Πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα το Διεθνές Δίκαιο, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με τον γράφοντα), γνώστης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  ο Χρήστος Ροζάκης, και παρ’ όλα αυτά έκραξε μέσω της ΕΡΤ στην Αθήνα, ότι δεν μπορούμε να έχουμε το Κυπριακό εμπόδιο στην προστασία των συμφερόντων της Ελλάδας γιατί, το Κυπριακό είχε πολλές ευκαιρίες να λυθεί και δεν το έπραξε παράδειγμα η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Δικαίωμα του να πιστεύει ότι θέλει, νοουμένου βεβαίως ότι γνωρίζει καλά τα θέματα. Μα δεν τα γνωρίζει. Για το Σχέδιο Ανάν, το οποίο είναι τεράστιος όγκος εγγράφων, ήρθε μια μέρα και μου ζήτησε για να μπορέσει να το «κοιτάξει» διότι δεν είχε πρόσβαση σε αυτό. Το Σχέδιο Ανάν δεν το κοιτάζεις, το μελετάς προσεκτικά ιδίως εάν πρόκειται να το σχολιάσεις. Δεν το μελέτησε. Παρά ταύτα και εκείνος και η σύζυγος του, μόλις με είδαν μετά την δημοκρατική απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τον Κυπριακό λαό, μου είπαν κακώς το απορρίψετε.

Ξέρετε τι έγγραφε και που κατέληγε αυτό το Σχέδιο; Στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Ασυμβίβαστο με όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελούσε ύβρη στα στοιχειώδεις δικαιώματα του ταλαίπωρου Ελληνικού Κυπριακού λαού. Μέχρι του σημείου που οι ίδιοι που το συνέταξαν, μετά την απόρριψη του από τον κυπριακό λαό το κατέκριναν. Για παράδειγμα βλέπε τι είπε ο κ. Didier Pfirter ο οποίος διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος για την σύνταξη του Σχεδίου σε ένα άρθρο του το 2007 προς τιμή του φίλου του Προέδρου του ΕΔΑΔ. (το άρθρο του δημοσιεύθηκε στο Human Rights Democrasy and the Rule of Law: Liber amicorum Luzius Wildhaber, 2007, p.595 et seq). Συνιστώ στον κ. Ροζάκη εκτός από το Σχέδιο, να διαβάσει και αυτό το άρθρο το οποίο καταλήγει στην εξής κριτική: «Κάτω από ομαλές συνθήκες φαίνεται κυριολεκτικά αδύνατο να βρεθεί ένα νόμιμο δημόσιο συμφέρον που θα ήταν αρκετά ισχυρό για να δικαιολογήσει μια τέτοια δραστική επέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Και άλλοι διεθνολόγοι κατέκριναν το Σχέδιο διότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το είχαν μελετήσει και ασπάζονταν αρχές του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου τις οποίες δεν διδάσκουν απλώς στα Πανεπιστήμια αλλά οι ίδιοι πιστεύουν σ’ αυτές.

Με τέτοιους συνηγόρους δεν θα βρούμε το δίκαιο μας. Ώστε είμαστε εμπόδιο στις ελληνικές προσδοκίες με τους συμμάχους σας τους Τούρκους και τους φίλους σας τους Αμερικανούς; Κύριε Ροζάκη η ζωή είναι μικρή και η αξία της είναι η πειθαρχία στην πρόοδο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του Διεθνούς Δικαίου στους λαούς. Εσείς είπατε ότι είπατε για το Κυπριακό για να δείξετε την τόλμη σας να εκφραστείτε εναντίον των αξιών αυτών. Κατά την γνώμη μου και άλλων πολλών που ασχολήθηκαν με εσάς χάσατε ότι κερδίσατε από την ζωή. Ρίξετε ένα βλέμμα στην καημένη την Κύπρο και μπορεί κάτι να καταλάβετε. Πάντως, δεν μπορείτε να λέτε πλέον ότι είστε διεθνολόγος ή υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κρίμα.

*Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.

philenews.com