Μάικ Πομπέο: Στην κυπριακή ΑΟΖ θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ»

ΚΟΣΜΟΣ07|10|2019 | 23:56


Ο Μάικ Πομπέο/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διεμήνυσε ότι στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντά τους.

Ο Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτή την ώρα διπλωματικά μέσα στην υπόθεση. «Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας. Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει τη δική του κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οταν ρωτήθηκε για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές, ο Μάικ Πομπέο υπογράμμισε: «Θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της. Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».
Πομπέο: Δεν θέλουμε ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για τις βάσεις, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής. «Και οι δυο επωφελούνται από τη στενή σχέση που δημιουργούν οι στρατιωτικοί μας, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και σημαντικό εμπορικό όφελος από τη συμφωνία.

Ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Βόρεια και στη Νότια Κορέα. Δεν θα ήθελα να συμβεί σε κανένα μέρος. Οι διπλωμάτες μας κάθε μέρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι χώρες θα μπορούν να συζητούν, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου και να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ», ανέφερε.

Πομπέο: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα
«Θέλουμε μια επιτυχημένη, ακμάζουσα Ελλάδα. Είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μάικ Πομπέο. «Η Delloitte, η Tesla, η General Electric μόλις έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες εδώ στην Ελλάδα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές δουλειές και βεβαίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα επίσης», συμπλήρωσε.

Ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη. «Βλέπετε πραγματικές ξένες επενδύσεις να έρχονται όχι μόνο ΗΠΑ αλλά κι από άλλα μέρη του κόσμου… Πολλά μέρη στην Ευρώπη έχουν στείλει ένα σήμα ότι πιθανώς δεν ενδιαφέρονται για αυτό. Ελπίζω αυτό να αλλάξει, ελπίζω να κάνουν αυτά που έχει κάνει εδώ ο νέος πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.

«Τα μάτια σας ανοιχτά με την Κίνα»
Τέλος, αναφερόμενος στην έντονη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αλλά συμπλήρωσε:

«Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά. Όταν η Κίνα εμφανίζεται με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, εάν πρόκειται για ένα καλό σχέδιο τότε θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει. Όταν η Κίνα εμφανίζεται και το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πρέπει να προσέξει. Και δυστυχώς το έχουμε δει αυτό σε αρκετά μέρη στον κόσμο».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/maik-pompeo-kypriaki-aoz-efarmostei-diethnes-dikaio

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα