθω, αν με προκαλείς όχι μόνο με κεφαλαία αλλά και με κινέζικα.
    Δεν χρειάζεται να δω κανένα επεισόδιο της όποιας σειράς. Έχω αρχείο πολύ πλουσιότερο από τον οποιονδήποτε ερευνητή. Αρχείο με χιλιάδες ντοκουμέντα. Γράφω επιστημονικά. Όχι ιδεοληπτικά. Και δεν ξεπλένω κανένα “εθνοσωτήρα”, χουντικό ή μη. Γράφω με τεκμήρια. Εσύ έχεις τεκμήρια ή παπαγαλίζεις ιδεοληψίες; Η Ελλάδα δέχθηκε το διχοτομικό Σχέδιο Άτσεσον – που οι αμερικανοί πούλησαν σε ψώνια σαν εσένα ως “διπλή ένωση” (“double enosis”)- και οι Τούρκοι το απέρριψαν.
    Τα τεκμήρια, οι τρεις επίσημες επιστολές είναι ξεκάθαρες και διαθέσιμες πάνω από 50 χρόνια. Τις έχεις; Τις διάβασες; Βρες τες. Διάβασε να μάθεις. Γράφω που να τις βρεις. Σε αυτόν που με παραπέμπεις τις είδε; Αν ναι γιατί δεν αναφέρει τι γράφει ο Πρωθυπουργός; Αν όχι, στην καλύτερη περίπτωση κάνει λειψή έρευνα, στη χειρότερη παραπλανητική.
    Οι ιδεοληπτικοί δεν μπορούν εξ ορισμού να αναστοχαστούν. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν έχουν γνώσεις. Το πρόβλημα τους είναι πως αυτά που ξέρουν δεν έχουν έτσι. Μυαλό μπορεί να έχουν μπόλικο και να τους περισσεύει. Νου δεν έχουν.
    Και μακάρι να μπορούσα να έβγαζα λάδι. Θα το κρατούσα για τον εαυτό μου.
    Μάριος Λεωνίδα Ευρυβιάδης
    Υ.Γ. Τον Τσιγάντε, της οικογένειας Τσιγάντε, τον ξέρεις; Μάθε τι γράφει για όλους αυτούς, χουντικούς και μη που θαυμάζεις, μεταξύ των οποίων και τον Άτσεσον. Δεν σου λέω που να βρεις τι γράφει ο Τσιγάντε. Σήκω από την πολυθρόνα , άσε τις αμπελοσοφίες και ψάξε να μάθεις. Μπορεί να μάθεις και τη διαφορά ανάμεσα στον φάντη και το ρετσινόλαδο. Και να διαφωτίσεις και εμάς που δεν ξέρουμε.

    • Ευχαριστώ για την απάντησή σας κύριε Ευρυβιάδη-Ανώνυμε (γιατί;), δεν έγραψα όσα απαξιωτικά γράψατε εσείς για μένα ,διαβάζω και έχω πολλά βιβλία, αλλά το κυριότερο έζησα από το 1962 όσα περίεργα γίνονταν σε Κύπρο και Ελλάδα ,ενώ ως μαθητής συμμετείχα με βροχές και χιόνια σε διαμαρτυρίες για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ ,που δολοφονούσαν οι Βρετανοί.
      Δεν δικαιολόγησα εξαρχής τον αείμνηστο Μακάριο γιατί μόλις έγινε κυβέρνηση -μειοψηφίας όμως- η Ένωση Κέντρου με τον ”Γέρο της Δημοκρατίας” έστειλε επειγόντως την επιστολή των 13 σημείων και είχαμε λόγω αυτής τα ”ματωμένα Χριστούγεννα του 1963” και από το 1964 τους Κυανόκρανους , την πράσινη ζώνη και την ντε φάκτο διχοτόμηση ,ενέργειες , που έδωσαν την αφορμή στον κ. Άτσεσον και σε άλλους να ”σχεδιάζουν ” από τότε το έγκλημα του1974, που και αυτό έγινε γιατί ”αν μισούνται αναμεσά τους” -οι Ελληνοκύπριοι- δεν τους πρέπει η λεφτεριά”, την οποία έκτοτε έχασαν μαζί με την μισή Πατρίδα τους .
      Παρακολουθώ καθημερινώς τα βράδια το ΡΙΚ και εντυπωσιάζομαι από τις εμμονές ”επωνύμων και ανωνύμων” Ελληνοκυπρίων να ”πηδούν με άλματα” την περίοδο του Μακαρίου , όπως στην Ελλάδα -ακόμη και ιστορικοί και ιστοριοδίφες”- παρακάμπτουν συνειδητά εκατό χρόνια τώρα την λάθη και τα άνομα της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου μετά το 1915-1935.
      Καλή εβδομάδα.

  3. Το “λάθος” του Βαιλιά Κωνσταντίνου και της Κυβέρνησης Ζαΐμη να μην δεχτεί την προσφορά της Κύπρου από την Αγγλία, Οχτώβρης 1915, ώστε να τιμήσει η Ελλάδα την υπογραφή της στο αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας-Σερβίας (οι συνθήκες είναι για να τιμώνται, όχι όποτε μας “συμφέρει”) την γνωρίζει ο κύριος πιο πάνω; Δεν μας απάντησε αν γνώριζε αυτές τις τρεις καθοριστικές επιστολές που αναφέρει ο κος. Ευρυβιάδης, που είναι η ουσία του Σχεδίου Άτσεσον! Επίσης, γνωρίζει ότι σε μεταγενέστερη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Τζόνσον, Ο Μπολ παραδέχτηκε ότι το σχέδιο Άτσεσον ήταν φιλο-τουρκικό;

  4. Οι διαφωνίες σε τέτοια θέματα είναι υγιείς και αναμενόμενες ακόμα και αν δημιουργείται όξυνση.
    Όμως εκτός από τα ιστορικά γεγονότα καλό θα ήταν να γίνονται και προτάσεις. Το Κυπριακό είναι εδώ που είναι. Τι προτείνεται ως καλύτερη προσέγγιση; ΔΔΟ με πολιτική ισότητα; Χαλαρή συνομοσπονδία; Δύο ξεχωριστά κράτη; Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα; Απελευθερωτικός αγώνας τύπου Ιρλανδίας; Στρατιωτική ενίσχυση της Κύπρου ; Είσοδος στο ΝΑΤΟ; Εξαναγκασμός για αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων;
    Δηλαδή κάπου να διαφαίνεται το επιθυμητό, το εφικτό, οι κίνδυνοι, οι ευκαιρίες και η στρατηγική επίλυσης.

  5. Σωστό, ο αρθρογράφος έχει γράψει πολλά κατά όλων των λύσεων και προτάσεων αλλά τίποτα για την δική του πρόταση και πως βλέπει βιώσιμη λύση. Κάποτε είχε γράψει άστο όπως είναι, αυτή είναι η λύση, να καίγεται η Τουρκία στο ζουμί της.

  6. Η ουσία του Κύπριακού είναι ότι οι Άγγλοι αποφάσισαν να μην φύγουν ποτέ από εκεί… Πρότειναν στον Μακάριο να κρατήσουν τον στρατό και την εξ. πολιτική και όλα τα υπόλοιπα στους Κύπριους…
    Δεν δέχτηκε και οι Άγγλοι εξαγριώθηκαν… Τον έστειλαν εξορία και έδωσαν αέρα στην Τουρκία…

    Η μόνη λύση για μια ειρηνική ενσωμάτωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ήταν αυτή…

    Μετά ήταν η λύση της διπλής ένωσης… Θα απαιτούσε εκδίωξη χιλιάδων Κυπρίων και μετανάστευση…

    Τελικά η εύκολη λύση το 74 για τους πολιτικούς… Θα αφήσουν τα όπλα να μιλήσουν… Και δεν θα έχουν καμία ευθύνη… Την πονηριά των πολιτικών την πλήρωσαν οι απλοί πολίτες, για άλλη μια φορά…

    Το παράδοξο… Από το 1974 οι Έλληνοκυπριοι κυβερνούν ανεξάρτητα χωρίς να υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους… Κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ…

    Τώρα θέλουν να επιστρέψουν στη δικοινοτική ομοσπονδία… Καλά κρασιά…

  7. Ο αντίλογος μου στο Μάριο Ευρυβιάδη τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, αλλά μας χώριζει άβυσσος ως προς την αξιόλογηση και των αντικειμενικών γεγονότων για το (τελικό) Σχέδιο Άτσεσον, αντπαραθέτω την περιπτωσιολογική μελέτη μου η όποια δημοσιεύτηκε στο Άμυνα και Διπλωματιά, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2024 και άναρτηθηκε μεταγενέστερα σε τρία μέρη (χωρίς τις υποσημειώσεις) στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

    Μέρος Α’ https://www.amynanet.gr/schedio-atseson-i-stratigiki-epilogi-ton-ipa-gia-tin-enosi-elladas-kai-kyprou-meros-a
    Μέρος Β’ https://www.amynanet.gr/schedio-atseson-i-stratigiki-epilogi-ton-ipa-gia-tin-enosi-elladas-kai-kyprou-meros-v
    Μέρος Γ’ https://www.amynanet.gr/schedio-atseson-i-stratigiki-epilogi-ton-ipa-gia-tin-enosi-elladas-kai-kyprou-meros-g

    Έπισης παραθέτω και την τρολογία εκπομπών αφιερωμένη στα Σχέδια Άτσεσον που έκανα στον Λάμπρο Καλαρρύτη

    Μέρος Α’ https://www.youtube.com/watch?v=KB8sthncOQU
    Μέρος Β’ https://www.youtube.com/watch?v=GEOuEHXtjvg
    Μέρος Γ’ https://www.youtube.com/watch?v=72-mVw8wUbc

    Τέλος η συνέντευξη μου στον Θάναση Χούπη στην ERTWorld για το ίδιο θέμα

    https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/show/ellines-pantou/ondemand/731128/o-petros-tassios-stous-ellines-pantou-07072024/

    Έλλας-Κύπρος-Ένωση!

  8. Ως αντίλογος στο Μάριο Ευρυβιάδη τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, αλλά μας χωρίζει άβυσσος για την αξιολόγηση και των αντικειμενικών γεγονότων για το (τελικό) Σχέδιο Άτσεσον, αντιπαραθέτω την περιπτωσιολογική μελέτη μου η οποία δημοσιεύτηκε στο Άμυνα και Διπλωματία, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2024 και αναρτηθηκε μεταγενέστερα σε τρία μέρη (χωρίς τις υποσημειώσεις) στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

    Μέρος Α’ https://www.amynanet.gr/schedio-atseson-i-stratigiki-epilogi-ton-ipa-gia-tin-enosi-elladas-kai-kyprou-meros-a
    Μέρος Β’ https://www.amynanet.gr/schedio-atseson-i-stratigiki-epilogi-ton-ipa-gia-tin-enosi-elladas-kai-kyprou-meros-v
    Μέρος Γ’ https://www.amynanet.gr/schedio-atseson-i-stratigiki-epilogi-ton-ipa-gia-tin-enosi-elladas-kai-kyprou-meros-g

    Επισης παραθέτω και την τριλογία εκπομπών αφιερωμένη στα Σχέδια Άτσεσον που έκανα στον Λάμπρο Καλαρρύτη.Μέρος Α’ https://www.youtube.com/watch?v=KB8sthncOQU
    Μέρος Β’ https://www.youtube.com/watch?v=GEOuEHXtjvg
    Μέρος Γ’ https://www.youtube.com/watch?v=72-mVw8wUbc

    Τέλος η συνέντευξη μου στον Θανάση Χούπη στην ERTWorld για το ίδιο θέμα.

    https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/show/ellines-pantou/ondemand/731128/o-petros-tassios-stous-ellines-pantou-07072024/

    Ελλάς-Κύπρος-Ένωση!

  9. Αφού ρωτάτε τί προτείνουμε, απαντούμε απλά: εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων, απομάκρυνση όλων των παράνομων εποίκων–ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ), και συντακτική συνέλευση όλων των νομίμων Κυπρίων κατοίκων μέσω αντιπροσώπων, για λύση συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο! Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ από το 2004, άρα γνωρίζουμε για ποιό πράγμα μιλάμε! Οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν ένα σωρό ευεργετήματα από αυτή τη σχέση, όντας έρμαιο της Τουρκίας και το όχημά της για διάλυση της ΚΔ. Δεν γίνεται να πατούνε σε δύο βάρκες! Το τί προτείνω ήταν και η πρόταση των 8 διεθνών συνταγματολόγων (ο ένας Τουρκοκύπριος) μετά την παταγώδη αποτυχία του Σχεδίου Ανάν https://www.ifestosedu.gr/20AnanAprDec04.htm.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα