Λοράν Ντασό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Θεσσαλονίκη είναι οι ρίζες μου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η Θεσσαλονίκη είναι οι ρίζες μου, η ιστορία της οικογένειάς μου». Χρειάστηκε μια μόνο φράση και καμιά δεκαριά λέξεις ο Λοράν Ντασό (Laurent Dassault) για να περιγράψει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τι σημαίνει γι’ αυτόν η γενέτειρα της γιαγιάς του, ο τόπος που την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε για δεύτερη φορά την τελευταία διετία -και τρίτη συνολικά από το 2012- για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του προγόνου του, Μωυσή Αλλατίνι. Σ’ αυτή την προγονική του «ταυτότητα» αναφέρθηκε ο Γάλλος επιχειρηματίας και από το βήμα της συγκινητικής τελετής των αποκαλυπτηρίων, την περασμένη Παρασκευή, στους κήπους της βίλας Αλλατίνι (σημερινή έδρα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας), στην ανατολική πλευρά της πόλης, λέγοντας πως αισθάνεται «τόσο Γάλλος, όσο και Θεσσαλονικιός και ως εκ τούτου πολίτης του κόσμου»…

Οι σαλονικιώτικες ρίζες, ωστόσο, της κραταιάς οικογένειας Ντασό είναι μάλλον η λιγότερο γνωστή πτυχή ενός πλούσιου -κυριολεκτικά και… μεταφορικά- βιογραφικού, με το «βαρύ χαρτί» της αεροναυπηγικής βιομηχανίας να δεσπόζει χάρη στην Dassault Aviation, που κατασκευάζει τα μαχητικά Mirage και Rafalle, αλλά να μην είναι το μόνο.

Ο Λοράν Ντασό, άλλωστε, είναι αυτός που ίσως ξέρει καλύτερα απ’ όλους στην οικογένειά του τη σημασία του να διαφοροποιείσαι στο επιχειρείν. Γιος του Σερζ Ντασό, που πέθανε το 2018, εγγονός του περίφημου Μαρσέλ Ντασό και δισέγγονος της Νοεμί Αλλατίνι, ο Λοράν Ντασό θυμάται σαν χθες τη μέρα που ο πατέρας του ρώτησε ποιος από την οικογένεια θέλει ν’ ασχοληθεί με το κρασί κι αυτός βροντοφώναξε «εγώ»! Ήταν τότε που έκανε την πρώτη «βουτιά» στα βαθιά μιας ιδιαίτερα απαιτητικής αγοράς, όπως αυτή της Γαλλίας, και όχι μόνο κατάφερε να… κολυμπήσει σε εγχώρια νερά αλλά και να διασχίσει τον Ατλαντικό φτάνοντας μέχρι την Αργεντινή και τη Χιλή.

«Αν θες να πετύχεις στη ζωή σου, θα πρέπει να σχεδιάσεις, να “χτίσεις” κάτι νέο […] Αν θες να πετύχεις θα πρέπει να διαφοροποιηθείς. Αν, για παράδειγμα, επέλεγα να γίνω μηχανικός αεροσκαφών, τι πραγματικά θα πετύχαινα, όταν είχαμε ήδη (στον όμιλο) πολλούς και καταξιωμένους μηχανικούς; Γι αυτό, λοιπόν, πρέπει να διαφοροποιείσαι και να παίρνεις ρίσκα», εξήγησε ο Λοράν Ντασό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκαλύπτοντας το «κλειδί», με το οποίο άνοιξε την πόρτα της οικογενειακής επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την οποία «απουσίαζε» επί 13 χρόνια, καθώς είχε επιλέξει ν’ ακολουθήσει καριέρα στον τραπεζικό τομέα.

«Είναι η αποστολή μου», πρόσθεσε, «να διαφοροποιούμε και ο μόνος όρος που βάζω στον εαυτό μου είναι πως πρέπει να πετύχω! Όταν, δε, έχεις ένα όνομα σαν αυτό που “κουβαλάω” εγώ, σού δίνονται πολλές ευκαιρίες».

Για να πετύχεις χρειάζεται πολλή δουλειά και… ρίσκο

Μπορεί, όμως, μια επιχείρηση και δη στον τομέα της αεροναυπηγικής να επιβιώσει σε συνθήκες Covid, που τόσο δραματικά έχει αλλάξει τον ρου της παγκόσμιας οικονομίας;

«Εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης», απάντησε εξηγώντας πως στην πολιτική αεροπορία, τα πράγματα είναι σε οικτρή κατάσταση καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία. Ωστόσο, σημείωσε, «αυτή είναι η ιστορία της ανθρωπότητας… Ενσκήπτουν κρίσεις και με κάποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κάθε φορά που η ανθρωπότητα βγαίνει από μια κρίση, γίνεται πιο δυνατή».

Άνθρωπος με πείσμα και επιμονή σε ό,τι κάνει, ο Λοράν Ντασό θεωρεί πως κάθε κρίση ενίοτε κρύβει και ευκαιρίες και προς επίρρωσιν των λεγομένων του φέρνει ως παράδειγμα την επένδυση που αποφάσισε να κάνει πέρυσι ο κολοσσός Ντασό μπαίνοντας δυναμικά στον χώρο της υγείας, με την εξαγορά της αμερικανικής Medidata, με μια συμφωνία- μαμούθ που «άγγιζε» τα 5,7 δισ. δολάρια. Τότε, τίποτα δεν προμήνυε την πανδημία που επρόκειτο να ξεσπάσει στη συνέχεια και η επένδυση, όπως έγραφαν τότε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ήταν μάλλον υψηλού ρίσκου…

«Πριν από έναν χρόνο κάναμε μια μεγάλη επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον τομέα της ιατρικής, η οποία τώρα αποδίδει και η μετοχή της έχει εκτοξευτεί!», σχολίασε, με εμφανή την ικανοποίηση στο βλέμμα και τη φωνή. «Γι αυτό -συνέχισε- στο επιχειρείν πρέπει να παίρνεις ρίσκα ώστε να έχεις μια ευκαιρία να πετύχεις. Οι δημοσιογράφοι έρχονταν στον παππού μου και τον ρωτούσαν ποιο είναι το “μυστικό” της επιτυχίας του. Ο παππούς μου χαμογελούσε και συνήθιζε να λέει: για να πετύχεις χρειάζεσαι “δουλειά, δουλειά, δουλειά και μια μικρή ευκαιρία”. Αυτή είναι και η δική μου φιλοσοφία στο επιχειρείν. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να πετύχεις!».

Η κληρονομιά… αγάπης για την Τέχνη και τα άλογα από τον φημισμένο παππού του

Ενθουσιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, ο Λοράν Ντασό λέει πως κληρονόμησε την αγάπη για τη δημιουργική έκφραση από τον παππού του, η προσωπικότητα του οποίου φαίνεται ν’ αποτέλεσε «πυξίδα» για πολλές από τις επιλογές στη ζωή του. «Αγαπώ την Τέχνη. Ο παππούς μου ήταν συλλέκτης και κάθε μήνα έβλεπα κι ένα νέο (καλλιτεχνικό) έργο στο σπίτι. Ήταν μια καλή επιρροή κι ήθελα να τού μοιάσω καθώς μεγάλωνα», εξομολογείται και βάζει στη συζήτηση τον γνωστό οίκο δημοπρασιών Art Curial, που στεγάζεται σ’ ένα εμβληματικό κτίριο, τη βίλα Μαρσέλ Ντασό, στη γωνία της Avenue Montaigne, προς την κάτω πλευρά της Champs Elysées.

Αναφέρεται, δε, με ενθουσιασμό στην πετυχημένη πορεία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πλέον είμαστε ο πρώτος οίκος δημοπρασιών στη Γαλλία»! Ο οίκος Art Curial διοργανώνει πάνω από 100 δημοπρασίες τον χρόνο και ειδικεύεται σε μια σειρά αντικειμένων, που κυμαίνονται από όλα τα είδη τέχνης κάθε περιόδου, κοσμήματα υψηλής αξίας, αυτοκίνητα, ακόμη και καθαρόαιμα άλογα.

Τα άλογα, άλλωστε, είναι και η μεγάλη αγάπη του Λοράν Ντασό, την οποία… κληρονόμησε από τον παππού του, που ήδη στην εποχή του είχε τρεις διαφορετικές ράτσες αλόγων. «Αγαπώ τα άλογα, είναι στο αίμα μου», ανέφερε γεμάτος ενθουσιασμό ο Λοράν Ντασό, σπεύδοντας να προσθέσει πως μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του είναι να παίζει πόλο (με άλογα).

«Δεν πρέπει να μπλέκεις το επιχειρείν με την πολιτική»

Η εικόνα επιχειρηματιών να μεταπηδούν στον πολιτικό στίβο δεν είναι άγνωστη αλλά για τον Λοράν Ντασό η απάντηση στο αν σκοπεύει σε κάποια στιγμή της ζωής του να πολιτευτεί, είναι μία και κατηγορηματική. «Ποτέ!» λέει δίχως δεύτερη σκέψη και εξηγεί πως «η πολιτική και το επιχειρείν είναι δύο διαφορετικά πράγματα και δεν πρέπει να τα μπλέκεις».

«Δεν είναι η δική μου ζωή αυτή. Η δική μου ζωή είναι τα αεροπλάνα, τα κρασιά, η τέχνη, τα άλογα και ό,τι άλλο έχει να κάνει μ’ αυτά με τα οποία ασχολούμαι. Δεν μπορείς να τα κάνεις παράλληλα. Η ιστορία της οικογένειας Ντασό έχει να κάνει με το επιχειρείν κι έτσι θα περάσει στην τέταρτη γενιά», καταλήγει λίγο προτού επιστρέψει στο μεσημεριανό τραπέζι με τον απερχόμενο Γάλλο πρόξενο Φιλίπ Ρέι, ο οποίος «σφράγισε» το τέλος της θητείας του στη Θεσσαλονίκη με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μωυσή Αλλατίνι (δωρεά του Λοράν Ντασό), και τους υπόλοιπους υψηλούς προσκεκλημένους.

Σοφία Παπαδοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα